Happy Death Day

“Mi lenne, ha az Idétlen időkig koncepcióját horrorfilmre használnánk?” – a film producere. Most már válaszolni is tudok: születne valami, amit valamennyire bekajálnak a népek, de ránézésre csak a koncepció miatt. Gondolom az emberi elmét eléggé mozgatja, hogy mit csinálnánk másképp, ha lenne rá lehetőségünk, és az is, hogy miket próbálnánk ki, ha nem lenne következménye.

A történet tényleg ennyi: a főszereplő csaj reggel valami idegen pasi ágyában ébred, és aznap este megöli valaki. Másnap ismét ugyanannak a srácnak az ágyában ébred, avagy ismétli a napot, erre megint leszúrják. És így tovább. Elkezdi leszűkíteni a gyanúsítottak halmazát, hogy kiderítse ki vadászik rá. Szóval egy pici nyomozás, sajnos siralmas girl poweres montázsban, némi vérengzés, és “nem várt” fordulatok tömkelege. Mindezt PG-13 besorolással, pedig van egy jelenet, ahol meztelenkedik Jessica Rothe, akit Mary + Jane óta bírok, de csak a hátát mutatják. Ez van, ösztönfilm, kijött belőlem.

Maga a horror az semmi amúgy a filmben. Nemhogy a mély félelmeinkhez nem nyúl le a Happy Death Day, pedig az elkerülhetetlen halál jó alapot biztosítana hozzá, de még a jumpscare sem megy neki. Mármint komolyan, elég könnyen meg szoktam ijedni hirtelen dolgokon, ezért is kerülöm valamennyire a tipikus horrorfilmeket, de itt nem volt olyan váratlan támadás, ami hatott volna rám. Mondjuk ezen az sem segített, hogy az izgalmas részeket 100% romantikus vígjátékos kidolgozású töltelékkel szakítják meg sokszor.

A logikai buktákba bele sem mennék már. És nem a napismétlésre gondolok, nyilván az a koncepció, azt el kell fogadni a film elé ülve, hanem a főszereplőn kívül levő karakterek viselkedésére, akik teljesen a plot kiszolgálására vannak csak jelen, épp arra hajlítva, ami az aktuális “nap” ötletéhez, vagy épp a nézőnek magyarázásra kell.

Valahogy mégis arra jutottam, hogy egynek elment. Moziból kijőve bosszankodtam volna, de egy szombat délutánon simán lecsúszott. Szomorú, mert a hype és a koncepció miatt választottam ki, bár nagy elvárásaim még így sem voltak, de egy kicsit alulteljesítette azokat is.

24 hozzászólás a “Happy Death Day” bejegyzéshez

 1. Elvárások nélkül kezdtem neki és abszolút pozitívan csalódtam, olyan szinten, ha kicsit lejjebb megy az ára, jön a blu-ray a polcra. Én tudtam rajta izgulni és az először unszimpatikus leányzót megkedveltem a végére. A fordulat is ütős volt, nem számítottam rá. Szóval újra nézős lesz.

 2. Igen, egynek elment. Before I Fall után nekem felül teljesítette az elvárásaim.

 3. A főszereplő aranyos volt én kedveltem végig. Kár ,hogy PG13 lett én ezt nem tudtam és sokkal dúrvább dolgokat vártam kár hogy nem voltak bátrabbak…
  A sztori viszonylag egyszerű és zsákutcákat is könyű kiszúrni már mikor felvetődik a főszereplőben hogy ki lehet a gyilkos dehát ő csak egy egyszerü szőke lány :)
  Ja és természetesen a napismétlés sincs megmagyarázva gondolom nem véletlenül nem mennek bele semmibe de túl lehet lendűlni ezeken.
  Én is jól szórakoztam végig bár tényleg kellett volna az az R kategória neki szerintem akkor dúrvább dolgokat is kipróbálhatott volna amiket még nem láttunk ilyen Time loop-os próbálkozásokban stb.

 4. én moziban néztem, elment egynek :)
  kellemes csalódás volt :) rosszabbat vártam.

 5. Én az ilyen horrorokra vígjátékként tekintek mindig. Kb az utolsó péntek 13-ak és a Sikolyok is ez a kategória nálam. Kíváncsi voltam, hogy mennyire kreatívan oldják meg a halálokat (mint pl Freddy vs. Jasonben, amikor összecsukja az egyik szereplőt Jason az ággyal – brutális volt, de annyira képtelen hülyeség, hogy inkább vicces…)
  Egynek valóban elment, de nem is csalódtam benne…

 6. elég hamar elfáradt a koncepció és már a felétől unalmas volt, amin a sorozatgyilkosos vonal sem dobott sokat, pedig ott már elég látványosan csak mellékvágányra terelték az egészet – hogy felépítsék a fordulatot, meg kitöltsenek legalább 80 percet.

  ettől függetlenül persze lehetne jópofa, de az említett romkomos hülyeségek lehúzták…egyszer megmenti a csóka, utána meg már családtervezésre utalgat, a srác meg vigyorog hozzá, mint a tejbetök. ebből az ötletből azért többet kihozhattak volna.

 7. ilyen 5/10-es “horror” filmekből azért elég sok van. inkább vizsgáld be a Veronica-t (2017) vagy a The Gracefield Incident-tet, jobban fogsz szórakozni.

 8. Lehet megnézem.

  Vajon hány ilyen tome loop lesz még? Legutóbb valami felnövős csaj drámát láttam NYV ajánlás után.

 9. Engem csak az irritált a legjobban, hogy rendszeresen, már szinte szájbarágósan emlékeztettek arra a főszereplőnél, hogy ő egy hülye, beképzelt, buta, elkényeztetett pi..a, de egyáltalán nem volt az (ugyanez zavart a Jumanji-nál is). Persze tudom, hogy egy valódi hülye, beképzelt, buta, elkényeztetett pi..ával ez ez a sztori nem működött volna, de legalább egy olyan karakterfejlődést vártam, mint az Idétlen Időkigben. Ott tényleg egy tapló parasztból vált érző emberré a főszereplő.

 10. A házibulis gyilkolós jeleneten hangosan nevettem, és kb. ennyi maradt meg a filmből. :D

 11. “legalább egy olyan karakterfejlődést vártam, mint az Idétlen Időkigben”

  spoiler:

  a legviccesebb, amikor hirtelen, mindenféle előzetes utalás nélkül mindenkinek az életét jobbá teszi az egyik nap.

 12. @ human

  “Mi lenne, ha az Idétlen időkig koncepcióját horrorfilmre használnánk?”

  Ezer éve láttam, de a Triangle nem valami hasonlóból építkezett?

 13. láttam pár hónapja, egész szórakoztató volt. persze nem horrorként néztem, de tényleg elnevetgéltem:D eggyel komolyabb ennél aaaa mindjárt mondom a címét. na az sirály volt, huhuu. BETTER WATCH OUT. szerintem nagyon király, jó kis film. 9-et adtam rá imdb-n haha:D nyilván nem olyan jó mint egy sicario, de nagyon jól szórakoztam

 14. *az alternatív vég jobban tetszett, köszi*

  a film egy közepes oké, de nagyon idegesített a főszereplő csaj. Jó színésznő, de a karaktere néhol bakker tényleg megérdemelte a sorsát. Kicsit sem tudtam sajnálni, semmi karizmája nem volt, csak néha vált 2 percig normális csajjá a “jó nagy pofont érdemel” liba

 15. Beültél erre a szemétre, írsz róla, de a Heredityvel kapcsolatban mélyen lapítasz? Menjmá’!

 16. dochollywood: Nem, szerintem a Triangle teljesen más, komplex, filozófiai és pszichológiai kérdéseket a görög Sziszüphosz mitológiáján keresztül feszegető film, pusztán az alapkoncepció hasonló, de mindez (az egy nap leforgása alatt állandóan ismétlődő folyamat) sok más filmnél visszaköszön. Ha úgy tetszik, a Triangle egy jó single malt jég nélkül, a Happy death day pedig egy szétkólázott Jack Daniels :)

 17. Szararc vagyok, nekem nagyon bejött. :D Nyilván nem mozi, mert ott nem nézünk ilyet, de otthon simán lecsúszott még anno.
  Engem már a koncepció megfogott, nem is vártam sokat tőle, de azt simán hozta.

  Amúgy valaki ajánlotta fentebb a Better Watch Out-ot.
  Ezt csak megerősíteni tudom, az nagyon jó lett!

 18. @ dochollywood

  nem vagyok Human, de a kérdésedre a válasz: de igen:D

  éshát az is B szagú volt, de az jobban tetszett/megmaradt, mint a fenti agymenés:D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.