Star Wars utórengések

Minden szereplő örül, hogy JJ Abrams visszatér, akik Bob Iger elmondása alapján már ismertette is a Disney fejesekkel, hogy mit képzelt el az Episode IX-be. Persze ebből semmit nem tudhatunk meg egyelőre, csak annyit, hogy elvileg tanult a Force Awakensből.

Viszont itt van pár spoileres apróság a The Last Jedi-hez a tovább mögött:

Rian Johnson elmondása alapján Kylo meg van győződve arról, hogy az igazat mondja Rey szüleiről, egy senkik voltak. De mint a Vader-felfedés “korábban” úgy ez is kijjebb bontható még.

Ugyanott arról is beszél, hogy Luke halála ébreszti fel a reményt a galaxisban, nem pedig Ray bűvészkedése a kövekkel. Már ha valakinek nem volt pontos a kisgyerekes jelenet, akkor most a rendező maga fejtette ki a saját értelmezését róla.

Nem mellesleg Johnson reagált a a Snoke=Darth Plagueis (a Sith aki újra tud éledni) teóriában hívő fanokra:

I do think it’s interesting. I never want to poo-poo the fans coming up with theories. It’s part of the fun of being a Star Wars fan. If there is a place for it in another story, I hope it gets told. It would have stopped any of these scenes dead cold if he had stopped and given a 30-second speech about how he’s Darth Plagueis. It doesn’t matter to Rey. If he had done that, Rey would have blinked and said, ‘Who?’ And the scene would have gone on… And I’m not saying he’s Darth Plagueis!

Namost ebből akár azt is le lehetne vezetni, hogy tényleg ő Plagueis, mert a lényege a mondandójának, hogy a filmben semmit nem jelentett volna a karaktereknek az a felfedés, hogy “én vagyok Darth Plagueis”, nem volt meg hozzá az alapozás. Szóval ez egy nyitva hagyott kapu.

A spoiler szöveg utáni linken még van pár apróság az EW cikkjében.

93 hozzászólás a “Star Wars utórengések” bejegyzéshez

 1. A klasszikust idézném: Ha egy kupleráj nem megy, nem a bútorokat kell lecserélni, hanem a kurvákat!

  u.i: Igaz bevételi szempontból megy ez, csak mindenki szifiliszes lett a végére! Még az is aki eddig nem vette észre.

 2. inkább maradt volna csendben, ahelyett hogy most elkezd magyarázkodni… :( hamarabb kellett volna gondolkozni …

 3. Persze, hogy mindenki örül. Próbálna meg bárki nem örülni. Mark Hamill (jogos) kifakadását is nagy örömmel fogadhatta a stúdió… Meg hát kit érdekel például Ridley véleménye? A színészvilágban egy senki, aki egy rosszul sikerült utánzatszéria bárkivel kicserélhető-helyettesíthető, jellegtelen színész-iparosa. Na és? Ezzel a szériával egyébként nagyjából vége is a karrierjének, ugyanis nincs benne semmiféle valós potenciál, tényleges tehetség. Ez áll az összes többire is, talán Drivert leszámítva. Talán.

  A többi nyilatkozat meg össze-vissza halandzsa, mosakodás, céltalan csapkodás jobbra-balra. Ezek nem tudnak mítoszt teremteni vagy folytatni, ennyike. Új, sekélyesebb, fantáziamentes generáció. SW leírva, főleg egy olyan bohóccal, mint J.J. Egy normális, értékes, kerek egészet adó filmje nincs ennek a túlhájpolt bohócnak.

  Ez a Disney-SW kb. annyit ér, mint más vonalon Rihanna, vagy Ariana Grande. Egy tipikusan X és Y generációs, sekélyes, tartalmatlan, ötlettelen, sivár szarság. Hiába magyarázgatnak, meg “ötletelgetnek”, Lucasnak a lábkörméig nem ér fel egyik sem. Ezt fényesen bizonyították az eddig három új produkciójukkal… Soha többet Disney SW moziban.

  Sorry ha kicsit “darkos” lett ez a hsz. :(

 4. Én is egyedül Drivert éreztem hitelesnek… a 7. részben nem tetszett, de a 8.-ban szerintem nagyot alakított.

 5. Nah elolvastam a cikket a linken és ez itt a kva nagy baj:

  “There was no established origin that Johnson inherited when he signed on to the movie.”

  Nincs kidolgozva semmi sztori, találomra mennek valamerre, így nem lehet koherens történetet írni, nem véletlen volt olyan, mint egy rossz évad közepi töltelék sorozatepizód. Könyöröm a főszereplő sztorija nincs ötlet szinten sem felvázolva és le is nyilatkozzák…..

 6. “It’s part of the fun of being a Star Wars fan.”
  – ez szerintem addig igaz a teóriázgatásokkal kapcsolatban, amíg 1-2 rajongó ötlete be is válik végül…

  SPOILER

  ..de így lenullázni Snoke-ot, az nem tudom kinek volt “fun”.

  (Bírom, mikor azt mondják, hogy “húúúú, ezzel végre új dolgot léptek meg” meg “bevállalták” stb. Mi volt ebben új, a legtöbb korábbi sith nagyúrt a tanítványa nyírta ki arroganciától elvakítva….0 változtatás így a sith oldalon…)

 7. @Abu: teljesen igazad van, a kevés értékelhető momentum egyike Driver alakítása.

  Ami vicces ezekben a magyarázkodásokban, hogy tényleg nem úgy tűnik, mintha átgondolták volna, hogy merre menjenek sztoriban. Szerintem a Marvel telefonáljon át a társosztályra, hogy gyerekek, ha egy filmsorozatot csináltok, akkor így kell összefűzni.

  Pedig azt gondolná az ember, hogy egy ekkora márkánál tudják előre, hogy mit csinálnak. Röhejes ez egy kicsit, ha csak jobban belegondolunk.

 8. Azt valaki egész véletlenül meg tudja mondani, hogy a Snoke-os balhé után Rey hogyapics@ba került a Falcon ágyúi mögé?

 9. @yosha:
  Elvileg a nyers totál felvett anyag, amit Johnson elképzelt az jóval több, mint 3 óra volt…
  Említette is egy interjúban, hogy a “kedvenc” jelenetei pont kimatradtak és vagy 11-12 jelenet lesz kb extrákban a blu-ray lemezen. (azt is megerősítette, hogy kibővített “rendezői változat” nem lesz)
  Szóval valószínűleg az exták között Chewie felveszi Rey-t.

 10. Oscar Isaac-et Domhnall Gleeson-t azért ne irjuk már le mint tehetségtelen, még akkor is ha esetleg ebben nem tetszett..
  Szerintem jó, hogy legalább mond valamit Johnson a Snoke-os témáról. Egyébként igy hogy már kicsit ülepedett az anyag, valahol megértem hogy ilyen könnyen lezárták azt. Nem róla szólt ez a történet, nem kellett rá ‘pazarolni’ többet, csak egy plot device volt. Nem számit honnan jön vagy ki ő – majd könyv biztos felfedi ezeket. Mármint ebbe az irányba akartak menni. Énis teóriáztam az első rész után és reméltem hogy lesz valami nagy titok mögötte, nemis hiszem hogy jó döntést hoztak ezzel, de érthető.

  yosha: valamit magyarázott Chewie-nak hogy hol találkozzanak vagy mi, de a pontos szövegre nem emlékszem most. gondolom a robbanás utáni káoszban megtudott szökni

 11. @El Nano
  Driver eleinte nekem totál gagyi volt, de a TFA után volt pár filmje, meg most is szerintem tök jót hozott. Amennyire rühelltem, annyira csípem most a tagot.

 12. 15. spooky:
  “valahol megértem hogy ilyen könnyen lezárták azt. Nem róla szólt ez a történet”

  Konkrétan ott tartunk hogy eddig nem szól semmiről a történet XD

  Van egy első rendünk amiről nem tudunk semmit, a klónokról megint, az agymosott katonákról megint semmit.
  Rey-ről semmit, Snoke-ról semmit … :D

  Ha tényleg valami ütőset akartak volna csinálni akkor a 7. résznek kellett volna bemutatnia ahogy
  1. Luke kiképzi az új Jedi nemzedéket,
  2. Snoke és az első rend bemutatása felmelkedése
  3. A film végi fináléban megszületik Kylo

  A 8. részben meg tovább vihették volna és a jelenleg látott 7. 8. epizód sztoriját simán össze lehetett volna vágni egy normális filmben, akkor a kutya nem köködött volna ha a középső gyerek hasonlít az új reményre, mert akkor már előtte felmutattak valami újat is …

  És ez a szomorú hogy a rajongót jobb történeteket találnak ki a filmnek mint azok akik hatalmas lóvékat szakítanak ezzel.

 13. @Abu,
  A legszomorúbb meg az, hogy ezek az rajongói ötletek már a filmek készítésének kezdete előtt megvannak, mégsem merítenek egyikből sem (nem tudom miért… dacból talán?)
  Nem azt mondom, hogy a legnépszerűbb mindenki által már ismert rajongói teóriákat kell vászonra vinni, de a 100 meg 100 ismeretlenebb közül azért lehetett volna válogatni.

 14. Abu: Daisy nyilatkozta amiben nagyon igazat is adok neki: nem az számit honnan jöttek, hanem hogy merre tartanak. Örülök hogy Rey nem Skywalker vagy Kenobi vagy Palpatine vagy akármi ivadék. Az hogy nem szól semmiről, hülyeség szerintem. Mindnégy új főszereplő + Luke egy iven ment végig ebben a részben, róluk szólt, karakterekről. Közepesnél picivel jobb film volt persze, nem védeni akarom mindenét mert televolt hibákkal.

 15. Szeretem, mikor utólag mindenki aki elcseszte elkezd okoskodni. Tegnap mikor kijöttem a moziból nem akartam elhinni, de átfutott a fejemben, hogy hiányzik Lucas. Fogalmuk nincs ezeknek hogy mit csinálnak.

 16. 20. spooky: hát pont ez az… hogy el van felejtve honnan jöttek, a nagy semmiben lóg az egész… és a legdurvább hogy le is nyilatkozták, hogy nincs illetve mikor neki kezdtek nem volt egy épkézláb koncepciójuk a 3 részt illetően.

  George Lucasék képesek voltak megcsinálni a 4-5-6ot trilogiának úgy hogy mikor hozzáfogtak még eszük ágában nem volt a trilogia, most meg 21. században nem képesek úgy trilogiát csinálni hogy előre tudják hogy azt akarnak…

  Hát én köszönöm szépen de inkább nem kérnék a Rian Johnson féle trilogiából sem .. :(

  Azt nézem hogy a 8. rész imdb-n feltüntették ugyan GL-t mint író, de valahol meg olvastam hogy am nem sok beleszólást hagytak neki …

 17. Nekem nagyon tetszett a film. Alig várom a duplázást. :-) Két éve belefutottam a nagyobb spoilerekbe (Han Solo), idén nem sikerült, így még nagyobb élmény volt számomra. Kiváló alkotás, a sorozat történetének egyik legjobb darabja. Nem tudom, hogy értethetném meg a fanyalgókkal, hogy ez egy nagyszerű film, így meg sem próbálom. Képtelenség megfelelni a nézői elvárásoknak. Nekem tökéletesen megfelelt az új Wars. Nagyon mai, modern történet, ezzel együtt abszolút ki lett szolgálva a bennem élő rajongó. Szerettem a 7. epizódot is, de magam is fanyalogtam, hogy remakelték a 4.-et. Most nem ez történt, valami újat kaptunk, megszórva egy csipetnyi Birodalom visszavággal, de a 9. epizód biztosan nem lesz Jedi visszatér, mert a 8.-ban már visszatért. Szépen lassan leszámol a múlttal a Disney és ez jól van így. Nekem átjött az üzenet.

 18. “George Lucasék képesek voltak megcsinálni a 4-5-6ot trilógiának”
  Azért ne felejtsd el, hogy ott is voltak kisebb retcon-ok, mint az ‘apád meghalt’ vagy a Leia-Vader kapcsolat. itt is könnyedén átirhatnak még ál-magyarázatokkal akármit a 9edik részben

 19. de a 4-5-6 filmek önmagukban és trilogiában is működnek, és nekem nagyon gyanus hogy a 7-8-9 talán egy nagyon jólmegírt 9. résszel működhet trilogia ként… de a 7. 8. rész mint film, méltatlanok a star wars univerzumához, mert ettől azért jóval több van ebben mint amit most ők kiraktak elénk :(

  23. C@$/ : Tudod mi fanyalgók meg inkább nem próbáljuk veled megértetni hogy mik a bajok a most kiadott sw filmekkel :)
  Örülök hogy neked tetszettek, de hosszútávon ez kevés lesz a tartós sikerhez… :(

 20. 4 milliárd dollárért megveszik.
  Alsóhangon 12 milliárdot fog generálni bevételben 10 év alatt.
  (filmek+merch)
  Nincs egy előre kidolgozott trilógia? Nem azt mondom, hogy a 9. rész végleges forgatókönyve után kellett volna nekiállni a 7. forgatásának, de legalább irányvonalak lehettek volna. Pár sarokpont, amit mindeki tiszteletben tart. Egyik rendező megágyaz pár dolognak, másik gyorsan lezárja, mert nem akar vele foglalkozni.
  Ez mi? XD

  Eddig ott járunk, hogy van egy pár plot device (csak lógnak a levegőben), amik teljesen érdektelen karaktereket mozgatnak, miközben meghalnak a régiek, akikhez legalább lehetne kötődni.

  Kellene egy nagy zseni, aki ír egy normális 9. részt.

 21. Hagyjuk már Lucast szerintem. Meg a régi trilógiát is. Az is tele van hülyeségekkel,logikátlanságokkal, egyszerű népmese szintű történettel, gyenge színészi játékkal. Csak a nosztalgia, meg hogy sokan gyerekként látták először megszépíti, hogy milyen filmek is azok. Ja meg Lucasék hozták össze az előzmény filmeket is. Amelyek szintén nem a minőségi alkotások közé vannak besorolva.

 22. Sztori szempontjából egy szar katyvasz az új trilógia. Senki és semmi nincs kidolgozva, a régi 3 nagy hős nem is találkozik jóformán egymással, amit pedig kihoztak belőlük az méltatlan hozzájuk. Óriási kihagyott ziccer ez, kíváncsi lennék ki volt az az idióta gyökér aki szerint ez jó ötlet volt és ki volt az a még nagyobb kretén aki le is okézta ezt. Nézhetjük a rebels vs empire sztori harmatgyenge verzióját. Így még soha senki nem baszott el folytatást szerintem mint a Disney. Grat!

 23. Elképesztö, hogy nincs megirva elöre, egyszerre mind a 3 rész. Nem.is értem, hogy lehet igy trilogiát késziteni? Ez elképesztö amatörség. Söt tiszteletlenség a ezzel a mítosszal.
  Nagyon kéne ide Lucas.

 24. Ilyenkor kinyitok egy popcornt, főzök egy erős feketét, és olvasom a hozzászólásokat.

  az a baj, hogy a nézők személyes sértésnek veszik, hogy nem az ő koncepcióik valósultak meg.
  Rey nem Luke/Kenobi lánya, Snoke nem Plagueis, Luke nem Luke…
  kit érdekelnek ezek?
  Az én fejemben Luke pont ilyen volt, ahogy itt láttuk.
  Más máshogy építette fel magában a karaktert előzetesen, a többi film ismeretében, nekik csalódás.
  Én pontosan ezt gondoltam Luke-ról már a VI. részben is, amit itt kaptunk.

  Nem hibátlan a film, szó se róla, volt jópár jelenet ahol fogtam a fejem, és kínosan éreztem magam.
  De ezek nem olyanból eredtek, hogy nem az én elképzelésemet valósították meg.

  Kb utálhatnám a filmet, mert nekem meg csak Rey és Luke karaktere volt érdekes, de nem szerepeltek annyira sokat mint szerettem volna. De emiatt nem húzom le a filmet, mert ez az én személyes elvárásom volt a filmről.

  Nem tudnak mindenkinek kedvezni. Lehetetlen.
  Az OT is tartalmazott logikátlanságokat, mesés elemeket, ma már fogom a fejem egy csomó mindenen, amit fiatalként teljes odaadással néztem.
  Változik a világ, el kéne fogadni.

  Ami meg a színészeket élteti, Isten nyugosztalja Carrie Fishert, de mint női karaktert játszó őt kell Daisyhez hasonlítanom, hát ő sem futott be nagy színészi karriert azért. Egyébként Mark Hamill sem lett soha A+ kategóriás sztár. Ez kb Harrison Fordnak sikerült az OT-ből egyedül.
  Szóval ezt megint felhozni, és előfeltételezni, hogy Adam Driveren kívl egyikből sem lesz semmi, senki…előfeltételezés. Ki tudja?! lehet így lesz, de lehet nem.
  Minek ilyeneket habzó szájjal leírni mindenhova?

  Elnézést, de nekem, akinek összességében tetszett ez a korántsem hibátlan film, nagyon lehangoló, és kedvszegő, hogy ilyeneket írnak róla. Tisztelet a kivételnek, akik normális hangnemben írják le nem tetszésüket, amiket el is lehet fogadni.
  De a személyes elvárásokból adódó dolgokat nem tudom elfogadni.Olyan értelemben nem, hogy “számomra nem ilyen Luke= borzalmas a film”.

  csaba

 25. Hagyjuk már ezt a “nem lehet mindenkinek kedvezni” dolgot.
  Ez a legegyértelműbb dolog, mindenki tudja.
  Nem is az az elvárás, hogy mindenkinek kedvezzene, hanem, hogy minél több embernek – ez alapján pedig az is látszik eddig a különböző visszajelzésekből (legyen az komment, youtube-kritika, kocsmai beszélgetés…stbstb), hogy a Last Jedi-nak ez nem nagyon jött össze…
  (és ennek a bevételhez meg a pénzhez nem lesz köze…most még)

 26. Sokan azt mondják,hogy a STAR WARS mindössze 6 rész volt, ami Anakin Skywalker-ről szólt és az le lett szépen zárva, szóval ne is akarjuk,hogy a folytatás ennek szellemében ugyan olyan fun legyen.
  Valamilyen szinten egyetértek vele de ettől függetlenül még igazán működhetett volna az SW 7-8. Egyszerűen egy jó író kellett volna.
  Nincs mögötte írói munka. Nulla. Annyira örültem neki, amikor kiderült,hogy a hetedik részt az a Lawrence Kasdan írja majd, aki anno a Birodalmat is írta. Erre mit tudott előhúzni a kalapból?

  Birodalom helyett Első rend. Lázadók helyett Ellenállók. Vader helyett Kylo Ren. Solo helyett Poe. Luke helyett Rey. Halálcsillag helyett egy nagyobb “Halálcsillag”. Ugyan azt csinálják más nevek alatt. Nem hiszem el,hogy nem találnak egy kurva írót. Vagy annyi jó könyv van. Annyi megfilmesítésre váró történet. Erre mit nyilatkoznak? “Nem akarunk már ismert történetekhez nyúlni, mi valami újat szeretnénk alkotni!”
  Bár ezzel nem is lenne végül is akkor gáz ha tényleg ezt csinálnák de eddig kaptunk egy Új reményt meg egy egybemixelt Birodalom Visszavág-Jedi visszatér turmixot. Nesze neked eredetiség. Nesze neked új dolgok.

  Az előzménytrilógia -akármilyen gyerekes és buta is volt- legalább behozott új dolgokat. A Marvel-es “üssük el a drámát egy hülye poénnal” dolgokról meg ideje lenne már leszokni, mert manapság a szuperhősös filmekben is túl van tolva.

  Olyan kár,hogy ennyire semmilyenek lettek ezek a filmek. Pedig itt volt a lehetőség. Ami viszont jobban bánt az az,hogy vannak emberek akik a bemutató óta lökik a “Húúú ez 10/10” meg “Húúú ez eddig a legjobb SW film, mert milyen bevállalós meg húúúú”…

  mi van…? :O

 27. Én nagy naivan azt gondoltam, hogy (a pénz mellett) azért fogtak egy új trilógiába mert van egy történetük amit el akarnak mesélni… Erre két rész után meg RJ mostani nyilatkozatai alapján a napnál is világosabb, hogy semmi elképzelésük, történetük, csak annyi hogy új sw húúú, majd lesz valami, hát nem lett.

 28. Prothean: Miért bánt? Minden vélemény szubjektív, és a 10/10 nem ér kevesebbet mint bármelyik. Engem nem bánt amikor valaki 1/10et ad rá, ha ő így érzi akkor hajrá.

 29. “Tanultam a kritikákból” – Zack Snyder a BvS után
  “Tanultam a kritikákból” – J.J. Abrams 2017

  Hmmmm….

 30. Ez egy rettenet film és akinek tetszik nem is méltó rá hogy Star Wars rajongónak hívja magát. Sőt filmrajongónak sem. Sokkal jobbra meg lehetett volna csinálni pl:

  – igenis ki kellett volna mondani mi Snoke neve
  – nem vot benne egy jó lézerkard párbaj sem. legalább egy bajlós árnyak szintű kellett vona
  – túl sok jelenet volt az űrben
  – a bemutatott új bolygók érdektelenek
  – rey kiképzése nagyon gyenge. ez kicsit lehetett volna birodalom visszavághoz hasonló (meg egyébként az egész film
  – túl sok váratlan fordulat lehetett volna sokkal egysíkúbb a film

  Ez az eddigi legrosszabb film a star wars történetében

 31. Egy biztos, a SW jelenség egyedülálló a filmes világban. Nincs még egy olyan franchise, amiben ennyire lehetetlen lenne olyan filmet alkotni, ami nem ennyire megosztó, és nem okoz csalódàst Mert lehetetlen. Itt mindenki a “saját SW-át” akarná látni, vagy olyasmit, ami egyszerűen nem fér bele ebbe a világba.

  Én ezért gondolom azt, hogy folytatások helyett a Disney-nek inkább remake-elni kellett volna az egészet 1-től 6-ig, újradizájnolva, pár dolgot újragondolva, (pl Anakin kidolgozottabb áttérése, második Halálcsillag helyett valami más, stb. ), modern , látványos csatákkal, jó színészekkel, oszt csókolom. A régi színészek kaptak volna pár cameo-t, mindenki elolvadt volna, és azt nézhette volna újra, amit szeretett és megszokott, modern köntösben.

  Ez így már csak kínlódás lesz azoknak, akik nem tudják elengedni a klasszikus trilógiát.
  Nem mondom, hogy hibátlanok az új filmek, mert nem azok, de itt szerintem a legkevésbé ez az oka az elégedetlenkedésnek…

 32. Darth Plagueis-ről meg annyit, hogy nem kicsit lett volna gáz másodszor is kinyiratni a saját tanítványával…

 33. Katyvaszlipp: +1

  “Ez az eddigi legrosszabb film a star wars történetében”

  WTF?? :D

  – igenis ki kellett volna mondani mi Snoke neve
  Snoke?
  – nem vot benne egy jó lézerkard párbaj sem. legalább egy bajlós árnyak szintű kellett vona
  Szerintem a tróntermes harc rohadt jó volt de ha Te rave-partyt jobban értékeled, megértelek…:D
  – túl sok jelenet volt az űrben
  Mitől lett volna jobb az ellenkezője?? És miért?
  – a bemutatott új bolygók érdektelenek
  Az Ach-too is?
  – rey kiképzése nagyon gyenge. ez kicsit lehetett volna birodalom visszavághoz hasonló (meg egyébként az egész film
  Eddig mindenki azért kapálózott, hogy nehogy olyan legyen! :D
  – túl sok váratlan fordulat lehetett volna sokkal egysíkúbb a film
  Unalmas?

  Na az ilyen és ehhez hasonló kritikákat nem értem a filmmel kapcsolatban!
  Bár az elméletek be nem teljesedéséről el kell árulnom, nekem majdnem az összes bejött 1-2 kivétellel:

  SPOILER

  Teljesen meg voltam róla győződve, hogy Luke-ot nem merik kinyírni. A filmet látva azonban 100%-osan logikus lépés volt megtenni. Luke akármennyire is az OT legendás alakja mégiscsak egy öregember, nem lehet egy űrben játszódó tündérmese főhőse és igenis át kellett adnia a stafétát egy fiatalabbnak.

  De soha egyetlen percig se hittem el, hogy Snoke Darth Plagueis és iszonyúan sajnáltam mindenkit, aki időt pazarolt arra, hogy kitalálja, ki ő a régi canon szerint. :D Ugyanez vonatkozott Rey származására is( bár ok, egy darabig én is Kenobi táborban voltam!).

 34. @kisaaame
  Szerintem nem kaptunk semmilyen megerősítést rá, hogy Snoke ki volt meg ki nem volt….bárki lehet kb (tőlem Mace Windu is).
  Majd kijön rá valami egyéb tartalom (regény, játék, képregény…), ami alapján tuti lesz úgyis.
  Sőt sok az 1ik legnépszerűbb ‘teóriás’ csatorna infói alapján ‘black diamond’-ként nevezik előzetesen a 9. részt, mint projektet. Olyan gyűrűje meg neki volt.

  Ugyanez igaz a ‘Rey szülei kicsodák?’ kérdésre is. Pislákol egy halvány remény szikra (heh), hogy Kylo nem feltétlenül látta a valós képet… elvégre nem a stabilabb mentálisan a srác :D
  Rey szülei (vagy azaok az emberek, akik otthagyják a Jakku-n) egy fullos hajóval lépnek le az emlékei szerint a TFA-ben. Tehát valszeg nem csöves alkeszek…

 35. kisaaame: A spoileres részben írtakkal 100%-ban egyet értek. Ugyan így vélekedtem én is a dolgokról. Egyébként a felette lévő írásod is teljesen cool.

 36. Matt89:

  Snoke hátterét megkapjuk majd valami könyv formájában előbb vagy utóbb(lehet, hogy hamarabb , mint várnánk)

  Viszont nem értem miért kapaszkodsz még mindig Rey szüleibe vagy abba, hogy Kylo netán hazudott, amikor Rey kimondja, hogy kicsodák a szülei. Most akkor Rey is hazudik? Kinek? A nézőknek? :D Ráadásul két egymás követő jelenet is igazolja, hogy igazat mond (amikor Rey megkérdezi Kylotól , hogy miért utálta az apját és amikor a tükörben meglátja magát).

 37. Ez az egész Első Rend(?) vs. Ellenállás(?) konfliktus különösen súlytalan, hiteltelen és mesterséges.
  A 16. hozzászólásban Abu történet vázlata például tökéletes felvezetés lett volna egy új trilógiához, akkor máris értelmet nyert volna sok minden, így viszont lement két film, és lóg az egész a nagy semmiben.

 38. Abu történet ötlete a VII. részre tényleg jó lett volna.
  Szerintem már az kiakasztó volt, hogy a VII. részben Han Solo-val az történt, ami. (De persze Ford elkért egy kamionnyi pénzt, de nem kért többet a Star Wars-ból – végül is, érthető.) Ami még jobban kiakasztott ott a nyilvánvaló remake-en kívül, hogy miért csak az utolsó pillanatban jelent meg Luke?

  Sokkal jobb lett volna az egész, ha egy lassú bukás sztori lett volna a VII. rész a végén Ren felemelkedésével. Majd ahogy Abu is írta jöhetett volna Rey sztorija a VIII. részben, és a IX. pedig szépen lezárta volna az addigi szálakat és kész. Luke meghalhatott volna pl. a VII. legvégén egy epikus csatában Ren ellenében, vagy akár a VIII. közepén és utána jöhetett volna Rey.
  Közben Han Solo is tiszteletét tehette volna – sőt, még jobb lett volna, ha Kylo úgy áll át, hogy őt akkor öli meg.

  És tényleg egy kidolgozott 10-15 oldalnak minden filmről már illett volna előre – a VII. forgatása előtt – rendelkezésre állni, amitől tilos lett volna eltérni, arra kellene tartani és azokban lefektetett alapszabályokhoz alkalmazkodni. Mert ez így csak egy kapkodás. Éppen melyik rendezőnek mi a szimpatikus és azt íratja bele, nincs egy egységes irányvonal.

 39. Na most egy dolgot nem értek ill. többet. Többek közt azt, hogy Abramsnek miért is kellene tanulnia bármiből is? Teljesen korrekt filmet csinált a TFA-ból. Felvezető film volt és új fanokat akartak vele szerezni és új karaktereket kellett vele bemutatni, ez 100%-ig sikerült is. Más célja nem volt a filmnek, max azok vártak többet akik 30 éve követik a SW sagát. De ő rájuk nem vagyok kíváncsi mert nekik semmi nem jó.

  Nem mellesleg akinek itt bocsánatért kéne esedezni az két fél, a Disney hogy túl sok Disney shitet pakol a filmjeikbe, nem csak az SW-be, a másik pedig Lucas, hogy eladta a jogokat. Mert azért elég röhejes látni, hogy őt mindenki magasztalja kb és az új rendezőket szidják de ők csak a Disney kéréseit követik, ha bárki azt hiszi ők olyan filmet csinálhatnak a Disneynek az SW világában amilyet csak akarnak akkor nagyot tévednek. Ez mind Lucas hibája. Ő miatta került törlésre minden régi produktum kivéve a filmeket.

  Ami Snoke-ot illeti a TheVR-os interjúban Andy Serkis eléggé ködösen fogalmazott szóval valószínű hogy nincs lezárva a karakter. Az meg hogy ő e Plagueis, nem tudom de nem is érdekel és őszintén remélem, hogy nem ő az. Mert akkor a “fanok” még jobban sírnának. :D

  Egyébként én még mindig tapsvihar utáni fájdalmakban szenvedek mert Rian Johnson rohadtul megérdemli. Azért mert nagy ívben tett arra mit várnak a tipikus begyepesedett SW fanok. Mindenki várta hogy mekkora királynő Rey és hogy ő is egy Skywalker vagy Kenobi vagy más nagy név. Szép kis fricskát kaptak. Elvégre nem kell mindenkinek nagy nevő családból jönnie, hogy erő használó lehessen. Meglepne ha ez változna egyébként, mármint Rey szüleinek felismerése. Nem beszélve arról hogy a SW univerzum legkedveltebb szereplője is a semmiből jött, lásd Anakin. Mindenki várta hogy majd Snoke lesz a nagy badass Plagueis, erre ezt is félbevágta (:D) aztán itt van Luke akitől azt várták hogy majd jön, lát és győz, mert a sok barom még mindig azt hiszi az egész SW univerzum körülötte forog holott már a régi trilógia is az apjáról szólt. :D Erre jött megint Johnson és dobott nekik még egy fricskát. És bár Luke nagyon badass volt de ugyan akkor nagyon élethű is.

  Lehet egyedül vagyok ezzel de nagyon várom tőle az új trilógiát pláne ha tényleg olyat akar aminek nincs semmi ismert alapja már, mert akkor fog csak igazán megmutatkozni mennyire fanok azok a fanok.

 40. Nekem az OT a gyerekkori kedvenc filmem, teljesen szubjektiv vagyok vele szben, minden velt vagy valos hibaja ellenere, barmikor ujra tudom nezni.
  A jatekok nekem kimaradtak, viszont eleg sok regenyt olvastam, van koztuk nagyon jo, es van rossz is.
  A jedi visszater utani 5 filmrol csalodottan jottem ki, nem feltetlen azert mert nem azt kaptam amit vartam, nem feltetlen azert ami a filmekben tortent, hanem azert amit ereztem ( illetve nem ereztem) a filmek alatt.
  Elfogadom, hogy velem van a gond, mar nem fogja kivaltani semmi azt amit anno 8-9 eves fejjel az OT.
  En nem akartam, hogy Rey meg Snoke ,,valaki” legyen, teljesen jo ha tokeletesen uj karakterek.
  Viszont errol a filmrol nem csalodva jottem ki, hanem letaglozva, persze ez is teljesen szubjektiv, es szinten nem azert ami tortent a vasznon vagy nem tortent, hanem ahogyan ereztrm magam a film alatt/utan.

 41. Ez baromira nem magyarázkodás. Teljesen igaza van mindenben. Fanoknak túl nagyok az elvárásai. Ők X évig kreálták a saját történeteiket, teóriájukat stb. Ha most egy rendező ezeknek elkezd megfelelni akkor az már az ő filmje. Szóval ja teljesen jogos amit mond, hogy nem a fanok igényeit kell nézni mert az egyik fan ezt akarja a másik meg megint mást. Csináljon saját filmet a saját elképzeléséből és ennyi. Ha ez nem jön be nekik akkor is elmondhatja hogy ez a saját filmje és nem másnak akart megfelelni. Mert megfelelni mindenkinek úgysem fog tudni egy rendező sem. Legyen indie film vagy blockbuster film rendező.

 42. @Dark Eagle:

  Nekem is az az érzésem, hogy Johnsson direkt trollkodott egy hatalmasat a sok begyepesedett “ortodox” fan felé :D
  Ezt nem csak az általad felvetettek miatt érzem, hanem az “idióta poénok” is, amiket annyian nehezményeznek a Last jedi-ben. Nehezen tudom elhinni, hogy ebben nem volt tudatosság, és ezek nem direkt kiszólások, fricskák a komoly(kodó) fanoknak.

 43. Én mint fan már rohadtul nem azt várom,hogy hozza az OT szintjét.
  Az sem akarom,hogy megváltsa a világot.
  Annyit várok,hogy a kedves készítők ne alibizzenek ha nem üljenek le a seggükre és írjanak egy épkézláb történetet amiből lehet egy jó film. Nem világmegváltás, nem 150% Star Wars, ha nem egy mezei jó film. Új dolgokkal, kellő időben,helyen és mennyiségben adagolt poén, dráma és akció, legyen eleje és legyen közepe és legyen vége. Ennyi. Ne az áradjon belelő,hogy “bakker ötletünk sincs de kell a pénz!”

  Maximálisan egyetértek abban,hogy olyan SW film soha a büdös életben nem lesz, ami minden fan-nak bejön, de jó film azért még lehet belőle.

 44. @Prothen: Ennyi.

  Senki nem vár OT-t de ne egy reboot és egy zavaros trollkodás legyen ha már belevágtak SW-ket csinálni. Arra ott van ezer más képregény, mese.

 45. Egyébként mennyivel kockázatosabb, ámbár bátrabb húzás lett volna, ha Rey és Kylo Ren valóban összeáll, és valahol itt ér véget a film.

  Ez tényleg egy olyan újszerű fejlemény lett volna az SW filmes univerzumban, ami felcsigászta volna a nézőket, és tűkön ülve várnák, hogy 2 év múlva hogyan folytatódik a történet.
  Hogyan reagál erre Luke, az Első Rend, az Ellenállás stb.?

  Ez a fordulat elhomályosította volna azt, hogy milyen balfék módon bántak el Snoke-al, mert így van egy mélyebb tartalma Kylo Ren árulásának, és onnantól kezdve már a kutya se foglalkozik azzal, hogy ki az a Snoke, és elhomályosított volna minden más egyéb addigi balfékságot.
  Le a kalappal Rian, Disney, hogy ezt megmertétek lépni!

  De meh, ehelyett jön a szokásos sablon, a rendkívül izgalmasnak ígérkező Rey vs. Kylo Ren párharc, meg nyilván mellékszálként valami Ellenállás vs. Első Rend konfliktus…
  (Bár szerintem Abrams-ék megfogják játszani, hogy Snoke mégsem halott, ugye Darth Plagueis is kijátszotta a halált…)

  És nem, továbbra sem azzal van a baja a ún. begyepesedett fanoknak, hogy Rian Johnson nem az elvárásokat teljesítette, meg hogy az eredeti trilógiától minden eltérő szentségtörés, hanem hogy csak romboltak, de nem építettek a helyére semmit, egy trilógia középső darabjaként ez nem túl szerencsés.

  Mindenki tegye fel magának a kérdést, ő miért várja a következő részt.
  Azért, ahogy és amilyen módon Rian Johnson elmesélte nekünk ezt a “történetet”, megannyi nyitott és izgalmas kérdést hagyva a befejező részhez (lol), vagy azért, mert Star Wars?
  Azt hiszem az utóbbi lesz az, és ez valamilyen szinten szomorú.

 46. Az egyáltalán nem igaz, hogy csak romboltak és nem építettek. Aki ezt állítja nem látta a filmet. Haltak meg emberek ez tény és világos is eltűntek de szerintem a rész végi Luke monológ jól bemutatta, hogy nem ért véget itt semmi, sőt még csak most kezdődött el. Egyébként a SW univerzum mindig is ilyen repetitív volt. Elvégre az alap amire épül, Jedik, Sithek, jók és rosszak mindig lesznek.

  Ha Rey átállna abban semmi új nem lenne, ráadásul rohadtul random lett volna. Semmi oka nem lett volna átállni és a jelleme sem olyan. A jelleme lényegében pont olyan mint Luke-nak. Naiv ártatlan kis hős. Bár azért én fenntartásokkal kezelném a látomásaikat de ugye Kylo és Rey is említett a másikról dolgokat de mint a kibeszélőben is írtam, Yoda anno mondta Anakinnek hogy a jövőt látni nem mindig előny és nem mindig úgy látják ahogy azt ők értelmezik. Magyarán a jelentése lehet más. Így pl Rey szülei, vagy Kylo átállása vagy akár Reyé.

  Amíg nem láttam a befejező részt én nem mondok semmi komoly véleményt mert a TFa csak felvezető volt, ez pedig csak a könyv közepe ahogy a mondás tartja. Majd a végén fog igazán kiderülni hogy mit is akarnak pontosan.

  Az eredeti filmek sem állják meg önmagukban a helyüket, viszont együtt már sokkal értelmesebbek.

 47. DarkEagle
  “A végén fog igazán kiderülni, hogy mit is akartak pontosan.”
  Még több pénzt?

 48. Van egyszerű és olcsó módszerem azok számára, akik nem fogadják el a folytatást: nem kell megnézni.

 49. 55.Wierzbowski: pontosabban nem a moziban kell megnézni.
  Viszont honnan tudjam hogy nem tetszik ha nem nézem meg … köszönjük emese. :)

 50. DarkEagle: Az eredeti filmek tökéletesen megállják önmagukban a helyüket. Azért meg hagy ne kellejen már hasra esnem Rian Johnson előtt mert ő nagyon cool meg egyedi akart lenni és szembeköpte a fanokat. Ez az új trilógia egy vicc, olyan mintha az eredeti hősök nem értek volna el semmi a Jedi végére. Ez bassza a fanok agyát.

 51. @Abu: Nekem nyolc de a hisztéria ami a Last Jedi körül megy az már a szánalom kategória. Jó film lett a Last Jedi és kész.

  Vannak hibái természetesen mint minden filmnek de… no mindegy. Egyesek képtelenek elfogadni a változást és leragadtak a Klasszikus Trilógiánál ami még nem is baj…csak ez a töménytelen rant ami megy… :D Valahol olvastam hogy: “A Prequel trilógia szar de legalább ízig vérig Star Wars.” What? :D Egy dolog biztos. A Star Warsban mindig lesz egy generáció/trilógia pártiak akik utálják a másik generációt/trilógiát.

 52. @Puffin: Elfogadom azt a véleményt is ha valakinek nem tetszett. Csak az állandó savazásból van elegem már. :) Meg a túlzásokból hogy valaki mozi után felgyújtotta a Star Wars felsőjét mert nem tetszett a film…wtf? :D Ennyire azért nem kell túltolni.

  Bevallom Én pl a TFA-ban hatalmasat csalódtam. Mégsem álltam neki szét savazni a filmet (habár megérdemelte volna..tudom biztonsági játék volt stb)… gondoltam adok ennek egy esélyt és…hála istennek hogy kerültem a spoilereket stb. Tetszett hogy nem volt kiszámítható a film. :) Most az a gond hogy nem “copy/paste” az egész? :D No mindegy… meglátjuk JJ papa mit alkot az EP IX-el aztán majd 2 év múlva egy szaftos posztba kibeszéljük a pro/cons témát a mostani trilógiával kapcsolatban. Részemről ennyi. Az Erő legyen veletek.

 53. “Egyesek képtelenek elfogadni a változást és leragadtak a Klasszikus Trilógiánál”
  De ez egyáltalán nem igaz, mégis többen ezzel magyarázzátok, hogy az emberek egy igen nagy része elsősorban emiatt nem szerette a filmet.
  Egyszerűen sokak szerint gyenge a film, ennyi.

 54. Továbbra sem értem, hogy a Disney mit lát Rian Johnson-ban, hogy egy teljesen új trilógiát adnak a kezébe.

  JJ tanult a hibáiból? Mégis ő irja a forgatókönyvet.
  Talán már mindegy is.

  A merész, újító, kockázatot vállaló ötleteken tovább evezve
  remélem mindenki várja már a IX-et, vagy az ifjú Han Solo filmet….

 55. Wierzbowski : arra hivatkozol hogy túl van tolva a savazás… erre csak azt tudom mondani hogy ami olyan gyenge mint ez a film és indokolatlanul ennyire sztárolják…
  Nah ez még pluszba dühítő és olaj a tűzre… hogy valami ami szar azt ne sztároljuk már még …

  Persze hogy még nagyobb útálatot vált ki az emberekből.

  Nem azért szídjunk mert ebben lelünk örömöt, hanem mert hátha a tömeg hangja elér a készítőkhöz is, és hátha a tanulnak belőle… :(

 56. @Abu: Hmm…nem tudom. Nekem az jön le (persze személyeskedés nélkül) hogy azok a leghangosabbak akiknek nem tetszett…viszont nincs arányban azzal akiknek tetszett. Akiknek meg tetszett (köztük Én is) nem mindenki agyatlan mű sw rajongó. Elismerem más ez a trilógia… közelében sincs az OT-nek de az megint más..akárcsak a Prequel.

  El kell fogadni hogy a Star Wars más irány vett. Lehet hogy ez a trilógia most még nem érte el az igazi célját de talán…talán az EP IX más lesz picit. Mármint olyan értelemben hogy mindenkinek bejön.

  Mondjuk a Rogue One az bitang jó lett..függetlenül attól hogy nem Episode hanem csak egy Star Wars Story. :) A Solo filmhez nem tudom milyen reményeket fűzzek de azt is megnézem.

 57. Wierzbowski: Már elérte az igazi célját ami nem más mint a pénz. Ez egy lusta, kidolgozatlan szar. Egy gyenge utánzata az eredetinek, semmi ötlet nincs benne. Rebels v Empire újra. WTF? Ennyi tellett?

 58. Lex Luthor: Aki a fénykardot lézerkardnak hívja, nem érdemli meg, hogy Star Wars rajongónak nevezze magát.
  Egyébként az vicc, hogy naaaagy Star Wars rajongóként mennyire nem esik le neked, hogy Luke képzése is épp ezen a szinten mozgott. Az egész jedi képzése nem volt egy hét, mégis lenyomta Vadert…

 59. @Mate815: LOL! Eddig azt olvastam hogy “túl más a Last Jedi” és társai..most meg semmi ötlet? :D Akkor a Prequel trilógia se más a Republic (kb Empire) meg a Szakadárok (Rebels) felállás mi? :D

  Komolyan emberek…legközelebb ne menjetek moziba ha Star Wars-ról van szó. :D (Akinek nem inge ne vegye magára ofc!)

 60. Mégis milyen ötlet volt ebben a két filmben? A szeretett karakterek, a három nagy hős csupán önmaguk árnyékai, halál depresszív mind három sztori vonala. Han újra csempész? Grat! Ez a két film szembe köpi a Jedi visszatér végét. Republic v Szakadároknál legalább voltak új hajók, volt új design. Itt meg ugyanazzal jönnek mint ami az OT-ben volt. Nyilván azért mert a régi, megszokott designnal könnyebben el lehet adni a sok bizbaszt.
  Arról meg ne is beszéljünk, hogy ha ennyire futotta akkor legalább dolgozták volna ki rendesen ezt a vonalat. De még erre sem voltak képesek. A TFA és a TLJ már ellentmond egymásnak. Szart se tudunk az első rendről, szart se tudunk Snokeról, az egész lóg a levegőben. Lazy writting.

 61. Mi van? Ez milyen érv már? Had ne kelljen már a google ahhoz, hogy kerek egész legyen egy film. Ez a lol apám.

 62. Mate815 Luke a szinkronban hívta lézerkardnak. A lightsaber az soha semmilyen körülmények között nem lehet lézerkar egy magát rajongónak nevezhető személynek.

  Egyébként a Birodalomról, és az Uralkodóról sem tudtunk szart sem az eredeti trilógiában. Just sayin…

 63. Angolul láttam laser swordnak hívta …alja de ez van.
  Az, hogy az eredeti trilógiában nem voltak kidolgozva az egy dolog, ott nem is nagyon kellett, hogy kilegyenek, ők a rosszak csá. Csak, hogy itt teljesen más a helyzet. Itt már túl vagyunk egy Jedi visszatéren, a hősök nyertek. 30 évvel később járunk és gyakorlatilag semmi változás? Hát mi ez ha nem szembeköpése az eredetinek?

 64. SPOILER

  Állítólag Luke direkt dobta el a kardot két év várakozás után, fricska. Jó.
  Rey szülei direkt alkeszek. (Ennek speciel örülök, mert a VIII óta azt pofázom, hogy ne legyen már mindenki valakinek valakije.) Jó.
  Snoke szól kettőt levágják. Irónia. Jó.
  Porgok viccesek, szerzetesekre kő esik, kék tejet fejünk. Jó.
  Luke laserswordnek hívja, mert trollkodik a rendező. Jó.

  Én nem mondom, hogy ne lehessen önreflexívnek lenni SW-on belül, de ez már kabaréba hajlik.

 65. és hova a Fa*zba tüntek a fejvadászok? Episode I-II-(III?)-IV-V-VI voltak, DE az új “ászok” (J.J. és Rian) beletolták a s*ggüket az arcunkba, mi pedig 3 (+3) alkalommal belenyalunk önszántunkból…
  ja mielőtt mondjátok Phasma és DJ sem az (zsoldos és tolvaj)…

 66. @sum-blink: A régi kedvenc SW hősökből balféket csinálunk amíg élnek és jöjjenek az új instabil főszereplők mert ‘ilyen a mai világunk’ – ez lett volna a nagy újító ötlet, amit a Disney előadott eddig két felvonásban.

  Vastaps.

 67. Disney 2018 Solo mozi hozzávalói:
  $$$ + $tar War$ $aga legnépszerűbb bada$$ karaktere + valami vicces űreposz közelmúltból Ctrl+C, Ctrl+D (Guardians of Galaxy)+ (egy közepesnél jobb rendezőpáros), egy együttműködő rendező (aki az előzőeket elfogadja és tesz a merchandise-ért) + forgatókönyv tákolmány klisékkel megspékelve (rakj még hozzá több érdektelen merchandise karaktert –
  lehetőleg minél cukibbat, vagy idiótábbat) = $$$+$$$+$$$ az n+1ediken (melléhatás milliárdnyi zombi SW “fain”)
  ez a véleményem és éljen Justin Theroux legalább az ő nyúlfarknyi szerepének volt értelme…

 68. “nem érdemli meg, hogy Star Wars rajongónak nevezze magát.
  Egyébként az vicc, hogy naaaagy Star Wars rajongóként mennyire nem esik le neked, hogy Luke képzése is épp ezen a szinten mozgott. Az egész jedi képzése nem volt egy hét, mégis lenyomta Vadert…”

  Ki is a rajongó? Mert amikor lenyomta Vadert akkor már nem 1 hetes kiképzésen volt túl, már ha mondhatjuk, hogy lenyomta, mert igazából nem is az történt ugye.

 69. Hátha másik posztnál már senki nem olvassa:

  Most néztem meg. Hát, ez nekem csalódás volt, pedig szeretem a sorit.
  Az ep7 jó volt, annak ellenére, hogy kopipaszt, a R1 oltárira bejött, de ez borzalmas volt:
  – nincs dinamikája a filmnek, egymás után pakolt jelenetek
  – oltári nagy blődségek (lásd: az űrben való, védőruha nélküli lebegéskor nem pampul meg az egyik “hős”)
  – előző részben beharangozott húdenagy főgenya, aki 5mp alatt lerendezésre kerül
  – gagyi párbeszédek, melyeknek semmi értelme
  – karakterek ostoba cselekedetei, holott elvileg hűdenagy harcosok és stratégák
  – súlytalan gonosz karakterek
  – a testőrök elleni párbaj kivételével gagyi akciók és csaták (már ha annak lehet nevezni)
  – se füle se farka fővonal
  – a zenére nem is emlékszem
  – ostobán lehelyezett poénok, amik egy Guardiansban elmennek, vagy egy H.Ford jelenlétében, de itt inkább szánalmasak voltak
  – valamint megléphették volna azt, amit nem mertek (csaj és csávó egymásra találása és rule the world)

  A CGI oltári jó volt. Ha ez a csávó marad az író és/vagy rendező, akkor elvesztettek egy nézőt az ep9re, max itthon ingyé’.

  A spinoff viszont nézendő lesz.

 70. human: “Ki is a rajongó? Mert amikor lenyomta Vadert akkor már nem 1 hetes kiképzésen volt túl, már ha mondhatjuk, hogy lenyomta, mert igazából nem is az történt ugye.”
  De, pontosan annyi volt Luke képzése. Egyszer Obi-Wan tanította amíg a Tatooine és Alderaan közti úton voltak, ami legyen mondjuk egy-két nap. Egyszer pedig Yoda tanította, ami addig tartott, hogy a Millenium Falcont végigkergette a Birodalom a galaxison. Ez sem lehetett nagyon több egy hétnyi időnél, mert Luke rohant megmentei Soloékat. Mikor legközelebb visszatért Yodához, az már haldoklott. Szóval ja, Luke jedi-képzése nagyjából egy-másfél hét volt mindent egybevéve.

 71. Honnan tudod, hogy akkor tért vissza legközelebb? A Birodalom és a Jedi között simán vissza mehetett, valószínűleg vissza is ment látva, hogy mennyire magabiztos volt a Jedi elején.

 72. Mate815 Szimpla logika, hogy akkor tért vissza legközelebb. Vader Lando telepén mondja el neki, hogy ő az apja, Luke pedig a Jedi visszatérben kérdez rá Yodánál, hogy ez igaz-e. Mondjuk úgy, legalábbis érdekes lenne, hogy amíg a többiek Han testét hajkurászták, Luke visszatért képeztetni magát Yodához, és EGYSZER SEM tette fel neki a nagy kérdést. És nem rémlik, hogy valaha lett volna konkrét utalás arra, hogy mennyi idő telt el az Ep V. és Ep VI. között, de elég valószínűtlen, hogy jelentősebb, tekintve, hogy tudták, Boba Fett hova viszi Han testét, szóval nagyon nyomozni nem kellett utána.

 73. Azt azért ne felejtsük el, hogy a Birodalom Visszavágban Luke csúfosan elbukott, Vader simán lenyomta, esélye nem volt a srácnak ellene. Tehát megvolt a logikus következménye a rövid (inkább félbehagyott) kiképzésnek. Sőt, Luke a Jedi Visszatérben sem volt még fullos jedi, Palpatine megette reggelire, és ha Vader nem lép közbe, akkor bizony ott sül meg a Halálcsillag tróntermében. Ehhez képest Rey SEMMILYEN kiképzéssel csap oda Kylonak, ami bőségesen közröhej kategória, ahogy az is, hogy a csaj iskolázza Hant a SAJÁT HAJÓJÁNAK vezetésében és képzett birodalmi vadászokat szopat légiharcban. Ezen kívül az is bájos, amikor egy mezei rohamosztagos a fénykarddal képzett jedi módjára aprít… Sehogy sem áll ez össze.

 74. @El Nano

  Miért lenne közröhej? Rey gyakorlott harcos már a TFA elején is, nem játékból van az a bot. Láthattuk, hogy a Jakku nem egy lánynevelde, és a valóságban is úgy van, hogy aki úgy nő fel, hogy kiskorától kezdve rá van kényszerítve, hogy megvédje magát -és ehhez még ki is fejlődik benne egy megfelelően agresszív, harcos természet- azt egy edzőteremben képzett “harcos” nem fogja éles, ki-ki küzdelemben lenyomni, bármilyen fokozatokat is szerzett.

  Igaz, Rey nem fénykarddal vívott korábban, de ha a megfelelő készségek megvannak, akkor ez már majdhogynem lényegtelen. Főleg úgy, hogy Kylo-t pár perccel korábban lőtte keresztül Chewie, és Rey-ben is felébredt az Erő.

  Simán belefért ez a dolog, főleg, hogy az alapján, amit előttem is leírtak már: Hogy Luke “kiképzése” legjobb esetben is másfél hét volt kb.

 75. El Nano: Mert Luke, aki szintén sosem hagyta el a bolygóját, nem szopatott birodalmi vadászokat légiharcban, ugye? Mi a különbség a kettő között, de most komolyan? Luke-kal van az Erő, Rey-jel van az Erő. Egyik sem vezetett még vadászgépet korábban. Akkor mitől lenne nagyobb hülyeség az, hogy Rey ügyes, mint az, hogy Luke, (vagy akár Anakin) rögtön ügyes volt? És Rey jobban értett a Falconhoz, mint Han, mert (és ezt MEG IS MAGYARÁZTÁK!!!) a Falconba belepiszkáltak a Jakkun, és ő tudta hogyan, Han meg nem, mert akkor látta újra először. Basszus, most komoly, hogy ennyire mindent az emberek szájába kell rágni, mert különben nem értik?
  És annyira nem lehet mezei rohamosztagos Finn, ha egyszer ő tudomásunk szerint az első, aki úrrá lett az agymosáson. Szóval simán kiderülhet, hogy ő is Erő érzékeny, csak kevésbé, mint Rey meg Kylo.

 76. “Főleg úgy, hogy Kylo-t pár perccel korábban lőtte keresztül Chewie, és Rey-ben is felébredt az Erő.”

  de hát ezzel meg szembement a mostani film, hiszen most meg az volt a tanulság, hogy ha az egyik oldal erős akkor a másik is megerősödik, mert az Erő korrigálja magát, hogy egyensúly legyen. Avagy Rey direkt olyan erős, nem csak a lövés miatt. A kérdés melyik magyarázat jobb igazából.

  “Mert Luke, aki szintén sosem hagyta el a bolygóját, nem szopatott birodalmi vadászokat légiharcban, ugye?”

  Luke elvileg a bolygó legjobbja volt valmai földközeli állatra vadászásban ilyen siklókban, azt hiszem erre utalnak az első halálcsillag elleni harcnál. És onnan X-winget vezetett legközelebb, ami nem akkora ugrás. Reynél azt láttuk, hogy gyalogolgat a homokban és a botozással elvileg magyarázható, hogy a kardot érti, a Falcon kezelését nem hinném.

 77. @human: Reynek is volt robogója… Force of Destiny-ben is volt hogy elég érdekeset leművelt vele…szóval pilot skill is befigyel korábbról…akárcsak Lukenál. :)

 78. human Luke ügyes volt néhány állatra való vadászatban, de az azért rohadtul nem ugyanaz, mint vadászgépet vezetni. Azért volt mindegyikben ügyes, mert tudtán kívül az Erő vezette a mozdulatait. Na már most ez bizony Reyre is áll.

  Ami az Erő kiegyensúlyozós témát illeti, én azt inkább éreztem Luke filozofálgatásának, mint tudományos magyarázatnak. Ha igaz lenne akkor a Jedi rend, kontra két Sith se működött volna.

 79. @human
  Én csak azt írtam, hogy szerintem alaptalan azon fanyalogni, hogy a kezdő Rey lenyomta a badass Kylo-t, mert Rey harci képességei bármelyik magyarázat szerint teljesen indokoltak ebben a sztoriban. Ha valami kiválasztott-féle, akkor azért (bár erre Luke filozofálgatása szerintem nem utal egyáltalán, csak általánosságban van szó az egyensúlyról ), de ha csak simán erőérzékeny, akkor is rendben van, hogy a sérült Kylo-t le tudta győzni a meglévő harci tapasztalatával, meg némi Erővel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.