A Pan+Scan visszatérése

Az alábbi youtube videó elmagyarázza, hogy a streaming szolgáltatók miképp vágják le a nagyon szélesvásznú filmek szélét a sima tévék 16:9-ére. Ez ugyanaz, mint régen, amikor mindenkinek “kocka” tévéje volt és ott vágtak le még többet oldalról. Mindezt azért, mert sokan vannak, akik nem bírják a fekete csíkokat. Régi filmnél oldalt, új filmnél felül és alul.

human
írta
2018. 01. 17. 15:28
megjelenés
11
hozzászolás


11 hozzászólás a “A Pan+Scan visszatérése” bejegyzéshez

 1. a videóban is le van vezetve szépen, és én már gyerekkoromban is a falra másztam a szüleimtől, amikor “aaah, ez szélesvásznú”… ;)
  pedig még fekete-fehér tv-n láttam a Butch Cassidy and the Sundance Kid-et. “anyuuu, de így látod az egész filmet…” és akkor következő vágásnál már 4:3 volt áááh :D

 2. Tévén nem nézek túlzottan HBO-t de én még egy filmnél se láttam hogy levágtak volna belőle bármit is. HBO GO-n meg konkrétan minden úgy van ahogy kell és ez tuti. Bár ami a csávó mondandóját illeti azzal egyet értek. Huluról meg nem tudok nyilatkozni mert nincs MO-on. De ha jól értem akkor csak az amcsiknál van ilyen, vagy csak én nem találkoztam vele nálunk. Pedig direkt belenéztem az említett filmbe és alul felül ott a csík szóval tuti hogy az eredeti verzió van HBO GO-n. :D

 3. A pan+scan azért nem ugyanaz, mint a sima crop. Persze nem jó az sem, de ott legalabb figyelnek a témára, nem csak levágják a két szélét.
  És nem teljesen igaz amit mond, mert sok esetben open matte verziót tolnak a tv-ben meg a stream szolgáltatóknál is

 4. Szerencsére a rendes Open Matte még mindig gyakoribb, mint a vágott és bezoomolt verziók, jaja.

  De tény sajnos, hogy mindig ellenőrizni kell, összevetni a bd képével, hogy lássa az ember, mi hiányzik, mert már sajnos nem lehet tudni.

  Ellenben azért össze lehet futni jó kis eredeti képarányú verziókkal is, amiknél a blu-ray kiadás volt agyonvagdalt, bezoomolt gagyi, és a web-dl ad teljesebb képet, pl. Cursed.

  És persze, ahogy tévéadók között, a streamszolgáltatók között is eltérhetnek a verziók. A minőségük eleve eltérő, a képarányuk miért ne térhetne el.

 5. Liv: Régebben az is baj volt ám, hogy az MTV gyakran nem vágta a 16:9-et, hanem nyújtotta. Talán ezért is alakult ki sokakban a reflex, hogy fúj, szélesvászon.

 6. Az megint egy érdekes kérdés amúgy, hogy mit álmodtak meg, pláne, amikor két régió szélesvásznú bd-iénél is látni eltéréseket.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.