First Man-előzetes: mentünk a Holdra

Drámai volt, kudarcokkal teli, családi problémás. Persze, hogy a Whiplash rendezője dolgozza fel Neil Armstrong szemszögén keresztül a Holdraszállást megelőző éveket.

Ez a trailer rohadt hangulatos lett, rohannék is a filmre, de csak az őszi “sci-fi slot”-ban lesz lehetőségünk megnézni októberben. Még nem néztem, de Gosling miatt valószínűleg behozzák időben.

34 hozzászólás a “First Man-előzetes: mentünk a Holdra” bejegyzéshez

 1. a Whiplash baromi jó volt, úgyhogy ez mindenképpen nézős… már ezt a trailer sem nézem meg.

 2. Ja, amúgy az kifejezetten nem tetszik benne, hogy ennyire Armstrongra koncentrál. Basszus, hárman voltak ott, szinte mindenben. Miért kell ezt az egészet egy emberre központosítani? Három történetszál ami összeér… sokkal érdekesebb lett volna.

 3. Mert ez inkább életrajzi film lesz mint holdraszállos. Gondolom a karakterrel foglalkoznak majd többet

 4. Madhew:
  Még nem is láthattad a filmet, de te már tudod, hogy Collins és Aldrin nem lesz hangsúlyos a filmben? Amúgy meg, miért ne lehetne egy ember szemszögéből megközelíteni a témát, aztán, ahol keresztezi az útját a másik kettő, onnantól jönnének csak ők a képbe?
  Amúgy is, ilyen alapon ők azért voltak jelentősek, mert kockáztatták az életüket – meg a többi Apollo progrmaban résztvevő, benne is van a trailerben az Apollo 1 katasztrófája -, de nem Armstrongék voltak a géniuszok, akik a teljes programot levezényelték, a Saturn V-t megtervezték, a szükséges berendezéseket legyártották. Előbb várjuk meg a filmet, utána kezdjük el szétszedni szerintem.

  Én annyit gondolok jelenleg, hogy a téma remek, a film ígéretes.

 5. Ha szépen beledolgozzák Armstrong bácsi önéletrajzi könyvét is, akkor nem lehet baj.

  Amúgy mivel szinte 100%, hogy a Velencei filmfesztiválon debütál majd szeptemberben, így esélyes, hogy Oscaron is ott lesz, ha meg valaki nem gurít valami nagyobbat, akkor már esélyes a legjobb filmre is.

  Amúgy süt az előzetesből a profi munka. Ez az, amikor nem csak összedobnak egy filmet. Egy bajom van (remélem a film meggyőz), de Claire Foy egyáltalán nem passzol Gosling mellé szerintem.

 6. Zoli:

  Egyelőre az előzetes jött ki, nyilván az alapján lehet megítélni a filmet :)

 7. Szjoe:

  Két érv, amik cáfolhatatlanok:
  1. A hidegháború kellős közepén a szovjetek miért asszisztálnának mindehhez, elismerve az amerikaiak elsőséget és az ő vereségüket?
  Ott vannak a Holdon a küldetések hatramaradt eszközei, pl. Távolságmérő lézer, emléktáblák és a holdautó? Ha nem az Apollo program űrhajósai, akkor ki?

  2. Az Apollo programban kb félmillió ember dolgozott, mérnökként, beszállítóként, stb. Ennyi ember titoktartását hogy lehetne megvenni?

  De van még millió más ok is, amiért nem lehetett kamu a Holdraszállás, pl. Rádióamatőrök milliói, akik követték az Apollo 11-et a Földről a Holdra és vissza, akkor őket is átvertek? De hogyan?

 8. Zoli:értem amit mondasz és nem butaság,csak engem az nem hagy nyugodni,hogy az amerikai űrprogram majdnem gyerekcipőben járt az orosz mellett,ráadásul folyamatosan kudarcba fulladtak a kísérleteik,aztán mikor az oroszoknak sikerült kimenni az űrbe és előnybe kerültek és nagyon muszáj volt az amerikaiaknak valamit villantani,hirtelen sikerült a holdra szállás.Meg hát azóta eltelt 50 év és a technika sokszorosára fejlődött ,de a holdra szálláshoz hasonló forradalmi tett még véletlenül sem történt.Nem tudom,nekem továbbra is vannak kételyeim.

 9. szjoe

  Az első kommentedet olvasva azt hittem csak viccelsz. A második után látom, hogy nem, és ez ijesztő.

 10. szjoe, tök igazad van, mert a kamu képeken is kereknek látszik a föld,.és hát tudjuk, hogy ez csal a gyikemberek játéka.

 11. Igazából ez az egész nem is létezik,ha felnéztek az égre egy nagy kifeszitett hologrammot láttok figyeljétek meg éjszakánként lehet látni,hogy pixeles egy kicsit..

 12. 19.
  “Meg hát azóta eltelt 50 év és a technika sokszorosára fejlődött ,de a holdra szálláshoz hasonló forradalmi tett még véletlenül sem történt.”

  Azóta a Marsra meg a Plútóra sikerült eljutni.
  Meg Indiának is volt űrprogramja aminek a költségvetése kisebb volt mint a Gravity c. filmé.

 13. Nem baj, hogy elkészül, csak nem látom, hogy mi lesz a hozzáadott értéke. Ugyan nem pont a holdraszállást, de ezt a témát már elég jól feldolgozta a Right Stuff.

 14. Én hiszek a holdra szállásban, viszont az elég gáz, hogy mikor a hold különböző helyszínein készített fotók esetében észrevették páran, hogy minimális eltérés van a háttérben látható tájak közt és ezt szóvá tették a NASA-nak, akkor a NASA ezt először azzal indokolta meg, hogy a holdfelszín nem változatos. Majd pár évre rá beismerték, hogy a fotók egy része tényleg kamu (rá lehet keresni a neten).

 15. pgly: A Marsra meg a Plútóra küldtek embereket?
  bobjay: de miért közöltek kamu fotókat?

 16. Kopasz:
  Na ez jó kérdés. Évekkel ezelőtt olvastam róla egy külföldi cikket, hogy a 80-as években beismerték, hogy nem mindegyik fotó volt valódi, amit a sajtónak adtak. Többre nem emlékszem. Nagyon elcsodálkoztam rajta, semmi több. Nem nagyon foglalkoztatott a téma. Gyorsan rákerestem és itt van egy videó a fotók összehasonlításáról: https://www.youtube.com/watch?v=kXPgrGDg_ek
  Érdemes megnézni a dombok legapróbb vonásait. Teljesen megegyeznek.

 17. Kopasz: Na ez jó kérdés. Évekkel ezelőtt olvastam róla egy külföldi cikket, hogy a 80-as években beismerték, hogy nem mindegyik fotó volt valódi, amit a sajtónak adtak. Többre nem emlékszem. Nagyon elcsodálkoztam rajta, semmi több. Nem nagyon foglalkoztatott a téma. Gyorsan rákerestem és van jó pár youtube videó a fotók összehasonlításáról. Az egyik címe ez: Do Nasa Moon pictures with SAME background prove Apollo landings were FAKE?
  Érdemes megnézni a dombok legapróbb vonásait. Szinte teljesen megegyeznek.

 18. Kopasz: embereket nem de az űrszondák eljutottak. Legalább emberéletet nem kockáztattak.

 19. Van egy film.Az igazak 1983as.
  Ahhoz hasonló ez a film.Mercury program űrhajósairól szól,Alan Shepard,John Glen stb

 20. Chazelle-t bírom, a Whiplash az egyik kedvenc filmem, de úgy érzem, kezd Nolan “hibájába” esni. Először készített egy kis filmet, ami két emberről szól, meg a jazz dobolásról. Ezt jól fogadták, úgyhogy gondolom Chazelle nagyobb filmet akart készíteni: most egy csili-vili musicalt, baromi nagy díszletekkel, meg a Hollywoodi álomról. Azzal nyert egy csomó díjat, úgyhogy elkezdett azon gondolkodni, hogy mi lehet még ennél is nagyobb lépés: hát az, ahogyan az emberiség (az USA) a kibaszott Holdra vitt egy (három) embert.
  Amikor pedig a rendezők ennyire nagy témákban meg látványosságokban kezdenek el gondolkodni, az sokszor a saját stílusuk kárára megy.

 21. Ha egy kicsit jobban megnézitek a trailert, kiderül, hogy trükkös, mert a nagy része nem is az Apollo-11-ről szól, hanem a Gemini-8 repülésről, Armstronggal és Dave Scott-tal, ahol egy meghibásodás miatt majdnem otthagyták a fogukat. Ezért mutogatnak mindenhol csak két űrhajóst.

  “Érdemes megnézni a dombok legapróbb vonásait. Szinte teljesen megegyeznek.” – jaj, én már kinőttem ezekből a vitákból, de _persze_, hogy ugyanúgy néznek ki: ezek nem pár tíz méterre levő dombocskák, hanem sok-sok km-re lévő, nagy hegyek, ha az űrhajós odébbsétál száz métert, ugyanúgy fognak kinézni. Azért _néznek ki úgy_, mint dombok, mert nincs légkör, nincs, ami elmossa a távoli körvonalakat, mint a Földön, és ez megzavarja az agyat, és közelinek gondolja őket.

 22. lacalaca: felesleges belemenni szerintem, aki hinni akar az összeesküvés elméletekben, azt nem lehet meggyőzni. páran meg szerintem csak azért hangoztatják, mert trollkodnak, edgy humor.

 23. Szjoe: Meg hát ugye azt is tudjuk hogy a föld lapos és a szélén le lehet pottyanni.

 24. Pud
  Igen ez így van így tünt el rengeteg repülőgép és hajó az óceánról,kiértek a szélére és puff leestek csak nem ismerik el,sokan mondják,hogy ausztrália nem is létezik az is ennek tudható be..

 25. szjoe:

  Ajánlom a következőket megnézni:

  The Right Stuff – Az Igazak
  From the Earth to the Moon – A végtelen szerelmesei – Az Apolló-program

  Ha meg olvasni is akarsz, akkor ott vannak Cifu írásai aaz sg.hu-n/logout-on ill. jópár blog lefordított könyvekkel, műszaki részletekig belemenően, hogy mennyire volt egyszerű ez az egész.

  De szerintem lett kiadva jó pár könyv magyarul.

  Meg ott van Fallaci – Ha meghal a nap című interjúkönyve is.

  Szóval van irodalma rendesen, hogy mennyire is volt ez egyszerű.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.