Black Panther: feketén-fehéren

Bár már pénteken kifakadtam twitteren a filmre, de nem sok kedvem volt megírni ezt a kritikát. Gondolom feltűnt már, hogy szoktam védeni a kritikusokat, még ha én nem is vagyok igazán az, mert többnyire segítenek mindenkinek elhelyezni a filmeket valami kontextusba, hiszen egy átlagembernél sokkal több művet látnak.

Mondjuk ha ilyen szempontból nézzük, akkor a Black Panther-t is helyére tették a sok éltetéssel, hiszen jelenleg mintha tényleg előtérbe kerülne a filmek politikai kommentár része, simán elnyomva a technikai megvalósítását a műveknek.

Mert ez a Black Panther nem jó annak, aminek készült: blockbusternek. Nem azért, mert ki vagy be kell kapcsolni az agyat közben, hiszen egy tényleg jó blockbusterhez sem kell kikapcsolni, hanem mert egyszerűen nem izgalmas. Gyönyörűen elmélkedik a rasszizmusról, egyáltalán nem “a fehérek rosszak búú” módon, amitől sokan tartanak ha meghallják az előbbi mondatot. Viszont azon kívül egyszerűen üres, vagyis nem szórakoztató. Bár ezzel nem sokan értenek egyet.

Rögtön ott kezdődik, hogy a film flashbackkel indít, aminek jelentősége lesz a finálé felé természetesen. Na most már itt ejtenek rögtön egy hibát, hiszen kettő jelenetet kéne mutatniuk, mert a mindkettő fontosnak bizonyul, de ehelyett az egyikről csak beszélnek. Nem akarok túlzottan leragadni ennél, de tökéletesen bemutatja a film egyik baját: sokszor csak mondja, nem mutatja. És még a beszélgetéssel is hihetetlen mennyiségű időt basz el.

Konkrétan mire elérünk a fő konfliktus erősödéséhez, addigra már a film több mint fele elmegy! A politikai kérdéseket persze alapozzák a sok beszélgetés közben, csak hát az ilyesmi már a Star Wars Prequeleknek sem jött be. Ezen az sem segít, hogy a film első komolyabb akciójelenete a trailerben mutogatott éjszakai kocsikon ugrálós. Ami még szarul is néz ki, plusz semmi tétje nincs. Ritkán akadok ki azon, hogy egy Marvel filmben mekkora a bodycount, de amikor az egyik lándzsás afrikai testőr embereket döf át, meg még ki tudja miket művel a fegyverével, és közben leszólja a “barbár lőfegyvereket” akkor már kiakadt a bullshit mérőm, hiszen csak azért nem látszik brutálisnak amit ő művel, mert a film nem mutatja milyen pusztítást végez egy mellkason átdöfött vibratium vagy miafene fém lándzsa. Konkrétan 10-20 perces videóesszéket lehetne megtölteni azzal, hogy milyen siralmas az első fő akciójelenet, amit csak tetéz a Marvel spórolása a CGI-jal. Lehet javítottak a kocsikon való ugráláson a trailer óta, de ez nem igazán érződött a moziban. Súlytalan az egész, mármint fizikailag, nem pedig a vér hiánya miatt.

Innen sok beszéd után eljutunk oda, hogy kétszer is verekednek egy vízesés tetején, és mindkétszer csak ámulok, mennyire gagyi. Pedig a Black Panthert rendező Ryan Coogler ezelőtt valami Creedet csinált, amiben volt egy eszméletlen boxmeccs. Hát itt nem tudom mi vezette a kezét a közelharc megalkotása közben. Mások voltak a kaszkadőrök? Vagy a Creednél azt inkább Stallone-nek köszönhetjük? Pedig itt is jó színészek vesznek részt ezekben a jelenetekben, sőt, a Párducot alakító Chadwick Boseman még a Civil Warban is jobban harcolt, szóval biztosan nem ő a szűk keresztmetszet.

Hogy a végső akciót már ne is emlegessem, hiszen a sok beszéd mellett a konkrét történések, a konfliktus kiteljesedése 5 perc alatt van ledarálva, és visszakanyarodva a flashbackekhez, az egyik fő résztvevőjének a motivációja sosem volt mutatva. Így a nevetséges CGI mellett (szinte Justice League szint) még érzelmileg sincs felvezetve. Persze a Fekete Párduc és a kicsit máshogy gondolkozó Sárga Párduc (Killmonger) konfliktusa valamennyire működött, csak épp a Killer Instinct játékot idézte a bunyójuk (spoileres kép, bár trailerből screenshot).

Ja igen, még azt akartam kiemelni, ha már lendületben vagyok, hogy Wakandát miért nem mutatják? A nép sosincs igazán jelen, nem tudjuk ők hogy éreznek, vagy épp gondolkoznak a film által felvetett gondolatokról, ők ki mellé állnának a Black Panther fő kérdésében.

Azért némi pozitívumot is említenék, miszerint a film gonoszai egész jók voltak. Andy Serkis iszonyat szórakoztató, Michael B. Jordan pedig kihozza a maximumot a szerepéből. Ami nem sok, hiszen csak a film végét kapta meg igazán, mert… ki tudja miért.

A lényeg az lenne, páran úgyis görgettek amikor meglátták ezt a sok karaktert, hogy a Black Panther túl van hypeolva, miközben csak egy sima Marvel film ez is. Sőt, még ott is lemarad az igazi élbolytól, mert hiába Wakanda, meg Afrikai motívumok, ha még így sincs igazi egyénisége.

human
írta
2018. 02. 19. 20:40
megjelenés
79
hozzászolás


79 hozzászólás a “Black Panther: feketén-fehéren” bejegyzéshez

 1. Én szerettem, nem a legjobb Marvel film, messze nem, de arra a bő két órára bőven jó volt. A rasszizmust tényleg normálisan tálalta, és a főgonosz is egy kicsivel érdekesebb volt mint amiket általában a Marvel hozni szokott. Illetve az afrikai setting a törzsi és a modern technológia keveredésével is tetszett. A karakterek is működtek. A sztori mondjuk nem volt egy nagy durranás, illetve az akciók is olyan semmilyenek voltak, de összességében azért jobban tetszett a film mint előzetesen vártam volna.

 2. nekem a legnagyobb problémám, hogy már az elején is lehet sejteni a teljes sztorit, de mikor

  SPOILER SPOILER SPOILER

  Killmonger megöli Andy Serkist, teljes mértékbe tudja az ember, hogy mi hogyan fog történni.

  SPOILER SPOIER SPOILER

  nagyon sok kisdologba lehet belekötni ami logikailag teljes wtf, én próbáltam szórakozni rajta, de nekem is csalódás.
  a kendrick lamar és az általa befolyásolt számok jók voltak

  micheal b jordant, andy serkist szeretem nagyon, ők szállították amit elvártam.
  T’challa és a pösze hugicája még szórakoztatóak voltak. angolul néztem persze.

  6/10?

 3. Vibranium :)
  Amúgy tényleg túl van hypolva, én itt olvasom először, hogy rossz. Már elkezdtem gondolkodni rajta, hogy moziban kéne megnézni. De akkor nem. Köszi human.

 4. Na ja.. pedig nem voltam 3 hete moziban (nem úgy jött ki a lépés) és majdnem rávettem magam. De akkor ez az ezres is sörre megy a héten.

 5. 10/6 nekem is. Thor 2 óta nem láttam ilyen szar marvel filmet. Valahogy a trailerek is kilógtak. A vége cgi cica harc az mi volt? Kifolyt a szemem. Nem értettem, hogy nézhet így ki ha a civil warban szinte tökéletes volt. És ez az új ruci sem jött be már a trailerekben sem. Az a gizda ruha amit a civil warban hord vagy itt az elején. De nagyon minimalista lett.

  A szinkron sem volt a toppon nem igaz Bratyó?

 6. Nekem is vegyes, de mindenképp várom vissza a karaktert az Infinity War-ban.

  SOFT SPOILER

  Én Killmongert kifejezetten bírtam, bár tény, h kicsit jobban is ki lehetett volna bontani.
  Valóban hiányzott a wakandai nép (meg Wakanda részletesebb bemutatása úgy általában), közben viszont jól működött a törzsi kultúra és a fejlett technológia.
  A Párduc belső vívódása szerintem jól volt adagolva, más szereplők viszont vagy súlytalanra (Nakia), vagy némileg erőltetettre sikeredtek (Ross ügynök, aki kb. a kötelező fehér karakter volt… :D).

  Kicsit a várthoz képest máshová kerültek a hangsúlyok és tény, h iszonyat megnyomták a hype-ot pl. azzal is, h Black History Month-ban mutatták be a filmet.

  Hiába, a Marvel tényleg ért a pénzgyártáshoz.

 7. Elég ócska volt minden filmes aspektusból, többet meg nem merek leírni. Iszonyatosan felesleges film.

 8. Évek óta nem értem a Marvel hypeot. Akkor ez a film is nagyon nem jó mégis mindenki megy és megnézi.

 9. Human, nem értelek, sokkal több filmet nézel te is mint az átlag! Mégis mit vártál a 15+ Marvel-menettől? Ez már régen nem erről szól, mint aminek előzetesen szánták.

  Plusz ez a film messze túllépett a saját keretein, olyan hírcunamija, hypeja, pozitív megítélése van az afro közösség által, hogy igazából ez már a modern korunk Martin Luther King/Malcolm X pillanata. Itt már régen nem arról van szó, hogy gagyi-e a CGI vagy súlytalan az akció.

  A Marvel is rájött erre, hogy már nem sztorival meg a szokásos cuccokkal kell eladni a filmjeiket, hanem valami egyetemesebb dologra húzzák rá.

 10. Nagy Marvel rajongó vagyok, de ez a film konkrétan untatott. Ahogy felettem irták, a Thor2-vel hasonlitható össze, töltelékfilm.

 11. Látom, a negatív vélemények vannak túlsúlyban. Nálam mondjuk legyen 10/7,5. A kritikában leírtak nagy részével nem értek egyet. Voltak hibái, de én nagyon jól szórakoztam rajta. Nálam a jobb Marvel-filmek közé tartozik, a Thor 1-2-nél fényévekkel jobb.

 12. Hát gyerekek, ez messze elmarad a többi marvel filmtől. Egyszerűen unalmas. A wakandai csaj, nem spoilerezem, hogy kicsoda, úgy beszélt mint valami amerikai gettós. Ő szállította a poénokat, na meg Serkis egy darabig. Elpocsékolt karakter. A harci jelenetek gagyik voltak, az erdőben az ég világon semmit nem lehetett látni, a többi szimplán buta. Bőven elég volt a párduc az amerika kapitányban, nem tudom erre mi szükség volt.

  SPOILER

  Talán a második stáblistás jelenet miatt, amikor eldöntik, hogy felfedik országukat, megosztják erőforrásaikat. Annyi vibranium biztos felkelti a gonoszok figyelmét.

 13. Nekem tetszett, mert szórakoztató volt és a moziban rengeteget nevettem a poénokon. “Baby don’t hurt me…” :D :D :D

  Több helyen ordított róla, hogy Lion King + Thor = Black Panther. Mintha csináltak volna egy afrikai Asgardot.

 14. Üzletileg zseniálisat húzott ezzel a filmmel a Marvel. Ha belegondoltok, a Marvel mozis univerzuma eddig – pár kivételtől eltekintve – a fehér ember világa volt. Persze ott volt Sólyom és Rhodey, de ők is igazából csak mások “sameszai” voltak. Erre kidobják az Infinity War előtt ezt a teljesen átlagosnak mondható, klasszikus Marvel filmet afroamerikai színészekkel, afroamerikai stábbal, afroamerikai zenével, egy afrikai világgal, óriási hype-pal és láss csodát berántanak pár millió afroamerikait a mozikba, akiket az egész story eddig úgy, ahogy volt nem érdekelt. A filmre elmennek azok is, akik eddig is elmentek a Marvel filmekre és végül döntögetik vele az önálló filmes rekordokat. Ezzel valószínűleg megfogták ezeket az embereket a következő két Avengersre is. És ez utóbbi a lényeg!

 15. ja tényleg volt egy erdős akciójelent is, hahahaha, az talán a legsiralmasabb, pedig mennyire tolták a trailerben.

 16. Nekem a Civil Wartol kezdve folyamatos csalodasok a Marvel filmek. Itt viszont kifejezetten zavart, hogy fogtak az Oroszlankiraly 2 sztorijat es megcsinaltak egy Pierce Brosnan-fele Bond-film stilusaban. A latvanyterv iszonyat izlestelen (ertem en, hogy Afrika, de azt is lehetett volna harmada ennyi csicsaval), a technologia nevetseges (varazskarkotok, varazshomok, varazsvonat, csupa celtalan latvanyoskodas), a rengeteg mellekszereplo mind egydimenzios (kemeny testorcsaj, Q lanyban, es ok azok, akikrol legalabb ennyire emlekszem)… Rengeteg expozicio, 3x ismetelt viragos szertartas, nagyszabasunak szant de izgalommentes finale.. Az egyetlen igazan pozitiv emlekem Andy Serkis.

 17. 22.vtomi: tul sokat vártál. Sajnos a hype rásegit. Ha izgalom kell nézd meg a 47 meters down-t. A parduc költségvetésének töredéke is elég egy jó filmre.

 18. Mi öten néztük és tetszett mindannyiónknak, bár abban egyetértettünk, hogy annyira nem volt hű de jó mint amennyire a sok kritika felhúzta, viszont simán hozta a kötelező Marvel minőséget. A mozit simán megéri, szóval aki tervezte, hogy elmegy, nehogy human kritikája miatt kihagyja. Lol.

 19. Kimondhatom az őszintét? Ha már human is megtette? Az egész film azért van csak túlhypeolva mert egyrészt Marvel, másrészt szinte csak fekete színészek vannak benne. Semmi másért. Az mi már hogy konkrétan több 100 ezer dollárt kidobtak a Marvelesek, sőt elvileg a színészek is hogy csomó más moziban is vetíthessék és a nézők jegyét konkrétan állták.

  Ráadásul röhej hogy ezt a filmet most már úgy nevezi a net bugyrában mint: “Az ELSŐ, fekete hősös képregény filmet.” WTF? Nem látták a Spanw-t vagy a Blade-et? Értem én hogy egyik se CGI orgia meg blockbuster de ez most komoly? És nem akarom felhozni életem legszarabb filmjét comic filmek terén de Catwoman? :D Szóval ja, enyhén szólva túl van tolva a hype. Tipikus Marvel film, semmi több.

  Ja és akkor jön a legszebb, Obama nője is dicséri mert miért ne, és szerinte nagyon inspiráló. Miért is? Állítsuk már Panter barátunk karakterét Trump mellé. A két karakter szinte tök ugyan az. Aki nem érti mire célzok az nem látta a filmet.

  Ez megint olyan mint a Thor. Nagyobb a füstje mint a lángja. Az a sok hülye poénkodás miatt volt gané, ez meg a túl sok komolykodás miatt. A Marvel még mindig nem találja az egyensúlyt. De minek is keresné elvégre ők már lényegében bármit csinálhatnak. :D

 20. A Marvel minőséget messze nem hozza, már ha a rendes Marvel filmeket nézzük… Nagyon felesleges volt ez úgy ahogy van, gyakorlatilag semmivel nem kapcsolódik rendesen az MCU-hoz, 2 cameo (Serkins meg a CIA ügynök) meg pár utalás szóban egy-egy karakterre közel sem elég ahhoz, hogy össze lehessen rakni a kettőt. Be akartak mutatni egy kis világot a nagyban, amiből semmit nem mutattak be úgy konkrétan, semmivel nem mozdult előre a fő szál sem (max lett még egy karakter amit lehet utálni csak a filmje miatt, majd a 2. részben fel lehet tuningolni mint Am. Cap.-ot), de még csak egy kis morzsa sem volt az End Credits-ben, hogy na legalább azért megérje végig ülni azt a több mint 2 órát. A legrosszabb meg az, hogy a bevételek miatt bőven lehet még számítani ilyen kaliberű MCU filmekre, főleg az Infinity War után, mikorra kifogynak majd a rendes ötletekből (már ha azokra marad még egyáltalán puskapor, amire egy ilyen Black Panther után egyre kevesebb esélyt látok…).

 21. “Erre kidobják az Infinity War előtt ezt a teljesen átlagosnak mondható, klasszikus Marvel filmet afroamerikai színészekkel, afroamerikai stábbal, afroamerikai zenével, egy afrikai világgal, óriási hype-pal és láss csodát berántanak pár millió afroamerikait a mozikba, akiket az egész story eddig úgy, ahogy volt nem érdekelt.”

  Képtelen vagyok elhinni, hogy erre a filmre bárki is büszke szívvel tud gondolni:D olyan beteg hasonlat jutott eszembe, hogy valaki (direkt nem írok fehéret vagy feketét, mert ok, hogy feketékből állt az egész stáb, nem gondolom, hogy kizárólag feketék pénzzelték ezt az egészet) előáll azzal, hogy egy fahintaló képében megtalálta a rák ellenszerét és valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva az emberek 80%-a fejet hajt előtte és márványsimára nyalja a talpát…

 22. Szerintem jó volt, bár én szeretem az ilyen tökegyszerű sablonos filmeket, ha minőségileg van összerakva (szinész, rendezés, zene stb.) Pl thor3, gotg2 nekem már túl debil…szóval nekem nagy pont, hogy hanyagolták a tipikus marvel humort, talán a kocsiüléses volt ilyen. Barbár fegyver, mindenkinek az a barbár ami nem olyan mint ő, lsd,hitetlenek, tök emberi kifejezést használt, nem szereti a nyugati kulturát, ennyi

 23. Szerintem teljesen jó film és a sorozatba bőven beleillik. Legrosszabb marvel film? Akkor inkább az amcsi kapitány első része. Ez a legjobbak között van inkább.

 24. Én is sokkal többet vártam a filmtől. Nemes egyszerűséggel untam, súlytalan volt. A zene, Wakanda szép volt. De egyszerűen hiányzott az egészből valami… Vontatott volt, amikor ugyanazt a “beavatási” szertartást harmadszor nyomták le, már nevetséges volt. Akció is B kategóriás volt, a karakterek sem voltak a legjobbak… Nálam csak 5/10

 25. Csakhogy pozitívat is írjak a Casinos rész tetszett. Hiába a vágatlan jelenetek a gyengéim.

 26. Miért szidjátok ennyire a Kapitány első részét? Pont abban az időszakban készült még, amikor a Marvel film nem tömegterméknek számított (a Bosszúállók 1 után kezdett el annak számítani). Szerintem vállalható mozi, sokkal jobb, mint pl a Thor bármelyik része, de legalábbis az 1-2.

  Bocsi, ha kicsit off, a Cicafiúhoz nem tudok érdemben hozzátenni, valószínűleg még alapitványilag is kimarad nekem..

 27. Azért kétségkívül megint óriásit ment a Marvel (és az elfogult kritikusok tömegei), hogy a filmről szóló diskurzus irányát szándékosan elvitte egy olyan irányba, hogy még csak véletlenül se arról legyen szó, hogy ez amúgy egy közepesen sz@r Marvel mozi

 28. Azzal mindenképp egyet értek, hogy nagyobb a füstje mint a lángja.
  Nagyon jó volt a marketing. A reklámok alapján tényleg joggal várt többet az ember a filmtől, mint amit kapott.

  De azért nem lett egy rossz film :)
  A kötelezőt hozta szerintem.
  Am igen tényleg én sokszor éreztem a lion king feelinget :D
  A párduc harci koreográfiája tényleg jobb volt a civil warban.

  Viszont ettől függetlenül nekem élvezhető volt a film. Aki szereti a marvel filmeket nyugodt szívvel beülhet rá, sőt ez szinte alig dolgozik easter egg elemekkel.
  Úgyhogy még annak is érthető aki pl. ezt látja elsőnek :)

 29. Kakarotto Én a CW óta nem láttam egyet sem, alapítványilag sem, de az AmKap első részének szidását én se értettem sose. Engem pont azzal húztak be az elején és az első Thorral, aztán pont azokat szidta mindenki.

 30. Az amkap 1 nekem sem tetszett elsőre, eltelt egy kis idő és mostmár átjön a film. Megszerettem azt is :)

 31. Sokan szidják a CGI-t. Mire megy el akkor az a 200 misi? Abból kiindulva, hogy a Kapitány 2. 175 millióból készült és abszolút korrekt volt. Ott csak akkor használták a CGI-t amikor kell, de a bunyóknál nem, amik a film legjobb részei voltak.

 32. Nekem valamiért nagyon tetszett a film, lehet azért mert nagyon jó hangulatomban néztem meg, vagy mert ritkán járok moziba, vagy mert a Thor 3-at azzal a sok pénjával nem tudtam komolyan venni (pedig az egyik kedvenc hősöm), vagy mert olyan dologba is belenyúlt (rasszizmus, nép összetartásra, erős fekete nép), amit szeretek egy filmben látni, vagy mert csak…
  Amit biztosan tudok, hogy tetszett a filmben az az, hogy végre egy olyan film, ahol nem a fehérek a legerősebb, lefejlettebb népcsoport, hanem a mindig alárendelt, sajnálatra méltó feketék. Bevallom, kicsit tele van tököm azokkal a fehér emberekkel, akik az evolúció csúcsának gondolják magukat. Semmivel se különb egy etiópiai pásztor, egy wall street-i bankártól! Semmivel *asszameg!!! Sőt!!! Igazából végig a film alatt az járt a fejembe, hogy milyen másabb lenne itthon a helyzet, ha úgy összetartanánk mi magyarok, mint a filmben a wakandaiak. Persze, ott is voltak “árulók”, de ha értitek értitek, ha nem, nem.

 33. Egyébként szerintem itt Andy Serkis baromi nagy ripacs. Mondjuk a szerepe ezt követelte meg de ő minden csak nem szórakoztató. Nem hittem hogy lesz rosszabb film mint a Thor Rangnarok és a Pókember Hazatérés, de van. Ez simán veri mindkettőt. Pedig minden adott volt a sikerhez, jó rendező, szereplők de ez nagy semmi.

 34. Én neken még mindig nem passzol össze,h a qrva szegény Afrikában van egy qrva fejlett titkos város!Amilyen technologia van ott, valszínű Afrikában felszámolhatnak vele a szegénységet, de neeem…

 35. MCU szinten is erős közepes, több jobb film élményt tudok előhozni, mint rosszabbat. (Ciwil War óta mind a moziban néztem) és szerintem nem kell messzire menni, a tavalyi 3 filmük egytől egyik jobb élmény. Itt úgy éreztem mintha

  SPOILER

  Itt úgy éreztem mintha két filmet akartak volna egybe gyúrni, az első film Andy Serkis és a vibrániumos téma, a második film meg Killmonger felemelkedése és bukása (erre is utal az h Killmonger a film első felében konkrétan ott sincs.

 36. “Lol, lehúzzátok itt a filmet a sárga földig, az meg közben bevételi rekordokat döntöget. xd”

  ez hibás felvetés, mivel a Transformers filmek többsége is megtette ugyanezt :D azoknál jobb, a Black Panther bőven, csak arra világítottam rá, hogy nem egyenes az összefüggés a bevétel és a film minősége között.

 37. “neken még mindig nem passzol össze,h a qrva szegény Afrikában van egy qrva fejlett titkos város!”

  de hát erről szól a film, hogy segíteniük kéne testvéreiken

 38. “Ja és akkor jön a legszebb, Obama nője is dicséri mert miért ne, és szerinte nagyon inspiráló. Miért is? Állítsuk már Panter barátunk karakterét Trump mellé. A két karakter szinte tök ugyan az. Aki nem érti mire célzok az nem látta a filmet.”

  Mi szívsz? Küldj belőle nekem is, nehéz napokra jól jönne.

  T’Challa: “In times of crisis, the wise build bridges, while the foolish build walls.”

  Ennél különbözőbb nem is lehetne Trump-tol. Ha mindenképpen szeretnél egy erőltetett párhuzamot akkor az apját vedd elő meg a többi előtte levő Black Panthert akik elrejtették Wakandat, ő pont ellene megy ennek.

 39. Aha, ezt mondja de Wakanda attól még ugyan úgy el van zárva és senkit sem engednek be. És amíg nem tudta meg hogy apucija kinyírta a saját testvérét addig nagyban tett a kinti világra. Már ne is haragudj de még a benti világra is tesznek nagy ívben. Az egész városban élnek több millióan elvileg, mégis hány embert láttunk? Talán 20-at? Abból is mind királyi család. Sehol nem láttunk átlag embereket, hogy nekik mi a véleményük pl. Egész nap bányásszák a kiskirályoknak a vibrániumot mint a rabszolgák. Szóval ja, rohadtul helytálló a Trump hasonlat. És ahogy elnézem a netet nem csak én vallom ezt.

  Igen most már ellene megy ezeknek a dolgoknak mert megtudta az apjáról a dolgokat de ő is ugyan az lenne mint az apja ha nem derülnek ki a dolgok. És már ne is haragudj attól nem leszel jobb ember hogy önsajnálatból segítesz másokon. Kíváncsi lennék mennyi vibrániumot adnak majd a kinti világnak.

 40. Az én szememben ugyanolyan lapos és semmilyen volt, mint a Thor2. Kb.
  Ez a film végi kötelező gyakjuk egymást és mindenki mindeki ellen tömegjelenet klisé meg már kicsit unalmas. Miért nem lehet eltérni ettől?!

  A főgonosz MJB csávó nagyon jó volt, kár a karakterért.

 41. “Már ne is haragudj de még a benti világra is tesznek nagy ívben.” Az hogy nem látod mi történik az országban nem éppen egyenlő azzal, hogy a főszereplő leszarja mi történik az országban.

  Gyermekeket segítő helyeket nyitott az ember, technikai együttműködés kezdeményezett a többi országgal. Tenyleg rohadjon meg, hogy a királlyá válása után kb két-három hétig tartott neki szakítani az évszázados hagyományokkal.

 42. Alex: Igaz, az, hogy nem láttam mi történik az országban az emberekkel, az nem én hibám hanem a készítőké. Ahogy már írtam a segélyszervezeteket csak azért nyitotta mert bűntudata van. Látom a Marvel fanboyságod miatt nem látod az egyértelmű hibákat és szokásos módon, inkább DC haterséggel válaszolsz mások kritikájára.

  Ha érdekelnek mások véleménye, elég ha felmész Facebookra. Csomó képregényes oldal van fenn amik napi szinten 10 cikket közölnek csak erről a filmről. Én több szót nem pazarlok rá mert minek öljek bele ennyi energiát ha a készítők sem voltak képesek erre.

 43. Én nem értem ez a film hogy kaphat ennyire jó kritikákat (oké, nyilván nagyon ajnározni kell, mert ha nem akkor egyből köcsög rasszista az ember). Az egész a 0. perctől kiszámítható, a karakterek 99%-a hatalmas idióta, a Panther húgija a szegény ember Q-ja (komolyan a laborban körbevezetés tiszta James Bond nyúlás és nem jó értelemben).
  Az egésznek semmi súlya. Amikor a nagy csatában megjelentek a rhino-k meg a másik törzs ott már csak sóhajtozni tudtam. Kényelmetlen volt már a film felétől a moziban ülni.
  Nyilván ajnározni kell mert mennyire jó már a feketéknek, csak könyörgöm, ez a libsi rózsaszín felhő már nekem is sok. Magamat is liberális gondolkodásúnak tartom, de egy szint után már tényleg túlzás és csak értetlen tudok állni hogy lehet ebből 97% a Rottenen, vagy bárhol.

 44. Igazából gyenge közepesnek mondanám a filmet. A cgi szar volt, komolyan ez lassan dc szint. A történet brutál sablonos, lassú és unalmas. A színészek egy része túljátszotta a szerepét, és a karaktereik motivációi gyerekesek. Az aktuálpolitizálás úgy látszik mára kötelező kellék lett egy dízni filmben, kár értük, nem erről kéne szólni egy fantázia világot bemutató, szórakoztatásra hivatott nagy költségvetésű mozinak. Arra ott vannak az oszkárra termesztett “alkotások”.

 45. Teljes mértékben egyetértek a kritikával, ugyanezt éreztem miután kijöttem a moziból. Egyszerűen láttam egy korrekten összerakott filmet, amin nem szórakoztam olyan jól. Az akciók se jöttek át, egyik se ütött igazán.

  Ami engem igazán zavart, hogy az egész súlytalan volt. És igen, a többi Marvel film is ilyen általában, de azok legalább szórakoztatóak. Itt viszont az egész súlytanasága így már kifejezetten fájt. Nem egyszer volt, hogy egy mellékkarakter meghalhatott volna, de egyszer se húzták meg. Így amellett, hogy unalmas volt, még izgulni se lehetett senkiért…

  Szerintem a technológiai része nagyon túl volt tolva. Csak azért mert van vibrániumuk, még nem értem, miért következik belőle, hogy 22. századi cuccokat képesek gyártani. De ez csak apróság az előbbiekhez képest.

 46. Nagyon unalmas és gyenge film volt, gyakorlatilag eljutatott arra a pontra hogy soha többé nem hiszek el semmilyen szuperhősös hypeot.

 47. SPOILER
  Vibránium meg fejlett gazdaság de baszki mindenki kosarat fon meg kecskekéket szarat az utcán, well done.

 48. Kis, elzárt ország, fejlett technológiával? Vagyis pármillió ember fejlettebb technológiát képes egyedül kidolgozni mint több milliárd…okay, végül is képregény/fantáziafilm.

 49. Én csak azt nem értettem, hogy Wakanda mitől gazdag. Az oké hogy teljesen önellátó, de ha nem kereskedik a vibrániummal, akkor honnan van a külvilágban is elfogadható pénze?

 50. Meg oké,hogy vibránium de a tesco gazdaságos Q ügynökünk honnan szerzi be ezeket?kik gyártják?? :) megannyi érdekes kérdés.

 51. Nem láttam a filmet, de lenne egy spoileres kérdésem:
  Bosszúállok 3 előtt érdemes megnézni? Van pl szó az utolsó végtelen kőről?

 52. Most gyüvök a szerdai akciós vetítésről(nem akartam teljes árat fizetni ezért), és ahogy megjósoltam(na nem mintha nagy érdem lenne) valóban a szokásos, egyszer nézhető marvel popcorn lett. Ami szomorú, mert én pont mostanában kezdtem megbarátkozni ezekkel a filmekkel, az utóbbi 3-4 mcu film egész jó volt, tehát ez most egy visszalépés.

  Serkis volt a film fénypontja, de a sárga párduc is egész korrekt volt, a korábbi sok jellemtelen marvel gonoszhoz képest. Igazából őt jobban is kedveltem, mint a másik, lila párducot. Oké, hogy szarkavarással jutott el odáig, hogy kihívja küzdeni a királyt, de akkor ott szabályosan legyőzte, teljesen joggal lett ő az új uralkodó. Azt hittem, hogy majd kiderül, hogy csalt, és sunyiban volt neki is szív alakú virág lőréje. Kár, hogy annyi esze nem volt már, hogy kitörje a másik nyakát, inkább ledobta a vízesésről. Nem látott még filmet, hogy tudja az ilyeneket túlélik mindig? Pláne egy szuperhős! Na mindegy, a lényeg, hogy a karakternek volt normális motivációja, tette, amit tenni kellett, és jobban megérdemelte a trónt, mint a “mi” párducunk, aki csak beleült, megörökölte a tutit. Sajnos a fekete-lila párduc egy érdektelen valaki.

  CGI-hoz nem igazán értek megmondom őszintén(jó, ha JL-esen ocsmány az nekem is feltűnik), de itt nekem sehol sem lógott ki.
  Fényképezés is klassz volt, volt egy-két nagyon szép jelenet(álom jelenetek, növény égetéses).

  10/6

 53. Szerintem egyszer nézhető volt, a Thor2-őt sokkal unalmasabbnak találtam, azért ez egy jó kikapcsolódás volt, egyszer sem éreztem azt a késztetést, hogy mondjuk megnézzem mennyi az idő, amit azért sok filmnél érzek, ha van 5 perc unalmas jelenet. Persze voltak bakik és rossz dolgok, de voltak jó dolgok is bőven benne.
  Sokkal rosszabb filmekért is beültem már moziba, és IMAXban azért szép volt a világ, még akkor is ha néha elmosódott a harc.
  Nekem egy erős 7, sokkal rosszabbra számítottam így a lehúzások után.
  (nagy moziban, sok emberrel, IMAXban alapból minden jobb. Emlékszem Ragnarokot végig röhögte a mozi, most meg otthon megnézve már nem is volt annyira vicces mint az emlékezetemben)

 54. hát igen, a poénok amiket már ismersz nem annyira viccesek másodszor hallva, mik vannak. a víz nedves.

 55. Néha nem értem Human, hogy miért kell ilyen beszólásokat írni, tudod jól mire gondolok, van egy csomó film amit négyszer is megnézel és negyedjére is jól szórakozol.

 56. Az utolsó vonatos jelenetnél mikor az épp elhaladó vonat ellentétes oldalán állnak csak nekem ugrott be a Baljós Árnyak ? :D

 57. Megnéztem. Ez a film konkrétan rossz. Érthetetlen a bevétele illetve tényleg csak a politikával lehet magyarázni.
  -Rosszak az akció jelenetek fizika apszolút hiánya miatt meg minden vértelen steril.
  -A CGI annyira kilóg rengeteg helyen hogy el sem akartam hinni.
  -Kilmonger még marvel szinten is klisés gonosz.

  Amiből többet ki lehetett volna hozni:
  -Arika, Afrikai motívumok, Wakanda
  -Winston Duke(M’Baku) karaktere
  -Martin Freeman karaktere

 58. No ez is megvolt. Szerintem minőségre teljesen kilóg a sorból. Sajna lefelé.
  Spoiler
  A vívódás……ezerszer látott cucc, teljesen alaptalan és unalmas, A Civil War-ban simán kinyírta volna az apaja gyilkosát ebben meg fél óráig moralizál hogy mit csinált a fater mikor az öcsike elárulta és sok wakandai halálát okozta?
  Mintha nem ugyan az a szereplő játszott volna a két filmben, sokkal gyengébbnek mutatták a rendes eredet filmben a cicust mint a CW-ben.
  Egyáltalán nem mutatták be az országot, a népet, a gondolkodásukat. Ha Wakanda olyan fejlett akkor függetlenül attól hogy Monarchia valszeg teljesen demokratikus. Jön az új király és nabumm akkor teljes irányváltás…nehezen hihető…tudjátok fékek, ellensúlyok.:)
  Akció uncsi, szereplők uncsik, szóval uncsi volt. Feltűnt valakinek az hogy a rendező(fekete) mennyire vágyik arra hogy a világ fel tudjon mutatni legalább egy fejlet teljesen fekete országot? Mert ugye ilyen nincs. És ez a feketék lelkében igen is benne van. Önerőből az ő népüknek miért nem sikerült? Politikai korrektség miatt tolják őket nem pedig önerőből jutottak el ide. De lehet hogy ez mind hülyeség. Szóval mivel Marvel és benne van a kánomban így érdemes megnézni de nem fogja újra nézni az ember mint én az Ultron korát(angolul, kiválóan lettek megírva a párbeszédek és James Spider elképesztően hozta Ultron!) Ennyi

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.