Sicario: Day of the Soldado (Sicario 2: A zsoldos)

Aki a Sciario első részére csak akciófilmként tekintett, és alig várta, hogy az idealista amerikai népet megszemélyesító Emily Blunt nélkül lövöldözzön Del Toro és Brolin kicsit, az most megkapta. Hogy közben gyengébb lett a film, az meg mellékes?

A történet úgy indul, hogy a mexikói kartellek látszólag terroristákat csempésznek be az államok déli határán, és emiatt Brolin karaktere szabad kezet kap arra, hogy összeugrassza a bűnszövetkezeteket. Ezt az egyik vezető lányának elrablásával, és a gyanú elterelésével igyekszik elérni. Ennyi.

Mielőtt a problémáimra térnék azért kiemelem, hogy akciófilmként semmi komolyabb gondom nem volt ezzel a folytatással. Villeneuvere pótolhatatlan, de azért Stefano Sollima (Gomorra) sem az a teljesen tehetségtelen rendező. Ismét van két remek csúcspont, amik elég korrekten lettek megrendezve, plusz Del Toro és Brolin csípőből felemeli a filmet az alakításával, de…

De ez valójában nem illik az első részhez. Míg az nyakig mert merülni a durva valóságban, hiszen fontos volt a történetéhez, addig egy ideig most is úgy tűnik, hogy az itteni készítők is lenéznek a mélységbe, de aztán mégis meghátrálnak. Pedig egy kicsit jobb… nem is, merészebb forgatókönyvvel méltó folytatás készülhetett volna.

Viszont pont a gyávaság miatt lesz a Day of The Soldado csak egy sima akciófilm, és lesz találóbb a teljesen videótékás Sicario 2: A zsoldos magyar cím. A film egyszerűen veszít a feszültéségéből, mert a tét nincs aláhúzva. Míg az első részben a határon már rajtunk volt a nyomás az előtte mutatott dolgok miatt, addig itt maguk a karakterek is sokkal könnyedebben veszik a “nehézségeket”. Hogy a mondanivalóról ne is beszéljek.

Mondom, teljesen nézhető a film, csak sajnos nem tud felérni a Sicariohoz. Nincs meg az az elborzasztó, hipnotikus hatása, ami után sötétebb az ég.

human
írta
2018. 06. 30. 13:27
megjelenés
34
hozzászolás


34 hozzászólás a “Sicario: Day of the Soldado (Sicario 2: A zsoldos)” bejegyzéshez

  1. Nekem már az első film se tetszett, úgyhogy onnan csak felfele vezethet az út…

  2. Nekem bejött, bár az első Sicario sem 10/10 kategória nálam. Első nézéskor valahogy zavart hogy kb. a feléig nem igazán értettem mi történik, másodjára meg DVD-n néztem HD tévén, és baromi rossz minőségűnek éreztem a transzfert.

    Talán harmadjára jobb lesz, most úgyis fenn van Netflixen, lehet holnap délután benyomom.

    Spoiler!

    A vége felé mikor Del Torót pofánlövik azért elismerően bólintottam, hogy csak bevállaltak egy kis tökösséget a folytatásra, aztán 10 perc múlva az egészet áthúzzák, és elsőre totál nevetségesnek hat. Aztán jön az a totál felesleges kézigránátos humorbomba, én nem is értem. A vége meg maga a nagy adag híg fos amit a nyakunkba öntenek, miért kell így erőltetni az univerzum építést? Nagybetűs GAGYI a lezárás.
    Spoiler és hsz vége!

  3. Aki szerint nincs elborzasztó-hipnotikus hatàsa az menjen nézze a marvel filmeket.

  4. Mindenki abból indul ki, ha a hibáit sorolja milyen az “első részhez” képest.

    Rosszabb.

    Milyen lenne, ha nem láttuk volna az első részt.

    Zseniális, sötétlelkű izgalom.

    Milyen volt nekem, aki látta mindkét részt:

    Korrekt, jöhet a 3. film.

  5. Soha rosszabb folytatást ne kapjunk!! Igen, persze hogy nem lesz olyan mint az első rész, de voltak olyan jelenetek amik teljesen a földbe döngöltek.

  6. Nem rossz film, az akciójelenetek teljesen korrektek nem kamerarángatós pukkancsszkriptek, mint az amcsi filmek többségénél, van súlya minden golyónak. Viszont összességében az első részhez nem ér fel.

    SPOILER!!

    Az utolsó perc csalódás volt viszont, inkább vártam egy kiscsaj általi bosszúállást/vagy az ő kiképzését.

  7. Köszi a kritikát, az előzetesből lehetett rá számítani, hogy nem fogja hozni az első rész szintjét. Így ez kimarad nekem, legfeljebb majd itthon megtekintem.

  8. Spoileres!
    Nagyjából egyetértek a kritikában leírtakkal. Korrekt folytatás, de ahogy az várható volt picit gyengébb. Miután Taylor Sheridan kb egy évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy az első rész vígjátéknak fog tűnni a másodikhoz képest úgy ültem be, hogy na akkor lássuk a kartell világ borzalmainak négyzetre emelését. Erre az eredmény az, hogy a történet semmivel sem keményebb. Az ütött volna ha a két fő karakter egymás elleni parti elszabadul vagy ha Torro és a kislány meghal. Erre egyiket sem lépték meg. Én ezért éreztem gyávának a készítőket. A lezárás meg valóban elég ratyi. Még a helikopteres jelenet is jobb lett volna záróképsornak. Az éttermes rész meg ment volna a folytatásba. Ezek ellenére nézhető folytatás lett, főleg Brolin játéka tetszett. Reménykedem, hogy a harmadik részt – már ha megkapja a zöld lámpát – akkor azt Taylor rendezi is, ahogyan azt a Wind Riverrel is bizonyította. Emily Blunt karakterét is szeretnék visszahozni, úgyhogy izgalmas befejezés készülhet.

  9. Földbedöngölt, hipnotikus hangulatba lökött és várnék egy Sheridan rendezte 3. részt. Tetszett, nem is tudok hirtelen mást írni.. még sok ilyet, még akkor iy ha sokak gyomra nem veszi be ezt a fajta komor hangulatot.
    Hangkeverésre majd akkor térek vissza, ha láttuk eredeti nyelven is.
    7/10

  10. Annyira jó film, hogy így utólag még az első rész emlékét is szebbé teszi. Tökéletesen átmentették onnan a hangulatot (kép, zene, hang), de a kőkemény nyitással még feljebb csavarták a feszültséget, és az nem is csökkent semmit a fináléig (az utolsó képsorok ilyen szempontból egy picit tényleg neccesek voltak). Mikor kijöttem a moziból, nem hittem el, hogy csak két óra telt el, olyan volt, mintha hosszú órákat töltöttem volna a határvidéken.

    Ui: Brolinra és del Torora nem is nagyon találom a szavakat, akkorát mennek itt, de különösen utóbbi: egyszerűen minden, a tekintete, mozgása, annyira rohadtul egyben van, hogy számomra – az első résznek is hála – Alejandro megérkezett a “legemlékezetesebb filmes karakterek ever” klubba.

  11. Tudtam hogy nem fog felérni az előzőhöz…pedig, ez a téma kimeríthetetlen és örök.
    Örülök hogy nézhetőnek tituláltad,féltem tőle hogy lehúzod.

  12. azért látom a 2. képen a fargós/shotcalleres operátor fazon is újra itt van. remélem most is nagyot alakít ő is

  13. Röviden: csalódás!

    Bővebben: a film hangulatával semmi baj, kellőképp komor, sötét. Az a kevés kis akció ami van teljesen jó, reális, élethű, véres. A filmet végig átjárja a feszültség, az izgalom, DE

    innentől spoiler

    én becsapva érzem magam. Teljesen más a film mint amit az előzetes sugallt és a tartalom leírás mond. Nincs itt semmiféle kartellháború, se egymással se a kormánnyal, nincs leszámolás, nincs semmi! Kirobbantják a háborút és ahelyett azt kell nézni, hogy Alehandro védi a kislányt végig, még akkor is mikor parancsba kapja, hogy ölje meg? Miért? Az első rész végén szívbaj nélkül lelőtte a gyerekeket. Feltámadt a lelki ismerete? Vagy mert neki is volt egy lánya? Shit! A másik meg, hogy folyamatosan a bosszút emlegeti, még a kislánynak is mondja, hogy apád utasítására ölték meg a lányát. De hát a bosszú megvolt az első részben, arra futott ki a sztori, a felelős és a családja meghalt. Most ennek a kislánynak miköze ahhoz? Olyan WTF volt az egész. A film legvége pedig megint csak, fejlövés helyett beszélget a sráccal, semmi megtorlás, becsukja az ajtót, film vége. Ekkora szar befejezést, hihetetlen. Szóval ez a film nagyon mellé ment. Igazából teljesen felesleges volt elkészíteni.

  14. Spoiler!
    Roli:
    Kitértek rá egy mondat erejére, hogy a lány apja adta az utasítást annak akit megölt az első részben.

  15. 19. Spoiler

    Tudom, de ez nekem így nem tiszta. Akit az első részben megölt a végén az kartell vezér volt. Tehát nem hiszem hogy konkrétan ő végzett Alejandro csalódjával. Ő inkább csak utasítast adott. Ebben a részben meg azt mondja,a kislány apja adta az utasítást, aki szintén kartell vezér.

  16. 1. teljesen más a dinamikája, mint az elsőnek, de végig lekötött. nem hiszem, hogy újranézős lesz, de szerintem korrekt 10/7 körül van, főleg a mai felhozatalban.

    2. 35 millió dollárból forgatták, manapság gyakorlatilag párszereplős romantikus gagyikat alig raknak össze ennyiből – ezért nem volt realitása annak, hogy most kartell háború lesz nagyban. ettől függetlenül szerintem technikailag szépen kivitelezett és úgy görgették a történetet, hogy ne látszódjon a low budget.

    SPOILER:

    1. a fejbelövés egy dolog, engem inkább az zavart, hogy teljesen karakter idegen volt Benicio – az első részben kőkemény zsoldos most a földön üvöltve csúszva mászva könyörög az életéért. arról nem is beszélve, hogy ez a hirtelen feloldozás a gyerek mentéssel még zagyvább volt és erőltetett az első rész után. persze ez kellett a történetnek, de az első rész Sicarioja nem cselekedett volna így.

    2. ez a kölyök meglátja a kocsiban, aztán pont felismeri fordulat…a legócskább egy ideje és szintén méltatlan a mozihoz.

  17. Spoileres lehet.

    Amúgy emelem kalapom az előtt, aki egyértelműen el tudta dönteni, hogy ez a Sicario előtt, vagy után játszódott. Bele lehet magyarázni sokmindent, de én pl most se tudom egyértelműen erre vagy arra tenni a voksom.
    Pl magyarázat lehet arra, hogy esetleg sicario előtt volt (amiben Del Toro a kölköket már halomra öli), hogy ugye nem az volt az eredeti megbízás, hogy nyírja ki a kislányt, hanem rabolják el, szítsanak háborút, majd vigyék vissza Mexikóba. Ennyi, ezt el is végezték, az, hogy kiadják utasításba, hogy öljék meg a lányt (személyes bosszút most tegyük félre kicsit), majd miután ez nem történik meg, varrjunk el minden szálat és nyírjuk ki még a saját emberünket is (WTF?? ezen én teljesen felháborodtam), az már csak az amerikai kormány hitelességét, autentikusságát ássa alá Alejandro szemében. Azt se felejtsük már el, hogy valaha, valamikor ügyész (vagy ügyvéd, valamelyik a kettő közül) volt.
    Aztán ott van Brolin is, tökugyanúgy néz ki, mint a Sicarioban.
    Szóval nem tudom, attól, hogy Sicario 2., nem feltétlen kell úgy kezelni, mint egy színtiszta folytatást.

  18. SPOILEREK

    ebbe direkt nem is mentem bele a posztban, de ha hozzávesszük, hogy a 3. részt megint mással akarják rendeztetni mindenképp, hogy ne hasonlítson, kicsit olyan is lehet, mintha alternatív idővonalak lennének. Mármint nem sci-fi, hanem “így is lejátszódhatott volna” antológia.

  19. 21. Spoiler

    Nem az életéért könyörög, hanem megkötözve, bekötött szemmel is küzd, mint egy megsebzett oroszlán. Szerintem düh és elkeseredettség sugárzik a hangjából, könyörgésnek ott nyoma sincs. Ha találna egy lábat, megfejelné. :D

  20. 23: Akár az is lehetne, de kár, hogy nem pedzegetted. Mindenesetre ha Sheridan zöld utat kapna, az pont ugyanolyan jó lenne/jótt tenne ennek a Sicario/Soldado/ szériának mint amennyire jót tett a Wind Riverrel is (vagy stílusidegen példával élve Sorkin esete a Molly’s Game-mel.)
    Ezért fogok esdekelni az elkövetkezendő ~4(?) évben:D

  21. Azt hiszem elromlott a “jófilmdetektorom” :), zsinórban harmadszor kellett csalódnom a mozis választásomban. Igéretesen indult, és akár egy remek film is lehetett volna, de film felénél valahol eltévedt és végül szerintem unalmasra sikerült a Sicario 2. Cserébe viszont hosszú. Nem sikerült a zseniális első rész hangulatát átcsempészni a folytatásra, egy lassú, néhol azért látványos, de alapjában véve egy gyengécske próbálkozás lett belőle. A vége meg egyenesen WTF… egyszer azért meg lehet nézni, azt sem mondanám, hogy rossz film. 6,5/10 nálam.

    18. Roli +1. Maximálisan egyetértek a kommenteddel!

  22. A filmet még nem láttam, de a hype miatt tegnap megnéztem az előzményét (alapítványi formában, de ennyi év távlatában ez talán nem olyan nagy bűn). Annak ismeretében ezt már ilyen formában sem fogom. Sok üresjárat, értelmetlen történetszál (mexikopó), történet szempontjából béna kacsa női karakter. Számomra még mindig a Tropa de Elite a csúcs, ha hasonló témában kellene filmet ajánlanom.

  23. tegnap megnéztem, igazából nem bántam meg a mozit, de a komor hangulat annyira nem jött át, inkább csak egy komolyabb akciófilm volt. és még mindig tartom, hogy a sicarionak nem volt szüksége folytatásra

    SPOILER

    az utolsó jelenet tényleg rossz vicc, tényleg így építenének univerzumot vagy mi xdd és akkor se lett volna jobb, ha a kiscsajjal folytat le egy ilyen beszélgetést:DD
    azon meg először kiakadtam, hogy túlél egy fejlövést, de aztán belegondoltam, és teljesen reális. hányan élik túl azt is, hogy fejbe lövik magukat. elmondjam? sokan

  24. A Sicario nálam nagyon betalált anno, a hangulat, a képi világ, a karakterek, mind megfogott. Nem gondoltam, hogy folytatni kéne, de Brolin és Del Toro karaktere érdekelt annyira, hogy várjam a filmet, ráadásul Taylor Sheridan visszatérése is bizakodásra adott okot… de sajnos csalódnom kellett. Ami leginkább feltűnt, hogy az egész film alatt nem éreztem olyan feszültséget, mint pl a border crossing, vagy a tunnel scene az elsőből… ugyan elhangzanak súlyos mondatok, meg igyekszenek emelni a téten, de nem jött át a feszültség.

    SPOILER

    Az utolsó negyedóráig még ha mérsékelten is, de tetszett a film, aztán jött a bravúros feltámasztás, a gránát, és az utolsó mondat kombó, és teljesen kiégtem. Mert kell, hogy legyen harmadik rész, és szépen meg kell neki ágyazni. Azt érzem mint a JW Fallen Kingdom esetében is, hogy az egész arra ment ki, hogy a sakktáblán úgy rendezzék a bábukat, hogy végére oda kerüljenek, ahonnan majd jól lehet folytatni…

    Én is úgy gondolom, hogy ez egy fölösleges folytatás lett.

  25. Nyilvan mar nem olvassa ezt senki.
    Ez egy pofanrohogese volt az “elso resznek”.
    Meg akciofilmnek is gyenge, ott legalabb van cel, akcio stb.
    Ahogy a karakterek es a tortenetvezetes fel van vazolva, az kritikan aluli.
    Sirok.

  26. Akkor légyen:
    Azért elmosódott a kezdeti nagy felháborodásom.
    Viszont azt még mindig állítom h ez egy teljesen más film. Az első Sicarioban a kihallgatásos jelenet durvább volt mint ez a film. Ahogyan ott Benicio közel áll a fickóhoz és csak gesztussal alázza az vmi hidegrázó. Hihetetlen h az a film mennyire messze van ettől a verziótól.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.