Bird Box – anyának lenni baromi nehéz

Mondjuk Sandra Bullock karaktere legalább nem az apokalipszis kitörése után vállal gyereket, hanem még előtte. Elnézve pár jelenetet gondolom az anyaság lelki nehézségeiről szólhat a Bird Box, a végén olyan jelképesen nyílik ki az a doboz, válik teljessé egy élet.

A körítés viszont fogyasztható?

Konkrétabban a történet: valami rejtélyes kór pusztít az emberek között, akik látszólag megőrülnek tőle. A főszereplő egy terhes nő, aki épp a kórházban jár felülvizsgálat miatt. Onnan kifelé pedig eléri azt a kisvárost is a “kór”, ahol él, szóval pillanatok alatt elszabadul a káosz, és elkezdenek hullani az emberek. Innentől a legtöbb posztapok filmes klisé előkerül. Egy csapat idegen összeverődik, aztán kajáért kell menniük, a különböző személyiségek között konfliktus van, a már összeszokott csapatba új túlélő érkezik, és más veszélyek.

A “szörnyekről” sokaknak majd a Happening ugorhat be, csak itt bekötött szemmel kell futni a susogó bokrok elől. Ja igen, a szörnyeket nem is mondtam: nem szabad rájuk nézni. Ez a veszély. Akkor őrül meg az ember, ha véletlenül meglátja őket. Ezért vannak a szemfedők nehezítésnek. Már a trailereknél is tiszta volt, hogy a Quiet Place évében sokan fogják ahhoz hasonlítani, és hát annál gyengébbre sikerült.

Nem borzasztóan rossz a Bird Box, ne értsetek félre, csak hiányzik belőle valami plusz. Itt van egy rakat posztapok filmes klisé, amiből keverhettek volna valami érdekes koktélt is, de nem sikerült, emiatt a közepes szintet üti csak meg a végeredmény. Ezt most nem is az esetleges mélyebb tartalomra értem. Ugyanaz amúgy, mint az Apostle: a kidolgozás miatt egyszerűen nem marad az emberrel a film. Nem lehet emészteni, gondolkodni rajta, mert a tényleges cselekmény nem az igazi, kizökkenti a nézőt, aki fenn is akad rajta.

Érdekes amúgy ez a kizökkentés dolog, és mivel úgyis elkerülhetetlen a hasonlítás: a Quiet Place valahogy végig pörgött, sokkal ügyesebb volt a forgatókönyve. Persze utána (meg páran közben is biztos) “héé, ez most akkor” módon fennakadtak, de a nézése közben jól adagolták a képtelenségek emelését a néző számára, lehetet izgulni, volt lendület. Ezzel szemben a Bird Box iszonyat darabos, “most ez a klisé” módon van összetéve. Nem tudom a könyvben hogy van (nem is akarom erre terelni a társalgást), de itt olyan érzés volt, mintha a vágó próbálta volna megmenteni a filmet. Az egész flashback szerkezetű, látjuk a karakterek jelenjét, ami egy izgalmas és veszélyes utazás, és onnan ugrunk vissza arra, hogy miképp jutottak el abba a helyzetbe. Avagy a tényleg feszült jelenettel próbálják a “múlt” unalmát feldobni, így viszont nem áll össze az egész. Bár a megismert információk tesznek hozzá Bullock karakteréhez, döntéseihez, de elmarad az érzelmi katarzis például a zuhatag előtt résznél.

Leginkább hozzám hasonlóknak ajánlom. Mármint ezt úgy kell érteni, hogy tipikusan olyasmi, ami egy toplistára nem fog felkerülni, 2 év múlva eszünkbe sem jut majd, mint mondjuk a Jericho sorozat, de mivel posztapok, és nem siralmas, így zsánerdarabként elment. Mint amikor valaki szereti a rablós, vagy képregény filmeket, és a 6/10-eket is simán tudja élvezni a stíluson belül.

human
írta
2018. 12. 23. 15:15
megjelenés
16
hozzászolás


16 hozzászólás a “Bird Box – anyának lenni baromi nehéz” bejegyzéshez

 1. Szerintem jó volt, Sandra Bullock még mindig szuper színésznő. John Malkovich is hozza az üvöltözős formáját. A végét éreztem csak túl simának, lehetett volna ott több dráma. Egy fontos megjegyzés: ez a történet létezett előbb, a Quiet Place csak ezután jött.

 2. Sparrow: igne, a könyv előbb volt, de ez nem segít a film megítélésén szerintem, a tök hasonló témájú filmekből nem ez fog fennmaradni.

 3. Ezt a filmet sem lehet okosnak nevezni, de a Quiet Place ostobaságától még így is elég messze van. Kevésbé is untam. Összességében nálam is 6 pont, teljesen felejthető.

 4. Sokkal jobb, mint a Quiet Place, ami 5 percenként felkúrta az agyamat az emberek faszságaival, az abszolút illogikus gondolkodással. Itt is volt olyan persze, amikor azt mondta, hogy a szereplő hülye, de elég kevésszer, és még az is jobban magyarázható volt, mint a Quiet Place-ben bármi.

  A Bird Box nem hibátlan, mégis végig élvezetes, izgalmas, és nem is oldják meg a rejtélyt, szimplán próbálnak túlélni. Sanda Bullock igen jól játszik, és a gyerekek is sokkal értelmesebbek. Részemről is 10/6, a hetet nem tudta elérni, de így is dupla annyit adok rá, mint a Quiet Place-re.

 5. “felkúrta az agyamat az emberek faszságaival, az abszolút illogikus gondolkodással.”

  ez szerintem hibás gondolkodás egy filmnél, attól hogy egy karakter nem szerintünk logikusan dönt, vagy nem értünk egyet vele, még nem biztos, hogy a film logikátlan.

 6. Nekem is tetszett. Az elején azt hitten vagy 6 percen át, hogy Paulson Sandy feleségét játssza, de tévedtem :D szóval rögtön szomorúan kezdődött az egész
  Jobban bejött, hogy a “szörny” megfoghatatlan, nem pukkanthatod csak úgy szét egyszer csak
  A csónakos rész és az erdős a kislánnyal meghatott.
  És igen plusz pont, hogy már terhes volt :D

 7. A könyv után ezzel az volt a baj, hogy nem tudta fenntartani a feszültséget. A könyv során végig lehet izgulni, itt meg ugráltunk jelenetről jelenetre. Plusz a világ megértéséhez is sok infót kihagytak.
  De Sandra úrhölgy miatt nézhető volt, van egyfajta varázsa a csajnak :D

 8. Kétszer is írod human, hogy megőrülnek, ha rájuk néznek. Ez elég tág fogalom, lehetnének akár agresszívak is, de nem ez történik, mindenkiben az öngyilkosságot ébreszti fel a dolog, és onnnantól semmi nem számít, csak hogy az ember kinyírja magát. Ezért sem veszélyesek közvetlenül, kellett valami megfogható ellenség, innen a tényleg hibbantak.
  Sandra Bullockra meg nem tudom, mit veritek a nyálatokat, szörnyű még ránézni is annyira merev az arca a botoxtól. Az utolsó snittet nézzétek meg újra, ahogy felfelé néz. :D

  A könyvet amúgy lényegében lekövetik, ott is így ugrálnak a csónakos meg flashback részek.

 9. Szerintem elég jó film volt, a 6/10 teljesen korrekt. De hozzá kell tennem hogy sokkal jobban indult, az első ~15 perc erős jól felépített nyitás volt, utána kezdett szétesegetni.

 10. Szerintem ez a film rendebn van sörrel, pop corn-al. A Quiet place szerintem egy vállalhatatlan film a mai napig, ennél mindenképp rosszabb.. Csak vélemény..

 11. Ti megis mit neztetek? Pont, hogy nem mindenkibol az ongyilkossagot valtotta ki.. es ez szerintem pont egy erdekes reszlet volt, engem elgondolkodtatott, hogy mi alapjan lett valaki ezeknek az entitasoknak a “bábja” vagy nevezzuk barminek. Elhangzott valami olyasmi, hogy aki kivancsian fordult felejuk azok lettek ilyenek. Ez volt talan a legerdekesebb a filmben.

 12. msl: Agresszívan indítasz ahhoz képest, hogy te nem figyeltél. :) A gyenge elméjűekre volt olyan hatással. Fish fingers aki a boltban dolgozott és azok pl. akik a diliházból szabadultak ki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.