Podcast: Nyilvános vetítés — 6×29: The Last Podcast (this year)

Befutott az idei utolsó adásunk, ami a több hetes szünetért cserébe másfél órás lett.

Letöltés, RSS, iTunes.

Ééés költözik Patreonra 2018-ban. Nyugi, semmi sem változik az ingyenes tartalomban, szerda környékén szokás szerint kimennek majd az adások, viszont aki úgy érzi támogatni akarja a nyilvános vetítést, az mostantól megteheti, és cserébe hétfőn hallgathatja már a legalacsonyabb tieren is, már ha azon a héten vettünk fel adást. Meg más extrák is vannak.

Azt hozzátenném, hogy ez nem a filmbuzi támogatása, hanem a 3 fős nyilvános vetítésé, akik közül az egyik én vagyok, és külön fut. Mivel egyesíteni akarjuk a kommentelést is, így ez a poszt után a témákhoz ott lehet majd hozzászólni, nem szétszórva 3 helyen.

22 hozzászólás a “Podcast: Nyilvános vetítés — 6×29: The Last Podcast (this year)” bejegyzéshez

  1. Hali

    Egy észrevétel a SW filmhez, mikor

    SPOILER !!!

    Kylo megöli Snoke-ot, Snoke éppen arról beszél, hogy látja Kylo gondolataiban, ahogy Kylo bekapcsolja a fénykardot és lesújt vele a legnagyobb ellenségére. Közben Kylo mindkét kezében fény kard van ( a jobban a sajátja, a ballal-mutatja a film-fogja és irányitja az Erő segitségével a Luke féle kardot a trónszéken. ) Magyarul: Snoke olvas a gondolataiban és jól, csak Kylo átb….a. Ez egy jól felépitett jelenet, szerintem.

  2. Most kivételesen hamarabb meghallgattam, mint ide kikerült és már nagyon vártam, mert nem akartam offolni máshol…égető megköszönni valóm van, nem tudom mikor vettem volna észre, hogy már nézhető a Killing of the sacred deer (8 napja!) :D szóval komolyan KÖSZI, hogy megemlítettétek a premiereknél.
    Mert a városban, ahol lakom nem adja a mozi idén, ezért megyünk a családdal a Jumanjira, amivel kapcsolatban egyetértek…ez sokkal inkább komédia, míg azért az eredetiben, tényleg voltak darkos dolgok, jó időre eltűnt a srác, a szülei se boldogan éltek nélküle, amíg ő a dzsungelben szenvedett…hiába az volt a vége ami.
    Mi nem vagyunk Star Wars fanok, aki meg az a szűkebb családból (1db) az már megnézte premier napon, szóval nekünk jó most a Jumanji, mert nagy eséllyel egy hülye kis valami lesz, de ünnepek idején épp elég.

  3. Köszi, jó adás volt ismét (én is már délelőtt meghallgattam a honlapról), több dologhoz is írnék de az elején úgyis elveszne a Star Wars kommentek között, szóval egyelőre csak arról.

    Egyrészt Wayne a kibeszélő elején tök jól összefoglalt egy csomó problémát, szuper!
    Viszont Bélának ahhoz a védelelbevételéhez hogy “de hát ez csak egy mese” , de könyörgöm épp ez az hogy még az általa lefektetett mesevilág kereteit sem tartja be, és erre a legjobb példa az az amúgy nagyon szép jelenet amikor (innentől már SPOILERek jönnek majd) hipersebességre kapcsolva a menekülő hajó kamikaze módjára belerombol az addig üldözőbe (azt most nem ragoznám hogy ez az egész üldözés egyszerre volt baromság és unalmas, ezt elmondtátok Ti is a podcastben)
    Szóval Lucas ebben a mesevilágban az űr-harcokat úgy alkotta meg hogy azok a 2. világháborús dogfight-ok módjára zajlanak (vadászgépek látótávolságon belüli közelharca, és konkrétan a gépágyúk mintájára) , a nagy űrhajók pedig mint a tengeri csatahajók.
    Erre ennek e filmnek a kezdetén még rá is erősítenek (bár tök bénán) azzal az ósdi bombázással (túl azon hogy ez aztán még mese szinten is baromság)
    Namost ezzel a hiperűr-kamikaze akcióval visszamenőleg is szétrúgta a mesevilág kereteit, a következő filmekre nézve meg pláne (hiszen ezt nem lehet semmivel levédeni, és nyilván nem kell kamikazénak lenni meg hajókat beáldozni, hanem erre fegyvert (rakétákat) lehet építeni, kivédhetetlen módon. csak úgy mellékesen ezt én tíz évesen a 80as években kitaláltam (de szerintem bárki kitalálta aki egy kicsit is gondolkozott azon mi lenne ha tényleg lehetséges lenne ilyen hiperűr-ugrás) , de tökre elfogadtam hogy ebben a világban ilyen nincs. Itt úgy harcolnak mint a 2. világháborúban.
    (akár azért mert “csak”, akár azért mert a hiperugrás az egy másik dimenzió (hiperűr) vagy tökömtudja, ide bármit kitalálhat Lucas, de így van és kész.
    Na pont ezt qrta szét most ez a film. Tehát a mesének a kereteit.

    Hogy s ztorival, karakterekkel mi a baj, azt szerintem jól kitárgyaltátok, Wayne-nel nagyon egyetértek azzal is hogy kimondottan rossz ahogy a Disney próbálta beleerőszakolni a “társadalmi üzeneteit” (főleg hogy ilyen halálprimitív két sorban összefoglalható üzenetek szintjén)
    A poénok nagy része gagyi volt és nem ült (néhány viszont igen) , és még a vicces karakterekről egy kicsit, nekem az ewokokkal anno nem volt különösebb bajom, és hát legalább az ő bolygójukon az ő részvételükkel volt egy komoly csata. Nade ezek a porgok, az elején sem ájultam el tőlük, amikor Csuvi sütögette a gumi-csirkét ott már kezdett sok lenni, és amikor megláttam hogy befészkeltek a Falcon-ba, meg utána akciózás közben ők voltak a vicces közeli… szóval ez már a legalja. Értem hogy merchandiseing és hogy ez mennyi lóvé, de akkor kapják össze magukat az írók és próbálják valami normális módon beleírni ezeket mert ez így szégyen.

    A többi témához is lenne majd kommentem, azt majd később megírom.

  4. en azt az ervet nem birom, hogy de hat az emperort sem ismertuk. erre pedig human ervel tok jol, mig egyebkent bela is elismeresre melton kritikusan allt a dolgokhoz, sokkal pozitivabb velemenyt vartam tole. ebben a formaban baromi jol korbejartatok a temat, hatalmas respect, linkelnem az adast minden sw vitahoz, hogy tessek ebben minden benne van, pont :D

  5. “en azt az ervet nem birom, hogy de hat az emperort sem ismertuk”

    Egyetértek és de jó hogy írtad, ezt a részt ki is felejtettem!

    Szóval hogy az pont azért nem volt ez baj az eredeti trilógiában, mert az egy tipikus mese volt: van a Gonosz Birodalom, ott a Sötét Lovag, és a Legfőbb Gonosz meg maga az Uralkodó. Kész, ennyi, minden másra elég volt az a pár sor (a könyvben) vagy megjegyzés (a filmben)

    (volt némi retcon a new hope után ebben is, de az ebből a szempontból lényegtelen)

  6. amúgy az viszont érdekes hogy olyanokról nem beszéltetek a podcastben hogy az vajon rendben van-e megintcsak a mese keretei szempontjából hogy most egyszercsak ennyi film után van olyan hogy az univerzum két távoli szegletéből egymással kommunikál két szereplő (akiket amúgy a harmadik köt össze) meg hogy Luke ugyancsak megjeleníti magát egy másik részén az univerzumnak (amit se a normál emberek nem vesznek észre a fizikai jelekből, se Kylo Ren semmiből…)

    (nekem amúgy Yoda megjelenése is vetne fel kérdéseket, ez nem ugyanaz volt mint a Birodalomban Obi-Van, itt fizikailag is közbelép, felgyújtja a fát)

  7. szigoruan csak a filmeket nezve en ezeket azzal magyaraznam, hogy Vader is kijelenti, hogy az Ero mellett egy bolygo elpusztitasa is eltorpul, illetve, hogy barmilyen regota is letezik a jedi rend, csak Qui-Gonnak sikerult eloszor “szellemeskedni”. ez utan nekem mar belefert az is, hogy egy olyan legendas alak mint Yoda, kepes mar fizikailag is manipulalni a dolgokat. szerintem ez meg nem a fenysebesseggel kamikazezunk kategoria.

  8. @louie: én elfogadom hogy ez nem feltétlen megmagyarázhatatlan, csak annyit mondok hogy azért ez vet fel kérdéseket.

  9. bvr, a japán kamikaze pilóták nem a 2. vh-ban voltak? Valamint ez csak a nagyobb hajókkal működik ami biztos nem olcsó, gondolom nem igazán éri meg… az R1-ben amúgy simán felrobbantak a kis hajók amikor belementek a csillagrombolóba a végén.

  10. @bvr: hat persze, es rian johnson mast sem csinal a premier ota csak magyarazkodik, talan nem veletlenul :D

    amin meglepodtem, hogy meg a tok jofej Mark Hamill is kijelentette, hogy marhara nem ertett egyet Luke sztoriszalaval, szerinte sem volt epp karakterhu. es en azt elfogadom, hogy “nehogy mar egy fan mondja meg milyen igazabol Luke”, de Hamill azert csak tud valamit :D

  11. @juzu: de itt nem a “kamikaze”-ség a lényeg (érted, a kamikázeség már eleve hülyeség ha van robotpilóta, távirányítás, meg úgy általában robotok :)
    Gyújtó-hajók már az ókorban is voltak, itt pedig rakétákról beszélünk.
    De nem ez a lényeg. Hanem hogy a hipersebesség az a védekező részéről lereagálhatatlan. A hipersebességű támadás az kivédhetetlen.

    @louie: abszolut egyetértek, Luke egész karakterét darabokra lehetne szedni pro/kontra hogy ez most így oké volt-e vagy sem (szerintem inkább nem, de itt abszolut elfogadom hogy ezen rengeteget lehetne vitatkozni)

  12. Amúgy halkan jegyzem csak meg mivel nagyon kitér erre “mindenki”. Na nem mintha szeretném Finn jelenetét a végén mikor ja, de az hogy behurcolta a csajt egyáltalán nem WTF momentum az egy totál logikus dolog. Meg is mondom miért.

    Luke akkor már kinn volt és mindenki rá tűzelt, ezért nem tűnt fel nekik Finn meg a bigéje. :D

    Snoke-os dolgot fentebb már írták. Na nem mintha az nagyobb wtf lenne mint ahogy Vödör fej bedobta a szellőzőbe Palpatint anno. :D És nem, rohadtul nem érv a régi filmek mellett, hogy azok mesék voltak, mert azok sem voltak mesék, meg az sem érv Palpatin mellett hogy akkor még nem ismertük mert akkor ilyen alapon Snokera sem lehetne panasz. Az odáig oké hogy ezek a filmek a régiek folytatásai de attól még nem kell mindent megtudnunk az első három filmben.

    Azért lehet itt szidni a Disneyt meg minden és tényleg nem szokták magukat megerőltetni de a Marvelnél is felépítettek egy univerzumot elég koherensen azért szóval én nem féltem a SW univerzumot. Ott se látszott az elején hogy mit is akarnak pontosan csak szép sorban adagolták. Itt is beletelik majd szerintem egy jó 10 évbe mire mindent tisztán látunk. Legyen az könyves, képregényes, mesés vagy filmes front. Sőt ha jobban megnézzük most először látszik úgy a SW univerzum hogy valóban az mert a régi kánont már nagyon nehezen lehetett átlátni. És ezt nem én mondom hanem olyanok akik minden könyvet olvastak kb. :D

  13. Ahhoz a részhez, hogy mikor lehet szemet hunyni bizonyos dolgok felett a filmekben, nem szoktam fizika szemüvegen keresztül nézni a filmeket, amíg a saját a törvényein belül marad.
    De itt már annyira bosszantott minden, hogy muszáj belekötnöm ebbe az üzemanyagos cuccba, az űrben ahhoz h haladjak nem kell nafta, nafta irányváltoztatáshoz és gyorsításhoz kell.

  14. Szasztok:)Látom a Patreon oldalon hogy kb 220(!!) adás már lement..te jó ég szerintem vagy 200 adást már megvan nekem is…:) Minden hibátok ellenére szeretem at adást..csak igy tovább..boldog karácsonyt,meg minden..:)ja és sok sikert az ÚJ Ny V-nek..:)

  15. SPOILER

    Jó volt a podcast, rendesen kifejtette mindenki a véleményét. Te is végre Human, mert az írott kritikád nekem bayon összevissza volt, most már értem mire gondoltál. :) Nekem tetszett a film, de Finn szála szerintem is felesleges volt. Illetve nem is az, mert a karakterfejlődéshez kellett, csak az egész elég vacak volt az űrlovacskákkal meg a a kissé túltolt, a “sok pénz rossz, értem?” üzenetével. A Disney-től. :D Szerencsére a Kylo-Rey-Luke hármas vitte a filmet, illetve a végén Finn is érdekes volt. Kedvelem a karaktert de tökösebb lett volna megölni szerintem. Az a pont viszont teljesen valid, hogy egyelőre az újaknak sajnos nem sok behatása van az eseményekre. Nem kéne ennyire ragaszkodni a régiekhez már. Legyenek ott, de ne ők oldják meg a végén a filmet. Bár tény, hogy Luke a végén iszonyat badass volt. :D
    Snoke halálával nekem nem volt bajom, a Sith-eknek mindig is az önhittsége volt a veszte is. Még mondta is, hogy látja ahogy Kylo bekapcsolja a kardot és végez az ellenfelével. És meg is történt.

  16. érdekes adalék (bár nem számít a film tényleges minőségének szempontjából), hogy a rotten júzer rivjúk (átlagos nézői vélemény) százalékát meghekkelték, botokkal nyomatták rá nagyipari mennyiségben az alacsony értékeléseket.

    elég kiábrándító így összességében és nem igazán értem, miért éri meg bárkinek is.

  17. Malachi: akkor már kiszűrték volna a rottentesek szerintem, ha ilyen 1 értékeléses kamu robotos accok voltak. De még a kommentekben is látszik, hogy tényleg megosztó a film, szóval annyira nem kételkedem. Imdbn is 7,7 már csak, és az még esni fog, a Force Awakens pedig 8,1 két év után, az már nem fog esni.

  18. Nahát mégiscsak volt értelme, hogy elém jött twitteren valami SW-s, azért jegyeztem meg, mert nagyobb cuccok is kijöttek vele, mint a Variety

    Rotten Tomatoes Dismisses Claim ‘Star Wars: The Last Jedi’ User Ratings Were Skewed by Bots

  19. teljesen érthetetlen ez a film, akárhogy is volt. aki először utálta, az másodszori megnézésre szerette (minek nézi meg másodszor eleve, ha egyszer utálja höhö), a személyes közvélemény kutatások alapján a közönség kb. 80 százaléka szereti, a neten inkább az az elterjedt nézet, hogy rossz vagy nagyon rossz, szóval érdekes ez.

    azért lehet, mert annyi mindenről akart szólni, annyi embernek? és akinek tetszett egy szál, attól még utálta a többit, vagy volt akinek épp csak a nagykanállal adagolt feminizmus tetszett és ezért imádja attól függetlenül, hogy közepesnek tartaná, stb… mindenfélét olvastam már.

    aztán arról ne is beszéljünk, aki azért hány rá epét, mer dizni aztán kész. én azt látom, hogy itt a rendezői elképzelések viaskodnak a gigacég érdekeivel és az általuk beleerőszakolt kötelező elemekkel (oda nem illő humor, szőrös állatkák plüssnek a boltokba, stb.) és ha valamin, akkor ezen vérzik el az egész. sokaknak.

    mindegy, már csak egyet kell kibírni és vége.

  20. Szerettem volna adni popcorn-ra pénzt, de nem fogadta el a kártyaszámomat. Azt írja: DECLINED, pedig a kártyával minden rendben, FHB-s vagyok.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.