Csak így szabad otthon filmet nézni a tévében

Azt hiszitek, hogy god Tom Cruise és a Mission: Impossible — Falloutot rendező Christopher McQuarrie arról fog beszélni, hogy tedd le a telefont, húzd be a függönyt, vegyél kivetítőt? Nem, hanem a tévékbe épített “szappanopera effektet” okozó képjavító faszságok kikapcsolására buzdítanak.

Teljesen jogosan! Sportra, élő felvételekre remek, de a filmeket sajnos rombolja az effekt.

human
írta
2018. 12. 05. 04:20
megjelenés
30
hozzászolás


30 hozzászólás a “Csak így szabad otthon filmet nézni a tévében” bejegyzéshez

 1. szerintem mostanában már minden tévében van automatikus mozi üzemmód, ami pont kikapcsolja ezeket a vackokat.

 2. A legjobb az, amikor elmegyek valamelyik ismerősömhöz és látom be van kapcsolva az effekt. Megkérdezem tőlük, hogy miért nem kapcsják ki a soap opera effektet? Ők meg csak néznek rám. Észre sem vették, hogy furcsán mozognak az emberek. Olyan, mint ha évek óta a filmek szinpadi változatát nézték volna. Az emberek nagy részét nem is érdekli, hogy milyen minőségben megy a film.

 3. Zsocso: Azért nézik sokan így, mert pár óra alatt megszokja az ember szeme és fel sem tűnik, főleg, ha nem is igazán TV-znek, hanem csak megy a háttérben. Arról nem is beszélve, hogy a hagyományos csatornák képminőségének még használhat is a szappanosítás :-)

 4. En meg olyan ismerosokkel vagyok korbe veve akik leszolnak amiert nem hasznalom, es hogy ez mekkora technologia, en meg mennyire maradi vagyok… Amiert nem akarok latni “nem letezo” frameket… Jha maradi

 5. Ennek az effektnek mi a tv-ben elhelyezett neve? Mert úgy hogy szappanopera effekt még nem láttam :D

 6. Múltkor vett ismerősöm tv-t és megkért, hogy állítsak be mindent rajta, mert nem ért hozzá. Szépen beállítottam mindent faszán, hogy normálisan nézzenek ki a filmek, de mire legközelebb mentem addigra már annyit zongorázott a beállítások között kíváncsiságból, hogy mindent elállított, most minden blockbuster is úgy néz ki, mintha a barátok köztöt nézné, de nem szóltam semmit, csak ráhagytam.

 7. Akik a konyhában néznek főzés közben egy gyűrűk urát nos azok megérdemlik…
  Ők nem fan ok hanem na “menjen a tv” emberek..

 8. Azt sem értem, minek vannak ilyen funkciók a tévékbe. Inkább a normális háttérvilágítást, meg az időben történő képmegjelenítést oldják meg/fejlesszék. A többi mehet a levesbe.

 9. Olcsó Samsung TV, talán 80e Ft volt, nem sokat használom, 1 éve vettem, évekig csak laptopom volt, 1-2 óra után nézem, hogy “szellemképes”, furán megmaradnak vonalak elmozdulások után, egész hasonló néhol mint a hibás videók lejátszásánál, de közben a fényerő is ugrál, és a színek sem tűnnek helyesnek. 10-15 perc bogarászás a menükben, 3-5 funkció kikapcsolása, mármint, hát nem ki-be kapcsolásnak van írva, hanem valami másnak, ilyen mód, olyan mód, …, és azt látom, amit kéne látnia mindenkinek. Gyári állapot, olcsó TV.

  Lehet sportnál jók ezek a funkciók (nem nézek, nem tudom), de semmi nem volt, aminél ne lett volna láthatóan ocsmány a kép. Kis felbontású Comedy Central-tól az RTL HD-ig minden pocsék volt, emlékeim szerint pont a HD-n nem volt annyira erős a hatás, de azon minek javít? (A tömörítési-átviteli “négyzetesedést” gondolom semmi nem javítja ki.)

  Kb. ugyan az, mint a bluetooth-os, bass boost-os, super power gigawatt equalizer-es Marley / Marshall / Skullcandy / Beats fülesek a zenehallgatáshoz. A szerencse csak az, hogy itt ki lehet kapcsolni, így van esély azt látni és hallani, amit a művészember odarakott. Ugyanígy javaslom neutral/natural/reference jelölésű fejhallgatók használatát, mindenféle boost nélkül.

 10. Én abban sem vagyok biztos, hogy a nagyobb része a közönségnek nem szereti, vagy tartja jobbnak ezeket az effekteket. Fejhallgatóknál rendre kijönnek a konkrétan hiányos, torz hangú fülesek a tesztekben jobbnak, ha egy picivel is nagyobb hangerőre állítva adják a tesztelő fejére.

 11. Nem tudom, de ez a szappanopera effekt esetleg összefügg a magasabb fps számmal?
  Mert ha igen, akkor valszeg én vagyok itt az egyetlen, aki támogatja. Imádtam a moziban a 48 fps-es hobbitokat, azóta pedig minden filmet 60fps-re konvertálok, és úgy nézem. (Ezért is várom a készülő Avatarokat, mert eleve 60-ban forognak.)
  Mondom ezt úgy, hogy amúgy a tradicionális szemcsés hatású celluloid híve vagyok, de a HFR egészen új dimenziót nyitott meg a fimezésben imho.

 12. Jaon
  Nem a magas FPS a baj, hanem a convertalas, hogy nemlétező frameket látsz.
  Részemről ez volt a 3D is, nem az zavart hanem a kamu

 13. “Mert úgy hogy szappanopera effekt még nem láttam”

  mindegyik márkán máshogy hívják, többnyire valami motion smoothing vagy hasonló mögé rejtik.

 14. human: ezt miért mondod?
  Elsősorban nem a szemcsék izgatnak a celluloiddal kapcsolatban, de nem tértünk ki a színkezelésre, arra, hogy a digitális és a film hogyan reagál a fényre/árnyékra, stb. Az intuitív oldaláról nem is beszélve, hogy a celluloidnak miért erősebb az aurája, mint a digitálisnak.
  Nem lehetek a tradicionális szemcsés celluloid híve, mert szívesebben nézek kétszer annyi képet egy másodperc alatt?
  Nem értem az összefüggést.

 15. hát ha a kétszer annyi képnek a fele számítógéppel “kitalált” konvertált, akkor nem vagy a filmes kinézet híve. arról nem is beszélve, hogy a filmes kinézetnek része az fps és a motion blur, nem csak a szemcse és a színek-élek puhasága.

  ne értsd félre, ha tetszik a 60 fps kinézet akkor nézd úgy a filmeket, csak ne keverd a kettőt szerintem magadban sem.

 16. mi ez az egész?
  tegnap néztem 4K-tv-n filmet.
  nagyon fura volt a mozgás, meg az egész. nem volt meg a filmélményem.

  ezek szerint azon a TV-n be volt kapcsolva ez az effekt?

 17. human: voltaképpen a szóhasználat nem stimmelt a részemről; vágom mit mondasz, és köszi!

 18. Wow, akkor ez lehet az a funkció, amit sose tudtam megfogalmazni, hogy miért néz ki tőle máshogy a felvétel, valahogy olyan “valósabb”, és tipikusan pont szappanoperáknál láttam :O már zavart, hogy nem tudtam, hogy ez létező jelenség-e és van-e neve :D

 19. Nekem samsung 3D led tv van,azon van mozi változat,de én nem látom lényeges különbséget :)

 20. Miért alapbeállítás szinte minden új TV-n ez a funkció? LG, Samsung, Philips tesztelve. Mindegyiken ez az alapbeállítás.

 21. Multkor egyik haveromnál névnapoztunk, néztük egy meccset, majd a végén átkapcsoltunk, a Deadpool ment. Erre beszóltam, hogy miért nem kapcsolják ki a ezt a fos effectet. Nyolcan voltunk, senki nem tudta, hogy miről beszélek.
  Megnyugodtam, hogy nem csak engem zavar ez de nagyon.

 22. En emlekszem haveromnal igy lattam a Rambot par eve. Szerintem ezert nem szeretem azt a filmet :D De valosaggal szenvedes volt ugy nezni, es ram is fura szemek lettek meresztve, amikor megkerdeztem, hogy nem lehetne-e kikapcsolni. :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.