Darkest Hour

Végtére is izgalmasabb volt, mint egy törióra. Mondjuk pontatlanabb is, nem? A Darkest Hour bemutatja a Dunkirk előtti időket, amikor Winston Churchill gatyába rángatta az angol politikusokat.

Nem is tudom hogy vágjak bele, de az biztos, hogyha altatóra lesz szükségem a jövőben, akkor fehér zaj helyett akár ezt a filmet is betehetem majd, olyan unalmas volt. Nem túlzottan kedvelem az Oscar bait kifejezést, mert sokan (köztük pár kommentelő is) elsütik minden kicsit is megosztóbb témával foglalkozó filmre, de ide muszáj lesz kiszórnom. Mondjuk ez is komoly társadalmi kérdéssel foglalkozik, csak burkoltabban reflektál a modern korunk erősödő szélsőségeire.

Ellenben a Darkest Hour annyira tipikusan “fontos” film, ami már halálunalmasnak bizonyul. Mint a király beszéde. Nem mellesleg mintha kerülgetné is a forró kását Churchill körül. Egyrészről iszonyat hatásvadász módon mutatja be a kapcsolatát az angol néppel, másrészről pedig elég rossz filmes módszerekkel szedi elő a korábbi ballépéseit, amik amúgy rengeteg életbe kerültek. Viszont ettől még a katonai döntései mögötti kétely drámája is gyengül.

Ahogy néztem a filmet végig szúrta a szememet, hogy a rendező milyen kiszámított módon igyekszik játszani az érzelmeimmel. Ami nem is lenne baj, minden mű hasonlóra törekszik, de ebben a stílusban valahogy mindig ugyanazokat és ugyanúgy mesélik el a múltból, szépen kisimítva, jólszabottá téve a cselekményt. Ez az ami a hasonló kosztümös drámákat szokta jellemezni, és ami miatt nem is vagyok oda túlzottan a műfajért. Semmi élet nincs a Darkest Hourban.

Hogy ne legyek végletekig negatív, azt simán meg fogom érteni, ha Gary Oldman ezért Oscart kap. Míg a filmnek nem adnék semmit, ő a szívét-lelkét beleteszi, és még ebben a nehéz jelmezben is sikerül érzelmeket átadnia. Hogy is szokták mondani: “a legtöbb színészet”. Rengeteg munkát tett bele, ami tisztán látszik, csak hát a Darkest Hour ezzel is csak a közepes szintig volt képes feltörni.

ui: a film nem keverendő a The Darkest Hourral. Kackac.

human
írta
2018. 01. 19. 16:08
megjelenés
23
hozzászolás


23 hozzászólás a “Darkest Hour” bejegyzéshez

 1. Oldman már rég megérdenelt volna egy szobrocskát, kicsit Revenant érzésem van, one-men show Oscar bácsiért.

 2. Egyetértek, ezt bizony csak Gary Oldman rántotta ki a totális unalomból. A legszánalmasabb a filmben szerintem a gépelő csaj volt. Rettenetesen izzadtságszagú volt minden egyes másodperce.

  Tulajdonképpen igen, ha Oldman végül oscart nyer, itt is el lehet sütni hogy ez inkább életműdíj. Mint az elmúlt években DiCaprionál vagy Julianne Moore-nál történt. Egyikük sem élete alakításáért kapta a díjat, ez vitathatatlan, de Oldman ezzel az alakítással szerintem önmagában is méltó a szobrocskára.

 3. Ha valaki kíváncsi egy normális Churchill sztorira, az inkább nyomja le az első The Crown szezont. Zongorázható a színvonalbeli különbség a kettő között, és John Lithgow is legalább akkorát játszik mint Oldman. Ettől függetlenül persze minden elismerést megérdemel a színészi teljesítmény a filmben.

 4. Annyira utálom azt a fajta maszkmesteri önkielégítést, integrálva a színész játékát övező (akár megérdemelt, akár érdemtelen) hype-ba, ami ez esetben is történt. Egy: ne pakoljanak egy plusz fejnyi anyagot Oldman-re, hanem játssza el Churchillt minimál sminkben, váljon eggyé vele pusztán a játéka segítségével (biztos vagyok benne, hogy képes lenne rá). VAGY kettő: ha már az a koncepció, hogy nézzen ki koccra úgy, mint Churchill, akkor vagy keressenek egy színészt, aki hasonlít rá, vagy könyörgöm, tegyék tényleg hasonlóvá Chuchillhez. De nem, a harmadik utat kellett választani, melynek eredményeképpen megszületett egy Churchill-re egyáltalán nem hasonlító, műanyag fejű ember, aki rohadtul úgy néz ki, mint Gary Oldman. A fejem fogtam a trailereknél ekkora igénytelenségtől. Tök érdektelen amúgy maga a film is, de ezzel a megoldással a középpontban nem nagyon tudnának nekem semmilyen sztorit eladni.

  Kicsit off, de a posztban és az eddigi kommentekben felvetettekkel kapcsolatban két vélemény – semmi offense, csakhogy szerepeljen itt ilyen is: szerintem a király beszéde egy óriási film, DiCaprio pedig a Revenantben egy szar.

 5. Off:
  yippikaya: A király beszéde +1

  Védjük csak meg a király beszédét, mert szerintem is nagyon jó film!

 6. Akkor ez a film az idei Oscar-szezon Trumbo-ja… (nagyszerű alakítás egy alulértékelt főszereplőtől, fontos téma, rettentően unalmas történetvezetés)

 7. @Robi veled vagyok, ez az idei oscar Trumboja:D

  Ja es a Kiraly beszede egy teljesen jo film.

 8. Kevés film tudta elérni nálam, hogy egy arisztokratával, sőt, egy királlyal szimpatizáljak, mégha pozitív is volt a karakter. A király beszéde nálam ezt maximálisan elérte, egyáltalán nem volt unalmas. Szóval én is megvédeném azta filmet.

 9. Megnéztem péntek este. Nekem se nem volt unalmas, sem pedig rossz film. Végig élveztem, kisebb, számomra hibának vélt pillanattól eltekintve.

 10. Nem tudom… én imádom Angliát, Gary Oldman is szimpi… de nekem már az elvileg lebilincselően izgalmasnak tartott a Suszter, szabó, baka, kém is ugyanezt a feelinget hozza. Valami kegyetlen unalmas. Pedig lehet ám jó filmet is készíteni ilyen témában, pláne ilyen izgalmas emberről. Pl. a Király beszéde mekkora (királyság, hueueueue) film már…

 11. (mármint a Király beszéde persze nem Churchillről szól, de mégis valamelyest önéletrajzi film, Angliáról, részben a háború alatt-előtt is, nagy sztárokkal)

 12. En is tegnap este neztem, de nem ertem mi volt ezen masoknak unalmas. En elveztem vegig es az oramra se neztem egyszer sem, pedig az gyakran elofordul moziban. Viszont az is igaz, hogy nalam elonybol indulnak a tortenelmi filmek. En mondjuk a Dunkirk-on unatkoztam, illetve ez nem is a legjobb szo, inkabb csak nem ertettem mitol dobta el mindenki az agyat tole…

 13. Csiki
  Sosem szerencsés úgy beülni egy filmre, hogy annak “tetszenie kell”. Mert általában csalódás lesz.

 14. Én imádtam, csak azt sajnáltam, hogy az angliai csatáig nem jutott el a történet. De ez nem egy háborús film, ez a film kizárólag Churchill személyéről szól, hogy milyen ember volt ő. Sokat kuncogtam rajta, ahogy köhécsel, ahogy lecseszi a titkárnőjét, ahogy beáll csípőre tett kézzel, nagyszerű alakítás volt. Egyáltalán nem unalmas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.