Bumblebee – még egyszer, elölről?

Lehet még új életet lehelni egy 6 filmes franchise-ba? Nem! Lehet jó Transformers filmet csinálni? Igen. Ez a két válasz tökéletesen illik a Transformers spin-offjára, prequeljére, ami mindenki kedvenc sárga bogárhátújára épül.

A történet a Bayhem darabok előtt játszódik, a 80-as években, amikor Bumblebee bázist létesíteni érkezik a Földre a Cybertronról menekülő autobotok számára, de megsérül, és ezt elfelejti. De nyilván a lázadást leverésén dolgozó álcáknak nincs ilyen nehezítés, akik pedig Optimust keresve érkeznek a bolygónkra.

Innen két felé szakadtam nézőként: hiszen a főszereplő fiatal lány talál egy emlékezetkieséses földönkívüli kocsi-lényt, és megismerkedik vele, az egy fasza családi kalandfilm volt. Kicsit Iron Giant, kicsit ET, kicsit más, nem is ez a lényeg, hanem az iskolai cikizéses szálon kívül tök jól működött. Iszonyat jókat lehetett mosolyogni ezen vonal játékosságán, érzelmi töltetén. Hogy is mondjam.. cuki volt.

És itt még el is fértek az álcák is. Valahogy sikerült a Transformers fiatalos történetének szellemiségét megidézni a konfliktusokkal. Átjött a “12 éves gyerek játszik”-szerűség, ami Bayhamnek nem igazán ment, főleg a vége felé. Nem bonyolult, a tétek homályosak, pár fordulat sakkbábúmozgatós, viszont érezni mögötte, hogy ez nem véletlenül van így. Többnyire.

Ami problémásabb, hogy a Bumblebee az csak soft-reboot. Ez azt jelenti, hogy igyekeztek a már látottakhoz csatolni, feléleszteni vele a franchise-t, és ez ássa kicsit alá az egészet. Nem olyan szempontból, hogy valami nem stimmel a Transformers 1-5 fényében, hanem ahogy ezekhez a filmekhez próbálják simítani a látottakat. Viszont ez csak kínos kérdéseket szül, főleg a filmről kifelé menet.

Viszont a többi működik, és van szíve a műnek, így valahogy mégis a pozitív irányba billen az a mérleg. Ezen a látvány is segít. Tényleg bírom Bay-t, a minap ment a Szikla a tévében és úristen mennyire tudott az öreg régen, de amit a Transformersben művelt a sok közelivel, az szerintem borzasztó volt. Itt viszont már onnan kezdhető az éltetés, hogy a robotok könnyen megkülönböztethetőek, így a harcuk is ezerszer követőbb. Hogy a jelenetek geometriájáról ne is beszéljünk. Nyugi, nem matekóra jön, csak így szokták röviden leírni, amikor a néző pontosan tudja ki hol helyezkedik el a térben a jelenet közben. Bay ugye a káosz felé hajlott (pedig régen…), viszont Travis Knight a tisztább kidolgozást preferálta.

Érdekes amúgy a kettévált nézősereg abból a szempontból is, hogy “minek kellenek az emberek egy Transformers filmbe” is elhangzik, míg szerintem a Bumblebee szíve és lelke az volt, ahogy Hailee Steinfeld és a robot barátkozott, robogott a konfliktus meg a változás felé. Elismerem, hogy egy jó Cybertronos, robotháborús filmből is ki lehetne hozni valamit talán, de ez egy másik történet, és pont a két faj közötti dinamika működött, a How To Train Your Dragonra hasonlító rész.

Valahogy tök jó pozitívan kijönni egy Transformers filmről. Ha kicsit merészebbek, és elszakadnak Bay filmjeitől teljesen, kidobnak mindent, ami a franchise miatt kell, és a “fiatal felnőtt meg a robotja” vonalon rendbe tesznek pár dolgot, akkor még kúszhatott volna feljebb is a film, de azért így is messze volt a csalódástól.

human
írta
2018. 12. 23. 16:16
megjelenés
13
hozzászolás


13 hozzászólás a “Bumblebee – még egyszer, elölről?” bejegyzéshez

 1. Nekem is tetszett a film.
  “…az iskolai cikizéses szálon kívül tök jól működött.”
  Ezzel azért nem értek egyet,mert ahova kifutott azon nagyon jót nevettem.Tök jól felépített poén volt.
  A kritikával egyetértek.A film vége elég érdekes volt(bÚcsÚ a kocsitól) a Bayesek után de az 5. rész annyira rossz volt,hogy ennek megbocsájtottam minden kis hibát.
  A rendezőben bíztam a Kubo után és be is jött,csak a borzalmas szinkront tudnám feledni.Na mindegy majd itthon még sokszor lejátszóba kerül.

 2. Árkád játszotta eredeti hanggal, nem véletlen megyek mindig így megnézni, párom és én is jól szórakoztunk, én imádtam az első trafót, utánalevők erősen zuhantak színvonalban, unaloműzőnek megnéztem az 5-et is, de hát még növelte is az unalmam.

  Ez viszont jó volt, egy nagyon erős jó, én kiemelném John Cena által játszott karaktert, pont jó volt az arány a komédia és a komoly katona között nekem. A főhősnő családi szála egy kicsit nekem nem volt megfogós, de ez lehet egyéni hangulat kérdése, a katonán jót röhögtem többször is, az animáció, a verekedések, a viccek bőven eddigi legjobb szintjén vannak, az elején levő Cybertron jelenetek szintén nagyon tetszettek (szerintem szintén eddigi legjobb, tényleg legközelebb ez állt az alapanyaghoz, nem az az alien film díszlet ami néhol már volt előző részekben).

  Nézzétek meg, szerintem nagyon jó volt!

  (újra: árkád, felirat nélküli verzió, aki kedveli, voltunk rajta vagy 6-an megint, tessék életbentartani az árkád eladási statisztikáiban ezt a vetítést is)

 3. Erre amúgy miért kellett 11 évet várnunk? Hja..profit miatt. Első Transformers film amit bármikor szívesen leülök megnézni és nem csak skippelem a jeleneteket hogy lássam a cgi masszát amit harcnak neveznek a korábbi részekben.

  A design gyönyörű volt..nosztalgia az kb maximumon pörgött…főleg mikor bejátszották az egyik zenét a 86-as movie-ból meg végre…végre az Álcáknak volt személyiségük mintsem nyomatni a kínos sz*r egysoros szövegeiket.

  John Cena meg meglepően hozta a formáját…szívesen elnézném még ilyen szerepekben.

  Amúgy szerintem ha sikeres lesz a film (drukkolok!) akkor simán lehetne ez reboot ahogy van…azt nekem senki nem magyarázza be hogy ez a Bayformershez igazodik..főleg a stáblistás jelenet után.

 4. Ma én is megnéztem, mert nekem az első előzetes az emlékezetes zenéjével rögtön eladta a filmet.
  Csak így ömlesztve, összefüggések nélkül milyen érzelmeket váltott ki:
  Örültem: a régimódi robot kinézetnek, a Nulladik. óra filmre tett rengeteg utalásnak, a zenei betéteknek (különösen The Touch-nak), a kisebb léptékű történetnek, nem akciójelenet követett akciójelenetet.
  Aminek nem annyira örültem: kedves volt a lány és kocsija között szövődő barátság bemutatása, de közben valahogy a történet ellaposodott, igen, picit több akció kellett volna bele. Nekem a harcok továbbra is túl közelinek és kapkodósnak hatottak. A kötekedő osztálytársak szála szerintem felesleges volt.
  A film végén pedig volt egy számomra totálisan bárgyú és bugyuta jelenet, amit eredetileg karakterfejlődésnek szántak.
  (SPOILER: A lány összeszedi bátorságát és a már rég elfeledett toronyugró technikáját bevetve a robot után ugrik a vízbe, majd a víz alatt megsimogatja az arcát. De miért? Mit remélt, mi egyebet tud tenni a vízben süllyedő robot barátjáért, kihúzza? Bocs ez a jelenet totál kizökkentett. )
  Illetve a film scoreja nem túl maradandó, Dario Marinellinek ez most nem sikerült.
  Lehet szeretni ezt a filmet, de bizony vannak hibái. Én egy picit csalódottan jöttem ki róla, pedig nagyon szeretném szeretni.

 5. Még valami pozitív, igaz, hogy ez is a film egyik végén látható jelenethez köthető, szóval SPOILER megint.

  Mikor Camarová változva a Golden Gate hídon Dongó elhúzott egy hatalmas piros pótkocsis kamion mellett, no akkor óriási vigyor telepedett az arcomra.

 6. Az tényleg szánalmas, hogy oda futott ki a “szinkron harc”, hogy csak eredeti hanggal vagy szinkronosan lehet nézni…
  A film viszont tényleg kellemes felüdölés a téli szüneti darába. Ha erre és így építik tovább az új világot az nagyon tetszeni fog.
  Azért mikor megláttam pár autobotot és álcát rögtön bevillantak a 2004-es Energon széria részei. Plusz az, hogy hogyan emlegették az energont, mint anyagot én nagy reményt tettem a szériába. :D

 7. Ha jól tudom, akkor ez a Tranformers film nyitott eddig a legrosszabbul, szóval a közönség válasza: inkább folytassátok a szart.

 8. Madhew várható volt.mert hiába a lelkesitőkritikák 3 évet minimum várni kellet volna egy Bumblebee filmmel.Túl frissek még a korábbi filmek ahoz,hogy ne Michael Bay agymenéseire asszociáljon a tömeg.Mert aki nincs képben napi szintem hollywoddal mint te vagy én azoknak a Bumblebee csak rakás szar Transformers hülyeség.nagyon szomorú vagyok…

 9. @Madhew: abelh épp most válaszolta meg a Box Office cikkben miért nyitott csak ennyin. December van, ünnepek és most kimondottan sok ellenfél is. Ha ezt nyárra tették volna akkor szerintem simán kezdhetett volna egy 60 millával.

  Ami a filmet illeti. Eddig is utáltam kb az összes Transformers filmet, talán az 1. az egyetlen ami nézhető és nem kapartam tőle az arcomat, pedig az első három rész megvolt, magam se tudom, hogyan sikerült. :D VISZONT ez önálló filmként is megállja a helyét ami a cukiságon kívül talán a másik legnagyobb erénye. Mint azt írtam nem tudom merre haladt a sztori de nem is számít elvégre ez előzmény. Innen bármi lehet, szóval ezért se értem Human mire gondoltál pontosan mikor azt írtad hogy kínos kérdéseket szül. Bennem egy kérdés merült fel a filmet látva. Miért is kell ide Bay? :D Végre egy Transformers film ami nem csak robbantgatásról szól hanem van lelke is. Mondjuk nem is vártam kevesebbet Travis Knighttól. Nem tudom, vajon mennyi esély van arra hogy még bekerüljön Oscarra? Bár ha az Aquaman is kiszorult ami kész vicc kategória akkor ennek se lesz több esélye.

  No mindegy. Haile Steinfeld nagyon jó volt. Bár ez se meglepő mivel azóta követem a karrierjét mióta láttam tőle az “The Edge of Seventeen”-t. Gyakorlatilag több kémia van közte és Dongó közt mint bármelyik Transformers szereplők közt. Ami azért sokat elárul. És igen a film elég erősen hajaz az 1. részre csak szerepcserével, de egyrészt Hailee fényévekkel jobb színésznő mint pl Megan Fox, és szerintem szebb nő is, az aranyosságról nem is beszélve. De szerintem még Shia LaBeoufot is lenyomja simán. Ráadásul még a partner srác is kedvelhető ami elég kevés filmnél mondható el. Plusz pont hogy nem erőltették a romantikus szálat náluk. Sok dolgot tudnék még írni de maradjunk annyiban, ha a folytatásra marad Hailee és Travis Knight, akkor én is maradok. Máskülönben nem hiszem hogy fog érdekelni a folytatás.

  Egyébként azt még hadd említsem meg hogy szerintem Cena nyomott egy The Rock-ot. Meglepő de ő is jó volt. Idővel lehet belőle akkora sztárocska mint Rock-ból. :D

  A filmre én 9/10-et adtam mert azzal a pár hibával együtt is a legszórakoztatóbb Transformers film és már csak ezért is megérdemli. Egyébként ez a December nagyon durva Hailee Steinfeldnek. Ugye itt van neki a sikeres Űrdongó és ott van a legjobb Pókember film amit eddig látott a nép, a Spider Verse. Nem panaszkodhat az tuti.

 10. Remek volt. Jól működött az ember-gép kettőse. Nem bonyolult, szépen követhető történet. Jó felütéssel (a kezdés hatalmas volt). Szerethető, nagy szívvel, hatalmas 80-as évek megidézéssel. Hálás vagyok ezért a filmért Travis Knightnak.

 11. Nekem is nagyon tetszett a film. Ezek után Travis Knight csinálhatna egy igazán jó TMNT filmet is. :)

 12. Nem rég értem haza a filmről.Nos leszögezem:Michael Bay kapja be amiért kinyirta a sorozatot mert miatta bukta lesz ez a film.az utóbbi idők legjobb Trafo filmje.Úgy kb 2007 óta a legjobb.Iszonyat élvezetes és jópofa film volt.Nagyon élveztük,a terem tele volt és annyit nevettünk.Rengeteg jó pofa poén volt ami tényleg vicces volt.Nem voltak idegesitők a karakterek!A kötelezően vicces srácon tudtam nevetni!Nem taszitott :D ez nagy szó.Mert vicces volt.Az akciókból és Cybertronból lehetett volna kicsit több de jók voltak.Nem baszták el!! 10/7

 13. Human még annyi zavart,hogy volt a jelenet mikor a házban ökörködött Dongó és széttört mindent na ott kb 3-4 méternek saccoltam a végén a bossfightnál már Godzilla méretűnek tünt. Miért vannak ezek?Ez feltünt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.