Mi volt Spielberg utolsó igazán jó filmje?

A Ready Player One körül láttam, hogy Spielberg tehetsége is szóba került, így adta magát a kérdés, hogy mikor csinált utoljára igazán jó filmet. Itt a rendező imdb oldala. Személy szerint a 2005-ös Munich-et hoznám elő.

Azt azért ne felejtsük, hogy 1998 és 2002 között lenyomott egy ilyet az öreg: Catch Me If You Can, Minority Report, Artificial Intelligence: AI, Saving Private Ryan. Ezek közül a Catch Me simán mestermű, és a legjobb filmje 2000 óta.

Mondjuk az biztos, hogy a Ready Player One-nal nem mérföldkő lerakása volt a célja, hanem végre szórakozik kicsit. Legutóbb a Tintin-en lehetett hasonlót érezni.

human
írta
2018. 03. 26. 12:01
megjelenés
44
hozzászolás


44 hozzászólás a “Mi volt Spielberg utolsó igazán jó filmje?” bejegyzéshez

  1. Nekem még a Lincoln is bejött, nem érzem, hogy akkora lejtmenetben lenne az öreg, hogy könnyes szemmel merengjünk a “régi Spielbergen”. A Hadak útján meg a Kémek hídja tényleg inkább kapufa mint gól, a barátságos óriás meg szerethető mese, a The Post pedig egyenlőre kimaradt.

  2. Indy 4 még jó volt azóta nem néztem a műveit. War of the Worlds-ot viszont imádtam a moziban, nekem hatalmas élmény volt.

  3. én is a Catch me if you canre szavaznék. ami még nagyon pluszos nálam, az a Tintin talán, de azzal elfogult vagyok az alapanyag miatt.

    amúgy szerintem ugyanolyan stabil, mint mindig, csak ez a Bridge of spies, BFG, Post trió kicsit túl középszer lett és háromból legalább egy kiugró szokott hozni.

  4. +1 szavazat a Catch me if you can-re.

    A München nálam az a “korrekt iparosmunka” kategória, és csak egy picit jobb a Kémek hídjánál meg a Post-nál.

    Ezeknél a megtörtént eseményeken alapuló filmeknél én sokkal jobban szeretem a Terminált, ami ugyan helyenként nagyon szirupos, mégis szórakoztató és szerethető kis film.

  5. Nem tudom de szerintem a BFG is hatalmas volt. Pont az egyszerű régimódi mese stílusán ahol nem a látvány hanem a beszélgetés volt a lényeg. Ezeket hiányolom a mai filmekből, a valódi tartalmat.

  6. A Munich-t nem láttam, a Ryan, a Minority Report és a Catch me… egyaránt zseniális alkotás, igaz utóbbi kettő esetében nagyszerű alapot biztosítottak a novella, illetve a könyv.

    A Ryan sokáig az egyik kedvenc filmem volt. A MR nem a világ legjobb sci-fije, de piszkosul igényes és látványos megoldások voltak benne, amikre még 16 év elteltével is jó visszanézni. Nagy kedvenc. A Catch me-nek olyan hangulata van, amit azóta sem sok filmben láttam viszont, kötelező darab.

  7. Saving Private Ryan

    szerintem a legtöbb filmje hozza a papírformát, szórakoztatóak és emlékezetesek, a legrosszabb indulattal sem mondhatóak rossznak, de (csak az én véleményem) nem kockáztat az öreg soha, nem éreztem úgy, hogy nagyon mély mondani valókkal vagy érzelemi hatása lenne bármelyik művének. még amikor próbálkozott is, akkor is csak felszínt kapargatta (minority report, terminal, A.I., schindler’s list) és így egy olyan filmje sem volt számomra(!), ami kiemelkedne vagy különösebb hatással lett volna rám, de ha mégis ki kellene emelnem egy filmet, ami inspiráló lehet/volt más filmkészítőknek az a Saving Private Ryan. ettől függetlenül kiváló és zseniális rendezőnek tartom, bármikor meg tudom nézni az első 3 indy filmet is, ha elkapom.
    ha ott van a neve a filmen, az szerintem garancia még mindig egy másfél órás kikapcsolódásra a mai napig, de egyiket se tűzném fel a szobám falára.

  8. Én is a 2002-es évet lőném be a Kapj elm ha tudsz-szal és a Különvéleménnyel. Azóta nekem egyik sem esett újranézős kategóriába. A terminál, Tintin, Lincoln, München, Kémek hídja jó volt egynek bőven, de nem volt annyira maradandó. A többit meg már el is felejtettem a The Posttal az élen.

  9. Szerintem is a saving Private Ryan után megindult a lejtmenet. Panaszkodásra azért sok ok nincs, ugyanis ha a teljes filmipart nézzük, Spielberg mikor csak a bal kezével forgat háttal a kamerának, akkor is bőven meghaladja a filmipar átlagos teljesítményét.

    A Ready Player One-t viszont egyáltalán nem értem miért ő csinálja. Vagyis pont ez a problémám, hogy nem igazán tudom elhinni hogy tényleg teljesen ő csinálja, a trailernél feltűnt, hogy annyi popkult fejhajtás van, meg annyi fanservice a mostani kiskorú gémereknek, hogy Spielbergnek utóbbiról már fogalma sem lehet, ezért azt gondolom, hogy ezek megjelenítése nem is az ő ötlete volt.

    Nyilván minőségi áru lesz, a késdés csak, hogy mennyire tud az lenni egy 12 éves tiniknek szóló gémer extravaganza.

  10. Kedvenc Blockbuster rendezőm :) benne van a top 5 ben simán. Részemről teljesen felesleges kiemelni bármelyik filmjét is. Mindig hozza a szinvonalat és ez számomra bőven elég hogy teljes nyugival üljek a filmjei elé :)

  11. Catch Me +1, alapmű, mestermunka, zseniális, kész… viszont nálam rohadtul betalált a Ryan-el is és a Minority Report-ot is nagyon szeretem, de azóta nálam nulla amit csinált…

  12. szerintem még a Ryan meg a Minority is felejthető. nem igazán vagyok elájulva az öregtől. pláne most, hogy még a nem-mozis filmeket is fikázza.
    a Catch Me az jó volt.

  13. Kapj el, ha tudsz. Egy igazi mestermű, benne van a TOP 10 kedvenc filmembe és bármikor képes vagyok újranézni.

  14. Kémekbhídját szerettem nagyon.Legjobb számomra tőle a Schindler listája.
    Nemrég volt egy HBO doksi róla Spielberg címmel.Abban főleg a filmjein keresztül mutatják be a rendezőt de érdemes megnézni.

  15. A Ryan-nal az a baj, hogy ha elveszem belőle az irtóztatóan csöpögős részeket (mikor a fószer fölolvassa a levelet… jááááááájjj) meg a marhaságokat (mint pl. az egész küldetés), akkor marad úgy 25 perc, ami tényleg jó, az meg nem valami sok.

  16. A Tintin simán kedvenc lett, sokszor megnéztem már azóta, nekem nagyon bejött, pedig a régi Tintin rajzfilmek nem tetszettek igazán, a képregényeket meg nem is olvastam, teljesen kimaradtak nekem.

    A War Horse, Bridge of Spies és a BFG is jók voltak, de annyira azért nem, hogy agyonnézzem őket, párszor majd biztos előkerülnek pár évente, de ennyi.
    No de régen is voltak olyan filmjei, melyek nem feküdtek olyan nagyon, nálam pl. a Minority Report és az AI még ezt a szintet sem érték el, sőt, a Harmadik típusú találkozásokért sem veszek meg, itt van a polcomon, de inkább csak tiszteletből vettem meg, amúgy meg porfogó, csak olyankor nézem újra, ha épp megy a tévében. A Bíborszív és az Amistad meg egyenesen csak egyszernézősek voltak.

    De a többi filmje általában szerepel az újranézős listámon.

  17. Spielberg leggyengébb filmje is minimum eg 7,5/10 osztályzatot érdemel, de pl. az utóbbi években készültek közül a Bridge of Spies és a Lincoln is nagyon tetszettek nekem. Kíváncsi vagyok a RP1-re, kétlem hogy csalódni fogok.

  18. Kémek hídja mindenképpen. Az egész film úgy, ahogy van tökéletes volt, a színészek játéka, a cselekmény ritmusa, a túszcsere során megteremtett feszültség is. Ha valaki erre azt mondja, iparosmunka, annak azt válaszolnám, hogy én azért szeretnék több ilyen “középszerű” filmet látni a moziban.
    (Mellesleg igen, eredetiben látva a filmet Mark Rylance abszolút megérdemelte azt az Oscar díjat, de ez más téma).

  19. Kémek hídj, és maga kategoriajaban a TinTin is jo volt, de igazi mestermu szerintem az A.I. volt.

  20. Nekem az Indián János uccsó része. Jó is volt, szórakoztató is volt. Bár a Kémek hídja is okés, csak számomra nincs újranézési értéke.

  21. Catch me if you cannel végleg beírta magát a történelembe, abba a kategóriába került, amire azt mondod, hogy ezt mindenkinek látnia kell.
    Amit “utolsó igazán jó filmnek” tudnék nevezni, és azt hiszem, ezzel egyedül leszek:D, de nekem a Hadak útján volt. Bevallom őszintén, emlékeim szerint csak egyszer láttam, de akkor elrabolta a szívemet. Ha igazán belemerül az ember, azt mondhatja, hogy annak a filmnek igazán szép lelke van. Mai szemmel lehet, tökmást mondanék róla, de jelenleg így él az emlékeimben.

  22. A Catch me vagy a Ryan. Azok tényleg nagyon jók.
    Az AI-t egyáltalán nem szeretem, nem is értem, hogy van ekkora rajongótábora. Minority jó film de nem egy mesterű. A Munich nálam csak erős közepes. A Kémek hídját sokan írják, azt még pótolnom kell.

  23. szégyellem magam, nem is tudtam, hogy neki köszönhetjük a catch me if you can-t. ha nem láttam 6x, akkor egyszer sem. márpedig láttam 6x. az AI-t bár végignéztem valahogy, annyira nem jött be, a minority reportot fél óra után kinyomtam, a világok harcát viszont szeretem. nálam az az utolsó jó filmje, az utána lévők nem érdekelnek, egyiket se láttam.

  24. Jó topic. :)

    Jaws, ET, Jurassic Park, Terminal, War of the Worlds – bár az inkább a látvány miatt.

  25. Az utolsó jó filmjei számomra a München és a Világok harca voltak 2005-ből, az utolsó igazán jók (értsd: wow, mekkora filmek!) pedig a ’93-asak, a Schindler listája és a Jurassic Park.

  26. Schindler (talán a legjobb), Jurassic, Ryan, AI, MR, Kapj el (az is mestermű), Terminal, Indy, Tintin kurva jók. A többi erős közepes

  27. A catch me unalmas. A minority report tulertekelt. Tintint nem láttam. En speciel nem tudom azt mondani, h Spielberg mások fölé magasodik. Abszolút a nézhető szint de.. A bfg -t pont most kölcsönöztem ki.. Na kíváncsi leszek milyen.

  28. Sokan írjátok a Kapj el, ha tudsz-t. Komolyan nem értem. Egyszer elég volt végig nézni, semmi kiemelkedő.

  29. Hogy az Indy 4 miatt hogy rinyáltak sokan, pedig teljesen jó kis film lett. Semmivel sem kevésbé abszurd, mint a korábbiak. Egybéként a Hadak útján is jó film volt. Nem mondanám, hogy készített igazán rossz filmet mostanában, de tény, hogy igazán kimagaslót sem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.