James Cameron hatalmas mondása az Avengers-filmekről

Ez nagyjából eddig az év beszólása:

I’m hoping we’ll start getting ‘Avenger’ fatigue here pretty soon. Not that I don’t love the movies. It’s just, come on guys, there are other stories to tell besides hyper-gonadal males without families doing death-defying things for two hours and wrecking cities in the process. It’s like, oy!

James Cameron ejtette el a fentit, ami röviden összefoglalva: szereti az Avengers-filmeket, de már elég belőlük, ideje új sztorikat mesélni. Ami igaz is lenne, ha nem 4 (négy!) folytatást tervezne a talán legkevésbé kult filmjének, az Avatarnak. Nem mellesleg ezeket a majd moziba kerülő részeket Keresztapa-szerűnek merte hívni, mert több generációnyi családi történet lesz bennük.

Bónusznak pár eddig nem látott Infitiy War poszter van azoknak, akik nem éreznek úgy, mint a rendező.

42 hozzászólás a “James Cameron hatalmas mondása az Avengers-filmekről” bejegyzéshez

 1. oké közben rákerestem, valami mozilánc Uk-ba, ha jól látom és ezek exkluziv poszterek oda

 2. salty,… salty Cameron… :D már senki nem emléxik a Poca*”+! , izé Avatar-ra… ameddig az MCU 2x évente kikapcsol 2-3 órára…

 3. Az egészhez nem szólnék hozzá, csak a Keresztapás részhez… Azért nem érdemel égetést, illetve lehet , de akkor vele együtt a Russo tesók is stb, merthogy ezt elmondták már az MCU filmekről is. Aztán lehet feltételezni, hogy trollkodnak, de akkor Cameron is.

  Civil War

  “So what specific titles have they been using as reference points? Joe Russo explains:

  The movies we’ve been referencing a lot on this one are Se7en, weirdly. We like smashing genres into each other, so if you can find something that’s really idiosyncratic in respect to superhero genre and you can smoosh it into it you usually wind up with something fresh and different. Se7en, Fargo, just as far as we’re not making comparisons in terms of quality we’re just talking influences, The Godfather, because that’s a sprawling film with a lot of characters that tells very intricate stories. Each character has an arc.”

  Cameronnál ez nagy családos indok

 4. Liv, ha IMAX moziban láttad volna az Avatart, akkor nem írnál ilyet, hogy senki nem emlékszik rá.
  Nem ma kezdtem el moziba járni, rengeteg filmet láttam, de azt az élményt soha nem felejtem el.
  Az Avangers jó film volt, de azt se tudom melyik moziban néztem, vagy lehet itthon láttam?

 5. Cameron ugy sir, mintha valami kuszkodo indie rendezo lenne – ahelyett, hogy nekiallna elmeselni azokat a hianyzo torteneteket.

 6. @Fifti, nem a technológiát vitatom, hanem, azt, hogy egy ilyen rendező, mint Cameron leereszkedik erre a szintre, hogy mennyire sekélyes az MCU.
  Az Avatar semmivel sem értékesebb film, mint egy random MCU movie. max 6/10 az összes.
  (IMAX? emléxem amikor 7 évesen láttam a Way of The Dragon-t moziban, nah, az felejthetetlen :)

 7. Nem akarom védeni a Marvelt mert Cameronnal teljesen igaza van és talán a 4. fázisban végre kapunk is némi újdonságot de ha valakinek, akkor Cameronnak semmi oka dumálni. Van 4-5 filmje kb összesen és azokat folytatja állandóan.

 8. A képregényfilmek immáron az egész moziiparra rátelepednek és az egész társadalomra kifejtik azon hatásukat amely befolyásolja a közönség preferenciáit.Ilyen tekintetben bármely moziterméknek van a köze képregényfilmekhez.Itt van példának okáért ott a Dunkirk.Világosan látható,hogy mi a különbség közte és mondjuk egy Marvel produkció között.Természetesen nem a téma,hanem a hangvétel,a komolyság,és a cél.E tekintetben elmondható,hogy a Marvel filmek cirkusza rossz értelemben kitolja a közönség ingerküszöbét.A humorkodás, az oktalanul színes látványelemek,a vég nélkül zajló sérthetetlen harcitáncok után az emberek már nem tudják igazán élvezni egy realista,komolysággal felvett történelmi film összképét.A közönség unalomra panaszkodik,ami érthető…hiszen a Dunkirk valóban nem cirkuszi látványosság.Nem az a célja,hogy szarrá röhögjük magunkat,miközben ámulunk a tűzijátékon.A képregényfilmek olyanok mint a drog,mely eléri,hogy a végén a film,mint olyan. többé ne legyen más mint vászonra vetített cirkusz.Persze ebben nem csak a képregényfilmek a vétkesek.itt ezer más dolog is közrejátszik (például az a jelenség, amiért az átlagember,miközben egyre jelentősebb technológiai csodákat tarthat a kezében okostelefont és társait,egyre kevesebbet tud a természettudományról.és nem..ez nem normális.)A filmműfaj méltóságának hanyatlása immáron beteljesülni látszik.Nolan letett az asztalra egy időtálló történelmi filmet.olyat amilyen csak nagyon ritkán készül.És a közönség nyafog. De miért is?mi kellett volna még oda?Vasember?

 9. @ A Próféta: nah az volna az igazi trollkodás… :) Nagyon lehelet vékony a különbség a Marvell-DC-TF filmek között. Inkább csak az arányokban. Egyelőre bizonyos szinten a trióból a Marvel kiemelkedik picit, de jóval több filmjük van, amire emlékezni lehet, mint a másik kettőnek együtt. Évente 2-3 filmmel nem nehéz. A DC még csak most kezdené, de kb már a startnál feszt elvéreznek, a TF filmek meg eleve 2-3 éves időre vannak belőve, szóval az is visszafogottabb. Viszont tematikailag mind a három ugyanazt csinálja… részenként földdel tesznek egyenlővé városokat, hogy az építőiparnak legyen mit csinálni két rész között… valamilyen szinten támogatják a munkaerőpiacot, és közben még a túlnépesedési problémákat is kezelik… (mármint a történetben)…

 10. Jövő hét csütörtökön föl is kapok egyet ezek közül a közeli Odeonban a film után
  😀

 11. Darkseid: az megvan, hogy ezzel nem csak a Marvelt oltod, ugye. Mármint egy Man of Steel is kilóméterekre van a Dunkirktől komolyságban.

 12. ” valamilyen szinten támogatják a munkaerőpiacot, és közben még a túlnépesedési problémákat is kezelik… (mármint a történetben)…”

  az első része a filmiparra is igaz, rengeteg embernek adnak munkát. persze a hasznot zsebreteszik, de a grafikusok, díszletépítők, lámpatartók, asszisztensek és még mennyi mindenki viheti haza a fizut közben.

 13. Sokan szidják az Avatart, de nekem az az élmény sokkal jobban megmaradt mint bármelyik Marvel film.

 14. Hát igen ez jellemző Cameronra! Mindig szeret kötözködni!
  Lehet, hogy rendezőnek kiváló, de hétköznapi emberként egy nagy seggfej! Mindig is az volt és az is lesz.
  Már a az első Terminator forgatásán lehetett hallani, hogy mekkora egy fasz volt a stábbal. Meg egyszer Schwarzi is összekapott vele a T2 forgatásán. Kate Winslet sem mondott róla szépeket a Titanic forgatásán. És ne feledjük a Wonder Woman fikázását sem!
  Bezzeg, ha valaki őt vagy filmjeit kezdené cseszegetni, akkor az már szentség törés volna, és még ő volna az áldozat.

 15. A Marvel filmek tényleg marha unalmasak már, mindig jön egy új gonosz, hurr-durr, szenvedünk, aztán legyőzzük és happy end. Uncsiiiii. Egy Marvel film sem hagyott különösképp nyomot bennem. Robbanások, rombolások, csitt-csatt meg pár poén. Ennyi.

  Az Avatar ezzel szemben látványra gyönyörű (IMAX-ban 2x is beültem rá), szuper a zenéje. A történet komplikáltsága felér egy vasgolyóéval, ez tény, de olyan igazán érdekes és ráadásul új történetet aligha tud ma már bárki is mesélni. Évente 1x tuti előszedem az Avatart kikapcsolódásnak, ezt a Marvel filmekről nem tudom elmondani.

 16. Human marvelről van szó.
  Szerintem az Acélemberben a Kripton-i nyitás is klasszisokat ver holmi Thor nyitásra vagy Zod is komolyabb,drámaibb villain volt,mint Tony Stark bármelyik pofonegyszerű ellenfele!Zod-ot ugyanis akár még meg is lehet érteni!Akár,hogy cseng a fületekben,hogy rossz film,Az acélember szólt valamiről a szuperhősköpenyén túl is.Drámaian,komoly hangvétellel.És látványosabban is mint ahogy a marvel azt valaha tette.

 17. mindig elfelejted, hogy a man of steelről pozitívat írtam már anno is. ellenben a kommented, amire válaszoltam, az bizony az összes képregényfilm ellen szól, ha csak a marvelt akarod leszólni vele, akkor rosszul csinálod.

 18. @Cápi: kinek, mi.
  Egy V mint vérbosszút, Watchmen-t vagy a Bosszúállókat (1. részt) hamarabb újranézek, mint egy Avatart.
  Az Avatar semmivel sem különb egy Marvel filmnél, ugyanolyan idétlen: nem tök mindegy, hogy nevetséges mezbe bújtatott figurákat nézel vagy óriásira nőtt beszélő kék macskákat?
  Szerintem, de.
  Csak egyéni preferencia kérdése, hogy melyiket találod szórakoztatónak, nem pedig (film)művészeti színvonalé…

 19. Én nem tudom miért kell már évek óta hangoztatni hogy ki hogy unja már a marvel filmeket.

  Nem kell megnézni őket és le van tudva.

  Én sem nézek meg olyan filmeket amik nem érdekelnek csak azért mert én filmeket szoktam nézni.

  James Cameronnak is megvannak a siker filmjei. Lehet rendezni az új terminátort mert a 3. filmtől kezdve mind fosó. Pedig én vevő lennék egy marvel jellegű terminátor sorozatra is. És szerintem sokan mások is.

  Nekem anno az avatar is tetszett. Csinálhatott volna már abból is többet az elmúlt 10 évben.

  Elég borzasztó hogy ő benne van az iparban és pattog ilyen beszólásokkal ahelyett hogy csinálva vmi mást ami elvonja a marvel-ről a figyelmet mert jobb.

  Azért megy a marvel szekere mert bármilyen gyerekes is mindegyik film mégis vevők rá az emberek immár 10 éve. Ez van.

 20. Igaza van, én azt várom az új Bosszúállók filmtől hogy Thanos darálja le az összes hőst és ne is legyen több Marvel film. Biztos sok rá az esély…
  Meg tőlem a DC is lehúzhatná magát, eleve a műfaj unalmas már. Minden ilyen film egy sémára épül, nem vállalnak semmi kockázatot. Eleve nincs tétje semminek, vajon valaki izgul amiatt hogy az új részben nem a jófiúk fognak nyerni? Thanos a nagy fenyegetés, miközben előre lehet tudni hogy mi lesz a film vége…

 21. 23. Blondardo

  Mert melyik filmnek van tétje?

  Nyilván van néhány kivétel de szerény véleményem szerint a legtöbb filmre ugyan úgy rá lehet húzni a jófiúk nyernek.

  Gondolom akik ezt az oldalt követik rengeteg filmet megnéznek. Így nem csoda hogy nehéz meglepni az embereket.

  Én személy szerint minimum 500 filmet láttam már. Elég nehéz olyan filmet mutatni ami nem meh….

 22. Darkseid:

  “A képregényfilmek immáron az egész moziiparra rátelepednek és az egész társadalomra kifejtik azon hatásukat amely befolyásolja a közönség preferenciáit.Ilyen tekintetben bármely moziterméknek van a köze képregényfilmekhez.Itt van példának okáért ott a Dunkirk.Világosan látható,hogy mi a különbség közte és mondjuk egy Marvel produkció között.”

  szerintem megbánom, hogy ezt leírom, mert valószínűleg a falnak beszélek, de ki tudja.

  a Marvel nem butít senkit, mindig megvoltak a meghatározó művészeti ágak, amik a legkönnyebben befogadható és feldolgozható szórakozást kínálták, csak azért, mert ezzel találták meg a legszélesebb közönségüket, nevezzük nevén = piacukat (amiből pénzt lehet keresni). ezek mindig igazodtak az aktuális igényekhez, trendekhez és formálták a közönségüket, DE ez oda-vissza történt mindig. a közönség megformál egy igényt, a szórakoztatóipar reflektál rá.

  és hogy ez mennyire hangsúlyos, szemléltessük a lesajnált akciófilm zsáneren, mondjuk a műfaj hőskorából, a 80-as évek elejétől, amikor aztán tényleg színtiszta, karcos brutális mozik indultak el csodálatosan beteljesedve egy zsáner-reformáló Die Harddal. ami akkor butaságnak tűnt és tűnhet sokak számára ma is annak, az nagyon komolyan csatolt vissza az amerikai bel és külpolitikára, illetve nyilván a globális intézkedésekre is, kezdve Vietnám lecsengéstől az általános hidegháborús hangulatig. és az is befogadói oldalról indult, hiába tűnt úgy, hogy most ezek a lövöldözős mozik lehülyítenk mindenkit, miközben komolyan meghúzódott már a rég a háttérben, amit műfajilag ott szummáztak (és igazából nem a magas lóról akarok okoskodni, de írtam erről egy szakdolgozatot és nem én találtam ezt sem ki, számos forrás bizonyította, úgyhogy csak lehet valami alapja).

  szóval marhaság, hogy a Marvel butítja a teljes világot, lehet így jó nagyokat mondani, de azért gondolkodj el kicsit, hogy nem így történt-e ez mindig. de ezek a megnyilvánulások a tinédzser önmagamra emlékeztetnek, amikor “hatalmas” metálosként hosszú esszékben vezettem le (saját magamnak), hogy a primitív elektronikus zene milyen szinten butítja a közönséget, aztán rájöttem, hogy a “technósok” közül sem hülye mindenki, csak azért mert ebben a művészeti ágban így szeret kikapcsolni. szerintem ezt 16 éves koromig sikerült belátni, szóval ha ezt a kort éled, majd kinövöd, ha nem, akkor lehet gond van.

 23. Az Avatar egy fasza techdemo volt, mert majdnem két órán keresztül bírtam nézni, aztán beláttam, hogy felesleges tovább folytatni, mert tényleg csak egy techdemo, és nem film.
  Nice try Mr. Cameron, 30 éve faszább gyerek voltál.

 24. A Wonder Woman száj járatás idején ismét mozikba került valamelyik Terminátor filmje, most nem jön valami véletlen?

 25. Amikor bemutatták az Avatart nekem nagyon nagy élmény volt. Többször is megnéztük és ahhoz viszonyítom.

  Úgyhogy nekem az összes avengerst és “barátait” összerakhatjak akkor sem tudják megközelíteni az Avatart.

  Úgy gondolom így lesz ez a következő részeknél is,hiába divatos most x év múlva mondani, hogy a hülye kis kék lények stb….

  Lehet nem ő a legtermékenyebb rendező, de miket készített. Nekem a Terminator filmjei az Aliens és A mélység titka ott van a nagy kedvencek között.
  Én várom az Avatar folytatátosokat, egyszer csak elkészülnek aztán megint ő lesz a nagy király egy ideig :-).

 26. @Az Uratok

  ” Mást se akar csinálni csak avatar meg terminátor 8at.”

  Maradjunk annyiban, hogy mindegyik munkája filmtörténeti mérföldkő, ellenben a szuperhősös mozgóképekkel. (Azokat nem merném filmnek nevezni, akciójelenetek összekötve párbeszéd kezdeményekkel.)

  Nyilván mostanában kezdtél moziba járni, mert mi, akik a 80-as évek óta követjük Cameron munkásságát, ez elég világos.

  Sajnos itt az oldalon divatba jött Cameron fikázása, ez már a sokadik ilyen írás(és kommentek).
  Az lehet, hogy valakinek nem tetszik a véleménye a szuperhős mozikról, oké, van ilyen.

  De az már nem lehet vita tárgya, hogy Cameron eddig mit is tett le az asztalra.

 27. zagoba: nem fikázom Cameront, imádon a filmjei többségét, de attól még ha hülyeséget mond az hülyeség marad.

 28. Zagloba: Ja a 80-90es években király volt James papa, azóta meg szart se csinál csak tervezgeti a hupikék törpikék 2-t aminek már az első része is egy okádék cheesefest volt. Majd ha esetleg 100 év után el is készül akkor pofázhat addig meg stfu.

 29. Igaza van az Avengers filmekkel kapcsolatban, de ugyanakkor öngólt is rúgott, mert már az Avatarnak sem volt egyedi a története. Ő is csinálhatna valami mást a folytatások helyett.

 30. Mateka azért kicsit több tiszteletet ha lehetne Cameron papa felé.Tudod ilyen Russo tesóknak meg Joss Whedonoknak háromszor újra kéne születniük ahoz mire megkarcolhatnák esetleg(!!)Cameron papa munkásságát!

 31. abelh:
  Hasonlót akartam írni a magam sokkal laikusabb módján. Csupán azt tartott vissza eddig, hogy egyrészt nemrég ebben a témában már leírtam ezt a véleményem, másrészt azok a fülek sajnos tényleg süketek. Szívesen olvasnék egy hozzáértő okfejtést arról is, vajon hogyan és miért alakul ki ez a “csőlátó” fanatizmus. Persze nem csak a képregényfilmek szintjén, sőt… Bárcsak ez lenne az egyetlen terep, ahol az ember találkozik ezzel a jelenséggel. De ennél messzebb nem megyek, mert ez nem az az fórum.
  Visszatérve a témához: A képregényfilm nem ok, hanem már réges-rég tünet. Ha úgy tetszik, nem a képregényfilmek “butítanak”, hanem csupán kiszolgálják az eleve adott “buta igényeket”. Ezt persze csupán a vitatott bejegyzés kontextuásba helyezkedve írom, mert amúgy a hideg kiráz az efféle sznobizmustól.
  Közben pedig sajnos van benne igazság is, hiszen az igényszint látványosan csökken, ez tagadhatatlan. Azonban ezt a felelősséget a képregényfilmekre testálni, ráadásul azon beül kizárólag a Marvel-re? Sajnos ezzel így még vitatkozni sem lehet komolyan.
  (Mindezt úgy írom, hogy imádom a Man of Steel-t és a Dunkirk-t is)

 32. Zmax:

  egyetértek, de a legnagyobb gond szerintem azzal van, hogy ez most a képregényfilmekre van kivetítve.

  ha megnézzük az elmúlt évek franchise termékeit, vagy a relatíve sikeres blockbustereket, hát a Marvel mozijai minőségben szerintem nem lefelé lengenek ki tőlük, hiába lehet azt mondani, hogy egy kaptafára készülnek.

  van egy stabil minőség, amit hoznak, de a többi tucat termék még ezt a szintet sem hozza…akkor nem értem miért ezek a képregény mozik butítanak, nem a többi. mert lehet felhozni Dunkirköket, mindig voltak sikeres szerzői mozik, de azok teljesen függetlenek a piaci trendektől.

  és ha évi 30 Dunkirk lenne a képregény mozik helyett, akkor sem formálódna egyértelműen a közönség ebbe az irányba (de ez már vissza Darkseid gondolatmenetére).

 33. 28. abelh +1

  Annyit tennék hozzá hogy kereslet kínálat, ezek összefüggenek.

  Ha egy cég olyat gyárt le amire nincs igény vagy csak nagyon kevés akkor az veszteséges lesz.
  Ezért a legtöbb jól menő cég igyekszik nagyközönségnek gyártani, és megtartani egy színvonalat ami stabilitást eredményez.

  Nagyon jó példa pl. a young adult műfaj, nálam pl ott bukott meg az egész amikor elkezdték kétfelé szedni a könyveket egyértelműen pénz lehúzási szándékkal … meg is érdemelték a buktát

  Persze vannak kivételek nálam pl. a harry potter és a bosszúállók 3-4 is ilyen aminek látom értelmét ketté szedni mert van benne annyi történet.

  De nem csak a kettészedett filmekről van szó, hanem olyan filmekről amik csak rétegneg készülnek, azok soha nem is lesznek kassza sikerek, hiába reklámozzák be annak …

 34. 38: alebh:

  A képregények népszerűsége is hullámzó, egyértelműen megfigyelhető, hogy háborúk, válságok, és nehéz idők során megugrott az eladások száma, mert az embereknek kellett valami ami kizökkenti őket a hétköznapokból a problémákból. Amolyan remény keltőek voltak ezek a történetek.

  2008-ban már erősen belengett a gazdasági válság szele, 2009-től meg borult a bili, és a 21. században elkezdtek hódítani a képregény filmek.
  De abból is azok amik viszonylag szép kerek történetet mondott el, volt eleje közepe és vége, a végén természetesen happy endel.

  Mint ahogy a mostanában sikeres élőszerelős rajzfilmek is mutatják, az embereket érdeklik az ilyen történetek, és miért ne érdekel ha az élőszereplős filmek még közelebb hozzák őket a közönséghez még kézzelfoghatóbbá teszik hogy van remény :)

 35. Abu:

  tök jó példa a Young adult “műfaj”, köszi, hogy bedobtad. ott igazán látszik, hogy a pillanatnyi igényekre hogyan reagál Hollywood és amint ez lecseng, akkor sehogy nem tudják átverni a közönségen, próbálkozhatnak bármivel.

  a szuperhős filmeknél is az X-mennel indult a vonat, de ők sem tudtak fent maradni, az Apocalypse már levágta őket a fősodorról, a DC gyakorlatilag pillanatnyilag kinyírta a világát, a Marvel meg szinte növekvő népszerűséggel és folyamatos kisebb megújulásokkal végigvitt egy 10 éves projektet. csupán gazdasági oldalról is ez egy csoda és egyedi dolog a filmiparban eddig, úgyhogy ha visszakanyarodok az eredeti témára: eleve nem értem Cameron miért itt és most emelte ezt ki, ő, aki azért eléggé tisztában van a monumentális projektekkel és a hollywoodi piaci trendekkel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.