A Last Jedi és az 50%-nyi troll. Vagy mégsem?

Nem is értem, csomó site csak lehozta a headlinet, és bele sem nézett a tanulmányba. Persze jobban hangzik, hogy a negatív kritikák fele troll vagy twitterbot, de van ahol az összes negatív felét a botokra vagy az oroszokra kenik, aminek nem látom az alátámasztását.

1273 Rian Johnsonnak címzett tweetet vettek alapul, 967 tweetet analizáltak, mert 1 accountot csak 1 tweettel számoltak (series of several tweets expressing the same sentiment from the same account was reduced to one).

A vizsgáltakból 206 volt negatív. Ebből csak 11 volt egyértelműen bot. 33 volt troll/fake account, ebből csak 16 egyértelműen orosz. Bárhogy nézem, még ha a 11+33-at össze is adom, az sincs közel a negatívok 50%-hoz. Sőt, ha az összes botot összeadom az egyértelműen orosz accountokkal (amiket emberek irányítanak), akkor csak 27 jön ki. Az egy 13%-ot jelent a negatívból. Az összes nézett tweetszámhoz képest pedig 2,1%!

A kb. 50%-a a negatívoknak úgy jött ki, hogy a fenti 11+33-hoz hozzáadták a film felé jobbos politikai indíttatásból negatívan nyilatkozó accountokat. Ide sorolják azokat, akik a popkultúrát felhasználva ellentétet akarnak generálni a népesség körében, ezáltal a saját pártjukat segítve. Viszont az összes tweethez viszonyítva ez 10,5%-ot jelent. 1 ember a 10-ből. Sajnos pár hazai kommentelőt kiszúrtam az SJW miatt sírók részen:

…dont be fooled #SJWs dont want equality they only truly want what fits their agenda. Look no further than TLJ. Every single male character was either a coward, an idiot, or evil

Arról ne is beszéljünk, hogy ha Johnson kiakad 21,9%-nyi negatív reakciótól, akkor szerintem deaktiválnia kéne a twitterét. Bár mivel nem tette meg, sőt, ő nem is annyira szajkózta, hogy szexista akinek nem tetszik, így igazából ebből a szempontból nincs komoly baj a rendezővel.

Viszont az is kiderült, hogy ezek szerint a beérkezett tweetek 78,1%-a pozitív volt, avagy az a narratíva, hogy mindenki csalódott a The Last Jedi-ben ezen kutatás szerint nem igaz. Bár ezen az oldalon meg nem vizsgálta, hogy ki politikai és ki bot, de valószínűleg továbbra is a pozitív vélemény lenne többségben az összes twittre vetítve. Ezt csak azért mondom, mert sokan szoktak olyasmit írni kommentben a saját és környezetük véleményére alapozva, hogy mindenki csalódott. A pozitív összképes végeredményt valamennyire alátámasztja, hogy film még a sok direkt negatívan szavazó fan ellenére is 7,2-n áll például imdb-n.

Itt a teljes kutatás, ha valakit érdekel. Ha hibát láttok a fent írtakban, mert statisztikát tanultok vagy tanultatok egyetemen, egyértelműen szóljatok.

Ami számomra alapvető hibának tűnik, hogy oké, a kis szám miatt kézzel tudta átvizsgálni az accountokat, így a fenti adatmennyiség kapcsán pontosabb, mintha automatizálta volna, viszont ennél sokkal, de sokkal nagyobb háló kellett volna, több platform, hashtagek és hasonlók vizsgálatával. Mondjuk erről ő maga is ír a végén:

Because of the limitations on the data set and the less-than-comprehensive nature of this study, generalizing and extending this to the entire Star Wars fandom should happen with extreme caution. not all disappointed fans are Twitter users and not all disappointed fans go as far as tweeting directly at Rian Johnson in anger.

Sőt, abba is belemegy, hogy a Star Wars mindig is közép-balos volt, de ezt pár közép-jobbos, vagy jobbos képtelen elfogadni, és ez csúcsosodott ki a Last Jedi-nél, ahol Johnsont, Kennedy-t és a Disney-t okolják. Itt persze érdekesség, hogy a Force Awakens-nél is erős volt a Rey ellenesség, de mégsem volt ekkora botrány utána. Lehet, hogy az hiába képviselt közép-balos értékeket, mégis jobb Star Wars film volt.

45 hozzászólás a “A Last Jedi és az 50%-nyi troll. Vagy mégsem?” bejegyzéshez

  1. igen, 34 oldalas angol tanulmány olvasásával akartam tölteni az időm egy olyan filmnél, amin már legszívesebben túllépne mindenki /s

  2. Protean: azt szeretném, hogy a tanulmányról legyen szó, ne pedig a szokásos így meg úgy szar a Last Jedi téma menjen.

  3. Miért kell ennyire védeni ezt a filmet? Nem lehetne beismerni hogy csak szimplán egy rossz film volt? Vagy vitázni róla normálisan, hogy mi a rossz és mi nem az anélkül hogy orosz trollokra fognák a kritikákat? Ez egyszerűen nevetséges.

    Amúgy meg mindjárt elkezdek írni egy esszét arról, hogy a Holiday Special valójában egy mestermű, és csak kommunista propaganda állította az ellenkezőjét.

  4. tegnap olvastam pár híroldalon. beszarás. ezek az oroszok..:@ nem elég trump, most még ez is. xddd

  5. Az internetet mindig is arról szólt, hogy addig ütköztetjük a különböző álláspontokat amig valami egységes vélemény nem jön ki a végén. De ennél a filmnél ez teljesen felesleges, mert elég nagy az egyetértés hogy jobb lett volna ha el sem készül.

  6. Egy valakinek jött ez nagyon jól, az a Disney. Megy a buzz a filmekkel kapcsolatban, és megint lehetett kenni a köztudatban a “nem mi nem tudunk megfelelő embertválasztani és megfelelő script-et íratni, más a hibás” történetet, hátha a trilógia befejező részére a csalódottak egy részét vissza lehet nyerni.

    by the way a kutató Los Angeles(CA) központtal csinálta a fantasztikus research-öt, ami kissé gyanús.

    Cikk:
    https://www.cnet.com/news/actually-half-of-the-last-jedi-haters-were-not-russian-trolls/

  7. tweetbot meg oroszok.
    már most mekkora sci-fi az egész, hogy egy film kapcsán ilyenekkel kell dobálózni. Egy részről nagyon nem érdekel, hogy a TLJ miért kapott rossz hírverést. Megnéztem, nem jött be annyira, pont. De az kicsit ijesztő, ha kis százalékban is, de már automatizált algoritmusok kezdenek népbutításba és osztanak meg embereket és véleményeket.

  8. Islander: egy csávó csinálta az egészet, semmi központ nincs, az én linkemen meg a tieden is ott van “written by Morten Bay at the University of Southern California, analyzed the sentiment toward The Last Jedi by studying tweets directed at Rian Johnson between the release of the film on Dec. 13, 2017 and July 20, 2018.” kb a doktorija volt az anyag “A majority of this paper was completed while the author was a Ph.D. candidate at the Department of Information Studies at University of California, Los Angeles.” Az, hogy hol él, nem hiszem, hogy szempont kéne legyen.

  9. Jobbos, balos, orosz, kínai? Na hagyjuk már. Sok beszédnek sok az alja. Igazából el kellene ezt a filmet felejteni. Kíváncsi lennék rá miért kell a dízninek a felszínen tartani ezt a témát. Mit gondolnak, hogy majd akinek nem tetszett, ezután tetszeni fog? Nem szeretik ezek a szólás szabadságot, pedig állítólag nagy élharcosai annak.

  10. imádom, hogy manapság 30 ember evési szokásainak felületes elemzéséből is születnek dietetikai megállapítások, és 1273 tweetre már kutatást alapoznak, és hiába közlik korrektül, hogy nem reprezentatív, ezt a szót az újságírók nem ismerik, felemelik majdnem az isteni kinyilatkoztatás szintjére az anyagot. human, nem téged szóllak meg ezzel, de amikor látom, hogy mindenki lehozza ezt, akkor vakarom a fejem, minek is statisztikáról beszélni…

    (közben konkrét cégek foglalkoznak hype/buzz előrejelzéssel, követéssel, rendesnek mondható adathalmazokkal a hónuk alatt, csak ő nem szorulnak rá, hogy híroldalaknak adják el az adataikat, jól megfizetik őket a stúdiók, hogy tudják az első trailer után mit kell újraforgatni :D )

  11. cherockee: nyilván nem engem szólsz le, hiszen pont hogy mögé mentem, mert zavart hogy hozták le, mivel ezután az 50% terjed majd.

    “manapság 30 ember evési szokásainak felületes elemzéséből is születnek dietetikai megállapítások”

    pont most veszekedtek ezen Joe Rogannál, és igazi megállapítások nem születnek 30 ember alapján, max pár szalagcím.

  12. Nevetséges.
    Nem azért nem tetszett a film, mert valahol azt írták. Azért nem tetszett, mert megnéztem és baromira nem sikerült jól. Gyenge volt minden szinten: Színészileg, rendezésileg, a fizikai törvényszerűségek figyelmen kívül hagyása miatt, az erő ismételt megcsúfolása miatt és legfőképp a végtelenül ostoba és gyenge forgatókönyv miatt. Nem pedig azért, mert azt írták fel a Twitterre, vagy bármilyen kritika oldalra.

  13. Azért egyrüszt látszik, hogy mmenyire torz ez a számitás, másrészt a tweetek sztem nem tul reorezentativak. Akinek nem.tetszett a film, de nem örült rajongo, nem kezdett neki csiripelni. Igazábol ami elégedettségi mérö lehet, az a kövi film, ami a Han Solo volt. Na ott látható a vélemény, hiába volt az uj era legjobb filmje (ettől még nem jó).
    Kövi első heti bevételére nagyon kiváncsi vagyok. Utána jó kritikákkal javíthat, az már az aktuális filmnek szól

  14. szerintem pont hogy a következő episode lesz a döntő, mert a Solonál közrejátszott, hogy alapból senki nem kérte a filmet. Sem a rajongók, sem a nem rajongók. Volt, aki élvezte, de ő sem azon filózott 4 éve, hogy reméli Han Solo eredetfilm jön majd a Disneytől, mert az mindeképp kell.

  15. Érdekes a téma illetve a megközelítés módja. Őszintén sosem gondoltam még bele, hogy valaki politikai okok miatt húzza le. Oké, engem is zavar a sok PC erőltetett dolog, de hát ezt nem egyből a bal-lib dologra húznám én rá és csak azért mert magamat konzervatív liberálisnak vallom, attól még nem fogom lehúzni a mozit, mert hogy az inkább balos.
    Amúgy meg szerintem faszság ez az “oroszok hackelték meg” témát, Trumpnál is nevetségesnek tartom, már csak azért is mert Hillarynek voltak üzleti ügyei orosz cégekkel, de most ebbe ne menjünk bele. Azt még elhiszem, hogy valamennyit befolyásolni tudott pár hozzáértő troll, de hogy erre megint ráhúzni az “oroszok vótak” kártyát.. Az viszont tényleg para, hogy ha pár ember botok segítségével azért oda tudják rakni azt a pár %-ot és így hergelni az embereket.

  16. Nekem az a velemenyem, es sejtesem szerint le leszek majd hurrogva :D hogy azert sokkal tobb a negativ komment a filmrol, mert a pozitiv velemenyt sokkal ritkabban ir az ember.

    Ahogy az megfigyelheto ezen cikk alatt is. Mert akinek bejott amit latott, annak rohadtul nincs kedve vitatkozni rola, mer minek? Foleg amig olyan hibakat hoznak fel, hogy ellenervnek, hogy “fizikai torvenyszerusegek megcsufolasa” :D

    Na sebaj.

    Egyebkent ugy erzem a Star Wars eseteben ugyanaz figyelheto meg, ami a Half Life-nal lenne ha valaha kiadna a Valve a 3. reszt. Barmilyen is lenne, a “rajongok” fele azon sirna, hogy ez? Komolyan erre vartunk ennyi even at?

  17. Hogy is volt Sztálintól az idézet? “Egy embert megölni gyilkosság, egy milliót megölni statisztika.” Szóval ennyit ér a tweet vizsgálatuk. Ettől még a film szörnyűséges borzalom, amin nincs mit szépíteni. 78% na persze… Kötve hiszem, hogy ötből négy ember elégedetten jött ki.

  18. Human, most nem letek egyet veled. Rengetegen, köztük mi is emiatt bojkottáltul a Solot.

  19. Ha ennek a posztnak a kommentjei alapján értékelnék a TLJ-t, akkor 0%-ot kapna a film. Én jövök védeni. Nekem tetszett. Oké, a kaszinóst legszívesebben kivágnám, de ha beleépíti JJ a 9.részbe, akkor azt is megbocsájtom. A Kylo-Rey kapcsolatot pedig semmilyen másik verzióért nem adnám oda.

  20. Egy jó filmet nem kell védeni, nem kell tweeteket számolni, elemezni a kommentelőket. Próbálják menteni még mindig a filmet, de minek? Moziba már úgyse megy többet, a bd-dvd eladások meg nem hiszem, hogy befolyásoló tényezők.

  21. Nem tudom, mi a köz véleménye, vagy az Oroszoké, de én ennyire csalódott még egy film után se voltam a 3x évem alatt.. :(

  22. Szerintem egy poszt alá sem írtam még, de a statisztika kedvéért akkor most ideirom: nekem is tetszett a film, mint “film”. Mint SW voltak problémái: kaszinó valóban felesleges és így a cselekmény önmaga farkába harap, volt egy-két megosztó döntés (Luke szerintem csak megosztó, nem teszi tönkre a filmet), egyszóval hibás film, de hogy hazavagta volna az egész sorozatot az erős túlzás.

    Azzal is egyetértek hogy ha pozitív azt kevesebben írják le, plusz a negatív kemenymag mindig ott van a neten. Nem védeni vagy támadni igyekszek, pusztán annyi szerintem, hogy az internet nagyon torz képet fest társadalomról/kozvelemenyrol.

  23. A tanulmányt nem olvastam, de “hibát látok a fent írtakban”. Az, hogy 22% tweet volt negatív, nem azt jelenti, hogy akkor 78% pozitív volt. Csak annyit, hogy 78% nem volt negatív. ;)
    Vö.: a világ nem fekete-fehér…

  24. Igazából 1 orosz botnak is ki kellett volna vernie a biztosítékot, normális körökben, most meg az a téma, hogy csak ’11’ bot volt, itt az élő bizonyíték, az orosz dezinformációs háború sikerére.

  25. Mondjuk a kommentek is angyon reprezentatívak hiszen egy filmbuzis SW hírnél is ugyanaz a 10 ember írja be mindig, hogy mennyire szar volt a Last Jedi. Akinek meg tetszett az nyilván nem fogja 10szer leírni, hogy mennyire tetszett, beírja egyszer maximum és ennyi. Ettől függetlenül nyilván megosztó film de azért látok ilyen “mindenki egyetért, hogy szar” hozzászólásokat. Jó tudni.

    A Solo bukásának meg semmi köze a Last Jedihez. Az interneten hisztiző/ajnározó rajongótábor iszonyat jelentéktelen része a bevételeknek, szóval akármilyen bojkott semmit se jelent. Mint láthattuk a Galaxis Őrzőinél is ahol egy laza 400 ezres petíció és a teljes szereplőgárda kiállása Gunn mellett nem jelentett semmit. Egyszerűen a filmek bevételének jelentős része a sima popcornzabáló átlagnéző, csak éppen a Solo őket se érdekelte. Senki se kérte azt a filmet és a sok botrány se segített, meg az se, hogy betolták egy olyan időpontra ahol kb. hetente jöttek az érdekesebb címek.

  26. próbáljunk már meg nem a film hibáiról írni, maradni a tanulmánynál. inkább legyen kevesebb komment, de annak semmi értelme, hogy a már 10* lefutott társalgást újra lenyomjuk róla.

  27. 2018 van…amikor senki sem tartozik felelősséggel és mindig a másikat hibáztatja ha valamit elsz*rt vagy olyat mondott amit nem kellett volna. Nettó baromság már amit a Lucasfilm mivel a Last Jedi körül illetve egy két “vérgőzős” fan is. Összefoglalom röviden:

    Az új Star Wars nem adja azt az élményt amit a klasszikus vagy esetleg az előzmény (most nincs kedvem kommentháborút kirobbantani szóval aki elakarja hinteni hogy az előzmény trilógia szar volt kérem szívjon egy mély levegőt aztán menjen máshova kiélni a frusztrációját) nézői tapasztaltak meg. Ez az új trilógia egy történet nélküli összeollózott valami akar lenni.

    Rendben a TFA biztonsági játék volt amit megértek de az hogy amit esetleg ott JJ lerakott alapnak és kb sztratoszférikus magasságból telibe tojni a Last Jediban..az művészet. Én értem hogy valami újdonságot akartak hozni de akkor legalább ne nettó baromságokat és ne retard vígjáték módjára adják ezt elő. Meg okádhatnékom van attól is hogy a Lucasfilm kb szembeköpi a rajongókat és mi vagyunk a rasszista szexista meg ki tudja és hogy a vérgőzős rajongók is olyan nettó baromságokat engednek meg maguknak amitől én szégyellem el magamat és inkább átnyergelek a Star Trek világába…igaz a Trekkie-k ott is hisztiznek néha..de nem ilyen szinten mint a Star Wars körül megy.

    U.I: Bocs csak marhára frusztráló ami a Star Wars körül megy. Én kívánom hogy előbb utóbb megtalálja az utat a franchise és ne kelljen több ilyen cikket lehoznod human.

  28. A film megnezese elott nem olvastam semmilyen infot, meg a trailert se neztem meg (spoilerek miatt). Nincs twitter fiokom, nem feszbukozok. A film siman szar volt. Biztos en vagyok a meg-nem-tevesztett kisebbseg.

  29. Mark Hamill maga is utálta a filmet. Nyilatkozataiban egyértelműen. Ő is bot vagy orosz?

  30. Elmúltam 40. 8 éves korom óta voltam sw rajongó. A tlj oda juttatott, hogy a következőt már meg sem nézem (ahogy a solo-t sem láttam). Nem a pc vagy a kritikák miatt. :(

  31. Jajj de köszi, hogy ezt lehoztad human.

    Tegnap én is belefutottam twitteren hasonló szalagcímekkel, mint a tiéd – csak azok a site-ok a második kérdőmondatot és a kellő szarkazmust sajnos már nem tették és értették hozzá.

    Pont, hogy ennek a “tudománynak” (jézusom…) az ilyen jellegű túltolása az félig politikai indíttatású, félig pedig haszonleső (clickbait) közönségmegvezetés a különböző “hírportálok” részéről.

    Hogy lehet egy filmről, amiről le merem fogadni, hogy legalább 100.000-es nagyságrendben jöttek ki tweet-ek, egy ennyire elenyésző minta alapján bármit is kijelenteni. A srác egyébként le is írja, hogy fú hát igen, nem valami sok ez az ~1000 tweet, azon belül is duplikátumszűrés, azon belül is pozitiv-semleges-negativ érzelmi szegmentálás… A végén pedig kijön, hogy ÖSSZESEN 100 db. tweet-ről nyilatkozik úgy egy rakás portál, hogy a tweetek fele politikai troll volt. Nevetséges.

    Direkt meglestem én is tegnap a pdf-et, 5 percembe telt ezeket az infókat leszűrni, ehelyett az embereket direkt fertőzik és félrevezetik ezzel a nettó f*szsággal. Évek múlva is azt olvasom majd, hogy “Hát de a Last Jedi-t is hohgy lehúzták az orosz trollok, vót róla tanulmány is, megmondta a déta szájensz”. Adatelemzőként odaállítanék főnökhöz, hogy egy EKKORA adathalmaz alapján leszűrtem EZT, kiröhögne.

    TL;DR: Köszi human, hogy megírtad. Hátha pár embert sikerült korrekt mód tájékoztatni itthon a legújabb szánalmas próbálkozásról egy gyengén sikerült film teljesen abszurd védelmében.

  32. Bár nem értek hozzá, de belenéztem a tanulmányba és ha azt vesszük egy 1000-es nagyságrendű minta már úgy ahogy vehető alapnak, habár feltételezi, hogy a földrajzi eloszlás egységes és a twitter használat is egységes globálisan.

    Másrészt szűrőfeltételeket használ a tweetek elemzésekor, ami hasznos, de szerintem egy ekkora nagyságrendnél, mégha időigényes is, pontosabb lett volna végigolvasni a tweeteket.

    Ismét csak kérdőjeles lehet, hogy csak a rendezőnek küldött tweeteket vizsgálta és pl. nem vette bele a kifejezetten Disneynek küldötteket, szerintem akkor nagyobb számmal lehetett volna dolgozni. Én pl. azt se tudtam ki a rendező, de nem is nagyon érdekelt.

    Hiba lehet még, hogy a pozitív tweeteket nem vizsgálja teljeskörűen.

    Szóval én ezt a tanulmányt így nem venném annyira komolyan, főleg azért, mert kifejezetten csak a rendezőnek küldött szöveges kommentekkel foglalkozik.
    Mintának minta, csak ugye a statisztikában az a szép, hogy lehet csűrni-csavarni, hogy azt kapjuk meg amit szeretnénk, lásd a mostanában megbukott híres/hírhedt Stanford kísérlet.

  33. Remélem, hogy ez a komment nem fog túl politikai jellegűnek számítani, de nem igazán értem, hogy miért abból indulnak ki, hogy az oroszok le akarják rombolni a Csillagok háborúja nimbuszát. Az Utolsó Jediben van az a sokak által nagyon elmarasztalt mellékszál, ami konkrétan arról szól, hogy a galaxis kapitalista elitje fegyverek eladásából tartja el magát és konkrétan mindenki az ő termékeiket veszi. Ha én valami orosz titkosszolgálati propaganda-szakember lennék, emiatt valószínűleg inkább mindenkinek ajánlanám a filmet (különösen a fegyverbuzi amerikaiaknak), elvégre nincsen jobb, mint egy az ellenség morálját aláásó üzenet. Bár lehet, hogy tévedek.

  34. Kell ismét valami ami emlékeztet rá, hogy Solo baki ide-oda, de zajlik az élet az SW vadászmezőkön. Talán még a Solo BR/DVD vonal magára talál.
    Tiszteletben tartva mindenki véleményét, de csak a bevételek maximalizálása a fontos.

  35. “szerintem egy ekkora nagyságrendnél, mégha időigényes is, pontosabb lett volna végigolvasni a tweeteket”

    de hát végigolvasta? sőt, még vizsgálta a többi, nem riannak címzett tweetjüket is az account elemzésekor.

  36. “nem igazán értem, hogy miért abból indulnak ki, hogy az oroszok le akarják rombolni a Csillagok háborúja nimbuszát.”

    nem ezt akarják, hanem a társadalmat még jobban szétszakítani 2 oldalra.

  37. human: Én így sem értem. Meg nekem úgy logikusabb lenne, hogy a társadalom megosztását a film támogatásával és dícsérésével tennék. Ennek az anti-military industrial-complex (rasnya, de nem kívánom átfogalmazni)üzenetnek a támogatása szerintem alkalmasabb a demoralizálásra, mint a film sima fikázása.

  38. human:
    Jogos, most végigolvastam még egyszer és habár nem írja le, de a pozitív/negatív szűrés után valószínű végigment rajtuk egyesével, hogy a nem oda tartozóakat kivegye.

    Ettől függetlenül tartom azt, hogy ezt nem igazán lehet reprezentatívnak venni.
    Akkor már jobban elfogadnám, hogyha a Disneynek küldött tweeteket vizsgálta volna.

    Másrészt lehet, hogy az emberek többségének, a nemfanoknak vagy a fiatalabbaknak bejött a film.

    OFF
    Én, aki a IV-VI-on nőtt fel, nem szeretem az EP I-et a bugyutasága miatt (Jar-Jar, idegesítő Anakin, midikloriánok) viszont elismerem az univerzumépítését az EP I-III-nak.
    Az új részekről meg inkább nem beszélek, mert már megtettem nem egyszer, agyrém ahogy kiherélik az egészet.
    ON

  39. human – a “központ” alatt azt értettem hogy helyileg a csávó egész véletlen Kaliforniában és LA-ben levő egyetemen írta. Egész véletlen a Disney központja is itt van, szóval egy városból származik a filmmel kapcsolatosan sok minden.
    Ha ez egy kanadai, európai vagy ázsiai ország egyeteméről származó doktorandusz PhD-je lenne akkor kevésbé lenne gyanús a dolog ugye. Mert így ebből a Disney fölözte le a lényeget, a nagy press, a SW buzz fenntartása és a rossz film mentegetése mind az ő malmukra hajtotta a vízet.
    Persze tudom ez conteo, és nem is írnám alá. Csak megjegyzem sidenote-ként.

  40. Azt értsétek meg, hogy ez az eredmény nem teszi semmissé a saját érzéseiteket a filmmel kapcsolatban. Ha szarnak tartod, nem tetszett akármiért, az egy (általában, ha van érved és itt a Filmbuzin azért szoktak lenni érvek) vállalható és korrekt vélemény. Akkor is, ha egymillió orosz twitterbot szítja a feszkót és akkor is, ha egymillió emberrel szemben csak te gondolod úgy, hogy foshömpöly az egész film.

    Az arányokon megy itt a harc, de ez neked, meg nekem igazából nem fontos, világnézetek csatáznak bárhová is nézel az interneten és ott tartunk, hogy a két oldalnak már semmiféle téma, felület nem szent, mindenhová elviszik a szar háborújukat és úgy kevernek bele, hogy észre sem veszed.

    Elszakadt a valóságtól már ez a virtuális tér, a legapróbb dologból is vérre menő vitákat szítanak az érdekeltek és az az érdekük, hogy minél több gyanútlan embert állítsanak a saját oldalukra, vagy így, vagy úgy.

    Szerintem egy módon tudsz ellenállni nekik: ha józan maradsz, igyekszel saját véleményt alkotni és nem állsz be egyik zászló alá sem. Nem kellene hagyni, hogy a kedvenc filmjeinkkel kapcsolatban is mondvacsinált, ostoba, túllihegett faszságokon menjen a vita ahelyett, hogy valóban a filmmel, mint műfajjal foglalkoznánk továbbra is. Milyen volt a sztori? Konzisztens-e a cselekmény? Milyenek voltak a karakterek? Érdemes volt-e egyáltalán megnézni a filmet? Stb. Ezek a fontos kérdések, azt meg, hogy mennyire feminista és/vagy mennyire közömbös bizonyos kisebbségekkel kapcsolatosan csak ezek után érdemes kitárgyalni.

    Mert persze fontos témák ezek is, nem lehet, nem szabad kikerülni egyet sem, hiszen az egész világ ezeket a filmeket nézi. Van hatásuk, fontos milyen üzenetet közvetítenek. Csak attól kezdve el van baszva az egész, ha a társalgás csak addig jut el, miért egy lila hajú nő ugráltatja a töketlennek ábrázolt szuperpilótát.

    Nehéz ügy, de ez van.

  41. Kiegészítés: persze nehéz ilyen légkörben, amikor a stúdiók kénytelenek (vagy úgy érzik, kénytelenek) megfelelni ennek az idióta hangulatnak, és úgy rugdalják ki a rendezőket 10 éves tweetek miatt, mintha nem lenne holnap mert különben mi lesz a szent profittal, csak nehogy 5000 emberrel kevesebb üljön be a moziba istenem. És ezzel mindenki csak rosszul jár. Tényleg azért nem járok már moziba blockbustert nézni, mert minden nagyköltségvetésű filmről messziről üvölt, milyen fókuszcsoportok ízlése szerint vágták újra és egyáltalán milyen közhangulatot meglovagolva forgatták az egészet. Hol van itt az alkotói szabadság, hol vannak itt a váratlan húzások, a meglepő fordulatok, az újító ötletek, amikor mindenki kezét gúzsba köti a dollár és a totálisan fogalmatlan jutuberek véleménye.

    És akkor elmondhatom, hogy egyszerre utálom a mértéktelen kapitalizmust, az ellene harcoló femináci/PC szélsőségeket, a modern internetes “kultúrát”, a gyáva stúdiókat, meg a hülye gyanútlan birka nézőket. :D

    Mindenki hülye, csak én vagyok helikopter. Pedig nem is. Csak szeretnék megint jó blockbustereket látni. Főleg jókat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.