Brawl in Cell Block 99

Bevallom kicsit nehezen szántam rá magam erre a filmre, mert idén már kaptunk Shot Callert, ami rohadt jó börtönös film volt, így valahol belül nem hittem, hogy még egyet sikerül összehozniuk a témában. Nyilván láttam, hogy kritikailag elég jó ennek is a fogadtatása, sőt, a főszereplő Vince Vaughn-t is éltetik jó páran. Hát nem kellett volna várnom vele, mert ez üt, csak máshogy, mint gondoltam.

Maga a történet amúgy még bőven a valóság talaján jár. A főszereplő csávót kirúgják a munkahelyéről, a csaja csalja, és úgy dönt, hogy ideje mindent rendbe tenni, és ehhez pénz is kelleni fog, szóval elmegy drogdílernek. Amihez rohadtul ért. A gazdagsággal és a megbocsátással helyrerázódik a kapcsolata, és minden szép, amíg az egyik munka közben gondja nem adódik a rendőrséggel.

Próbálom itt röviden összefoglalni, és nevetségesen hangzik ez az egész megcsalás dolog, de valójában a film nagyon nyugisan alapoz mindent, így hihető szinten marad a történet még itt. Nem a pénz volt a fő gond a kapcsolattal, szóval máson is dolgoznak, és ez mind kell ahhoz, hogy a főszereplőt megértsük, és elfogadjuk amit később tesz.

Na most még csak ott tartunk, hogy a börtön felé kanyarodik a történet, és betartva a legszebb filmes hagyományokat, egyre több képtelenség jelenik meg a látottakban, hogy idővel átmenjen egy régimódi, eszméletlenül brutális akciófilmmé. Vagyis grindhouse filmmé. Szóval a bíróságon és az első börtönben még szinte realista a történet, persze már addig is vannak túlzások, mint a pusztakezes szétverése egy kocsinak, utána pedig… hát érdemes megnézni, már csak a kivitelezése miatt is, mert a sok verekedés és vérengzés során nem a CGI volt az igazi segítsége a rendezőnek, így bizony zsigeri néha a hatása.

A Brawl in Cell Block 99 címből kitalálható, hogy mi felé tart a történet, de már az is rohadt érdekes, ahogy oda keveredik a főszereplő lassanként, jó pár áldozaton áttaposva, egyre jobban kihúzva alólunk a szilárd talajt, hogy Vince Vaughn a végén egy Frankenstein által teremtett szörnynek tűnve megállíthatatlanul törtessen a végcélja felé.

18 hozzászólás a “Brawl in Cell Block 99” bejegyzéshez

  1. na ez aztán kedvcsináló… Meg is lessük.
    Melyiket hoznád ki győztesként, egy versenyből? Ezt vagy a Shot Callert?

  2. Örülök hogy végre rászántad magad és írtál is róla! Aki szereti a börtönös filmeket annak kár kihagynia. És újra jelezném, hogy ugyanezzel a rendezővel szintén Vince, Don, Jennifer és Udo szereplésével + Mel Gibson-nal jön majd a Dragged Across Concrete.

  3. Most belehallgattam a youtube videóba, nem tudom pontosan, kik beszélnek, de azért Nicolaj Coster-Waldaut lehet, lehetett ismerni a Trónok harca előtt/mellett is. Elég csak az elég jó Fejvadászok c. filmre gondolni, aminek a leforgatásához pld. a Trónok harcának nem sok köze volt.

    Nyilván a trónok harca erősen dobott az ismertségén, persze.

  4. Imádom a börtön filmeket, Shot Caller lent van, ma akkor szerintem pereg is. Felon nagy kedvenc még a műfajból. Erre is rámegyek!

  5. A Shot Caller alapvetően egy sokkal gyengébb Felon átirat 10 évvel később. És valahol furcsa, hogy Ric Roman Waugh majd egy évtizeddel később érezte úgy, hogy újraforgatja a legjobb filmjét. A különbség egyrészt Val Kilmer zsigeri alakítása (valószínűleg az utolsó emlékezetes szerepe), és persze Stephen Dorff is remek karakterszínész, lehet rá számítani. Ellenben a Shot Caller tele van rémisztőbbnél rémisztőbb figurákkal, akikkel a felszínt kapargatják, mert nem írtak mögéjük igazán erős történetet. Pl Jon Bernthal karaktere egy elvesztegetett ziccer, pedig neki pont ezek a figurák mennek csípőből. A történet még rendben, de hiányoznak az igazi motivációk, az apró nüanszok, az emocionális gócpontok, egyszerűen minden. Egy totál felszínes, de kurva keménynek beállított börtönfilm, ami pont az a zsánernek, mint Sutter és Fuqua Southpaw-ja a sportdrámának/box-filmnek.

    A Cell Block 99-t nem rég néztem meg én is, és amekkora hozsanna volt körülötte, többet vártam, mégis élveztem. A fekete humor, Vaughn, a baromi jól megírt párbeszédek, Don Johnson, a csonttörések remek pillanatokat hoznak, de valami hiányzott…

    A sztorit hallva én egy vériszamos ámokfutásra számítottam úgy a játékidő felétől, ehhez képest cammog a cselekmény, és az akciók sem abban a formában zajlanak, ahogy a néző számít Vaughn elszabadulására. Nem azt vártam, hogy legyen John Wick, de ennél fröcsögősebb, zúzósabb és gyorsabb gyilkolásra számítottam. Pláne, ha még a grindhouse jelző is előkerült a kritikák kapcsán.

    7/10 nálam is, de reménykedtem egy 9-esben.

  6. Vince Vaughn egyszerűen zseniális ebben a szerepben. Ahogy ezt a spirált amibe kerül, amilyen arccal amilyen nézéssel adja elő, iszonyat durva. Mondjuk ahogy rámolja a polgárokat és ahogy az egész be van mutatva, valami irgalmatlan. Nagyon kegyetlen egy film, minden értelemben.

  7. Én épp tegnap néztem és szerencsére csak annyit tudtam, hogy dicsérik a filmet, így nálam nagyot ütött. Végre egy film amiben van következménye a pofonoknak.

  8. Kösz-kösz. Hétvégén akkor börtönös napot tartok. (na nem szappanért lehajolós, kenyérben reszelőset)

  9. A gumifejek szétroppantása elég vicces volt, de amúgy jah elég brutál néhol, és Vince is jól adta elő.

  10. “A gumifejek szétroppantása elég vicces volt”

    az tuti direkt volt, tisztelgés a grindhouse előtt.

  11. Fura, nekem ritka erőtlen és elbaltázott volt ez a film. A rendezést elismerem, érződött, hogy stilárisan rendben van, volt elképzelés, hogy melyik kor, milyen filmjeit akarja megidézni, a börtönfilmes subzsáner elemeit is gondosan végigvette, jóféle erőszak ábrázolással. Vince Vaughn jól játszott, mint a legtöbb komoly szerepében, amikor igyekszik nagyon. És ennyi.

    Nekem a hosszú játékidőt nem vitte el, hogy valakinek a stílussal való játszadozását nézzem, e mögé nálam film is kell, ami itt csúnyán kimaradt. A motivációk az elejétől full hiteltelenek, a drámai konfliktusok közhelyesek és fantáziátlanok voltak. Teljesen következetlenül történt a legtöbb esemény az első felvonásban. (pl.: rendőrségi rajtaütésnél rendesen szakadtam, hogy milyen rossz dinamikával cselekszik mennyire értelmetlenül és ok nélkül a főhős, de a barátnős kibékülés is egy rossz vicc volt) Később is akadtak gondok, de a börtönben azért már ok-okozatilag legalább valamennyire rendben volt a sztori.

    A Bone Tomahawk után azért ennél többet vártam, főleg, hogy szeretem nagyon a börtönfilmeket. 10/4.

    A Shot Caller meg csak simán bugyuta, mert egy nagy macsóskodás lett belőle. Egy pillanatra sem tudtam sajnálni a főhőst, önfejű fasz, akiről el nem hiszem, hogy valóban ér annyit a számára a családja, mint mondja, de közben a hatalom sem motiválja.

    Végig lehet nézni, mert várja az ember, hogy egyszer csak a helyére kerül minden, de ez aztán csúnyán elmarad. Hiába az egészen dinamikus szerkesztés, érdekes szituációk, izgalmas közeg és helyszínek, nem kerekedik ki a végül semmi sem a történetből. Azoknak, akik szeretik a jó börtönös filmeket, tuti nem lesz elég, hiába az elviselhető alakítások. Ja és annyit gyúrnak benne, hogy egy hosszabb fitness video-t össze lehetne belőle vágni. 10/4.

  12. Nem tudom mi van veletek, de ez felfoghatatlanul szar volt. A történetet még talán meg lehetett volna normálisan csinálni, de ez? Az még ok, hogy szarul néz ki, de tényleg nincs egy vállalható kép a filmben, na de a történet “realitása”… még a film által felállított szabályokat is megszegi, nem hogy a józan észét, vagy akármit, amit igazságérzetnek lehet hívni. A Shot Caller jó volt, film volt. Nem tudom, hogy lehet, hogy valakinek egy korrekt film is jó meg a fos is jó. Ez 10/2 kb

  13. +1 a felfoghatatlanul szarra

    egy mondatos review: a film csúcspontján a főhős dorkóban (mínusz talpbetét) lerúgja az ellenfele fejét (értsd: elválik, elgurul)

    Ez azért elég Riki-Oh színvonal, ami nem baj, csak a poszter/trailer (meg a film első órája) nem egészen ezt sugallja

    Na mindegy, így jár aki Human nevét, meg egy 7/10-látva lusta legörgetni a grindhouse szóig. ;)

  14. “Na mindegy, így jár aki Human nevét, meg egy 7/10-látva lusta legörgetni a grindhouse szóig. ;)”

    hát igen, írtam, hogy milyen a film :D

  15. Olvastam máshol is kommenteket és nem hiszek a szememnek. Ha van C kategóriás film, akkor ez az. A szigorított börtön 10×10-e udvarán öten gyúrnak :) Amerikai börtön és úgy néz ki mint az Orosz börtönök. Vicc a film szerintem. A Shot Caller klasszisokkal jobb és életszerűbb film.

    amúgy BÚÉK mindenkinek!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.