A Disney monopólium felé? – Anaheim, The Last Jedi, FOX

Basszus, de nem akartam erről írni, viszont muszáj lesz, mivel összefügg minden, és arra mutat, hogy a Disney még több dolgot be akar kebelezni, ezzel a maximumot keresve bármi áron.

Elsőnek itt van ez a történet a Disneylandet tartalmazó városról és arról, hogy a cég évi 1 dollárért bérel egy 109 milliós (dollárban) önkormányzati pénzből épített parkolót. És ez még csak a kezdet.

Erre mi volt a cég válasza? Kitiltották az cikket lehozó újság filmkritikusát a Thor sajtóvetítéséről, meg azt mondták, hogy a cikk valótlanságokat állít. Mondjuk ez utóbbiért nem túlzottan pereltek… A kitiltás pedig magáncégként hiába a szívük joga (ahogy azt páran felvetették, nem értve a helyzet mélységét: “miért nem vesznek jegyet és nézik meg a kritikához?”) kicsinyes húzás a részükről, egyértelműen a “ne szórakozzon velünk a sajtó, mert megjárja” alapesete, avagy a fentire hasonlító további leleplező cikkeket akarják vele elnyomni. Ezért gáz az eltiltás.

És ez csak a kezdet volt, mivel kiderült, hogy a The Last Jedi bemutatójával is komoly terveik vannak. Minden mozi aki be akarja mutatni alá kell írjon egy szerződést, ami azt tartalmazza, hogy a moziknak az átlagos 55-60%-os bevétel megosztás helyett 65%-ot muszáj visszautalni a Disneynek. Ez az év legnagyobb blockbusterénél talán még el is mehetne, de jön az apróbetű: 4 hétig kötelező nekik a legnagyobb termükben játszani, és ha bármit megszegnek a szerződésből, például előbb tesznek ki plakátot, vagy véletlenül elmarad egy előadás, akkor további 5%-ot, avagy 70%-ot kell a jegyárból visszautalni. Ez a kicsi, kevés termes moziknak a legnagyobb érvágás, mármint a nagyterem kibérlése, hiszen ott nagyjából az első 2 hétben jön a filmre elég ember, és utána már nem éri meg a legnagyobb vásznon tolni. (Itt végig amerikai mozikról van szó, a nemzetközi piacon ki tudja miképp alakulnak a szerződések.)

Ha az előbbihez hozzávesszük az alapvető logikát, akkor egyértelműen a Last Jedi után érkező filmeknek is alávágnak ezzel. Képzeljük el, ha most a Thornál is ilyen szerződés lett volna, akkor a 2 hétre (már megint ez a 2 hét ugye, nem véletlenül így tűzték ki az időt) rá érkező Justice League kénytelen lenne a kisebb termekben futni kevesebb férőhellyel. És ha most áttolják a Last Jedi-nál, akkor nyilván az EP IX-nél is ficcenne a szerződés, meg még ki tudja minél. Mégis sokan aláírják simán, hiszen nem maradhatnak ki a Last Jedi-ból, míg a kis mozik tüntetnek.

Még mindig nincs vége. Bár a végére inkább a 21st Century Fox kezdeményezéséről van szó, de leültek a Disneyvel, hogy eladják nekik a filmes és sorozatos divízióikat. Jelenleg ezek a tárgyalások elhaltak. Persze felmerülhet, hogy visszakerülne az Avengers mellé az X-Men, de basszus, az utolsó nagy stúdiók egyikének bekebelezésével még nagyobb szelet lenne a Disneyé a piacból. Itt ér körbe az egész, mivel nagyobb hatalommal még több az előbbiekhez hasonló dolgot tehetnének meg.

human
írta
2017. 11. 07. 03:16
megjelenés
45
hozzászolás


45 hozzászólás a “A Disney monopólium felé? – Anaheim, The Last Jedi, FOX” bejegyzéshez

 1. ami a világ hatalmi viszonyaiban az USA imperializmusa, az a filmvilágban a Disney rákszerűen burjánzó terjeszkedése. Persze az utóbbi az előző terméke.
  Ezért nem nézek Disney filmeket moziban… gondolom, hiányzik nekik a 3 dollárom.

 2. Elmennek már oda, ahova gondolom. Ha megvennék a Fox -ot, nem kicsit lennének monopolhelyzetben. A versenyügyi hatóság ott csak dísznek van?

 3. Az hiányozna, hogy még több filmet tegyenek családbarátibbá. Rohadtul irritáló, hogy mindenből vígjátékot akarnak csinálni. A legutolsó Thor-nál is téptem a hajam. Már előre félek, hogy az új Star Wars-ban mennyi beleerőltetett poénbomba lesz.

 4. de nyitottak naradtak a tárgyalások KingMacsek.
  úgyis megegyeznek. a foxnál marad a fox news, a többi menne a disney-hez.
  mondjuk a marvelnek jót tenne, mert már nem emlékszem ki irta, de valóban kérdéses, hogy az infinity war (az lesz? most rohadtul nem üt be) után mi lesz az univerzummal.

 5. Sokkal érdekesebb az, hogy mennyire lehet bajban a FOX, ha nemes egyszerűséggel lemondana a filmjogairól… Azért nem akármilyen tradíciójú stúdióról és vállalatról beszélünk. Egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a Disney ennyi pénzt ki tudjon fizetni. Hacsak a FOX-nál nincs nagyon nagy pénzügyi gebax.

 6. Nem akarom elhinni, hogy a FOX eladná a filmes jogaikat…ahogy Alexejevic írta, nagyon nagy múltú stúdió, tele sikeres és klasszikus filmekkel…azért ez szomorú lenne…nehogy már a Disney-é legyen minden.

 7. Remélem annak a pár újságírónak a bojkottja, aki kiállt az LA times mellett nem vész el gyorsan, hanem minél többen csatlakoznak hozzá.

  Eddig is undorodtam a Disney módszereitől, de mindig tudnak rátenni. Az pedig, ha megszereznék a Fox-ot az nem lenne jó senkinek rajtuk kívül.
  Az messze nem éri ezt meg, hogy a filmes univerzumukban bohóckodjon egy kiherélt Magneto stb. Még a leggyengébb X-men filmben is több egyedi ötlet, vagy érzelem volt, mint amit az MCU nyújtani tudott sokunknak, tudom nem mindenkinek,de ezért jó a diverzitás. Már ez önmagában para volna nekem, aztán belegondolni, hogy a Majmok bolygója is az övék ugh.
  De minden ellenszenvemet félretéve a Disneyvel, bármilyen stúdió lenne így, ezt nagyon nem akarnám.
  Ne legyen már a nagy bullyból, még nagyobb. A mozis zsarolásuk meg még undorítóbb, mint az újságos.

 8. “Zoli says:
  2017. November 7 at 08:19
  21st Century Fox ?

  20th Century Fox lesz az szerintem.”

  Nem. 21st az anyacég, 20st csak a filmstúdió. 21st-t mondják simán Fox-nak.

  Ami meg a monopol helyzetet illeti. Ha a Fox ki is szál, még akkor is marad a Disney-n kívül 4 nagy stúdió. Szóval közel se beszélhetünk monopol helyzetről. Továbbá szórakoztató iparról van szó. Ha szart csinálnának, akkor bármekkorák lehetnének, a kutya se ülne be a filmjeikre. És a Disney pont azért teheti ezt meg, mert jó filmeket csinál és keres vele rendesen. Plusz ha lesz Disney-fox összeolvadás, lesz Deadpool vs Avengers :D. Szóval nekünk, mint végfelhasználóknak csak jó.

  Ami meg a mozikat illeti. Legtöbb helyen már multiplex van, több nagy teremmel. Nekik nem igazán számít. A kis mozikat érinti jobban ez, de azok már egy kihaló állatfajta úgy is.

  Maga a mozi koncepciója is lassan lejár. Ha fellendül a VR technika, akkor jönnek majd a streamelt VR mozitermek és a hagyományos mozi lesüllyed a cirkusz kuriózum szintjére.

 9. Milyen monopólium??? :D :D :D

  Megvennék a maradék öt nagy stúdió egyikét. És? Marad négy másik mellettük. Plusz a közepesek. Plusz a kicsik. Ezt kapitalizmusnak hívják, monopóliumot csak az kiálthat, aki nem ért hozzá.

 10. mielőtt nagyon neki mennénk a disneynek ké dolgt nem árt tisztázni

  1) a tárgyalásokat, mint a cikkben is írták, a fox kezdeményezte, mivel murdoch bácsiék az inkább a hírekre (fox news) és a sportra fókuszálnának (fs1 és 2), és oda kell a lóvé. előbbinél a sok zaklatási végkielégítés miatt :D, míg utóbbinál a jogdíjak egyre drágulnak, főleg, hogy a facebook, amazon, hulu is beszállna a sport bizniszbe

  2) ami pedig a monopol helyzetet illeti. a disney nem veszi meg az egész céget (pedig simán megtehetné), csak a film és sorozat részleget, amikből rengeteg van odakinn így ez nem esik bele a monopol törvénybe

  3) a disney már évek óta saját stream szolgáltatáson dolgozik (netflixről ki is kapta a filmjeit), és ahhoz kell a sok tartalom, ami egy ezzel az üzlettel pont kapóra is jön neki

  ergo ha lesz üzlet akkor mindkét fél nyer vele

 11. hallak65
  Csak kétlem,hogy a Deadpool továbbra is R-es maradna. Egy PG13 Deadpool a kutyának se kéne.

 12. Most komolyan, van annyi emberük vagy meg tudnak annyi ellenőrt/auditort bízni, aki minden héten ellenőrzi az összes mozit, hogy melyik teremben mi megy. OK, hogy csak USA egyelőre, de gondolom minden kisvárosban van mozi alap….

  Nem tudom pontosan, milyen bemutatók jönnek a Last Jedi után, de valószínű ilyen téli időszakban a 4. héten is a legnagyobb teremnek lenne alapból létjogosultsága (nyári szezon az persze más kérdés)

  Én bízom benne egyébként, hogy ahogy kebelez majd be a Disney dolgokat úgy nyitnak egyéb szegmensek felé is: rated-R stb…

 13. pár éven belül jönnek a Disney mozitermek amit maguknak húznak fel és csak az ő zászlóshajóik mennek eventként

 14. pár dolog:

  1. tavaly nagyon csúnyán leverte a mezőnyt a Disney, már az totális dominanciára utalt. szerintem a nagyon sikeres filmjeik többnyire jók voltak, pöpecül összerakott blockbusterek, de az ilyen monopólium soha nem jó, mert egy ponton nem lesz versenyhelyzet, ők diktálják a trendeket és ez biztosan minőségi romláshoz vezet (és nem feltétlen a tömeggyártás miatt).

  2. szerintem arra sincs garancia, hogy a Fox rááll az R-rated mozikra. Bejött a Deadpool váratlanul, ez végre annyi idő és szerencsétlenkedés után adott egy méltó Wolverine mozit is a népnek, de amint becsúszna 1-2 bukta ők is visszavennének. Szóval most persze úgy tunik, hogy ők az R képregényfilm zászlóshajói, de azt is érdemes megnézni az X-men sorozatot hova futtatták ki pár év alatt, annak sem lett szép vége (nem beszélve az elszúrt vadhajtásokról).

  3. HA esetleg Disney-MCU környékére kerülne a Deadpool, szerintem ott is kapna egy R lehetőséget, mert Marveléknek is idővel el kell majd gondolkozniuk kvázi önálló, a fősodortól elúszott filmekkel. most egyelőre minden mozijuk kapcsolódik és iszonyatos pénzeket kell már most kipengetniük. ergo itt is lehetne egy R vonal simán, még ha nem is megszokott egyelőre a stúdiótól.

  4. a Foxnak nem megy jól. pár animációs film és a megmaradt képregényfilmek mellett inkább az önálló filmjeik voltak a közelmúltban sikeresek (pl. Martian, Hidden Figures) amikkel nem tudnak hosszútávon mit kezdeni. a franchise-ok, a fix bevételi források vagy elhasalnak, vagy nem hoznak elég jól nekik, szóval nem csodálom, ha részükről is van egy ilyen approach.

 15. Abelh a Foxnak nem megy jól?Akkor a Paramount vagy a Columbia mit mondjon? :D

  Abelh itt a Warneren és a Foxon kivül nincs más betonbiztos franchiseokon álló stúdió.És ha még a Foxot is bekebelezi a dizny futó szallagon gyártott szartengere csúnya világ lesz Hollywoodban…

 16. Arra emlékeztek, amikor a Disney szőröstül megvette a Pixart 2006-ban? Pedig az már több, mint 10 éve volt. Már akkor se voltak kismiskák, mostmeg ellehet képzelni, mennyi lóvé és hatalom felett trónolnak. A Marvel dologgal megütötték a főnyereményt, persze ez jó a nézőknek is, hiszen végre hozzáértő kezekbe kerültek a képregények, meg kaptunk egy teljes univerzumot, aminek még mindig hátra van a csúcspontja. Viszont lassan az egész filmpiac olyan lesz, mint az élelmiszerpiac és ez szar. Lesz két cég, akiknek az összes többi a tulajdonában van, magyarul felosztják a világot egymás között. Én a Disneyre meg a Foxra tippeltem volna(mint két film-világóriás) erre kiderül, hogy pont azt akarta megvenni a Disney. Beszarás bazmeg. Kurva ijesztő, hogy ez a mickey egeres hálózat bekebelezi világot, az új generáció már tőlük függ, tiszta zombi gyár.

 17. “IGN magyar oldala szerint már eldőlt a szitu” kommentelj ott akkor, hogy nem dőlt el, vagy ha nekik hiszel jobban akkor olvasd őket :D “The two sides are not currently talking at this very moment, sources said.”

 18. “Human, te csináltál dollárjelet az s betűből? :DD”

  aha :D bár gondolom nem egyedi ötlet, de nem találtam googleben ilyen képet amikor akartam egy régebbi disney cikkhez, szal csináltam.

 19. “Abelh itt a Warneren és a Foxon kivül nincs más betonbiztos franchiseokon álló stúdió.És ha még a Foxot is bekebelezi a dizny futó szallagon gyártott szartengere csúnya világ lesz Hollywoodban…”

  jézusom b+, rákot kapok ettől a kommenttől.

 20. Mondjuk amilyen volt a legutóbbi “nagy” X-men film meg amilyenek a FOX filmjei mostanában, néhány jobban sikerült (Deadpool, Logan) kivételtől eltekintve, nem biztos, hogy ez annyira rossz üzlet lenne. :)

 21. Ez baromira nem jó hír. De szerintem ebből nem lesz semmi úgysem, az nagyon durván visszavetné a filmipart. Attól mondjuk nem tartok, hogy a Justice League megbukna csak mert 2 héttel a Thor után megy. 2 hét alatt úgyis mindenki megfogja nézni. Ami aggasztóbb az a kis mozik ahogy human is írta.

 22. Dark eagle tudsz olvasni?

  “Képzeljük el, ha most a Thornál is ilyen szerződés lett volna, akkor a 2 hétre (már megint ez a 2 hét ugye, nem véletlenül így tűzték ki az időt) rá érkező Justice League kénytelen lenne a kisebb termekben futni kevesebb férőhellyel.”

 23. Nagyon jó hír. First Class után a másik 2 X film hulladék lett. Végre egyben lesz a Marvel univerzum, ahogy annak lennie kell!

 24. Az csőlátás, hogy az DOFP és Apocalypse szar volt? Igenis legyen egyben a Marvel univerzum. Nem érdekel a Fox féle szenvedés századjára is.

 25. Ternovszky Bélával volt egy interjú tavaly, abban azért mondott csuda dolgokat a Disney-ről.

  Bemásolom ide (bocs Human, ha gáz akkor töröld)

  “Sőt, a Disney-ék még Európában is tudnak blokkolni: Németországban azért nem lehetett a Pumukli egész estés verzióját mozihálózatban bemutatni, mert a Disney kijelentette, hogy ha bevisznek a moziba egy európai egész estés rajzfilmet, akkor nem adják oda az évente esedékes karácsonyi Disney-filmet. Márpedig bevétel szempontjából ezt nem engedhették meg a német mozik.”

 26. Nem egyeztek meg a foxxal? Akkor majd őket is megszorongatják valahogy. A jelek ott voltak, ez simán a világuralom, amit a Disney csinál. Nemcsak a filmvilágban, hanem a fejekben is.
  Csak nézd meg. Minden egyes Disney filmre elmész. Amíg egy DC-nél vagy Foxnál levő franchise-ra nagyjábol bevárod a kritikákat, addig a Marvel, SW vagy jobb Pixaroknál TUDOD, hogy erre jegyet fogsz váltani. És akkor jönnek a trailer reaction videók, a vloggerek, bloggerek, önjelölt kritikusok, tizenperces videók amiknek a megvágásához is napok kellenek, mindezt azért hogy pár view-ért felrakják youtube-ra… ÉS az mind-mind ingyenreklám. Nemcsak a mozikat uralják, a fejeket is. Jön egy új marvel film, mindenki arról beszél. Ha egy boltban lehet kapni R2D2-s budipapírt, akkor a sima nem fogy annyira. Nem is beszélve a C3PO-s kenőmájasról meg a Rey-es ketchupról. A marvellel meg lehet példálózni, hogy mindig is jelen volt a popkulturában, de nézzük meg, a képregényeladások és a filmek nézőszáma között még mindíg brutálisan nagy a szakadék. Főleg, hogy ezek a Phase 3 filmek már nem a képregényrajongóknak készültek, hanem az előző filmek fanjainak. Neveket, helyszíneket vesznek át, de ha pl. a Ragnarök sztoriját adnák ki egy 4 részes képregényben, akkor az trágyább lenne mint bármelyik Jeph Loeb-írta Ultimate cím.

  Tizen éve még rendkívüli poén volt, hogy a DIsney a világuralom, uralkodni akar, megmondani mit gondoljunk, pucér nők vannak egy frame-en a 24ből, a Lion Kingben minden bokorból kiolvasható hogy sex, stb.
  Erre meg jelenleg ez a kínos valóság. Bármivel jönne a Fox ezután, a Marvel odapakol valamit, ezzel a 4 hetes szerződéssel, és a mozik nem mondhatnak nemet. Mert a disney tulajdonra eljönnek a népek, a fox mellélövései után meg kétszer is meggondolják, hogy beüljenek egy X-men vagy Alien filmre (az F4ről ne is beszéljünk), tehát ez itt a New World Order, all hail Disney.

  UI: Természetesen kurvára örülök hogy rendbehozták, sőt, kicsit fejlesztették is a szuperhős műfajt (azon kívül is hogy az idei 3 Marvel film erősen kilógott, továbbá magasról teszek a Black Pantherre), nomeg az is feldob, hogy 6 évig minden évben lesz egy SW film, meg ilyekeznek az animációs dolgoknak is mélységet adni, de azért ez egy aggasztó helyzet. És a nagyközönség drukkolni fog nekik, hogy igen, tegyenek tönkre és kebelezzenek csak be egy filmstúdiót, csak hogy Rozsomák ottlegyen valami Civil War-féle deathmatchben Pókmennel meg a többi haverrel együtt. Ahova tartoznak, ugye, mindig ez a duma. Azt ellenben nem felejteném el, hogy ha a marvel nem árusít ki a 90es években ennyi jogot, akkor már rég nem létezne.

 27. 34. Mate815, az a csőlátást, hogy szerinted csak azért kebelezzen be valakit a di$ney, hogy az x-menek a marvel, filmes univerzumába kerüljenek. Röhej.

 28. Nem hittem volna, hogy valaha fogok a Warnernek drukkolni, de ha a Disneynek össze jön ez a művelet tényleg csak ők maradnak meg, mint egyetlen alternatíva. És ezzel nem azt mondom, hogy a disney szar filmeket gyárt, mert ez nem lenne igaz, egyszerűen a filmipar egészének nem tenne jót, ha csak egy giga cég van, mögötte meg a közepest is épp hogy elérők.

 29. …és valamikori előző human íráshoz véleményeztem is, hogy mennyire sok már a franchise. kezd csömöröm lenni. Persze üzletileg kellenek.

  Egyelőre nem látom, hogy akkora gond lenne ebből. Bemész a moziba, megveszed a jegyet, megnézed a filmet, kijössz a moziból. Példa: Engem Thor világa egyáltalán nem érdekelt, mert az első film után nem voltam oda érte, a második aztán annyira sem, de a mostani változatra kíváncsi vagyok a rendező személye miatt. A Solo film addig érdekelt, amíg a Lord/Miller páros készítette volna. Nem a stúdiót nézem, hanem az alkotót, mert ne legyünk annyira megmondóak: azért tudják ott mitől döglik a légy, kit hívjanak írni/rendezni. Igen, abszolút beleszólási joguk van (mintha eltűnt volna a végső vágás joga kifejezés), de ők kockáztatják a pénzt, az üzletet. Félreértés ne essék? nem védem őket, csak próbálom a másik szemszöget is vizsgálni és visszakanyarodni oda, hogy a film művészeti ág, amelyet alkotnak, ahhoz pedig nemcsak pénz kell, hanem alkotók is.

  Az egyedüli tényleges probléma a korhatár besorolás. Itt viszont megint kérdés, hogy a Disney vált-e ebből a szempontból vagy mindent a max PG-13-ig engednek. Ezt viszont nem tudhatjuk.

  Az Alien sorozat nem véletlenül Fox? :-)

 30. Nincs bajom a Disneyvel, de tiszta röhejes, hogy páran azzal védik a helyzetet, hogy milyen jó lesz nekünk nézőknek, hogy visszakerül a Foxtől az X-Men végre a Marvel csomagba. Komolyan, nektek ennyi jön le az egészből? Plusz, mindennek tetejében mi lesz, ha ott lesz az X-Men? Semmi érdekes. Láttunk már jó pár Marvel terméket, nem lépnek ki egy bizonyos komfortzónából. Az X-Men azért volt jó mindig is, mert kicsit más volt. Ne akarjátok, hogy minden egy univerzum része legyen. Nem jó az.

 31. “Ne akarjátok, hogy minden egy univerzum része legyen. Nem jó az.”
  Mondj egy példát miért ne lenne jó. Csak egyet! Ja és kösz hagy döntsem már el mindenki saját magának mit szeretne látni.

 32. KingMacsek
  Én mondok egyet: Én azért nem akarnám, hogy az X-Men is az univerzumhoz tartozzon, mert nem hiszem, hogy moziba küldenének olyan filmet, amiben Thor-ék lazán poénkodnak, mialatt Rozsomák bazdmegolva aprítja a népet. A bevétel miatt kell nekik, hogy egész családok menjenek el a filmekre, ezért még véletlenül sem csinálnának egy szuperhősökkel megtömött R-es filmet. Az eddigi jól bejáratott recepttől nem fognak megválni csak úgy.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.