Cargo

Gondoltam nézek valami zombis filmet Marting Freemannnel a főszerepben. Ehelyett kaptam egy drámát. A probléma, hogy abból sem túl erőset.

A történet a zombi apokalipszis kezdete után játszódik, de nem a korai menekülést mutatják, hanem amikor már nagyon sokan meghaltak. Mindezt Ausztrália kihalt tájain. Itt csurog egy feltételezett menedék felé a folyón a főszereplő, a felesége, és a nagyjából egy éves lánya. Ez a kor csak tipp, a lényeg, hogy cipelni kell a kölköt, és beszélni sem tud, teljesen a szüleire van utalva.

Az első fordulatot muszáj elárulnom, hiszen ez a horog amit bekaphatunk. Nagyjából 20 perc körül van, és a kisfilmet ismerőknek már nem lesz újdonság: a feleség meghal, és az apát is megharapja közben, így a férfinek a vírus aktivizálódásáig már csak 48 órája van hátra, addig kell új otthont találnia a gyereknek.

Namost ez a keresés többnyire unalmas, és a klisézsákot is kinyitják közben. Egyáltalán nem az a baj, hogy nincs zombiírtás, hanem hogy az érzelmi töltet mögött sincs igazán semmi. Nem tudom jól megragadni, hogy merrefelé rontották el, egyszerűen csak lapos volt minden, amit mutattak, miközben túlélőkkel találkozik, és próbálja eldönteni, hogy jó család lesznek-e a kölöknek. És ezen az sem segített, hogy a tájat sokat mutogatták, mivel teljesen tv-filmes szinten volt fotózva a film.

Persze ráfoghatjuk, hogy van üzenete a gyerekvállalásról, a modern társadalmunk romboló hatásáról, és a gyökereinkhez való lelki visszatérésről, ez utóbbit eléggé súlykolják a szimbolikával, de ez magában kevés lett, nem tudtak köré jó filmet írni. Tipikusan az az eset, hogy 15 percben jobban működne… ja hogy úgy díjat is nyert?

human
írta
2018. 07. 30. 13:41
megjelenés
5
hozzászolás


5 hozzászólás a “Cargo” bejegyzéshez

  1. nekem olyan volt a második fele, mintha aborignal marketing film lett volna. az eredeti valóban ütősebb volt, kár érte. a The Dead is jobb volt szerintem hasonló kivitelezéssel és témával.

  2. “Nem tudom jól megragadni, hogy merrefelé rontották el, egyszerűen csak lapos volt minden, amit mutattak”

    Pedig jól megragadtad a cikk végén. Ebben az ötletben nem nagyon van több, maximum a karakterekkel lehet drámázni ahogy meg is történt, de abból meg van elég. Szerintem már maga a rövidfilm is egy kibővítése volt annak a sima (de egyébként ígéretes) ötletnek, hogy van egy zombi aki egy boton előtte lógó húst követ és van a hátán egy egészséges baba egy üzenettel.

  3. Szerintem remek volt, nekem nagyon bejott! En nem talaltam a dramat unalmasnak…

  4. Csatlakozom hellospaceboy-hoz. Nekem is bejott amit lattam, es ugyanez elmondhato az elotte nezett Extinction-rol is :D Ha ezt a szintet tartjak a Netflix filmek, akkor engem meg megtartanak egy darabig… :)

    Btw picit off, de hatha kapok ra valaszt…

    human: tortent valami az oldallal? Eddig meg szokta jegyezni a nev/email kombinaciot, de most torli hozzaszolas utan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.