Blindspotting

Az év egyik legjobb radar alatti filmje? Nem tudom miért nem tettem ki anno az előzetesét, itt van a link pótlásnak. Mondjuk nagyon rosszul adja el a Blindspottingot, mert egyáltalán nem olyan erőszakkal teli gengszterfilm-szerű dologról van szó. Helyette inkább egy nyers kép a San Francisco melletti Oakland átalakulásáról, meg a faji kérdésekről nem csak ott. Mégsem hegyibeszédes, két jelenetet kivéve, hanem humorral fűszerezett őszinteség.

A történet középpontjában egy fekete férfi áll, aki büntetése utáni próbaidejének utolsó 3 napját tölti. Nyilván nem akar semmibe sem belekeveredni, csak békésen akar élni. Amikor is tanúja lesz annak, amint egy rendőr lelő egy fekete férfit. Most jön a De.

A Blindspotting kiforgatja a filmes elvárásainkat, meg amit a trailer sugallt, hiszen egyáltalán nem arrafelé megy, hogy ezután zaklatják a zsaruk, hogy hallgasson. Nem is oda, hogy vívódik: bajba kerüljön-e egy vallomással, vagy maradjon csöndben, húzódjon meg. Ennél sokkal nagyobb témákat bont ki, hiszen már az a helyzet abszurditását jelöli, hogy nem az előbb említett irányba halad a történet, hanem nagyjából ez az erőszak a mindennapok része, mindenki túl lép rajta. Mondjuk a főszereplőnek kicsit nehezen megy a feldolgozása.

Mindeközben a gazdagok is költöznek a Bay Area-ba, ahol a költöztetőként dolgozó főszereplő és legjobb barátja él. Ez azt jelenti, hogy az ottani kultúra is változik a dzsentrifikáció által, viszont ez sem fekete-fehér módon van ábrázolva.

Bár előkerül, hogy a fehérek bekebelezik a helyiek kultúráját (nem csak a feketékét), viszont a legjobb baráton át az is, hogy a rossz vonatkozásait, a wannabe gengszterséget is. És ez utóbbin mindenféle módon túl kéne lépni: nem belelátni minden feketébe ezt, csak mert vonzó ez a veszély, de közben félelmetes is, hanem mindenkinek hátrahagyni azt. Például a főszerepló anyja azt emlegeti, hogy végre jobb a környék, ő mindenképp maradni szeretne, részt venni az egyenlőségben.

Persze itthon pont ezt a problémát nehezebb átérezni, főleg a nüanszait, nem ebben vagyunk (hanem egy másikban, arról miért nem készül ilyen film), viszont a Blindspotting a humorának segítségével közelebb hozza mégis az egészet. Annyira nyersek, és két jelenetet kivéve életszerűek a karakterei, hogy életre kelnek a vásznon. És így a problémák felé is empatikusabban tekinthetünk.

8 hozzászólás a “Blindspotting” bejegyzéshez

  1. egyik kedvenc filmem idénről. csak azét néztem meg, mert elérte azt a pontozási szintet ami felett a sok kis film közül válogatok. nem gondoltam volna hogy ennyire adni fogja:)

  2. *Spoiler* Gondolom, hogy az egyik ilyen jelenet a végén lévő rap rész lesz, de melyik másikra gondolsz human? *spoiler vége*

    Amúgy tényleg jó film volt, mindenképp érdemes megnézni.

  3. Ráadásul Obama nemrég tette bele ezt a filmet a 10 idei legmeghatározóbb film köze amit látott! Szóval gondolom ezért került most előtérbe!

  4. Nálam is az év egyik legjobb alkotása lett. Király film egészként is és zseniális jelenetek vannak benne amikre a mai napig élénken emlékszem, pedig azóta láttam már pár filmet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.