3D – RIP in Peace

A TheWrap levezeti, hogy az egykor bevételt megdobó 3D mostanra már semmit sem jelent igazából a stúdiók számára. Az Ant-Man 2 a témafelvetés alapja:

Only 17 percent of its $75.8 million opening weekend gross came from 3D ticket sales — way less than the 47 percent for Marvel’s “Doctor Strange” or signature films like “Avatar” at the height of the premium format.

Avagy a film nyitóhétvégéjének bevételében csak 17%-a jött a 3D vetítésekből, hiába nézett ki a látványvilága 3D-barátnak, szemben a Doctor Strage 47%-ával. De egy film semmit nem jelentene, szóval a trend nagyobb számokban:

Peaking at $2.2 billion and a 21 percent market share in 2010, 3D revenue in the U.S. has been on a downward trend — accounting for just $1.3 billion and 12 percent of box office revenue last year.

2010-ben az összes bevétel 21%-a jött a 3D vetítésekből, míg tavaly csak 12%-a. És ezek többsége ugye kovnertált 3D-t jelent manapság. Sajnos ez a megoldás még nem megy sehova, mivel a világpiac többi részén továbbra is kedvelik az emberek.

human
írta
2018. 07. 15. 02:57
megjelenés
32
hozzászolás


32 hozzászólás a “3D – RIP in Peace” bejegyzéshez

 1. Sajnos ez nem azt jelenti, hogy kevesebb lesz a 3D film, csak hogy még több lesz a konvertált.

 2. “világpiac többi részén továbbra is kedvelik az emberek”

  Szerintem meg sok esetben nincs más választása az embereknek, mert normál 2D-ben nem vetítik, vagy csak valami nagyon korai időben. Gondolok itt elsősorban a vidéki kisvárosi mozikra. Nemrég az Avengers-nél volt ez a szitu. Húztam is a számat rendesen, de sajnos más lehetőségem nem volt.
  Az egész egy nagy lehúzás, nagyon kevés rendező van, aki ki tudja használni a 3D adta lehetőségeket. Ezért inkább konvertálnak, egyszerűbb és olcsóbb is. Sokan meg bekajálják.
  A 3D monyon le.

 3. Jah, egy csomó filmet látok 3Dben pedig ha választhatnék sose néznék meg úgy egyet se, tán ha volt eddig 3 film amiben volt egy kicsi értelme. Remélem hamarosan eltakarodik

 4. Így van, rohadtul nem kedveljük, csak a mozik erőltetik ránk.
  Lehúzás az egész…

 5. ha minden mozi IMAX lenne, és minden film Avatar szintű 3D-vel készülne, a Human Centipede 7-et is premiernapon nézném. de a 3D egyelőre (vagy egyre inkább?) csak kellemetlenség, élményromboló. sötét, homályos, karcos szemüvegek, kb. csak szinkronnal, á nem. á nem.

 6. Majd kijön az Avatar 2, és Cameron papa megint megmutatja, hogyan kell ezt rendesen csinálni.

 7. Csatlakozom turricanhoz.
  Itthon a fővárost leszámítva szinte az összes nagyvárosban a következő a trend: délután 1-2 körül (mert olyankor sokan ráérnek) nyomnak egy szem 2D-s vetítést, utána zárásig csak 3D-ben nyomatják a filmet. Ha szerencséd van, hetente egy(!!!) feliratos vetítést is tolnak 2D-ben.
  Ergo a vetítések kb. 80-90%-a 3D-ből áll, választani sem hagynak. Az anyjukat is megb*sznák azért a plusz 100 forintért, amit elkérhetnek érte. És akkor emellé jön, hogy a filmek túlnyomó többsége ocsmány 3D-ben (színek, kontraszt, stb.), mivel konvertált szarokról beszélünk.
  Ezúton is köszönet ezért az üzletpolitikáért a CC-nek!
  (Tudom, nem muszáj multiplexbe menni mozizni, de vidéken sajnos nincs más opció, ha nem akarok heteket várni vagy több 10 km-t utazni egy filmért…)
  Egyszóval kedveli a tököm…de akkor az USA-ban ezek szerint hagynak választást az embereknek(?).

 8. Adam Knight
  Usaban igen ezek szerint
  De Vietnamban azt tapasztalom hogy van valasztas
  9:15 sima 2d 9:45 3d es igy tovabb. Fel ora kulonbseggel adjak aztan van ugye 4d aztan nem reg jott ide is a screen X technologia is.

 9. Én szeretném a 3d t. Otthon sűrűn nézem úgy a filmeket. DE és itt ez a lényeg sztem ez a lényeg. A konvertált 3d szörnyű, a fókuszpontokkal se igazán foglalkoznak, ezért fárad a szemed, sötét az egész. Otthon ugye feljebb tudod venni a fényerőt, de ez a moziban nem nyugtat. Tök nagy lehetőségek lennének benne, csak nem akarják meglátni. Elég vicces, hogy még mindig az Avatar a legjobb 3d, meg a Gravity. Persze, hogy csökken a bevétel, sokszor ha leveszed a szemüveget sincs kb különbség :D. Pont tegnap néztem újra a JL-t 3d ben, de sokszor levettem a szemüveget pihenni, és kb a háttér kicsit homályosabb volt. Ebből látszik mennyi energiát fektettek bele.
  Nektek mi az utolsó jó 3D élményetek?

 10. Ez jó kérdés lehetne human ínséges időre :D

  @Lordboxi

  Nekem a legjobb a Gravitáció volt, de a legutóbbi és legnagyobb élmény a Kong Skull Island volt,mert arra elvittem anyum és még sose volt 3D filmen, ezért mikor Kong kidobta a polipcsápot ránk, akkor elnyomott egy ÁÁÁÁ-t és az arcához kapott, amit tök jó volt kiröhögni, szóval nagy élmény :D

 11. Szerintem a 3d-vel a két szék közül a pad alá estek a pénzéhségben. Nekem a legutóbbi igazán jó 3d film a Journey to the center of the Earth volt 2008!-ban. Oké nyilván az Avatar is rendben volt de abban inkább a tér-és mélységérzeten nem pedig a pop-out effecteken volt a hangsúly. Csak ugye sokaknak megfájdul a szeme/feje, ezért a studiok inkább a “felvizezett” konvertált 3d-t kezdték el tolni, ami valójában nem is ad igazi 3d élményt. Na ebből az lett, hogy aki jó 3d-t vár, meg vászonból kirepkedő dolgokat az folyamatosan csalódik és szép lassan elmegy a kedve a 3d-től, aki meg alapból utálja az meg ezt a 3d-nek nevezett rettenetet se szereti-attól függetlenül, hogy kevésbé fáj tőle a feje. Nem is tudom, hogy az Avatar új részei egyáltalán 3-ben forognak-e a régi technikával..

  De az sem feltétlenül garancia( oké az Avatar esetében Cameron miatt igen), mivel a Resident Evil: Afterlife-ot is a Cameron-féle technikával reklámozták, mégse volt olyan jó a 3d-je, mint az Avatarnak.

 12. Remélem megszűnik ez a 3D, ha tehetem 2D-s vetítésekre megyek, egy hosszabb 3D-s filmtől kifolyik a szemem, és ráadásul általában valami konvertált rossz 3D-t nyomnak aminek semmi értelme.Egyetlen egy film tetszett 3D-ben és az a Hobbit első része volt.

 13. én is ahhoz csatlakozom, hogy a választás limitálása miatt frusztráló, ritkán járok vidéken moziba, de event filmet elkapni 3D nélkül ott tényleg külön élmény. és azért Budapesten is sokszor azért csúszik a program, mert éppen nem jó a 2D vetítés időpontja.

  az üzletpolitika mögötte érthető nyilván, de akkor is a néző szívja meg és az soha nem jó.

 14. Csak rászoknak majd az emberek az otthoni mozizásra, az eröltetett és rossz 3D helyett, az IMAX vagy az eredeti nyelvű vetítés hiánya miatt, … (nem ide tartozik, de a barom emberek a moziban és a parkolás, sorbanállás, drága kaja se segíti a mozikat).

  Javítsatok ki ha tévedek, de a 3D TV-k is azért haltak ki, mert nagyon kevés filmnél érdekli az embereket. Most gondoltam bele, a Dr. Strange némelyik jelenete lenyűgöző lehetett, a Gravitációról lecsúsztam munka miatt anno, …, és ennyi. Láttam 4-5 filmet 3D-ben, mindegyikben jó ha 2 jelenet volt, aminél volt is értelme a térhatásnak (konvertált Edge of Tomorrow nem zavart, de láttam 2D-ben is utána, semmi nem hiányzott). Transformers nemtomhány (asszem 2 vagy 3), mókusernyős repülés, jó volt. 2 perc talán? Többi jelenet sötét, a szemüveg kényelmetlen, …

  Helyette lehet venni egy jó TV-t (mondom ezt egy 80e Ft-os legolcsóbb Samsung-al), nem a szoba másik végébe biggyesztve, most néztem a Google Play Store-t, pár hetes-hónapos filmek 1 mozijegy áráért (1200). És meg lehet állítani, vissza lehet tekerni, nem igazán látok egy jó TV és egy mozivászon közt az utóbbi javára annyit, hogy ezért minden mást elviseljek.

 15. Számomra(!!)a legjobb 3D-s élmények valaha sorrend nélkül ime:

  Avatar
  Gravitáció
  Man of steel
  Titánok haragja
  Koponya sziget
  Kötéltánc
  Star Trek:Beyond

  De láttam Imaxban a Man of steelt és a Titánok haragját.Brutál volt.

 16. Rühellem a 3D-t igazi parasztvakítás. Gravity IMAX-ben jó volt meg a T2 3D Battle Across Time a Universal-ban de bármi mást láttam azt kívántam lenne inkább 2D. Avatar Imaxben nem volt meg, azt bánom mondjuk de pl most az Infinity War szörnyű volt Imax-ben a 2D után.

 17. Csabi, akkor a Man of Steelt ujrázom 3dben, devhogx az nekem nincs nagy 3d ékmény emlék között

 18. Jó persze imaxban nem kicsit hatásosabb a kriptoni nyitás és a smallville csata vagy a First flight.Voltál már Imax vetitésen?

 19. 9: igen, nálunk is így van Kaposvárott, vagyis csak lesz 07.19-ig, mert üzleti viták miatt bezár a CC :-)

 20. Én a tront láttam még anno az korrekt volt,de félóra után fájt a szemem meg a fejem úgyhogy többet nem néztem semmit 3dben

 21. Itt Pécsett az egyik moziban úgy oldják meg, hogy egyik nap 3d, másik nap 2d vetítések mennek és szépen váltogatják egymást. Így mindenki megtalálja a magának valót.

 22. Wittgen lesz mozi csak a CC takarodik el onnan a faszba.Egy magyar mozihálozat új termeket fog ott nyitni.

 23. Korrekt 3D az Avatar és a Gravity volt számomra. Konvertáltban a Függetlenség Napja 2. részét láttam, valami borzasztó volt.
  TV-n viszont belenéztem egy-két filmbe és jól nézett ki.

  Egyik probléma, hogy kicsi a szemüveg, azaz nem fedi le a teljes látómezőt a lencse, szerintem ez zavaró.

  Másik, hogy a rendes 3D igencsak költséges, a konvertált gagyi és azért az össz 10-15 percért nem igazán éri meg a technológiát használni, pedig megnéznék szívesen egy olyan filmet ahol mondjuk 40-50%-a +D-ben van forgatva. Akciófilmnél sztem simán adná.

  Az Avatar 2 szerintem nagyot fog szólni és visszahozza a 3D-t a köztudatba. Mivel a víz alatt fog játszódni így sok jó effektre készülök. Ha a sztori is jó lesz, akkor a többszöri újranézés sem kizárt.

  Másik ami érdekes dolog, hogy nem igazán látok a boltok polcain 3D-s TV, szinte teljesen kivették a készletből, pedig…

 24. Ha a 3D-s filmek helyén feliratos filmek lennének, és a feliratos filmek időpontjaiban lennének a 3D-sek, szerintem jobban járnának a magyar mozik. #Stop3D

 25. Nálam szintúgy az előbb említett Avatar vitte eddig a prímet 3D téren, az az egyetlen film amit 2x néztem moziba :D
  Valamint az első IMAX 3D élményem a Dr. Strange na az még jó volt, ezeken kívül említésre méltó 3D még nemigen volt.

  Ahogy én vettem észre, animációs filmeknél sokkal jobban néznek ki a 3D filmek mint mondjuk egy BvS esetén, de ez csak a személyes véleményem.

 26. Én a Végtelen háború imax után döntöttem el hogy többet nem megyek 3d filmre. Borzasztó volt. Kulonosen a harc jelenetek. 3dben szétesik a gyors mozgás. Persze lehet csak nekem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.