A női főszereplős filmek többet hoznak a mozikban?

Update: ahogy egy kommentelő megjegyezte, ezt most tényleg benéztem. Ne haragudjatok. Csak a Teenage Mutantben tévedett a NYT, a többi filmet más kapcsán emlegették (női szereplők beszélnek a férfiakon kívül másról egymás között).


Bár a New York Times kijelentésként hozta le a fenti címet, de amint elolvassuk a cikküket rögtön elő is kerülhet az a kérdőjel.

the top movies from 2014 to 2017 starring women earned more than male-led films, whether they were made for less than $10 million or for $100 million or more.

The research also found that films that passed the Bechdel test — which measures whether two female characters have a conversation about something other than a man — outperformed those that flunked it.

Befektetés alapján bontották szét kategóriákra a filmeket, például 0-10 millió, 10-30 millió, 100 milliónál több, és ebből csak kettőben vezettek a női filmek, de szerintük a legfontosabban, 100 fölött ők domináltak.

Viszont az egészet aláássa az apróbetű:

Studio System defines a “female lead” as a woman who is listed first in official press materials.

Avagy minden film, ahol a sajtóanyagokban a női név van elől, az “female lead” darabnak számít. Így jött ki, hogy ezeket a filmeket számolták a női oldalra:

Star Wars: The Force Awakens, Jurassic World, Star Wars: The Last Jedi, Avengers: Age of Ultron, Furious 7, Beauty and the Beast, The Fate of the Furious, Captain America: Civil War, Rogue One: A Star Wars Story, Zootopia, Finding Dory

Na most, izé, ha valaki szerint a Jurassic World, az Age of Ultron, a Fast and Furious filmek és a Civil War is női főszereplős, és miattuk mennek rájuk az emberek, az szerintem nézzen magába, vagy a nézők szemébe. Arról nem is beszélve, hogy még a Teenage Mutant Ninja Turtles-t is oda sorolták… Nyilván April miatt mentek a franchise rajongói.

Ami tényleg érdekes a tanulmányban, hogy a több főszereplős filmekbe érdemes erős női karaktert tenni a férfi mellé, nem kell trófeává lealacsonyítani őt. Meg nyilván csinálni női főszereplős filmeket is, hiszen azért ott is voltak nagy kaszálások, nem szabad minden ötletet kidobni mert “nőkkel nem eladható”. Amíg új dolgokat csinálnak nekik, addig a net is kevésbé fog fennakadni, mint egy létező franchise nőiesítésénél.

human
írta
2018. 12. 12. 13:55
megjelenés
16
hozzászolás


16 hozzászólás a “A női főszereplős filmek többet hoznak a mozikban?” bejegyzéshez

  1. Azért fél igazság. A 3 Star Wars szerintem tényleg női lead, meg a Beauty and the Beast. F&F meg Avengers filmek tényleg gáz. Bár Johansson a Ciwil Warban és Theron tényleg “nagyobb” nevek általánosságban, mint a csapatok amikbe csatlakoztak…

  2. És ezek után van képe a nyugati médiának háborogni, mikor Trump Fake News-nak hívja őket?

  3. Egyértelműen kell bele női szereplő is,erősebb így a hatás,de ez mindig is így volt nem értem ezt most minek szedték elő,fifty fifty arányban van.

  4. igen, ezt írom a cikkben, ezért van a jurassic world kiemelve :) de mindenképp csak co-star volt Bryce és Patt, semmiképp nem női főszereplős

  5. Hű ezek valami nagyon erős szert vettek be. Értem hogy NYT, de ezt bárki komolyan veszi? Ez a teljesen átlátszó érvelés kategória.

  6. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de engem nem lehet a női szereplő nevével becsalogatni a mozikba. Férfiak esetében is csak DiCaprio, Pitt, Bale, Affleck azok, akik szerintem folyamatosan jó filmeket szállítanak (vagy ők vagy a menedzsereik jó forgatógönyveket szereznek).

  7. belegondolva tényleg, nem volt még olyan film, amit az egyik kedvenc női színészem miatt néztem volna meg. már ha van olyan egyáltalán. hmmm. ellenben férfiaknál Gyllenhaal, McConaughey, de még Adam Scott miatt is kaptam le filmeket. érdekes dolog ez

  8. Wittgen, herceg: Én néhány éve Meryl Streep miatt ültem be a Margaret Tatcher-ös filmjére (a film középszar, de Meryl szenzációs benne), ez az utolsó ilyen emlékem női főszereplős filmről.

    A cikk amúgy tipikus SJW csúsztatás, senki ne lepődjön meg, ha “tudományos” szakcikkekben is hivatkozni fognak rá. A CAPTAIN AMERICA-Civil War mint female lead-film elég vicces. Ami meg szomorú, hogy aki ilyenkor ezt megjegyzi, az nőgyűlölő, de ez már messzire visz.

    Human utolsó bekezdéséhez +1.

  9. Ha elolvassátok az eredeti cikket(https://shift7.com/media-research) a posztban tett állításokból pár nem áll meg.
    A felsorolás a filmcímekkel nem a női főszereplős filmekről szól, hanem azokról amik átmennek a Bechdel teszten. Külön ki van emelve a cikkben, hogy a Force Awakens-ben Harrison Ford, a Last Jedi-ban pedig Mark Hamill a lead a szerkesztési elvük szerint még ha ezt nem is így érzed. Szó szerint ezt írják: From 2014-2017, eleven films crossed the billion dollar mark. All eleven passed the Bechdel test. Not all are female-led.

  10. @Wiitgen barmikor behuz egy olyan név mint ScarJo ( kiveve a kepregenyes bohockodasa), Natalie Portman, Amy Adams, Jessica Chastain, Emily Blunt:) de lehetne sorolni még

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.