Spider-Man: Into The Spider-Verse: az év képregényfilmje

El sem hiszem, hogy ezt a filmet a Sony köhögte ki. Mostanában rengeteg rossz döntésük volt. Ezek nem jártak anyagi következményekkel számukra, a Venom is kaszált, de minőségileg nem lehetett éltetni a stúdió termékeit.

Ehhez vegyük hozzá azt, Pókemberrel különösen mostohán bántak az évek során: a Spider-Man 3 nem volt túl erős, a rebootolt változatban az Amazing Spider-Man 2 sem remekelt. Sőt, magát a karaktert vissza is adták a Marvelnek, akik képesek voltak ismét felemelni Peter Parkert a Homecominggal. Erre a Sony csak összehozott egy majdnem tökéletes Pókembert magának, csak épp Miles Morales-re építve.

Nem szeretek ilyen bevezetőket írni, de itt nagyon a filmhez tartozik a múltja, hiszen újra eredettörténetet látunk, a ki tudja már hányadikat. Csak épp remixelve, meg valamennyire viccet űzve a sokszor elmesélt kezdetekről. A rajzstílus és hát a karakter miatt mentem el a filmre — Batman, Rozsomák, és Pókember örök kedvenc marad a gyerekkorom miatt –, de pont a hátam közepére kívántam egy újabb pókcsípést a vásznon. Már megint annyi Ben bácsinak? Hát nem, nagyon ügyesen játszanak pont azzal, hogy ennyi mindent tudunk már Pókemberről, és így jutnak el az érzelmi csúcspontokra.

A történet hiába multiverzumos, nem túl bonyolult, azért csak fiataloknak szánják: Kingpin “valamit keres”, amit csak másik univerzumokban képes megtalálni, ezért egy tudós segítségével neki is áll. Ez a portál nagy veszéllyel is jár, amit természetesen Pókembernek kell elhárítani. Csak épp melyiknek? A szerkezet miatt ugyanis jó pár változata összevetődik azon a síkon a hősnek, ahol egy pók épp megcsípte Miles Morales-t.

Igazából több mindent nem akarnék elárulni a sztoriról, mert az előzetesek is ügyesen voltak spoilermentesek, és a történet ha nem is meglepetéseket tartogat, viszont remekül kezeli őket, a vicces és az érzelmes részeket is szépen felvezetve és kifuttatva. A Spider-Verse elég sok karaktert mozgat, és nincs benne olyan, akit elhanyagolna. Már ez is nagyon ügyes. Még a gonosz indokainak felfedése is emberi a sok “engeddelhajam” rajz között, és emeli a finálé nagy akcióját.

Tényleg az a legmeglepőbb, hogy mennyi megható pillanat van a filmben. Furcsa, hogy ezt kell kiemelnem, de a hatalom felelősséggel jár és a többi bizony szépen volt alapozva. Ehhez Miles Morales származása is hozzá tesz. Nem mondanám, hogy szájbarágósan, de a srác származása, és ez alapján az, hogy mennyire hisz magában, az természetesen a központi témája a Spider-Verse-nek. Ahogy a családi kapcsolatai is. Viszont nem feketeként is simán működik, hiszen mindenki érzett más hasonlót, egyáltalán nem kényszerítenek minket valami Oscar-bait tanulságba. És eközben a sztori pörög, az animáció pedig különleges.

A látvány tényleg hatalmas, a végső harcot még Doctor Strange is megirigyelné, bár szerintem itt nem árult zsákbamacskát a Sony. Ez lenne a problémámba amúgy: a design fantasztikus, és tudom, hogy a “képregény életre kel” miatt volt szükség rá, de néhol zavart ez a direkt kevés képkocka másodpercenként. Lehet mert sokat játszok, de framedrop érzés volt a hagyományosabb jeleneteknél néhol. Ez tényleg csak számomra hiba, mert érthető a koncepció mögötte, amit végig is vittek természetesen, és valószínűleg kevés embert zavar így, mint engem. Szóval nem elrontották, hanem az art direction része.

Még éltethetném a hangokat, természetesen eredetire mentem, leginkább csak Nic Cage miatt, és abszolút megérte. Remélem a szokásos magyar hangját szerezték meg a szinkronos változathoz, mert annyit adott a karakterhez, hogy az őrült volt mögötte. De a többieket is felsorolhatnám, mert kötözködni egyik választással sem tudnék.

Tehát a Sony megcsinálta. Ami külön meglepő annak fényében, hogy egy jelenlegi jó mozis Pókember mellett kellett ezt tenniük, és sikerült, mást tudtak mondani.

30 hozzászólás a “Spider-Man: Into The Spider-Verse: az év képregényfilmje” bejegyzéshez

 1. Remek film minden szempontból. Én a Post Credit jelenetet emelném még ki, mert ott annyira hangosan röhögött a mozi, hogy soha nem fogom elfelejteni. Meg a zene is adta eléggé.

 2. Na jo, ugy tünik ezt csak meg kell majd nézni, annyira élteti mindenki, pedig engem nagyon taszit az animàcio stilusa…

 3. Bár nem láttam, azt kimerem jelenteni, hogy az év képregény filmje nem lehet, az már lement májusban. :)

 4. ha taszít akkor szerintem ne nézd meg, mert ilyen helyzetből születik utána a “ezt éltette mindenki, bah” érzés :)

 5. “Lehet mert sokat játszok, de framedrop érzés volt a hagyományosabb jeleneteknél néhol.”

  Köszönöm, és amikor próbáltam elmagyarázni engem néztek hülyének a többiek. :D

 6. Szerintem is év képregényfilmje, sőt talán a legjobb Pókember film is, nagyon élveztem minden percét, sokkal jobban, mint akármelyik képregényfilmet mostanában.

 7. “Nic Cage miatt, és abszolút megérte. Remélem a szokásos magyar hangját szerezték meg a szinkronos változathoz, mert annyit adott a karakterhez, hogy az őrült volt mögötte.”

  Jozsa Imre mar ket eve halott..

 8. Nagyon meglepett, hogy mennyire bejött, főleg úgy, hogy Miles Moralesről semmit nem tudtam, még is remekül szórakoztam. Ez a film egy szerelemes levél az egész Pókember jelenséghez. Érzelmes, vicces, bemutat egy rakat karaktert jól, jó sztorivonalakkal, felnőtt Peter Parker külön öröm. Az utalások, az üzenete, a gyönyörű animáció és látvány, Nick Cage és John Mulaney szereplése. Telitalálat. És igen, a stáblista utáni jeleneten nálunk is szakadt a mozi. :)

 9. Tegnap néztük, és az óta a hatása alatt vagyok, egyszerűen zseniális. látvány, poén, dráma, érzelem, minden maxra járatva.
  A legjobban a következőkkel tudnám összefoglalni mennyire is:
  sok kritikát kapott a Justice League bő egy éve, hogy mégis hogyan elvárható egy tökéletes univerzum építés film olyan karakterekkel, akiket eddig még nem láttunk a nagyvásznon. Hát Lord & Miller megmutatta, ÍGY KELL EZT CSINÁLNI !

 10. Soha nem nézek szinkronos filmeket de a rajzfilmeket néha jobban szeretem szinkronnal. Ezt is úgy néztem, mert kiváncsi voltam a 3d-re. A “framedrop” és a sok chromatic abberation miatt néhol elég érdekes volt a 3d sokszor olyan hatást keltett, mint ha rosszul konvertálták volna. Viszont bizonyos jelenetek miatt mégis megérte így nézni. Rég volt ilyen jó rajzfilmes moziélményem.

  Egyébként nem értem, hogy a rajzfilmek szinkronja, hogy tud ilyen jól sikerülni az esetek nagy részében, miközben a filmek kvázi nézhetetlenek szinkronosan.

 11. Azért anyagilag nem lesz bombasiker, hozott 35öt otthon a 90+reklámra. És jövő héten már komoly játékosok jönnek..

 12. Én tulajdonképpen csak a látvány miatt néztem meg, lévén nem vagyok képregény fan, de kimondottan jól szórakoztam rajta. A karakterek érdekesek voltak, a történet meglepően érzelmes, de még nem giccses csöpögés. A látvány pedig eszméletlen, abszolút egyedi lett ebben a tekintetben szerintem.

  SPOILER

  Egy dolog viszont nekem furi volt. Bizonyára a főgonosz ismert karakter a képregényekből, de én most találkoztam vele először. Kiderült, hogy azért ügyködik, mert elvesztette a családját egy Pókemberrel vívott kűzdelem miatt, és őket akarja visszaszerezni a gépezet által. De ez így nekem visszás egy picit. Adott egy karakter aki szeretné visszakapni a családját, és Pókember ebben meg akarja akadályozni. Szóval nem az van, hogy a gonosz elnyeri méltó jutalmát és bűnhődik, hanem egy bánatos embert foszt meg a vígasztalástól a hős. Tudom, hidegvérrel végez bárkivel aki útjába áll, és ne kezdjek el moralizálni, de nekem valahogy nem volt teljes az öröm amikor Pókember legyőzte őt. Biztos kimaradt valami, vagy elkalandoztam, és nem figyeltem oda mit mondotak erről a film közben. Help pls?

  Minden esetre csak ajánlani tudom a filmet, a látvány miatt pedig a moziban megtekintés erősen ajánlott.

 13. igen, ez is fontos, a gonosz sem csak simán gonosz, hanem érthető, emberi motivációi vannak. (abba most ne menjünk bele, hogy ki a hibás eredetileg:)

 14. CaptainJaffar:
  SPOILER

  Wilson Fisk egy visszatero fogonosz Pokember es ugy az egesz Marvel vilagban. Esetunkben a felesege is amiatt menekult el, mert latta, hogy mit muvel. -> ugye ennek kovetkezteben halnak meg.
  Wilson meg probalja “visszahozni” oket, de ugye nem visszahozza oket, hanem egy masik parhuzamos univerzumbol hozna be oket. Az o szemszogebol ez megoldas, de a jelen univerzumanak Vanessaja halott marad, es a masikbol meg hianyozni fog. Sot abbol kiindulva, hogy az erkezok szetesnek az uj dimenzioban, az ujakat is halalra itelne…

 15. Nekem mindig is Peter Parker volt Pókember, de ennek a filmnek sikerült megkedveltetnie Milest.
  Viszont számomra túl lett hypeolva a film. Orbitálisan nagy elvárásokkal ültem be az interneten terjengő 10/10 és 100/100 és “tökéletes film” értékelések alapján. És hát nem is tudta hozni azt. Az eleje nagyon jól és lendületesen indult, aztán utána rettentően belassult, és kicsit szenvedősnek éreztem, miközben tudtam, hogy ez kell, és le is kötött végig.
  Szóval jó film volt, de messze nem a legjobb. 7/10 (A Homecoming marad számomra a kedvenc Pókember film.)

 16. én is úgy érzem, mint JackPackage. Nagyon látom, hogy nekem ez nem fog tetszeni, de muszáj lesz megnéznem, mert úgy tűnik ez minden idők nem csak legjobb képregény filmje, de a legjobb film is, ami valaha készült, a kritikák alapján… és mivel én életem során csak egyetlen egy filmet értékeltem 10/10-re, valahogy olyan érzésem van, hogy akaratlanul is ahhoz akarom majd hasonlítani a sok pozitív kritika hatására és emiatt még rosszabb élmény lesz ez, pedig lehet egyébként kellemes meglepetés volna…

 17. Jó, szerethető film! A kritikában és a kommentekben már szinte minden elhangzott, ami bennem is fogalmazódott, úgyhogy csak a Cage-szinkron témához szólnék annyit hozzá, hogy Schnell Ádám egyszerűen zseniálisan passzolt Noir-hoz, a tojáslikőrös-nácis bemutatkozó monológnál badass-ebb dumát például nem sokat hallottam életemben, de gyakorlatilag minden mondata arany.

 18. “akkor kövessétek az én pontomat, sztem sme 10/10, nem tudom ki szórna annyit rá”

  ÉN! :D Igen, nem tökéletes a film de erre egyszerűen sajnálnék kevesebb pontot adni mert megérdemli, nagyon is. Pláne ha a spinoff filmekben, folytatásokban tartják ezt a minőséget.

  ESETLEGES SPOILEREK!!!!!!

  És VÉGRE mindenki aki megnézi a filmet és nem ismeri Miles Moralest láthatja majd hogy igen is léteznek más Pókarcok Parkeren kívül akik vannak olyan jók mint ő. Igaz Miles eredet sztoriját kicsit megváltoztatták, ami a nagybácsit illeti, nyilván ezen a részen kicsit Hollywoodizálni kellett de ezt elnézem nekik. Képregényben sokkal jobban ki van élezve a kapcsolatuk, hiszen ott a bácsikája miután megtudja hogy ő a Pókember próbálja rossz útra terelni.

  Az amikor Miles földjéről származó eredeti Pókember/Peter meghal az az egyik legszomorúbb jelenet talán, főleg azután, hogy megjelent a boltban Stan Lee is. Na ott, annál a jelenetnél könnybe lábadt a szemem rendesen. És amit ott mondott Milesnak, nem tudom most szó szerint idézni, hogy: “Ne aggódj idővel belenősz.” vagy valami ilyesmi mert ugye Miles Peter halála után sok más emberrel együtt Pók rucit vásárolt, ez ugye utalás volt arra hogy Stan Lee milyen sokáig sáfárkodott a szuperhős filmjeivel mire lett belőlük valami. Erre reflektált a boltban egyébkén a tábla is amire az volt írva hogy nincs visszatérítés. Mert Stan papi egyszerre volt kedves de ugyanakkor igazi üzletember is. :D

  Nekem a másik nagy kedvencem Noir Pókember volt, Cage hangja zseniális volt mellé, nagyon tudnék örülni egy spinoffnak róla, a poénjai egytől egyig ültek, szakadtam rajtuk. A Pókember világból talán a 3. legnagyobb kedvencem Gwen Stacy, akár sima emberként akár Póklányként és itt is tökéletesen áthozták a személyiségét és igen felvezették a kapcsolatát Miles-szal ami nem a film egyedisége szóval nyugi, nem Petert cserélték le.

  Természetesen a másik Póki is nagyon jó volt csak ugye ők nem kaptak annyi szerepet hiszen a filmben 3 főszereplő Pók van. de Penny Parker nagyon aranyos volt a kis robotjával, külön pacsi a japán anime stílusú rajzolásárt és kikacsintásokért. Neki is volt azért egy szomorúbb jelenete a robival.

  Végül pedig a másik Petert említeném aki szintén remek volt, talán a másik legjobb Miles mellett. Jake Johnson tökéletes hang volt a karakternek és szép kis karakterfejlődést kapott.

  Ja és ahogy sokan írtátok már Kingpin is végre egy olyan gonosz akinek nem csak a világuralom a célja.

  Na meg ugye Pókember 2099, hát mikor meghallották a moziban a nevét konkrétan kiabáltak az emberek. Gondolom sok kockával mentem moziba mert a mellettem ülők nem értették mi van. :D Nem is tudom mióta vártam hogy végre megjelenjen széles vásznon a karakter mert eddig gyakorlatilag csak képregényből ismerték vagy játékokból. És ugye vele vezették fel a folytatást is. Kíváncsi vagyok a Pók-verzum képregényt folytatják-e vele vagy más valami lesz.

  SPOILER VÉGE!!!!

  Szóval ja, a film nem tökéletes de egy olyannak mint én aki 20+ éve Pók rajongó az volt. Egyszerűen minden benne volt ami kellett sőt még több is. Egyértelműen a legjobb Pókember film sőt az év képregény filmje nálam. Hiába mondja itt pár ember, ennek a nyomába se ér a Bosszúállók. Teljesen más kategória a két film. Ha legalább ilyen lesz minden folytatás akkor áldásom rájuk. Különösen a női spinoffot várom mert nagyon jó karakterek.

 19. Úr Isten! Te jó ég hogy ez mekkora egy szardarab volt :( a 20. perctől kezdve végig azon járt az agyam hogy minél tovább maradok bent a moziban annál több időt baszok el az életemből …

  A film feléig kb meg se jelentek az alteregók… a story line döguncsi… poénmentes …

  kivártam a végét mert még is csak pókember megtiszteltem, de az alkotás nem érdemelte meg :(

  életem egyik legrosszabb film élménye és egyik legnagyobb csalódása

 20. És mivel többnyire azt vettem észre hogy hasonló az izlésem és a filmek megítéléseim Humannal, értetlenül állok az előtt hogy születhetett ennyire eltérő vélemény :D

 21. Hazaérve a filmről. Awesome! :)
  Miles Morales-t csak hírből ismertem, kíváncsi voltam rá, nekem eladta a karaktert a film.
  Külön piros pont, hogy nem úgy volt a fiatalok világa bemutatva, hogy érződjön az izzadság szag, mivel felnőttek rakták össze. Zenék adták, rajzstílusok adták, a Pók-csapat többi tagja adta.
  Gwen Stacy nagyon menő, barnahajú Petert storyja kerek volt. Anime-pókrobotos kiscsaj kawaii :D

  Nagyon jó poénok (az a aftercredit! XD), jó hangulat, nekem a legkifogástalanabb mozis élmény idén :)

  Köszi az ajánlót, human, az volt a végső lökés, hogy ezt moziban kéne nézéni :)

  Ilyen stílusú filmből 1-2 évente igazán benézhetne egy-egy :) (bár itt a téma is hálás volt a multiverzummal)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.