A Disney megvette a FOX-ot

Az adóssággal együtt 66 milliárdot fizettek a 21st Century Fox nagy részéért, amibe a hollywoodi filmstúdió, a Sky-ban való 39%-os részesedés, a sok film és sorozatjog, az FX és a NatGeo. A 66 milliárd az Disney részvényekben lesz fizetve, szóval a FOX részvényesei nagyjából a Disney 25%-át kapják. Szóval a gazdagoknak így ugye még több pénzük lesz, de közben a FOX-nál dolgozó hangyák között jönnek a leépítések.

A maradék New Fox néven lesz egyesítve, ami alatt a FOX tévéadója, a FOX News, a FOX Business és a FOX Sports értendő.

Még az egészet jóvá kell hagyni trösztellenes szabályokat felügyelő igazságügyi minisztériumnak. Ezért is adták el inkább a Disneynek, mint a Comcastnak, aki a másik vevő lehetett volna, mert így nagyobb esély van a jóváhagyásra.

human
írta
2017. 12. 14. 14:56
megjelenés
45
hozzászolás


45 hozzászólás a “A Disney megvette a FOX-ot” bejegyzéshez

  1. kis fellegekben járó naiv hülyegyerekként azért reménykedem, hogy nem rúgják ki az egész “R” részleget..elképzelhetetlen, de ne pukkasszátok ki a lufimat:D

  2. Érdekes, hogy mit fog erre mondani a trösztellenes hivatal, sehol nem egészséges ha 50 % egy piacnak egy cég uralja

  3. Na, akkor nem en vagyok hulye, az a 66 millio nevetsegesen kevesnek tunt. :D
    Amugy nem orulok a dolognak.

  4. Most elképzelem a világ két felét, az egyik értelmes, gondolkodni tudó film szerető ember, a másik fél meg az, akik szerint csak a Marvel jogok számítanak ebbe az alkuba. Na most ők bontják a pezsgőt a másik fél aki gondolkodni is tud, ők pedig a zsebkendő tasakot.

    Mert azt szerintem nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy ez már 100% és nem lesz itt gond az eladással, nyilván a fent említett társaság is leokézza a vételt, és vele együtt ad minden embernek egy ásót, hogy gyorsan elássák a filmipart és természetesen a sorozat ipart is.

    Kíváncsian várom, mikor látunk majd ebből észlelhető változást filmek és sorozatok terén. És itt nem a képregényes szarokra értem, hiszen elég sok sorozatos csatorna és filmes jog került át hozzájuk.

    Abba meg inkább bele se gondolok hány ember vesztette el most a munkáját.

  5. Igen, 66 milliárd a helyes összeg.
    Csak az arányok szemléltetése végett: a Marvelt 2009-ben, a Lucasfilmet 2012-ben vette meg a Disney, mindkét alkalommal kb. 4 milliárd dollárt fizetve.

  6. Nem írom le, hogy millárd lesz az, mert már többet megtették… ja várj! :D

    Na, de komolyra fordítva, és most félretéve azt, hogy “jaj világuralomra törnek, stb”… az ALIEN sorozattal a legjobb dolog ami csak történhetett, hogy valaki kimentse a Fox-tól, és a jelenlegi vezetés karmai közül (akik a bevételileg is fosszar Covenant után továbbra is hagyták Ridley-t vezető pozícióban).
    Azt még nem tudjuk mihez kezd vele Mikiegér, de elbírnám viselni ha kétévente jönnének új filmek.

  7. Ne haragudjatok, de egyszerűen nem értem, hogy miért a filmek miatt aggódik az emberek nagyobbik része, ez az egész jóval túlmutat a filmek minőségén és besorolásán, de ezt nemrég leírtam.

  8. Aki ért ezekhez: Nem tehetnek be még a infnity war 2be pár karaktert mint anno ahogy betették az utolsó pillanatban pókebmbert civil warba?

  9. Szerintem már helytelen a céget Disney nek nevezni. Az animációs, gyerekmesékkel foglalkozó részleget kellene csak Disney nek nevezniük, a többit meg valahogy máshogy, mivel Walt Disneynek a rajzfilmekhez volt köze… Lehet ez csak engem zavar. Ennek vételnek meg majd meglátjuk a következményeit.

  10. @sobal: Talán azért mert a “mi” szintünkön nincs értelme máson aggódni a kedvelt filmsorozataink jövőjét illetően? Megértem, hogy nem szabadna egy kézben lenne ennyi mindennek, stb… de és mit tudsz vele csinálni? Naugye.

    Más kérdés: akkor ezzel most a Disney jogot szerzett arra is, hogy pl leállítsa a New Mutants/Deadpool 2 moziba küldését, mondván már az övék, és ők máshogy képzelték el?

  11. szpojleres mókus: az IW már leforgott teljesen, az A4 pedig már hónapok óta forog kész forgatókönyvvel, szóval max még oda lehetne besűríteni, de gyanúsan nem fogják.

    szerintem nem akarják összezavarni az embereket és az eddigi 3 fázist le akarják zárni azokkal a karakterekkel, akik 2008 óta a szumma 22 filmben feltűntek. phase 4 viszont gyanúsan szerepeltet majd ilyen karaktereket, sőt…

    (amit el tudok képzelni, az az a4 after credits jelenetében ahogy feltűnik pl. a fantasztikus négyes egy másodperc erejéig.)

  12. “Szóval a gazdagoknak így ugye még több pénzük lesz, de közben a FOX-nál dolgozó hangyák között jönnek a leépítések.”

    Nem néztem utána, de nem a FOX-ról mondták jóideje, hogy gondjaik vannak? Vagy az a news-hoz kapcsolódó rész volt? Mert ha gondjaik voltak, akkor inkább vegye meg valaki, mint hogy szélnek legyen az egész eresztve. De tudod mit, tíccsuk be a gazdagságut!

  13. Azt hiszem tegnap volt, hogy egy Variety twitter troll account “leközölte”, hogy a Disney megvette az A24-et is :DDD és abban a pár száz ezredmásodpercben, amíg csekkoltam, hogy van-e verified jel olyan szívrohamot kaptam, hogy ez már így nem öl meg..amúgy is fel voltunk már rá készülve. Blöe, de ez van :/

  14. Csigusz: addig nem megy végig ez a deal, de igen, ha már jóvá lenne hagyva akkor megtehetnék, bár akkor sem tennék.

  15. Az a baj, hogy így értelmes filmek nem nagyon fognak moziba kerülni csak az ilyen beteg képregény filmek vagy a túl hypolt star wars és már nyomát se fogjuk látni a film művészetnek habár eddig se nagyon láttuk, egy kezemen megtudnám számolni ,hogy hány értelmes rendező van hollywoodba aki tud is értelmeset alkotni de abból egyik se dolgozott még miki egérrel

  16. Akos:

    “Az animációs, gyerekmesékkel foglalkozó részleget kellene csak Disney nek nevezniük, a többit meg valahogy máshogy, mivel Walt Disneynek a rajzfilmekhez volt köze”

    Már az 50-es években is voltak élőszereplős filmjeik, szóval semmi új nincs a mostaniakban. Bizonyára lesz valami alnevük az R-es filmeknél, mert reméljük, lesznek, azért azokra is bőven van kereslet.

  17. Tehát akkor rengeteg sorozat , marvel filmek , alien franchise , avatar ,
    x-men széria. Érdekes lesz :)

  18. Az szerintem nyilvánvaló, hogy azokba a filmekbe amik jelenleg forognak vagy már elkészültek nem fognak beledumálni. Viszont itt az igazán érdekes rész majd 1-2 év múlva mutatkozik meg. Mert ki tudja mennyi idő amíg a Minisztérium jóváhagyja ezeket a dolgokat lehet akár több hónap is franc se tudja. De a következő év tuti hogy sok változást fog hozni.

    Elvégre a Disney egy sima legyintéssel kukába küldött több évtizednyi Star Wars könyvet is, szóval nem hinném, hogy ne lenne vér a pucájukban ugyan ezt megtenni bármelyik másik univerzummal vagy tv sorozattal.

  19. “Szerintem már helytelen a céget Disney nek nevezni. Az animációs, gyerekmesékkel foglalkozó részleget kellene csak Disney nek nevezniük, a többit meg valahogy máshogy, mivel Walt Disneynek a rajzfilmekhez volt köze… Lehet ez csak engem zavar. Ennek vételnek meg majd meglátjuk a következményeit.”

    Nem helytelen. Disney alatt magát az anyacéget (The Walt Disney Company) szokták érteni. De az egyes divíziók és leányvállalatok eddig is jól elkülöníthetőek voltak egymástól. Sajnos elég nagy kavar van a fejekben ezt illetően. Érdemes az angol wikipédián nézelődni, hogy hogyan épül fel a cég.

    Azt meg továbbra se értem miért gondolja mindenki, hogy akkor innentől kezdve nem lesznek R rated filmek. Én pont az ellenkezőjét gondolom. Szerintem pont be fognak törni erre a piacra is. Ezek a filmek mehetnének a Fox logó alatt, mert amúgy azt megértem hogy a Walt Disney Pictures eddig miért nem gyártott R filmeket. Fura lett volna lássuk be.

  20. És szerintetek a Fox Network (a nagy amerikai network) hogyan oldja meg a saját gyártású tévésorozatokat, főleg az olyanokét, amelyek erősen a Foxhoz köthetőek és már bejáratott, régi márkanevek? Pl. Simpsons, X-akták, Family Guy stb. Ezeket a Disney fogja gyártani majd a Foxnak?

    (Gondolom, a Fox részleget nem fogják egy darabig átnevezni, majd csak pár év múlva olvad be a Disney-be. Vagy be sem fog olvadni, hanem a Disney gyártja a családbarát tartalmakat, míg a FOX név alatt meg az akciódúsabb, komolyabb témákat nyomatják?)

    Meg a Network azért is kerülhet szarba, mert nincsen tévésorozatos egysége, amely a saját tartalmakat fejleszthetné és gyárthatná. Tudom, hogy médiabirodalmon belül is két külön divisionnek minősül egy tévécsatorna meg a tartalmakat gyártó részleg, de így produkciós cég nélkül elég gáz lehet a programmingot valamire alapozni: ha megnézzük, mindegyik network fikciós műsorainak mininimum a fele saját berkeken belül készül (CBS-Paramount, NBC-Universal, ABC-Disney, CW-Warner/Paramount, Fox-Fox).

  21. Buzifiu:

    Nem lesz több Fox saját gyártás; a Disney megvette a tévés részleget. Murdoch csak a hír-és sportcsatornákat tartotta meg. Úgyhogy innen a Disney gyártja tovább a Simpson családot.

  22. Elvileg már nyilatkozott a Disney feje, hogy agyalnak az R rated Deadpool filmen. De azt nem mondták hogy az is fog maradni. Ami mit jelent? Semmit. Agyaltak a régi Star Wars kánonon is aztán láttuk mi lett belőle. Nem szarakodnak ezek ha úgy akarják egy tollvonással mindent kitörölnek és kezdik elölről. És senki nem fog rájuk mondani egy rossz szót sem mert a fanjaikat csak az érdekli hogy benne legyek a Marvel filmekben ezek a szereplők.

    A tévés részleg viszont aggasztó mert nagyon sok komoly sorozat van ami FOX alatt ment. Azt meg kétlem hogy meghagyják a FOX nevet tuti kitalálnak valami újat. Nem azért veszik meg hogy utána ismét FOX maradjon a nevük.

  23. Jaj, ne parazzatok mar tul. Egyebkent, egeszen rohejes a 2010es evekben kiadott fox kozeli filmek listaja.

  24. Ne sirassátok annyira a Fox-ot. Ha nem a Disney veszi meg, akkor az Universal tulaja Comcast. És nem kellett volna eladni, ha nyereséges jó filmeket csinált volna. A sorozatai nézettsége se volt valami fényes. Viszont így lehet pár most már kultnak számító sorozatot felélesztenek ha nem is tv-re, hanem az új stream szolgáltatásuknak.

    A monopol helyzetről annyit, hogy a google-t se azért használja mindenki, mert a mögötte lévő cég a legnagyobb a piacon. Amint elkezdenek szar gyártani, ők is bajban lesznek, mint a FOX lett.

  25. Amikor felmerült ez az egész, nálam mégis csak egy WTF kategória. Felépített egy teljes vállalat birodalmat, majd eladja?

    Bár mondjuk az öregnek ez már mindenképp jó befektetés (Disney részvény jól megy manapság :) ), és azért biztos egy-két Murdoch-gyerek is fel fog tűnni az igazgatóság körül.

    Érdekesség: a Disney jelenlegi értéke 166 milliárd dollár

  26. 66 milliárd?! 66-os parancs? :D Te jó ég! Ez rengeteg pénz. Ehhez képest szerintem Lucas túl olcsón adta el a StarWars jogokat, mert “vacak” 4 milliárdért simán megérte a Disneynek, ha pár SW filmből visszakeresik ezt az összeget.

  27. Várom a nagy bejelentést Kevin Feig-től, a negyedik fázis filmjeivel kapcsolatban, az újra castingolt rozsomákot és a többi karaktert és roppant kíváncsi vagyok, hogy olvasztják be a teljes X-Ment és fantasztikus négyest ebbe a már meglévő, jól felépített szuperhősös világba!
    Továbbá mi lesz Deadpool(Ryan Reynolds) és az X-Force filmek sora? Utóbbi bevolt, bevan tervezve, előbbiből pedig biztos megkaptuk, megkapjuk(?) a harmadik részt. Vagy nem vagy törölnek mindent.
    A sötét főnix pl szerintem lezárja a szériát, az öregeknek amúgy is lejár a szerződésük, a fiatal színészek meg mennek a kukába, nem hiszem, hogy átemelik őket a Disney-hez. Ezekért a színészekért nem kár, nyugodtan újra lehet őket castingolni.
    Továbbá a nagy kedvenceim az Alien és Predator pajtás, nem szeretném ha pg-13be jönnének… :(
    És akkor ugye még a többi.
    Nagyon remélem, hogy csinálnak egy részleget, ami majd a felnőtteknek gyárt R kategóriás filmeket.
    Az pedig nagyon nem érdekel, hogy így ezzel most mekkora hatalma lett a Disney-nek a filmiparban.

  28. Reménykedem, hogy kukázzák a jövő évi X-ment és végre kapok egy normális X-et az alapoktól, újragondolva – kb. mint az új Pókember esetében.

  29. Garfield: Persze, biztos megérné nekik egy majdnem kész filmet kidobni úgy, hogy a FOX talán már ráköltött 50 milliót. És feladni a lehetséges bevételeket is. Ráadásul fasza kis negativ reklámot csinálnának ezzel maguknak, és bebizonyitanák, hogy mostantól bármit meglehet tenni.

  30. Hogy a bánatba adhatták el az egyik legrégebbi stúdiót? Lehet, hogy adóssága volt, de a Fox névnek akkor is eszmei érteke van. Tudom, tudom, ez ma már nem számít.

    Egyébként mi lesz a Fox művészfilmes vállalatával? Most akkor a Fox Searchlight előtt is a Disney embléma tündököl majd?:)

  31. Én egyelőre nem kiabálnám el ezt a dealt. Mert ha igaz amiket ma olvastam akkor mostanában nem ütik nyélbe az üzletet. :D

    Állítólag a Disney hajlandó plusz, majdnem 3 milliárdot fizetni a kormánynak hogy megszülessen az üzlet mert a felelősök 18 hónapig is elhúzhatják a döntést. :D

  32. Disney igazgtó már bejelentette ,hogy lesz R besorolás. Deadpoolt nem fogják újra castingolni de az X-ment és az F4-et igen.

    Vélhetőleg a Fox stúdiója alatt fognak futni a horror filmek és a művész filmek is.

  33. Ayrons: a “potential” és a “considering”-ből hogy lett tény, azt nem tudom, de ha úgy hozták le ahol olvastad akkor ne járj oda :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.