Blockbuster watch: hIT

Itt van az ősz, IT van újra és hozott magával számos időszakos és a horror zsánert is megtámogató bevételi rekordot.

Az elmúlt két hétvégén annyira sivár volt a box office világ, hogy nem is volt érdemes rá szavakat pazarolni, közel 20 éves negatív csúcsok bukkantak fel, így a bemutató naptár kietlensége miatt kiéhezett közönség, a jó kritikák és a baromi erős marketing mind közrejátszottak az IT 117 milliós amerikai nyitóhétvégéjében.

A tippelgetés 1-2 hete is 60-70 millió környékén járt, aztán kezdett ez szépen megborulni, az érdeklődés döbbenetesen felpörgött és a legújabb Stephen King feldolgozás így röhögve verte bucira a Hotel Transylvania 48.5 milliós szeptemberi nyitó rekordját, Ugyanazzal a lendülettel elküldte gyufáért a Gravity őszi csúcsát is (55.7M). A száraz tények között megemlítendő még a Paranormal Activity 3 korábbi első hétvégéje is, ami a horror zsáner eddigi legjövedelmezőbbje volt 52.5 millióval, amire az IT most simán ráduplázott és az R korhatár besorolású startok közül is csak a tavalyi Deadpool előzi 132.4-gyel.

Szóval az előző bekezdést summázva egy szóval, eszméletlen amit most letettek az asztalra. Naiv dolog lenne a sikert nagy részben Stephen Kingnek tulajdonítani, hiszen a Setét Torony közel másfél hónap alatt globális bevétellel alig csúszott a százas fölé, az IT esetében viszont a marketingesek is komoly odapakolták magukat. Időzítésben, kivitelezésben, terjesztésben csillagos az ötös ez a projekt, tényleg le a kalappal és ha nincs odakint hurrikán, ez a kezdés még 125 körül is lehetett volna. A végét innen nehéz megállapítani, mert a zsáner ritkán mutat hosszú életű aktivitást, de 300-ig azért illene elérni.

Ilyen körülmények között Reese Witherspoonnak esélye sem volt a Home Againnel, 9 millióval és közepes visszajelzésekkel kezdett a friss romantikus komédia, hogy pár év múlva senki ne emlékezzen rá.

Az elmúlt hetek pangása a The Hitman’s Bodyguardnál mutatott a legjobban, hiszen háromszor is az élen végzett a heti listán és valahol 75 millió környékén fut majd ki Amerikában és közben végre megszületett a nyár egyetlen milliárdos sikere is, a Despicable 3 szépen komótosan végül behúzta az álomhatárt karöltve a nemzetközi piacokkal.
Jövő héten három széleskörű premier érkezik már, élükön az American Assassinnel és a mother!-rel és a következő hetekben is majd ömlenek be triplázva a friss mozik, úgyhogy végre lesz miről beszélni.

A hétvége amerikai bevételei:

 1. It – $117,150,000 – össz: $117,150,000
 2. Home Again – $9,028,222 – össz: $9,028,222
 3. The Hitman’s Bodyguard – $4,850,000 – össz: $64,897,007
 4. Annabelle: Creation – $4,000,000 – össz: $96,267,010
 5. Wind River – $3,210,200 – össz: $25,002,192
 6. Leap! – $2,500,100 – össz: $15,874,536
 7. Spider-Man: Homecoming – $2,015,000 – össz: $327,702,794
 8. Dunkirk – $1,950,000 – össz: $183,110,279
 9. Logan Lucky – $1,826,425 – össz: $25,228,666
 10. The Emoji Movie – $1,060,000 – össz: $82,516,858

23 hozzászólás a “Blockbuster watch: hIT” bejegyzéshez

 1. Két apróság még a cikkhez:

  1. Az IT és a Home Again közötti óriási különbség elvileg a Top 5 “Biggest gap” listára is felkerült ezzel a 117-9 különbséggel.

  2. Póki most hétvégén nyitott 2 hónap után Kínában 70 misivel és 820+ jelenleg az összbevétele, ami – inflációt nem számolva – a 2. legnagyobb Pókember összbevétel a Raimi-féle SM3 (890) után.

 2. ejj @gore megelőztél :)

  Ami még említést érdemel, hogy az új Pókember film világviszonylatban állva hagyta (823 milla!!!) a nyár Box Office szenzációjaként elkönyvelt Wonder Womant.

  Szóval a Sony és a Marvel újsütetű kapcsolata igazán gyümölcsöző; nem sokkal az online megjelenés előtt szépen hajrázik a film. Még olyan 20-30 milla becsoroghat a kasszába.

 3. az első adatot én egyszeruen nem tartottam elég érdekesnek, azért maradt ki :) akkora hanyatlás volt az elmúlt hetekben, hogy várható volt Witherspoon mozijában sem lesz ennél több. persze durva az a szakadék, csak teljesen papirforma.

  na Spidey-t meg pont ezért nem emlegettem fel, mert akkor még kéne azt is, hogy WW közben lehagyta otthon az Iron Man 3-at és megint Marvel vs. DC vita lett volna a topicból (meg nem volt kedvem annyit irni :) ).

  (amúgy én kb 100 milliót vártam Kinából és 850-öt a végén igy, szóval teljesen korrekt Pókember a végére)

 4. American Assassinnak mennyit jósolnak?(jósolsz)
  Gondolom az első hely nem biztos IT miatt, de 2. lehet.

 5. Örülök az IT-nek, durva, amit produkált :)…WW és Póki is megérdemelten gyűjtögeti a dollárokat, csak így tovább.

  A Dunkirk is szépen megy az 500 milla felé…mondjuk, nekem nem tetszett a film, de azért ez szép teljesítményt a pénztáraknál :)

 6. In general: Tudtok esetleg olyan magyar oldalról, ahol kifejezetten a csak itthoni (magyar) bevételeket teszik közzé a filmekről?

 7. SonofKrypton:

  gondolom arra célzol, hogy november tele volt már Harry Potterekkel, Twilightokkal, Katnissel, akik jóval a Gravity felett nyitottak. Engem is meglepett, csak tegnap jöttem rá, amikor a Gravity-s rekordot olvastam, de az észak-amerikai box office-nál az már valami külön holiday periodnak minősül, nem ősznek. habár egy side note-ot ez megérdemelt volna, az jogos.

 8. Tegnap láttuk ennek a Whitherspoon mozinak a trailerét a Renegátok előtt. Hááát, ha a Marvel és DC filmekre azt szoktuk mondani, hogy a trailerben benne van a mozi, akkor erről mit mondjak? Szépen kronologikus sorrendben végigmennek zanzásítva a film kétharmadán, a sztori meg annyira sablonos, hogy a maradék egyharmadot 99%-os valószínűséggel ki lehet találni. Egyáltalán miért ment volna el ezek után bárki is rá?

 9. Ez megint egy film ahol mellétrafáltam. Nem ott élek…nem tudom egy “hazainak” mennyire nyomják a képébe a reklámokat. Itt meg csak a filmbuzit olvasom RT-zal, BoxofficeM-val. Én olyan 80-90ben megálltam volna tippre domestic. Ez is egy olyan film lett mint a FF7, JW, Finding Dory…igen még a SW:FA is ahol azért nem mondtam volna 900+M-t.

 10. 13: Vannak akik szerint akár trónfosztás is lehetett volna ha nincsenek a hurrákon amcsi egyes részein. Ami nagyon durva

 11. Johndoe:

  jócskán alá lőtték tegnap, szépen tartja magát.

  Qpak:

  mármint Deadpoolt lenyomta volna? fene tudja, azt mondják 7-8% körül kellene rászámolni a bezárt mozik miatt kb.

 12. Az IT teljesen megérdemelten van ott ahol. Nagyon jól össze van rakva, emelem kalapom, komolyan az év filmje.
  Ha így folytatja, még az is lehet hogy meg fogom nézni a filmet.

 13. Számomra megdöbbentő ez a teljesítmény.. pedig az amerikaiak nagy bohócfóbiában szenvednek, nem?:D Mindenesetre örömteli hír, így legalább biztos, hogy zöld lámpát kap a folytatás. Én nagyon várom, akkor is ha legalább 2 év..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.