The Cloverfield Paradox: mellé

Most már értem miért is tologatták a 3. Cloverfield-film bemutatóját. Mert szar lett. Gondolom a Netflixnek még így is megérte a befektetést a Paradok megvétele, bár nem ők rendelték be, de ilyen szedett-vedett filmet a Justice League óta nem láttam. Komolyan, tök ugyanazok a technikai hibák sújtják, csak itt nem a humort tuszkolták be utólag, hanem a mitológiát.

Nyilván nem akarok ellőni semmit, sosem szoktam kritikában, ezért is zeretitek az oldalt, szóval elég annyi, hogy a film nagyja egy űrállomáson játszódik, ahol a végtelen energia titkát kutatja pár űrhajós és tudós, de persze berepül a ventibe a kaki. És ez valahogy beleillik a Cloverfield univerzumba.

A fő probléma, hogy tippjeim szerint ez sem igazán Cloverfield-filmnek készült. Szinte minden, ami az eddig ismertekhez kapcsolja valamennyire, az tipikusan utóforgatás szagú. Ettől még lehetne jó, mert ránézésre a 10 Cloverfield Lane is utólag lett beillesztve a mitológiába, és mégis rohadt jól szórakoztunk rajta. És még csak azt sem tudom mondani, hogy hát persze, hiszen ott volt John Goodman, mert az itteni színészekkel sincs baj. Csak hát ami körbeveszi őket az nevetséges.

Azt, hogy technikailag rossz a film nem a látványra értem. Abban nem is gyenge, és még pár tényleg látványos jelenet is van benne. Ellenben mindent a plotnak rendelnek alá, abból is a gyengébb változatnak. Ha valami logikusan nem oldható meg, akkor huszárvágással átgázolnak rajta az írók. Így születik meg a trailerben látott mászó kéz is. Vagy a csodásan tervezett űrállomás, ahol csak önfeláldozással lehet bármit lekapcsolni. Vagy… komolyan mondom, sorolhatnám.

Nyilván az előző részek sem mély dráma miatt ütöttek, de azért remek zsánerfilmek voltak. Na ez viszont nem az. Csak a stílusán belül vannak jobbak, például tavalyról a Life. Igen, még az is jobb.

A legnagyobb gond mégis az, hogy amit itt bemutatnak, az konkrétan a leggyengébb írói húzás. Innentől bármi megtörténhet a Cloverfield filmekben, hiszen mindig lesz mire fogni. És mindezt a film elején egy híradós nézőnek kidumálással magyarázzák. Komolyan, mint amikor a Thank You For Smokingban a producer azt mondja, hogy “2 line of dialoge, we invented the whatever device”, itt is, van két mondat, és innentől szabad a rablás. Ha valami képtelennek tűnik, akkor csak erre a Paradoxra mutathatnak, és ennyi. Ettől még születhetnek jó Cloverfield filmek, csak a nagy mitológia lesz már kevésbé érdekes bennük.

A kommentek viszont spoileresek lesznek, előre szólok. A fentieknél jobban nem lehet kerülgetni a forró kását.

40 hozzászólás a “The Cloverfield Paradox: mellé” bejegyzéshez

  1. SPOILER

    amint a TV-ben elhangzott a démon szó nem vártam sokat, DE sikerült alulmúlni. gyakorlatilag volt egy alapötlet, hogy hú dimenzióugrás és a másik űrállomással összemosás, de hogy mitől lett a nap túloldalán, de mégis ott lett benne az egyik-másik dolog a másik űrállomásról (mérnök csaj, ADATOK a számítógépeken :D ), azt ne is. aztán volt 4-5 órányi brainstorming, sör mellett, született 4-5 jelenet ötlet, közéjük került egy kis merengés, és kész.

    majd, ahogy az imdb trivia oldala írja, utóforgattak pár jelenetet a Földön, mert JJ Abrams nem tudta máshogy eladni ezt a vackot, csak úgy, hogy rászórta a rejtélyes project varázsport, kár hogy valójában ezt a filmet eredetileg annyi kötötte a Cloverfield-hez, hogy semmi.

    kár volt megnézni.

  2. a netflixes filmekhez egy naiv, inkompetens kérdés: készül ezekhez magyar szinkron vagy várható?

  3. Jól belecsaptál tényleg :D
    Hát én nem tudok vele ilyen kemény lenni, pedig amúgy egyetértek a véleményeddel. De közben hiába volt az említett önfeláldozásoknál pl a szemem elfáradva a forgatástól, valahogy mégis élveztem végignézni, de már amilyen gyorsan kedvet kaptam hozzá, az előzetest kihagyva, olyan gyorsan túl is léptem rajta…és ha még ilyen kedves is vagyok vele, akkor is fájdalmasan közepes lehet. Lehet, hogyha jobban érdekelne a franchise most nagyon csalódott és mérges lennék.

  4. Szerintem teljesen jó volt, és a szartól bőven messze áll. A vége volt összecsapva, de amúgy megfelelő szórakoztatást nyújtott…

  5. Végig azt vártam, hogy találjanak egy Event Horizon nevű űrhajót.
    “De mikor jön már Sam Neil?”

    Amúgy, simán nézhető kis film, külön móka azon barkobázni, mit- honnan lopkodtak össze

  6. Azonnal tudtam, hogy ez lesz amint bejelentették totál random, hogy megy Netflixre. Nyilvánvaló volt, hogy ez kb egyenlő egy instant DVD megjelenéssel. Ami egyébként a Netflix renoméját sarazza mivel eddig azért elég jó dolgokat szállítottak.

    Mondjuk ez nem lepett meg mivel nekem a 2. rész se tetszett. Mármint addig jó volt amíg bezárva voltak, de utána nagyon fos lett.

  7. Szarnak epp nem mondanam de tenyleg a leggyengebb Cloverfield film. Nincs meg benne a feszultseg ami jellemezte az elso ket filmet, az otletek 98%-a masolt, az a “been there done that” kategoria. Nem valami egyedi. A karakterek nagyon jok, jol kivannak talalva, csak valamiert nem mukodik a forgatokonyv rendesen. A film elso resze nagyon jo, majd nem tetszik Jensen karaktere ahogy van alakitva, kiabalja 1001 km-rol mi fog tortenni a vegen. Imadom az utolso jelenetet.

  8. Kicsit olyannak éreztem mint a Batman v Supermant. Tök jó amíg történnek a dolgok, vannak elég jó jelenetek, elég jó ötletek, de amikor oda jutunk hogy valami – nem találom a legjobb szót rá – konklúzió kellene, valami ami az eddigiek következménye és értelmet ad a filmnek, akkor elvérzik az egész.

  9. Jól értettem, hogy a Földön Clovernek, az űrben meg Shepardnek hívják a hajót? Ez az utóforgatások miatt lett elcseszve, vagy benéztem valamit?

  10. @h82:

    Én úgy értettem, hogy a Shepard az maga a részecske izélő, a Cloverfield pedig az űrállomás / űrhajó.

  11. hát, ha szerinted ez rosszabb volt, mint a Life… fogyasztható, korrekt kis űrös, áltudományos mozi, teljesen oké így ahogy van. a Cloverfieldekből (ha már az lett) a legkevésbé sikerült, de itthonra pont jó volt. a Life közben üvöltöttem annyira értelmetlen és ostoba gagyi. ez legfeljebb sablonos, de ez a legrosszabb amit elmondhatok róla. nyugodtan nézze meg mindenki, aki ingert érez rá. humannak ma rossz napja van.

  12. Most fejeztem be, de ez szerintem is messze van a szartol… Elvezetes volt vegig, s bar en tavaly a Life-ot elveztem moziban, nem teljesen vilagos, hogy az mitol is volt jobb, mint ez… Sot tovabbmegyek, azt ereztem a film alatt/utan, hogy szegeny Cloverfield paradoxnak egyetlen nagy hibaja van, megpedig hogy egy evvel megelozte a Life.

  13. Én lehet más filmet néztem, mert nekem tetszett… mondjuk nekem a Geostorms is bejött, szóval lehet velem van a baj.

    Mi lett a kézzel? Miért mozgott és miért tudott írni? Honann tudta, amit tudott? Mit keresett a hasában? Kivel beszélt a kukacos ember a tükörben? Asszem ennyi. De amúgy tetszett, végével sem láttam gondot… most már tudjuk.

    Ezek után viszont nem értem, hogy lesz a második világháborús film.

  14. hát ezaz pocok :D a tükörben magával beszélt, gondolom ugyanabban a testben volt mindkét dimenzió embere.

  15. Nyilván már a film elején elmondták, hogy nem lesz mindenre válasz, mert káosz lesz. Jó. Önmaga volt benne. DE MI LETT A KÉZZEL? :DDDDD

    Amúgy érdekes, mert hullafáradtam, már félig lekapcsolt aggyal néztem együltömben, lehet ez kellett ahhoz, hogy élvezzem.

  16. Szóval akkor ennél még az sincs meg, mint a 10 Cloverfield Lane-el, hogy ha kinyomod az előtt, hogy a csaj kijön a bunkerből, akkor egy egész patent film volt? Mert onnan ha kiveszem az ufós baromságot, akkor tényleg jó film. Amúgy elég gáz, hogy néhány szar vagy éppen szarnak gondolt filmet így akarnak eladni, hogy rádobnak pár óra utómunkát, meg egy Cloverfield címet, lovagolva kicsit az eredeti sikerén, és már is meg van oldva minden…

  17. szerintem ezután kicsit majd összekapják magukat, mert tényleg az az érzése az embernek, hogy egy nem túl eredeti forgatókönyvre utólag ráhúzzák a Cloverfield taget és akkor már jobban eladható. a másodiknál ez bejött, most nem.

    elképzelem, ahogy J.J. szivarozgat rengeteg nagy projekt mellett és akkor beesik az asszisztense az ajtón, hogy ez a 10-20 szkript most esett le a kamionról, melyik legyen a következő? valahol kreatív approach, de azért látszik, hogy ez nem tartható.

  18. Osztom a véleményed human, azzal megfejelve, hogy szerintem még a színészek se jók. Talán a kislány a földön. De komolyan, egyszerűen gagyi az egész.

    Spoiler:

    Chris O’Dowd meg a “Csak azért beszélek folyton kínaiul mikor simán nyomhatnám angolul is, mert valahogy Kínába is el kell adni ezt a szart” csajszi halálakor konkrétan megkönnyebbültem, olyan fárasztóak voltak.

    Izéhozé mi volt az a felhőkarcoló monszta? Úgy értem, hajazott Cloverre, de ő kb. 10 m magas lehetett, nem 2 km.

  19. Eleg gagyi feelingje volt a filmnek. Latszodott, hogy megprobaljak tobb-kevesebb sikerrel beleeroszakolni a cloverfield univerzumba.

    —– SPOILER
    Az elso kapasbol ugy kezdodott, hogy Robertnek koltoznie kell, az uj munkaja miatt. Itt meg egy ujabb vilaghaboru kuszoben all az emberiseg, energia valsag van, es mindenki azon izgul, hogy mikor rohanjak le az USA-t. Mintha a 2 nem is ugyan azon a bolygon jatszodna. A vegere meg 2 mp-re bevagjak a szornyet. Hat gratula a keszitoknek.
    —- END OF SPOILER

  20. Devlix: ez 2028ban játszódott elvileg, még eljuthatunk ehhez a krízishez.

    de amúgy is, mindenre ráfoghatják, hogy más univerzum, azt kééész. pont ez a baj szerintem vele, ahogy a posztban mondom. a paradox felélesztette a szörnyeket, vagy épp űrfajt akik megijedtek a végtelen energiánktól, és azok most időn és téren keresztül elpusztítják az emberiséget.

    Amúgy szerintem Rob-ék tényleg egy más univerzum.

  21. —- SPOILER
    Azt ertem, csak ez volt a problemam, hogy mintha az elso resz szinten egy parhuzamos univerzumban jatszodott volna. Szoval erre kb tenyleg barmit ra lehet fogni.

  22. SPOILER

    Aszondja a híradós arc (nevén Mark Stambler, ez azért érdekes, mert hasonlít a 10 Cloverfield Lane paranoid bácsijára, Howard Stambler-re, és név- vagy más rokona) hogy ha jönnek a szörnyek meg ilyenek, akkor az az időn keresztül is megtörténik. A teljes space-time-ra kihat a Shepard, ezért lehet 2008ban new yorkban Clover.

    Amiről J.J. elmagyarázza, hogy egy kölyök, egy újszülött. A Paradox végén a nagy dög az lehet hogy felnőtt. Ellenben mondogatják, hogy a 2008as film végi óceánba hulló cucc az a mentőkabin innen, a stationról. Dehát akkor időben tényleg szétesett az egész. Az a baj, hogy a netes clue játékkal meg az elhintett dolgokkal annyira érezhetően másfelé mentek a szörny eredetével és az invázióval, annyira okosan épitkezett a háttérben az egész, hogy ez a részecskegyorsitós marhaság totál izzadtságszagú, teljesen szájbavágja az egészet amit eddig épitettek.

    A háttérinfókkal simán összeköthető a két film, a szörny attakk és az invázió is, sajnos ez a rész totál kilóg, félrevisz, és maga a sztorija is darabokra esik a végére. Amilyen frankó kis body horrornak indult, annyira tét nélküli unalom volt a vége, megértem a Paramountot, mikor azt nyilatkozták, hogy ez nemigen való moziba.
    Tegnap reggel még lehugyoztam a bokámat, sci-fi és CF fanként úgy megörültem, este beraktam, lámpák le, remegett mindenem mint a kiskutyának mint miko barackmagot sz.rik. Aztán ugy feküdtem le, hogy el is felejtettem, mit láttam.
    Szerintem J.J. egyszer nézett kicsit félre erről a projektről, és a haverjai megtrollkodták.

  23. cbeirne: Mivel másik dimenzióban játszódott, simán elképzelhető hogy ott ezek a lények négyszer-ötször nagyobbak

  24. Mate815
    Az elsőben van a Tagruato japán cég, aki forgalmazza Slusho-t, amit mélytengeri akármiből nyernek ki, valami energiaital. A film viruskampányában mutattak egy összedőlő olajfúrótornyot az atlanti óceánban, ami a Tagruatoé. Valszeg meglelték a szörnyet, az meg elindult kifele. Abrahms szerint még kölyök szörny. A Tagruato leányvállalata a Bold Futura, aminek dolgozott a tengerészettől jött Howard (2. film John Goodman), műholdakkal és ilyesmikkel foglalkozott, amig egyszer nem lelt rá valamire és tűnt el, paranoiája miatt a családja elhagyta meg minden. Rejtett nyomokat követve el lehetett jutni egy levelezéshez, amiben a lányával beszélt, és mondta neki hogy azonnal tünjön el, mert invázió lesz. Közben az egyik Bold Futurás kollegája (szintén tengerészet) is beszáll a beszélgetésbe, és rejtjelezve valami föld körül keringő állomásról mutat képet, tehát egy ujabb kapocs. Baromi sok a youtube video, a legjobbak szerint az idegenek monitorizálták ezeket a nagy mélytengeri dögöket, és mivel az emberek kicsinálták az egyiket, így jöttek rendet tenni. A Cloverfield manga, a Kishin szerint meg eleve többszáz ilyen bazi lényt tartalmazó tojás van a tenger fenekén. A Paradoxban meg a hiradós faszi ki is emeli hogy “méélytengeri lények”, nehogy már a szándékosan beleerőltetett kapcsok ellentmondjanak J.J. nyilatkozatainak.

  25. ez egy tipikus egyszernezos 6/10 volt nekem, nem tudnek belole kiemelni semmit es senkit. a vegen megint bevillantanak egy szornyet, am legyen!

  26. Szeretném szeretni ezt a filmet….de nem fog menni.
    Annyira vártam , annyira megörültem neki amikor láttam hogy elérhetővé tették…és a műalkotás 20. percében már a fejemet fogtam, mélyeket sóhajtoztam, reménykedtem hogy nem lesz ez rossz…
    Ha lent maradtak volna a földön, az űrállomást meg kevesebbszer mutogatják, talán jobban jártunk volna…így kaptunk egy EVENT HORIZON klónt, gyengébb kivitelben. A film sztorija nem lett volna rossz, a látvány rendben van, de ez az elcsépelt kliséhalmaz betette a kaput (azért volt pár jó jelenet).
    Nem kellene erőltetni ezt a Cloverfield témát.
    :(

  27. Hááát.
    Szerintem nem olyan szar. Life nekem sokkal laposabb volt meg unalmasabb. Viszont tényleg műbalhé ez a “mítosz/tudományos magyarázat” maszlag benne. Meg a kéz, a csávóban a cuccok, hajó hogy került oda stb.. Próbáltam arra fogni, hogy sci-fi, de ja.. ez Cloverfieldékhez kicsit gyenge volt, mozit nem hiszem, hogy megérte volna. Remélem, hogy ezek nem 30 emelet magas démonok, hanem akkor legyenek ufok. Ha már azt adták el az előző 2 részben.. Viszont nehéz belepréselni ezt az első részbe, mert elméletileg ez egy időben van ugyebár.. amit nayrobi linkelt az érdekes, meg ha tudatos, akkor fasza. De ez kevés volt most. Egynek jó volt viszont. A többi már leírtátok.
    Na meg a 20 perc alatt ű-pisztolyt 3D nyomtatsz.. ahj ne már!

  28. Gyengébb mint az előző de legalább hű a címéhez, mert minden paradoxon volt. Amikor jöhetett volna egy nagyon látványos űrben megfagyós jelenet akkor azt is sikerült úgy vágniuk hogy ne emelkedjen a költség. Ezt a hibát az Utazóknál (medence) nem követték el. Ez a rész csak arra volt jó, hogy megágyazzon a folytatásoknak. Reméljük azok izgalmasabbra sikerülnek.

  29. A Weekly Planet podcast épp erről beszél. Hát én komolyan besz.rok. Jönnek hogy vajon hogy kerültek bele a giliszták az oroszba. És az egyetlen magyarázat az lehet, hogy a párhuzamos világi orosz srác annyira unatkozott az űrállomáson, hogy azt mondta egyik nap: srácok, 100 dollárba hogy megeszek bármit. Gilisztafarm! Ugyan már, nyamnyamnyam. És mikor megvolt, valaki felmutat még egy százast: NEM MERED a gyroszkópot! Ugyan! Nyamnyamnyam! :)))
    Érdemes meghallgatni, totál szétszedig a filmet és végigröhögtem az adást.

  30. Meghogy egy levágott kéz ad választ. És mikor elindul a fura esetek sora, senki se kérdi meg a kezet, hogy mivan. Ki a gonosz, miért történik mindez, esetlen MIK A LOTTÓSZÁMOK!!!!

    Bocs a dupla hsz-ért de meghalok, végem.

  31. Szigorúak vagytok.:D Nekem zéró elvárásaim voltak ezzel a filmmel kapcsolatban. Már akkor rezgett a léc nálam, mikor még csak annyit lehetett tudni róla, hogy űrben játszódik. És itt gyorsan hozzá is fűzöm, hogy élek-halok a sci-fiért.
    Jók a színészek, a díszlet, a zene, az alapkoncepció ötletes, a fényképezés nem rossz. Most próbálok olyan dolgokat keresni, amibe kapaszkodni lehet.:D
    Nekem is amúgy az event horizon jutott eszembe, egy idő után meg már nem igazán gondolkodtam azon, mit honnan emeltek át. A gömb és a life fészkelődött még bele az agyamba, de én azokat is imádtam.
    Nem azt mondom, hogy ez egy jó film volt, mert tényleg összecsapott befejezést kapott, tényleg lehetett volna benne kicsit több válasz, eredetiség, viszont a sok hurrogást látva csak az a kérdés merült fel bennem, hogy miért van az, hogy az alien fanok semmit, a cloverfield fanok pedig MINDENT akarnak tudni? Ilyen szélsőséges elvárásokkal szinte lehetetlen olyan filmet csinálni, amitől ne kezdene lényegesen zuhanni az emberek baromságtűrő képessége.

    Nem tudom bántani, mert töksokat gondolkodtam közben és utána is. Azonban ellene szól, hogy míg az első 2 részt ezerszer, ezt vhogy nem nézném újra…
    De ha kicsit elszálltok a sziklaszilárd valóságtól és tudatosítjátok, hogy a paradoxon alatt állítások olyan halmazát értjük, amelyek ellentmondásra vezetnek, vagy a józan észnek ellentmondó következtetés vonható le belőlük, és így is álltok a filmhez, szerintem nem okoz hihetetlenül nagy csalódást.

    És ha maradandó filmélményt nem is okozott, én azért örülök, hogy akadnak a világban olyan filmkészítők, akik foglalkoznak vele, mert sokkal jobban félek attól, hogy elhal az egész univerzum, minthogy millió bőrt húzzanak le róla.

  32. Fura nekem jobban tetszett a mint a 10Lane. Az pl nekem csak a vége miatt volt érdekes mondhatni az mentette meg a filmet nálam(bár én scifi rajopngó vagyok) anélül csak egy üres kamaradráma lenne.
    Ez viszont végig izgalmas és elgondolkodtató volt számomra nem azt mondom ,hogy tökéletes a film mert nagyon nem az és persze én is éreztem a lyukakat de ettől eltekintve érdekes volt. Szerintem a Life-ban nagyobb baromságok voltak de azon is jól szórakoztam. Szerintem ez simán bele illett a Cloverfield filmek közé a látvánnyal sem volt gondom bár nekem még mindíg az első rész tetszett a legjobban és még mindíg a nagy szörny érdekel a legjobban visszanyúlhatnának mosmár hozzá is.( Tudom miért nem teszik tudom ,hogy ezek a filmek csak késöbb lesznek mindíg Cloverfield-ek de lehet hogy mostmár forgathatnának egy direkt Cloverfield-et is)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.