Barry Seal: A beszállító (American Made)

Nem hiszem, hogy túlságosan hosszú leszek, hiszen ezt az American Made-et egyedül Crusie karizmája viszi el a végéig, nélküle talán a mozikig sem jutott volna el.

A rendező Doug Liman karrierje elég hullámzó, hiszen az utóbbi évek egyik legjobb blockbustere, az Edge of Tomorrow mellett van ott Jumper, Mr. & Mrs. Smith, Fair Game is. De előttük meg az első modern Bourne meg a Go. Az biztos, hogy nem szállított egyenletes minőséget, és A beszállító sajnos a rosszabbak közé tartozik, évek múlva eszünkbe sem fog jutni.

Pedig egy érdekes korszakban mutatja be az amerikai álmot, hiszen a hidegháború alatt elég törvénytelen üzletekkel is a jófiúk oldalán lehetett állni. Persze a CIA közreműködésével. A főszereplőnk is kereskedelmi pilótából lesz Közép-Amerika mindenese, az a csávó, aki fegyvert visz le, embert és kokaint pedig fel, méghozzá komolyabb gondok nélkül.

Mivel Cruise mellett a film egyetlen pikantériája, hogy Amerika döntéseiből láthatunk párat, így nem is mennék bele jobban. Inkább azt tenném még hozzá, hogy aki szereti a narrátoros “akkor ez és ez történt” filmeket, miközben megtud pár érdekességet egy korszakról, az nézze meg. A közelmúltból a Narcos ugrott be hasonlónak, de nyilván mélyebbre nyúlik vissza a stílus, aminek talán a legerősebb képviselője Scorsese.

Viszont pont a kicsit dokumentarista jelleg miatt nincs igazi érzelmi magja a filmnek. Csak a tények vannak sorban, és itt jön képbe Cruise, aki a “semmiben lebegő” információmorzsákat képes élettel megtölteni. Pár karakterpillanatot csak miatta érzünk át, hiába nincs rendesen felvezetve.

human
írta
2017. 09. 01. 13:00
megjelenés
11
hozzászolás


11 hozzászólás a “Barry Seal: A beszállító (American Made)” bejegyzéshez

  1. Tavaly a War Dogs is ilyesmi volt. Én élveztem mind a kettőt, de talán a WD jobban tetszett egy icipicit.
    Cruise tényleg vitte a showt, ahogy azt elvártuk tőle.

  2. Nekem egyből a Casino ugrott be róla, csak vérfürdő, egyenletes történetvezetés és egyebek nélkül.
    Eredetileg be sem akartam ülni, de ha már úgy alakult, ahogy, már miért ne. Tomot szeretjük, amiben felbukkan, az általában, kisebb-nagyobb akadályokat legyűrve, jól szokott sikerülni. Általában..
    Jókat szórakoztam rajta és le is kötött. Lehet, ha nem hullafáradtan ülök be, várok is tőle valamit, és nem szeretném a narratív dolgokat, sokkal jobban fájtak volna a hibái. (homályos, fura beállítások, kapkodás, rendezés etc)
    Egynek simán elment, (tökmás kategória) de pl egy jerry maguire-re sokkal jobban fogok emlékezni Tom munkái közül, de tény, hogy ott jóval fiatalabb volt

  3. Pont a Narcos miatt nem is érzem a késztetést, hogy megnézzem ezt a filmet. (Maga a figura ott is be lett mutatva az egyik részben) Majd talán otthon, tékából.

  4. Tom Cruise és ennyi, 1000% egyetértek a nyitómondattal.

    Aki a trailer-t látta az mindent látott (kivéve a végkifejletet de arra meg ott a wikipédia). annyira semmilyen és jellegtelen film, ami egy ilyen alapanyagnál inkább bűn mint erény. Moziban semmi esetre se ajánlom, letöltve is max rajongóknak (90% ő van a vásznon), semmit se vesztesz ha kihagyod.

  5. A forma tényleg sokszor látott már, nem túl eredeti, illetve a forgatókönyv is elég elnagyolt, főleg motivációk terén. Viszont a poénok többnyire ültek, Cruise valóban jó, Barry Seal életéről nem tudtam semmit, szóval még nekem még ez is érdekes volt. A repülős részeket is élveztem, bár a városba leszállás azért a végére átment kicsit gagyiba (közepes CGI, rossz vágás). Végig szórakoztatott a film, mégis valamilyen hiányérzettel jöttem ki a moziból.

    Egy apró, buta dolog viszont nagyon zavart: minek kell a nyolcvanas években egy 2012-es számot hallgatnia a főhősnek az autóban? Értem, hogy jól lehet rá vágni és a szövege is passzolt, de végig reméltem, hogy nem az lesz, hogy kilövi Cruise a kocsi rádiót és leáll a szám is. Valamiért ez nagyon kizökkentett, de lehet én vagyok tök hülye.

    Amúgy egyetértek a 10/6-al.

  6. @evil9

    Ott ne azt nézd, hanem középértéket alatta. Közelebb visz a valósághoz.

    Ami jelen esetben: 6.9

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.