Az előzetesek hátteréről

Az emberek jobban hisznek a trailereknek, mint a rottentomatoesnak… és ami meglepő, a barátaiknak. Persze valaki mindjárt jön, hogy hurrdurr RT, de arról nincs szó, hogy aki a trailernek hitt, az végül hogy szórakozott a filmen, szóval nem tudjuk valójában miképp kéne a rottenhez viszonyulnia.

Ja igen, mi a fene ez a bevezető: a Vice összedobott egy 8 perces kisfilmet az előzetesek mögötti üzletről. Így nem csak a fenti kijelentést hallhattuk, hanem megtudhattuk, hogy több, mint 100 cég gyárt már trailereket. És pár trükköt is elárulnak, ha még nem esett volna le. Például, hogy a reakciót bemutató pillanat azért van ott, mert a látottakkal azt az érzelmet akarják előhozni.

Innentől nehezebb lesz előzetesek nézni annak, akinek eddig nem voltak meg a trükkök?

A legjobb amit a végén mond a csávó, hogy az a legjobb moziélmény, amikor nem lát előtte semmiféle trailert a filmhez.

human
írta
2018. 07. 29. 02:01
megjelenés
22
hozzászolás


22 hozzászólás a “Az előzetesek hátteréről” bejegyzéshez

 1. Jó is lenne néha Trailer nélkül nézni egy filmet és olyankor jönnek a meglepetések (pl itthon egy vasárnapi, számomra ismeretlen, mégis jó IMDB filmnél pozitív meglepetés), de pl egy Avengersnél, mikor kijön a trailer jóformán 2 hétig ki lehetne kapcsolni az internetet és az összes újságot/barátot kerülni jó ideig…

  Ezt a nincs vér – van vér dolgot még nem láttam. Vagy csak előadás előtt adják az ilyen speckókat? Berakják a Finding Nemo elé a Kill Billt?

  Még 1: Nem tudom pontosan miért, de én baromira nem adok egy RT kritikájára. Van néhány olyan szélsőséges pontozás, amit a film nagyon nem érdemel meg

 2. Barátaim véleménye nem sokat jelent nekem, mert sokkal kritikusabb vagyok náluk.

  Rotten helyett én IMDB pontszámokat nézek, nézői, plusz Metacritic pontszám. Persze figyelembe véve a film stílusát. Pl. ha egy dráma 60% körül van, az általában közepes. Ha egy akció, vagy horror film áll annyin, az már más tészta.

  Egy jó trailerrel meg lehet venni, de ha azt látom, hogy közepes vagy rossz kritikákat kapott, akkor az bizony nem lesz mozis.
  Volt már hogy nem foglalkoztam a kritikával és elmentem moziba és minden esetben kopp volt a vége.
  A trailerekről annyit, hogy engem jobban tetszenek a rövidebb, kevesebbet mutató előzetesek, nem szeretem a sokat mutató, vagy filmet elmesélőket.
  Utálom ha pl. Rapp zene megy alatta, vagy a nagyon kapkodósat, amitől romahot kap az ember.

  Egy szó, mint száz, meg kell válogatni, hogy mit nézünk, mert túl rövid az élet ahhoz, rossz, vagy közepes filmek vegyenek el tőlünk 1.5-2 órát. Arról nem is beszélve, hogy szórakozni járunk moziba, nem azért, hogy bosszankodva, idegesen vagy unottan jöjjünk ki a moziból.

 3. Miért beszélnek állandóan a Rotten Tomatoes-ról a különböző cikkek, videók, blogok? IMDB-n 10x annyi ember pontoz de azt szinte sosem említik.
  Értem, hogy a RT-nak van filmkritikus pontozási része de IMDb-n is pontozak ők is nyilván.
  Arra hivatkozni, hogy IMDb-n sok a lefizetett, hozzánemértő, dilettáns pontozó, hülyeség. Ezt ugyanúgy rá lehet húzni a Rottenre is.

 4. Én csak a teljes fipmeknek hiszek, mert mint minden a fimművészet is szubjektív műfaj. (Lásd Last Jedi)

  A Trópusi vihart kimondottan rühelltem pl, sok noname fiom meg a kedvencem.

 5. Szeretek trailereket nézni,véleményezni de nem az dönti el legvégül, hogy megyek-e valamire vagy sem. Legyen akármilyen jól összedobott a cucc, ha az alaptéma nem érdekel, akkor nem érdekel a 3 percnyi előzetes után sem,fordítva is, max magát az előzetest értékelem, hogy van. Alaptéma, színészek, rendezőtől szerettem-e már valamit +megérzés. Az előzetes annyiban segít, hogy már ismert alapanyag esetén nagyjából belőhetőek jelenetek, hangulatok. Nem ismert alapján meg max kíváncsibbá tesz, de ha ezek kevesek, akkor hiába. Most ott van az a Blake Lively-s eltűntem a francba film, az előzetesében maximum egy jelenet van, ami egy kicsit is felcsigázott, meg a ruhatára, de már az alapfelállás és a készítőgárda is elég volt ahhoz, hogy eldöntsem pénzt semmiképp sem fogok rákölteni, az előzetes max megerősíteni tudott, mert az is rossz volt.
  Annyiban meg szerencse is a szerencsétlenségben, hogy a filmek fele, ami érdekel forgalmazásba sem kerül itthon, vagy mire igen addigra már megnéztem HDban. Így a maradékra meg már mozihiány érzés miatt is elmegyek, nem sajnálom rá se a pénzt se az időt. Nagyon ritka, hogy nem szórakozok jól valamin, amit magamnak választottam. Tavaly volt az utolsó rossz élmény így, mármint 1 film moziban, és pedig egy jó kritikákat kapó film volt,certified fresh :D nem is blockbuster, de kitörölhetem vele. A szereplő gárda annyira tetszett, hogy a rendezővel való rossz érzéseim elnyomta,. Van egy megengedett hibahatár, még abban is lehetett találni értéket.
  Barátoknak inkább én ajánlok filmet, de még ott sincs állandó megegyezés, akiket évek óta ismer az ember, mert mindenki máshogy néz filmet és más életszemléletből indul neki. Részemről inkább megnézek egy rossz filmet a megérzéseimre alapozva kritikák helyett, minthogy nem látok valamit amit imádnék, csak azért mert mások lehúzzák. Nem minden való nekem és nem minden való nekik. Mindenki máshogy néz filmet és mást keres benne vagy értékel.

  A videó maga okés volt, bár a trükkök megvannak, de nem zavarnak eddig se tették és ezentúl se fognak, kiragadható belőlük a lényeg, ha már tudod mit szeretsz. Az igaz, hogy még mindig jobb amikor nincs előzetes nézve, ezt itthoni filmezésnél jobban megengedem magamnak független filmeknél, de egy csomó filmnél, amit várok, nekem segítenek enyhíteni a várakozást és mikor látom őket már úgy is másmilyen. Meg csak úgy alapból is szerethetők néha, és van olyan, hogy már láttam az adott filmet, mégis megnézem utána is az előzetest is sokszor, mert egy kicsit röviden visszaadja a filmet, amit azért nem lehet mindig újranézni, akármikor kedvet kapsz hozzá, úgyhogy fogja az ember azt a kis rövid kedvcsinálót és kiéli az emlékeit, pl Nocturnal Animals.

 6. Szerintem baromi érdekes ez az egész. Elnézegetnék még pár ilyet. Egy trailer lehet félrevezető, hazudhat a képünkbe, de basszus azért van tananyag mögötte. A pszichologiától kezdve a social Medián át a művészetig (itt a jól összevágott trailerekről beszélek). Általában nem nézek meg egy filmet az előzetese miatt. Pont mert egy remek filmnek lehet rosszul összevágott trailere, míg egy atomfos filmnek a legjobb előzetese. De mindig is érdekelt a mögöttes munka.

 7. “én baromira nem adok egy RT kritikájára. Van néhány olyan szélsőséges pontozás, amit a film nagyon nem érdemel meg”

  az megvan, hogy a 96% azt jelenti, hogy a többség szerint nézhető, nem azt, hogy 9,6/10 a film.

 8. “meg kell válogatni, hogy mit nézünk, mert túl rövid az élet ahhoz, rossz, vagy közepes filmek vegyenek el tőlünk 1.5-2 órát. ”

  keblemre :D

 9. “Arra hivatkozni, hogy IMDb-n sok a lefizetett, hozzánemértő, dilettáns pontozó, hülyeség. Ezt ugyanúgy rá lehet húzni a Rottenre is.”

  a fő rottenre nem lehet, hiszen az csak a kiemelt, nem is a random kritikusok %-a. pl ha én bekerülhetnék, akkor sem számítanék bele.

 10. “Pont mert egy remek filmnek lehet rosszul összevágott trailere, míg egy atomfos filmnek a legjobb előzetese.”

  nemtom, összességében engem már ritkán vezetnek meg, főleg az atomfos filmnek jó előzetes témában. nyilván most elő lehet hozni 1-2 filmet a blogon, de évente 1-2 az semmi.

 11. Nekem általában már meg van év elején mire megyek moziba.Se kritika,se elözetes nem tántarít el egy filmtől.Skyscrapert is lemondták minden szarnak mégis elmentem rá mert nem sajnálok magamtól 1200 ft-ot és nekem tetszett.

 12. Nagyon nagy hatású trailerekből kevés van.

  Emlékszem, amikor kijött a Social Network előzetese vagy 10x biztos megnéztem. Meg a Wolf of Wall Street Black Skinhead trailere is nagyon ütött.

  Viszont a rutinos filmnézőket, rajongókat nem lehet megvezetni szerintem. Pár dologgal manipulálhatóak, de én egy írásos véleménynek jobban hiszek, mint egy 2 perces zenével dúsított mixnek.

  A trailer szerepe az évek során mit sem változott: kedvcsináló. Semmi több.

 13. Nekem csak a “Nézzünk filmet.” trailerekből van elegem, melyben ledarálják a filmet a csavarokkal együtt. Volt, hogy egy ilyen trailer ellenére megnéztem a filmet, mert azt hittem, csak nem olyan hülyék a trailer készítői, hogy minden puskaport ellőnek, de tévedtem.

 14. Úgy fest én vagyok az egyetlen aki abszolút nem néz trailereket. Engem ha előzetes infó alapján érdekel a film (rendező, színészek, franchise, téma stb.) akkor megnézem moziban, ha nem akkor marad a blu ray. Most havi 2-3 filmre azért csak futja a költségvetésből, annál több érdekes film meg szinte sosincs egy hónapban.

 15. “az megvan, hogy a 96% azt jelenti, hogy a többség szerint nézhető, nem azt, hogy 9,6/10 a film.”

  Ezzel én is tisztában vagyok, de engem az érdekel, hogy mennyire nézhetős, és emiatt IMDB-t jobban szeretem. Ezzel nem tudok mit kezdeni. “Milyen a film? Nézhető! Oké, de mennyire jó? Hát 96% szerint nézhető”
  Mint ahogy írták is, hogy ha tudod milyen a műfaj, milyen a stílus, akkor tudod, hogy kb melyik imdb pont az ami már jó filmet takar. És persze ma már megnézem, hogy mennyi Fake kritika van és fake pontozás (aki ért hozzá az kiszúrja) és elsősorban a “Top 1000 voters” pontját nézem.

  Mondjuk egy “King Arthur Legendájánál” engem is kicsit megtévesztettek, marketing nagyon rápörgött, csomó fake kritika, és habár láttam a rossz pontot a top 1000-től, túlságosan kíváncsivá tett és a téma.
  2018 legrosszabb filmje volt számomra, el sem hiszem, hogy végig tudtam nézni, de az is lehet, hogy az én verziómban ki-ki vágtak másfél óra cselekvést, azért nem értettem mi folyik a történetben.

 16. Ez egy óriási nagy ipar. Kb 8 éve fedeztem fel magamnak, de tényleg éveken át rejtett volt. Egy jó trailer zenéért mocsok pénzeket voltak képesek odaadni, nem beszélve a copyrightról. Sajna nekem igazán nagy buli nem jött össze, de érdekes volt belelátni kicsiben, hogy mit csinálhatnak nagyban.

  Amúgy egy jó trailer nagyon fel tudja húzni a hypeot. Emlékszem a Mass Effect 2 launch trailerre a Heart of Courage-el. Rázott a hideg, atomhype volt, azonnal rohantam a boltba megvenni a második részt, és 2-3 hónapig máshoz se nyúltam. Ha ezt elbirja érni egy trailer akkor tuti siker lehet.

 17. Én shoa nem nézek trailert olyan filmről, amiről tudom, hogy úgyis megnézem valamikor. Még moziba is úgy megyek, hogy van nálam egy fülhallgató és ha olyan trailert adnak, addig zenét hallgatok.

 18. Venom .:
  Tuti nem vagy egyedül, emlékeim szerint pl. Winnie sem néz trailereket, aztán itt vagyok én is, és úgy látom Bumburnyák is minimum egy fél szavazatot megér. :)

 19. nyilván nincs egyedül, olyan sok ember van a Földön, hogy “ezzel lehet egyedül vagyok” kijelentéseknek egyszerűen nincs értelme. Lehet csak én vagyok kicsit allergiás rá mostanában, de annyira elitista szövegnek tűnik, mintha “én különleges vagyok” duma lenne, pedig venom szerintem nem szánta annak.

 20. Rosszul fogalmaztam, kb. úgy akartam, hogy “ebben a komment szekcióban ezidáig”, bár talán ez nem igazán helytálló. Én sem szeretem amúgy ezt a kifejezést, kicsúszott csak, gyarló emberek vagyunk mind.

 21. Én megnézem a trailereket,de mindig megbánim amúgy bármelyik filmnél megmondom,hogy jó lesz vagy nem ebben különleges vagyok…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.