Kidumáló: The Dark Tower

Jelenlegi állás: 21% RT-n, méghozzá 29 kritika után. Úgy tűnik embargó volt, szóval ez még változni fog, de már maga a tiltás is sokat mond. Ez persze nem azt jelenti, hogy 2/10, hanem hogy 21% szerint van értelme megnézni. Hát szép.

Mondjuk a King-feldolgozás sorsát már rég sejtettük, nem? Egyrészt ott volt a hányattatott forgatás, a gyanús trailerek, sokaknak már a casting is betette a kaput, de a végső döfés a 90 perc körüli játékidő volt. Ne vicceljünk már.

A filmről röviden: egy kisfiú, az utolsó fegyverforgató, aki őt védi, és a fekete ember harca egy másik dimenzióban. Meg a mienkben is. Vagy főleg itt?

A fenti jelek után nem meglepő, hogy a hőségriadó közepén én erre nem fogok elmenni. Sőt, úgy nagyjából nem is érdekel már a film, egyáltalán nem tudtak meggyőzni. Viszont nem akarom tőletek az egyik utolsó nyári blockbusternél elvenni a kommentelés lehetőségét, szóval csak nyugodtan.

30 hozzászólás a “Kidumáló: The Dark Tower” bejegyzéshez

 1. Én ma megnéztem, pont a hőségriadó miatt.
  Inkább a moziban ücsörögtem.
  Nem olvastam a könyvet, így elvárásaim sem voltak.
  A 3 főszereplő jól hozza a figurát, a fiatal kissrác olyan mint a fiatal Jake Gyllenhaal, Elba is jó és McConaughey is…
  A látvány, az akció mind, a kis költségvetés ellenére, jók.
  A játék idő meg csak non plusz ultra, hogy végre megint van 90p-es film, és nem 3h vergődés.
  A duplája meglesz bevételben, szóval jönnek majd a folytatások.

 2. Olvastam a könyveket és imádtam őket, de úgy ültem be a moziba, hogy megpróbálok elvonatkoztatni tőlük és nem kapok dühromot az első eltérés láttán. Nos, jelentem működött, mert imádtam a filmet is. De hogy miként fog róla vélekedni egy átlag néző, jó kérdés, nem véletlen, hogy ennyire lehúzzák, ez a film nem működik a könyvek ismerete nélkül. Plusz az a biztos, ha otthonosan mozogsz a King univerzumban, akkor kapod ám a sok kis utalást más művekre, amitől nekem személy szerint merevedett az agyam. A játékidő korrekt, néztem volna még órák hosszat, de legalább nincs üresjárat, mostanában a 2 órás filmek mindig olyan bealvósra sikerednek, ennél nincs ilyen gond. Kánehi meg isteni volt a szerepében. Elba jó volt, Roland fekaságával már nem foglalkozom, ami zavaró volt, hogy már-már olyan volt, mint egy képregényhős, azért a könyvben földhözragadtabb volt a karakter, de ettől függetlenül tetszett. Mi volt még? Nem tudom! Nézném már most újra. 10/8

 3. gprs: milyen kis költségvetés? 60-at ismernek be ilyen hosszú készítésnél én ezt kamunak érzem.

 4. gprs: azt nem tudom hol, mert olyat nem találtam google-ben. De lényegtelen, hogy 60 vagy 66, mivel 2-3 éve álltak neki és volt utóforgatás, méghozzá elég nagy, mivel a tesztközönség nem értette a filmet, így szerintem kamu az összeg, főleg, hogy ez az általuk bevallott, nem pedig pénzügyi jelentésből szedett.

 5. És 90 perc alatt komolyan eljut a toronyig? Legalább Blaine-t látjuk? A robot-farkasembereket? Cöos-i Rheát? Hogy préseltek bele 8 könyvet 90 percbe?

 6. A fiatal Stephen Kinget ki alakítja? Vagy CGI-vel oldották meg? Vagy benne sincs? Á, nem hiszem, hogy én megnézem ezt a filmet.

 7. Sparrow: a film nem 6 könyvet dolgoz fel, hanem a harmadikat asszem, meg vett egy kicsit még egy másikból.

 8. ~25 milliót jósolnak hétvégére a filmnek, az Egysült Államokban ennek bukta lesz a vége. A nemzetközi bevételek valszeg azért megmentik majd összességében, legalábbis ha a ~66 milliós bevallott költségvetést nézzük.

 9. Nem igazán kell csodálkozni, hogy szar lett, ha a Sony pikcsörsz is benne volt a produkcióban.

 10. Nincs embargó. Egyszerűen szerda este (nekünk csütörtök hajnalban) volt a sajtóvetítés (valószínűleg a stúdió is ennyire bízott a filmben), de utána már jöttek is a review-k.

  Általánosan azt mondják, hogy a film több sebből vérzik, de a szereplők, különösen a három főszereplő (igen a kissrác is), menti, ami menthető. Nekik köszönhető, hogy nézhető a film.

  Ez persze nem saját vélemény, hanem 4-5 kritikából ezt szűrtem le.

 11. Már miért kellett volna egy filmbe belepréselni 8 könyvet, amikor több részre terveztek, plusz egy sorozatra?! Remélem meg is valósul.
  A film nem követi hűen a könyveket, majdnem mindegyikből vett egy kicsit, de legtöbbet az elsőből és hatodikból.
  Blaine-re van utalás.

 12. Egy jó kis nagykövetségű Game of Thrones féle sorozat kellene ebből nem pedig egy film.

  6-7 évadban szerintem remekül lehetett volna adaptálni az egész regényfolyamot.

 13. human: nos, ők jobban tudják az tuti. A szerda az az amerikai (New York-i) vetítés volt, az tény. Széles körben meg nem informálódtam. Ebbe az infóba is csak véletlenül botlottam bele a hét elején :)

  Túl sok helyen azért nem lehetett, mert én csak csütörtök reggel találkoztam az első review-kal. Ami persze, szintén csak az internet, általam is látogatott részére vonatkozik :)

 14. BigMan: levetítik a filmet a kritikusoknak általában időben, hogy legyen idejük megírni nyugodtan, de csak X idő után tehetik ki a kritikát. Ez nem mindig a bemutató napját jelenti, van hogy csak 2 héttel előtte fért be a sajtóvetítés, és embargózzák a bemutató hetének hétfőéig, hogy a hype akkor erősödhessen. Szóval maga az embargó nem jelent egyértelműen negatív dolgot magában, de persze ha a bemutató napjáig tart, akkor igen :)

  Kíváncsi leszek a bevételre, mert a Sony láthatóan buktaként kezelte az egészet mostanra.

 15. Na, én leszek a kivétel, mert nekem – könyveket nem ismerőként tetszett – DE persze tudni kell a helyén kezelni. Sose mentem volna el rá, de egy barátomnak volt egy fölös jegye.
  Elvárásom nulla volt, viszont mivel ilyen kalandfilm-szerű a dolog és ezt a műfajt nem nagyon szoktam nézni, így most egészen tetszett emiatt, mondhatni az újdonság erejével hatott.
  Barátom olvasóként azt mondta a könyvekhez semmi köze, csak átvett dolgokat és gyúrtak belőle valami mást.
  Tényleg felejthető, és simán Film+ szombat esti sáv, újra se nézném soha, de ma estére elszórakoztatott :)

 16. Tegnap néztem meg moziban,egyszer nézhető a film. a könyveket nem ismerem, de ez a film olyan semmilyen volt. a színészek jók voltak benne de a történet az olyan összecsapott.

 17. Nem ismerve a könyveket, simán nézhető, egynyári kalandfilm. Én egy 6/10-et adnék neki simán.

 18. Én sem olvastam még a könyvet, így szerintem teljesen elmegy kategória a film. Nem mondom, hogy jó, amolyan tipik vasárnapi nasi film vagy az alvós film. Koncepció tetszett, meg hogy nem 3 órás volt. Persze ha tudnám, hogy miből lett, akkor tuti anyáznék, de messze nincs olyan ortó mint az akciójelenetek és a vélemények róla. Viszont lett volna benne potenciál, de hát ez van. Láttam már idén sokkal rosszabbat is.

 19. Előre bocsájtom, hogy a könyveket imádtam! Mégis tudtam, hogy ezt a kukába kell dobnom és úgy kell megnéznem a filmet. A Cgi borzasztó és a röhejes között változik a film alatt. Rövid, és olyan érzése van az embernek végig, hogy ez egy rohadt nagy rohanás és semmi nincs kibontva igazán,a sztorihoz kevés ez a játékidő. Viszont a színészválasztás nemcsak, hogy jó, hanem a három főszereplő el is viszi a vállán vagy inkább fogyaszthatóvá teszi a filmet. Bevallom naponta nézem a boxofficemojot, hogy miképp áll a film? Jelenleg 54 millió dollárnál a külfölddel együtt is. Nagyon szorítok, hogy valami csoda folytán mégis legyen még sorozat vagy film, mert az alapanyag zseniális, a színészek jók, már csak a kókler Goldsman helyett kellene találni egy tisztességes forgatókönyvírót és még bármi lehet(ne) ebből a sztoriból! Nagy kérdés persze a Sony mennyi kamuzott a 60 milliós költségvetés okán……

 20. kurtis: úgy nézd, hogy még ha igaz is a Sony által kiadott költségvetés, akkor is vagy 200-as bevétele kéne legyen a nullához kb.

 21. human: Annyi biztosan nem lesz. A marketing és a pótforgatások miatt gondolsz 200 milliót? Marketingje nem sok volt. Max az, hogy évekig beszéltek róla, hogy meg kellene csinálni. Eh nagy kár, hogy minden jel szerint ki is nyírtak egy zseniális alapanyagot….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.