Alita: Battle Angel – mindenképp szép

Avagy Alita: Unbreakable. Robert Rodriguez megmutatta, hogy az igazi feszültségről semmit sem tud mostanában? Pedig régen szállított pár jó filmet, bár ekkora blockbustert még sosem bíztak rá. Konkrétan érdekes megnézni a profilját, és rájönni, hogy az Alita-t a Spy Kids filmek miatt kaphatta meg, nem pedig a Sin City vagy Desperado utózöngéjeként.

Most nem az jön, hogy teljesen földbe döngölöm a filmet, mert a szépséget muszáj díjazni azért, és hát az Alita többnyire gyönyörű. Igen, a “robot” az akciójelenetekben néha elfelejti a fizikát, és némelyik jelenet egyszerűen túl sterilnek érződik, pedig a lepukkant romvárosban vannak. Viszont mindezek ellenére is lenyűgöző sokszor a látvány. Ha jól láttam, akkor sok díszletet építettek, és ez érződik, amikor nem pörög a cselekmény, csak él a város, és benne a karakterek.

A probléma sajnos a történetnél kerül elő. A film igazából le sem tagadhatná, hogy legalább trilógiának tervezték, szóval ez az első rész, ami csak a világépítésre ment el, és a bevételek alapján folytatást sosem kapunk majd. Viszont a nagy építkezés közben elfelejtettek berántani minket a cselekménnyel.

Az Alita sok száz évvel előttünk, a jövőben játszódik, egy nagy háború után, amiben csak 1 lebegő város maradt fenn, és alatta a földön egy azt kiszolgáló romváros a szegényekkel, akik fel akarnak törni a gazdagok közé. Legalábbis erre vágyakoznak sokan odalenn, és ezért bizony kegyetlenül eltapossák egymást is. A lebegő város alatt van egy lomtelep, ahol a szegények kiber-robot orvosa talál egy még élő agyat egy szétroncsolt android testben. Nosza, életre is kelti, így ébred fel az emlékek nélküli Alita. Aztán szépen lassan elkezd derengeni a memóriája, látszik, hogy valami ősi tudás segíti, olyan, ami már 300 éve letűnt. És innentől szinte megállíthatatlan.

A sztori bizony adna lehetőséget valami jóra, de egyrészt ott van, hogy a filmben egyszerűen nincs “minden elveszett” pillanat, sosem izgulhatunk, Alita mindig megállíthatatlannak tűnik. Igen, még a legnehezebb pillanatok után is rögtön tudni mi lesz. És a hősök is rögtön tisztában vannak vele. Nem tudom miért pont ezt emeltem ki a történetből, hiszen a legfőbb probléma az, hogy az egész egy fél sorozatévadnak tűnik, amit levágtak 2 órásra. De tényleg, néha furcsán megoldódnak a dolgok, túltömött a film, és másfél óránál olyanok történnek, amik egy történetben az elején szoktak, vagy hogy mondjam.

A befejezés pedig konkrétan egy cliffhanger, hogy “na mi lesz”. A film csúcspontja egy lópikula előtte, nem komoly konfliktus, ami felvezeti a következő részt. Az Alita egyszerűen felhúzza a nézőt, és utána otthagyja kielégítetlenül. De tényleg, már ment egy ideje, az órámra néztem, láttam, hogy csak 20 perc van hátra, és akkor már tisztában voltam vele, hogy nem jutunk el igazából sehova.

Itt tényleg azt tudom mondani, hogy a moziba filmekért megyünk, azoknak magukban is működni kell, főleg egy “első résznek”, és esetleg utalni bennük a folytatásra, nem pedig “ezt trilógiának terveztük” módon elkezdeni a forgatást. Ez egy tévésorozat eleső pár része, megismerjük a világot, és az egyelőre szinte elpusztíthatatlan főszereplő kap némi motivációt a folytatásra. Amit sosem látunk majd.

Vannak értékei az Alita-nak, a közepe felé amikor kiderülnek róla dolgok, az külön tetszett, és legalább nem egy szuperhős franchise sokadik darabja, de a sok hibája miatt mégsem tudom teljes szívvel ajánlani. Tipikusan sosem újranézős a film, de egynek azért elment moziban.

human
írta
2019. 02. 18. 13:20
megjelenés
52
hozzászolás


52 hozzászólás a “Alita: Battle Angel – mindenképp szép” bejegyzéshez

 1. Szerintem rendben volt. Nem kiemelkedő, de azért némileg komolyabban vehető, mint a képregényfilmek 90%-a.

  80%

 2. A haverok kb ugyan ezt nyilatkozták, hogy “szép volt de minek”, hát gondoltam még megvárok 1-2 hozzáértő véleményt. Nos ezt akkor majd inkább otthon. Köszi a kritikát.

 3. Dark Eagle-t meg kell követnem, gyönyörű a film. IMAX 3D-ben elképesztően látványos volt, Alita hihetetlenül élethű. Valószínűnek tartom csak a gagyi laptopom kijelzőjén hatott gagyinak a film látványvilága, a nagy vásznon ennek már nyoma sem volt.

  A sztori maga nem nagy szám, egyszer nézős, szórakoztató cyberpunk, mélységet mondjuk ne keressünk benne. A szinkron még a szokásosnál is rosszabb volt, Alitának néha olyan volt a hangja mint egy értelmi fogyatékosnak.

  Összességében nem bántam meg, hogy beültem rá, a látvány kárpótolt minden gyengeségért, ezt a filmet tényleg IMAX 3D-ben kell látni.

 4. Nekem tetszett, tipikus “hétpontos” film. Látvány és akciók tetszettek, szóval nézős lesz még. Illetve Alita karaktere/személyisége kifejezetten jól el van találva szerintem. Ami nem tetszett az az utolsó 20-30 perc, ott hirtelen nagyon sok minden történt nagyon rövid idő alatt, olyanokat ugrottunk meg olyan váltásokat csináltak egyes karakterek mintha kinyestek volna 20 percet onnan, hogy 2 órás lehessen a játékidő. A végén a cliffhanger meg egyenesen pofátlanság. Nem zavarnak a “mozis tévésorozatok”, itt is kevésbé zavarna ha nem tudnám, hogy esélyesen sose folytatják, de így nem illik.

 5. Nagyon gyenge, nem értem miért van mindenki úgy elájulva tőle. Minden izgalmat, feszültséget mellőző tucat látványfilm. A dráma tök felületes, erőltetett, a szerelmi szál kb olyan tinédzser 13-15 év korú szintű. A látvány meg… Oké moziba látványos volt. De nem vágtam hanyat magam tőle. Egy videójátékban pl.: Detroit Become Human részletgazdagabb, jobban ki voltak dolgozva az arcok, a mimika. Nàlam 10/4

 6. Csak megerősíteni tudom Human-t. Látvány rendben, történet gagyi. Indító résznek ez így gyenge. Ugyanakkor a zenéje rendben volt és osztom Zoli véleményét is és én is többre értékelem mint a mai képregény filmeket. Ami a legjobban zavart, hogy mintha több már látott filmből lettek volna átemelve jelenetek. Többek között volt itt:

  SPOILER

  Rollerball játék, Cliffhanger zuhanás, Transformers-es lassítás, Aliens-t idéző helyszín, Blade Runner érzetű városkép, Alkonyattól pirkadatig bárja modern köntösben, Terminátorhoz hasonló robot fej és még biztos akad ami nem jut eszembe.

 7. Végül csak az Alita nyert a boldog halálnapot 2-vel szemben és hát egyet kell értsek Humannel.
  Egyszer meg lehetett nézni moziban, voltak szerethető karakterek, kifejezetten kimagasló zenék 1-2 jelenetben (ez utóbbit manapság valahogy nagyon hiányolom a filmekből..), (faék?) egyszerű, kiszámítható történet és igazából 1 nappal a megtekintést követően, miután megkérdezték a kollégák, hogy ajánlanám-e, nem tudtam rávágni, hogy igen, fussatok rá, mert nagyon filmszerető embernek kell lenni ahhoz, hogy ne úgy gyere ki a teremből, hogy ez egy nagy rakás szar volt.

  Nem az, csak nem 10/10-es film, 10/10-es filmélménnyel – ahogy a heti mozibemutatóknál kezdtétek fejtegetni néhányan (ahhoz azért szerintem, – nem azt mondom, hogy mindfuck vagy állkapocs leszakító történetet kell lepakolni az asztalra – de ennél azért jóval több kell.
  A látvány (elsősorban amit Alitával csináltak), az lenyűgöző, de ennyi.

  Hozzáteszem nem okozott akkora katarzist, mint vártam.

  Kicsit elfogult vagyok Waltz-cal kapcsolatban, úgyhogy elsősorban miatta előlegeztem meg az erős 6/10-et (najó meg Junkie XL miatt és a vége főcím előtti cameoért – ott azért leszakadt az állam:D a minap csak hiányolni kellett és bádábumm megleptek, nem is kicsit)

 8. Bene: ki mindenki van elájulva? a poszt csak a látványt írja pozitívba, rottenen csak 60%. már most van nem éltető komment. egyáltalán nem látok össznépi elájulást, amivel te “szembehelyezted” magad.

 9. Human
  Nem konkrétan neked írtam, hanem nagy általánosságban. Az embereknek Magyarországon nagyon bejött a film. A többi filmes oldalakon is csak pozitív kommenteket olvasni.

 10. Köszi a kritikát!Te vagy az egyetlen aki nem csak dicsérte(legalább is a magyar nyelvű kritikák szinte csak a vége miatt nem szerették),de nem is rugdosta meg nagyon,hanem korrekten,összeszedetten írtál róla.Amúgy vicces jó pár embernek már a trailerekben látottak alapján leeset hogy Alita egy “érinthetetlen”főhős lesz.Nekem anno a Lucy-val volt hasonló a bajom hogy a végére nem tudtam aggódni érte mert egy mindent megoldó mindenkit legyőző szuper lényért én nem tudok aggódni,izgulni érte.Ez a baj a szuperhősfilmekkel is.De a Lucy elején még emberi volt szóval még ott volt feszültség,de az írásod és az előzetesek(és a kiadott harci jelenetek) alapján Alitát még megsebezni sem lehet a film elejétől fogva sem!Ja és párunknál azzal a Yodás ugrabugrálással (aki látta a klónok támadását tudja miről beszélek)amit láttunk minden előzetesben tolja túl ki a film a komolyan vehetetlen és a gagyifaktort.
  Amúgy vicces amit írsz Mate815,mert a szinkront jónak tartják külön kiemelve Alitáét!Nem kötekedés miatt írtam csak furcsa.De tény valakinek bejön egy szinkron valakinek meg nem.Mindenesetre Skippelem a mozis megnézést asszem.

  Ja igen legtöbbször úgy jellemezték Alita személységét hogy gyerekes.DE nyugtassatok meg hogy nem olyan IDEGESÍTŐ(EN)GYEREKES??

 11. BerserkerGyusz: Én kb minden szinkront rühellek ami 2000 után készült de ez különösen nevetséges volt szerintem. :D

  SPOILER: Valaki aki ismeri az eredeti sztorit magyarázza már meg nekem, hogy a hiperszuperlegjobbkatonaever testbe miért egy tini lánya agya került? :D

 12. Human kritikájával egyet értek.

  Ettől függetlenül nekem nagyon tetszett a film, és és a főhős is annyira szerethető, hogy én beülök rá még egyszer :)

  Egyébként nekem a szinkronhang tetszett. Még nem néztem utána, de talán Csifó Dorina szinronizálta.

 13. Nekem tetszett, de nem is igazán a story miatt ültem be rá ………. F&F filmre sem azért megyek mégis jól szórakozok rajtuk :D
  Mindennel egyet tudok érteni, valóban nem lett egy mély darab…….ami Alita “gyerekes” viselkedésétt illeti, előttem már mondták, hogy egy tini lány agya került a gép testbe így hát sokszor nem éppen érett módon viselkedik, de ez egyértelmű szerintem és ugyanakkor jól is all neki.
  Szívem szerint egy 7-est adnék rá……..

 14. Nekem is tetszett
  Nem mondom h nincsenek hibái,de alapjában véve nekem bejött.
  Eltudok vonatkoztatni hogy van manga és az anime.
  De hát igen,mindenki már filmkritikus szemmel néz már filmet

 15. Vallalva a kockazatat, hogy ugy tunik a filmet probalom vedeni, 1-2 dologra reagalnek:

  A befejezes.
  Maga a film az elso Gyuruk Ura filmhez lehetne a legfairebb modon hasonlitani: Van egy nagyobb, kerek tortenet es annak az elso harmadat lattuk most. Mig a GY.U. eseteben mindenki tudta, hogy jon a folytatas, a konyv meg elterjedt volt, ezert nem volt senki sem kiakadva rajta. Velemnyem szerint, ha jobban le lett volna kommunikalva ez, vagy mar be lenne tarazva a folytatas, nem jelentene ez gondot senkinek. Ennek ellenere nem mondhatja senki, hogy nincs vege a filmnek.

  Egyszeru tortenet:
  A tortenet (film vagy manga) cime Alita (vagy legalabbis a karakter neve), vagyis itt maga a karakter a tortenet. Egy utazast kapunk egy vilagban egy karaktert kovetve. Maga a karakter fejlodese a tortenet. Abban szerintem mindenki egyetert, hogy a film eleje es a vege kozotti Alita mas. A szines vilag azt szolgalja, hogy ez az utazas a karakterrel elvezetes legyen a nezonek, de alapjaba veve ez egy “egyszeru” hero`s journey.

  serthetetlen fohos:
  Nem ertem, aki erre panaszkodik. A film kozepen van egy szerintem igen csak nagy WTF pillanat, ami pont ezt forditja ki. Persze, osszessegeben gyozedelmeskedik, de ez most komoly? Panaszkodni szoktak mondjuk Amerika Kapitanyra, mert tudjuk, hogy gyozedelmeskedik a vegen?
  Ertem en a kritikat, nekem ezert nem tetszett pl a Sucker Punch (az egesz csak alom, semmi sulya az akcionak) de itt pontosan megoldottak, hogy a teste nem potolhato, es ismerve a tortenet kesobbi fordulatait, eleg sok sanyaru dolog var szegenyre emiatt.
  Osszesegeben ugy erzem, azoknak van ezzel baja, akik nem szerettek Rey-t sem, hogy Mary Lou. Nem mondom, hogy nincs igazuk, de szerintem ez inkabb egy szemelyes preferencia kicsapodasa, mint valos kritika.

  Amugy lehet a kritikusok 60%-nak tetszett a film, de az audience score 93%, ami mondjuk igencsak jonak szamit.

 16. Mate815

  kerdesedre a rovid valasz: mert manga :)

  Filozofikusabb valasz, hogy nem egy tini lany, “csak” no. Amikor amnezia er, akkor ujra “gyerek” leszel es egy gyorsitott felnoves, ahogy magadhoz tersz.

  Legalabbis a film vilagban igy tortent.

 17. Walker: SPOILEREK gondolom

  a Gyűrűk ura első rész nagyjából a legjobb, és sokkal korrektebben egyben van. Talán segített volna ha a főgonoszt jobban építik, vagy ilyesmi, nem tudom, ők dolgoztak a forgatókönyvön. Meg ha nem agyontömött a film az is jó lett volna. De hát pont ezek a bajai. Az, hogy te az anime ismeretében hozzátetted amit még tudsz, és így jobbam működött Alita karaktere, még nem jelenti azt, hogy maga a film jó, meg “fogadjunk el ezt vagy azt”, mert ezt az elfogadás el kellett volna érni a film készítőinek.

  Ez egyáltalán nem Ray és Mary Sue helyzet, mert az itteni csaj 1 dologhoz ért igazán az elejétől a végéig, és átgázol nagyjából mindenkin ebben a filmben, Ray meg mindenhez értett, tök más. A konfliktus rossz itt, hiszen minden helyzethez megvan a tudása, nem kell feljebb emelkednie, csak technikai okokból bukik el, de arra is már ott van talonban ugye a megoldás, már amikor belevág, akkor is. Szóval még ha van is hero’s journey itt, súlytalan, mert az igazi a tervezett trilógia végére lenne. NIncs ív, mert végig saját akarat nélküli bábú az, akit legyőz a hős, építik a konfliktust a főgonosszal, de ugye lófasz amit mutatnak belőle. Persze te ismered a várható dolgokat, de ugye nem az anime nézőinek, manga olvasóinak készült ez a film sem.

  De maga a Gyűrűk ura hasonlítgatás szerintem alapvetően rossz, mert ezer példa van, ahol próbáltak építkezni aztán szar lett és nem folytatták. Mondhatnánk más példákat is, ahol világot építettek, de maga a kezdő rész íve is működött mégis. Mittomén, John Wick. Vagy akár a John Carter. Nem lehet tvsorozat módon mozisorozathoz állni, és itt mégis ezt a hibát követték el.

 18. A kritikában sok jogos dolog van de a mai világban baromira nem érzem jogosnak azt hogy az emberek kiakadnak egy cliffel végződő filmre mikor az összes Marvel film erre épül meg elég sok másik blockbuster is aminek van folytatása.

  Ahogy vdrome.hu oldalon is írtam a Mangás cikkemben, (hamarosan kikerül szóval akit érdekel egy komolyabb elemzés ott megtalálja majd) az Alita legnagyobb hibája hogy 2 órás pedig minimum 3-nak kéne lennie. A szerelmi szál a mangában is az alapja annak hogy mivé válik később Alita. Viszont ott nem ilyen Hugo és a egész kapcsolat tök más. Nyilvánvaló hogy be kellett áldozniuk valamit hiszen maga a sztori csak a Mangásokat vonzotta volna be. Hisz lássuk be a Scifi de főleg a Cyberpunk műfaj baromira nem divatos. Egyedül a Star Wars tud bevonzana embereket. Blade Runner is láthattuk hová jutott. Gyakorlatilag ugyan azokat a számokat hozta mint az Alita.

  Ez a történet valóban sorozatként lenne igazán jó de abban a kategóriában meg nem állná meg a helyét mert nem adnának rá annyi pénzt mint egy filmre és akkor máris nem nézne így ki. Akkor meg már inkább legyen animációs sorozat.

  Egyébként nálam egy erős 8/10 és nem azért mert a látvány rohadt jó, mert az gyakorlatilag egy új mérföldkő de én főleg az akaratot értékeltem. Végre kaptunk egy szinte tökéletes adaptációt és a változtatások nem annyira durvák hogy engem mint Manga fant zavarjanak. Cameronék nagyon merészek voltak hisz nem amerikanizálták a sztorit, ráadásul azóta elég sok vagy legalábbis jó pár hasonló történet bekerült a moziba és tudom sokan azt hiszik hogy azokról lett másolva pedig pont fordítva van. Mindenesetre azt már most látni hogy a rajongókat megnyerte Cameron csak hát ez a kasszáknál nem jelent tetemes létszámot mert még az Anime rajongók közt is világszinten számolva kb 10-20 ezer ember olvasta el a teljes történetet. Ha megkérdeznétek 10 animést 8 azt se tudná mi az az Alita. A film másik nagyobb probléma pedig hogy nagyokat ugrál a történetben, ugyanis pl a Flashback jelenetek és a Motorball is sokkal később kerülnek képbe és teljesen más módon. Plusz ez egy anime és manga adaptáció összemosása ami egyébként nem baj mert amiben anno az anime újított a mangához képest az itt is jól működik. Egyébként a harcok és a Motorball valami eszméletlen brutális lett, gyakorlatilag a Manga 100%-os adaptálása. A másik amit sajnáltam, hogy Alita vívódását a létével és az érzéseivel kapcsolatban dettó kihagyták majdnem teljesen.

  SPOILER

  A Motorballal amúgy egy gond van csak, hogy baromira nem így kerül képbe mert a Mangában a srác halála után lép be a ligába Alita. És sajnos Hugo háttér-történetét is 90%-ban kihagyták pedig baromi drámai a sztorija.

  SPOILER VÉGE!!!

  @Mate815: Nem rakott senki tini lány agyat egy kiborg testbe. A Mangában Alita már 3 éves kora óta kiborg. Bár ez a mangában is csak a 2. szériában a Last Orderben derül ki.

  Röviden: Ez a széria többet érdemelt volna? Igen. De még így is kimagaslóan a legjobb adaptáció és ha baromi nagy mázlink lesz akkor kapunk még legalább 2 részt vagy lesz valakinek végre annyi esze és legalább egy anime sorozatot csinál belőle mert hatalmas szégyen ezt az alkotást kihagyni.

 19. Azt azért tisztázzuk hogy Alita a Mangában is ilyen erős szóval a harcok annyiban mások egyedül hogy itt nem voltak elnyújtva több fejezetre. A melákkal való harca pl vagy 4 fejezeten át tart és eléggé brutális gore stílusban.

  A film egyébként a Manga és az Anime ötvözete mivel az Anime pont annyiban tér el a Mangától mint a film ettől a kettőtől. Szóval aki csak az animét ismeri az baromira nem ismeri Alitát.

  A film legnagyobb hibája tényleg az hogy sokat akartak egyszerre pedig ha azt nézzük hogy a film a Manga első 2 kötetéből ami 12 fejezet merít plusz 1-2 dolog átkerült pl a Motorball a 3. kötetből és a flashbackek a 2. szériából, no meg ugye a film igazi ellensége Nova is csak 4. kötetben jelenik meg először rendesen bár a céljai hasonlóak mint a filmben.

  Szóval Alita baromira nem Mary Sue vagy mi az isten, mert gyakorlatilag kis pisis kora óta az egyik legjobb harcos. A filmben egyedül azért tudták legyőzni mert nem az igazi teste volt nála. Láthattuk hogy miután megkapta senki sem volt ellenfél. Egyébként ezt a filmben megint csak elmosták mert a Berserker test rohadtul más mint amit Alita valóban használt. Mivel az említett test csak egy szimpla test cseszett nagy erővel de nem tud átalakulni bármivé és nem tud gyógyulni sem. Az a lilás szürke test amit láttatok az az Imaginos test ami megint csak a Last Orderben került először elő szóval ezt is nagyon előrehozta a film.

  Viszont így belegondolva ha Cameronék valóban csak az első 2 kötetet mutatják be akkor mi lett volna hiszen az a 12 fejezet elég lett volna 2 órára csak akkor nem lett volna se Motorball se Nova, ráadásul akkor a szerelmi szál is több teret kaphatott volna. Egy ilyen húzással pedig lehet hogy még kevesebb ember nézné meg a filmet moziban.

 20. Human,

  Nem mondom, hogy nem ertek veled egyet, csak probalom kepviselni a masik oldalt.

  GY.U. szerintem azert igen is jo pelda, mert (ami nem biztos, hogy mindenkinek tiszta) az eredeti mu egy konkret tortenet, aminek van eleje meg vege. Csak azert hozom fel, mert meglepoen huek voltak a keszitok, ami igencsak ritka dolog.
  Sok kritikus (jelenlevok kivetelek), amit elvar a filmtol kb olyan, mintha anno azt vartak volna el Frodotol, hogy “azert igazan bedobhatta volna a film vegere azt a gyurut, ha mar akkora felhajtas volt vegig korulotte” Ugye, hogy a rajongok joggal duhodtek volna fel? Ha a konyvek nem lettek volna annyira ismertek, akkor tenyleg vedeni kellene Peter Jacksonekat.

  Persze nem mondom, hogy nem lehetett volna jobban megoldani.
  A keszitok par dolgot igy is elobbre hoztak, hogy legyen azert valami megmagyrazva, plusz lenne 1-2 pay-off a folytatasokban, amihez jo volt megagyazni elore (itt mindjart 3 vagy 4 cameot tudnek irni, ami kb itt annak felelt meg, mint Gollum picinyke jelenlete a mar sokat emlegetett GY.U 1-ben.)

  Szamomra egy 10/9 mozielmeny volt (de ebben benne van, hogy sokkal fiatalabb voltam, amikor eloszor lattam.) Maga a film egy 10/7 ha otthon nezi az ember.

 21. Évek óta azon sír mindenki, hogy Hollywood miért amerikanizálja és így cseszi el sorra a manga/anime adaptációkat. Itt egy adaptáció ami majdnemhogy egy az egyben filmre viszi a mangát és az anime változaton még javít is, erre azért megy a sírás mert “túl anime”. Az úgy nevezett “kritikusokat” meg hagyni kéne már az egész rottentomatos manipulált átlagszázalékkal együtt. Ez nem új hullámos Star wars ahol a főhős azért OP mert nő, ez egy manga story a 90es évekből, a japánokat ez a feminista baromság máig nem érdekli szerencsére! A manga elején is kb egyszer veszített ahogy a filmben is, aztán szépen jöttek sorra az ellenfelek akik “letördelték a szárnyát” egyébként is a legfőbb veszteségek akkor érték amikor hiába nyert, 1-2 közeli barátot úgyis elveszített.
  Ez a film kb csak egy ízelítő volt szóval rohadtul remélem, hogy összejön annyi bevétel világszerte, hogy elkészüljön a folytatás, mert a java még csak most jön.
  A word of mouth egyébként elképesztően jó a filmről szóval meglehet, hogy simán kitart hosszú hetekig stabil pénzt hozva. Kíváncsi vagyok vetítik -e még majd a mozik ha kijön a Captain Marvel, mert ott Larson hetek óta mindent megtesz, hogy egyre több embert riasszon el az amúgy is unalmasnak tűnő filmtől:)

 22. Én viszont vállalom, hogy nem értek egyet. Ez egy scifi kalandfilm, ezen belül kellene értékelni, és ezen belül tökéletesen teljesít. A világ gyönyörű, az eszközök, járművek, “lények” mind nagyon ritkán látott színvonalon megtervezettek, és a film sodor végig ahogy kell. Az, hogy nem úgy fut ki a vége mint egy tipikus szuperhősfilmnek?? Komolyan a baj a nem kommersz vég? Nekem ez egy tökéletes kezdőfilm volt, megismertetett a szereplőkkel, a világgal, és felfestette a konfliktusokat. Mégis mi lett volna a jó zárás ebben a világban? Csak valami nesze semmi fogd meg jól lehetett volna, így viszont ott van az feszültség, ami a következő részt indíthatja és megalapozhatja. Azzal meg végképp nem értek egyet, hogy nem újranézős, annyi finom részlet van, annyi olyan beállítás, jelenet ami képeslapra, de minimum egy év végi mashupba kívánkozik, hogy össze se lehet számolni (csak hirtelen pl. a két ujjon állás). Én nagyon drukkolok, hogy jöjjön össze a folytatásra való, ilyen látványfilmeket kéne látnunk a moziba a kaptafa szuperhősök helyett.

 23. Nekem bejött, látványos, szórakoztató. Viszont a ScreenXet hanyagoljátok, max 10perc volt az egész filmből ami használta az oldalsó vásznakat, a többi sima vászonra volt csak vetítve, így elég lehúzásnak érzem a +500ft jegyárat…

 24. akkor ezek szerint ugyanúgy járt, mint anno az anime feldolgozás a maga 4 részével? lell, ki gondolta volna

 25. Bene: azért a filmes “oldalakon” sincsen dicsérve. Vox is csak 55 % – ra értékelte. Úgyhogy kihagyom, tele van már a hócipőm a CSAK látványos filmekkel.

  Nagy kár, hogy nem Cameron készítette. Mondom ezt úgy , hogy nem is láttam.
  A kritikák viszont ezt adják vissza többnyire (legalábbis amiket én olvastam)amiket human is írt.

 26. Gyula

  Csak indulj ki abbol, hogy

  -Last Jedi
  kritikus score 91% / nezo score 45%

  -Alita
  kritikus score 60% / nezo score 93%

  Nem ismerem az izlesed, nem akarok rad eroltetni semmmit. De szomoru, ha Dobo Kata filmre tobben mennek a magyarok.

 27. Nekem tetszett. Persze végig azt vártam, hogy jusson fel végre a városba, s így a végén realizáltam, hogy akkor ez nem egy egyrészes filmnek készült ezek szerint. :D Én szívesen nézném tovább a történetet az esetleges folytatásokban.

 28. Nekem tetszett és nagyon megkedveltem Alitát, pedig volt amikor frusztrált a naivitása (szív), de egyáltalán nem írom fel neki, hogy voltak hibái (mármint a karakternek) annak pont örülök. Részemről reménykedem a folytatásban, de van hová fejlődni…viszont kedvem lett elolvasni a mangát, szóval ennyire mindenképp hatásos volt.

 29. Walker: ok, de nincs abban semmi szomorú, ha egy magyar filmre többen mennek el mint egy amerikai blockbusterre , persze attól függ melyik milyen.

  Bár az említett filmet Dobó Kata filmet sem láttam még.

  Mostanában viszont készülnek igen jó hazai filmek és sorozatok aminek személy szerint én nagyon örülök.

 30. Sokkal jobb, hogy nem állt bele a mostanában divatos szuperhős kommersz filmekbe. Nem álltam volna, ha itt is arctalan seregek csapnak össze a film katarzisának céljából.

  Engem lekötött, a csajt teljesen fel lehetett ismerni, a szemek egyáltalán nem voltak zavaróak, főleg annak tudatában, hogy szinte mindenki kiborg a filmben.

  Viszont legalább +1 órányi játékidőt hiányoltam belőle, valamint a banális klisék sem igazán jöttek be (akár jelenet, akár párbeszéd).

  SPOILER
  Azt nem értem, ha a marsiak ilyen szuperkatonák voltak, hogy a fenébe tudták bucira verni őket a földiek?

 31. Elég régóta várom a filmet és ez miatt az elvárásaim is elég magasak voltak. Jöttek a közepes kritikák, ennek ellenére beültem rá, estem már párszor így pofára, de legnagyobb örömömre most nem.
  Ezek miatt a filmek miatt érdemes moziba járni, mert legalább 2 pontot hozzáad a nagy vászon.
  Legnagyobb meglepetésemre még a 3D is jól állt neki, pedig én sem szeretem.
  Egy nagyon látványos film, király akciókkal, kidolgozott világgal és szerethető főhőssel.
  Nagyon szurkolok a filmek, legalább az árát hozza vissza.

 32. Hát én nem tudom, hogy a cikk írója mit szívhatott, de biztos hogy erős cucc lehetett, ha azt tudta írni az Alita-ra, hogy “Tipikusan sosem újranézős a film, de egynek azért elment moziban.”

  Bár én ismerem az eredeti animét, de ez volt legjobb látvány film, amit valaha láttam. Még jobb volt, mint az Avatar, ami speciel nekem egyszer nézős volt. Hiába volt a főhősnő motion capturrel megalkotva akkor is 10-szer élethűbb volt, mint a mai filmek CGI karakterei (pl. Thanos). És 2 órás játék idő ide, vagy oda én hosszabbnak éreztem a filmet, mert a történet szempontjából sokat markolt és (majdnem) ugyanannyit fogott, és rohadtul lekötött a film.
  Ami engem zavart az a befejezés, vagyis pontosan az amit a “folytatásra” tartogatnak. Szerintem ha a film 2 óra helyett 3 órás lett volna, akkor szerintem lazán belefért volna még az, hogy Alita feljut a városba, hogy kinyírja Nova-t.

 33. Nekem tetszett és a Ghost in the Shellel ellentétben itt most úgy ültem be, hogy abszolút fogalmam sem volt a sztoriról. Mangát sem és az animét sem láttam illetve olvastam. De így is kellőképpen lekötött. Amin meglepődtem az a 16os katika. Elején nem értettem ez miért. Mert oké cyborgok meg robotok ölik egymást de csak szétrsnek meg kék vér jön ki belőlük az olyan meh.

  SPOILER:

  De amikor benyom egy BAZD MEG-ot az Alita meg kettévágjak azt a palit azért ott már megértettem.

  SPOILER VÉGE.

  De srácok. Lehet páran pont tudják miről beszélek. Aki szombaton nézte 17:30as IMAX Arénában. Hát ott volt valami amit nem értettem.
  Kezdődik a film. És egy olyan 70 és 75 év közötti papóka kecmereg befelé bottal a kezében. Mögötte vélhetőleg a felesége aki ilyen 60 és 70 év között lehetett. Mögöttük még 1 ember aki vélhetőleg rokonuk ilyen 40 és 50 év közötti. Leülnek egy ilyen filmre.

  Oké már ez így eleve wtf de csak az utolsó emberen volt IMAX szemüveg.
  Majd elkezdődik a film és olyan 15 perc múlva feláltak és kikecmeregtek.

  Ezt így magyarázza már el nekem valaki, hogy ez mégis mi a tosz?

 34. Nem ismertem az animet, de tetszett az alaptörténet, igy egyértelmű volt hogy moziba nézem. Most hogy láttam, azt mondanám, hogy ebből a történetből mekkora jó filmet lehetne készíteni… Mert hát ez nem volt az.
  Nekem nem volt bajom, a nyitott végével, de amig odaig eljutunk, hiába volt jó a story, ha közben olyan dolgokat tesznek, mondanak a szereplők, aminek vagy nincs normálisan kibontott előzménye, vagy teljesen logikátlan. Iszonyatosan idegesítő volt.
  A szinészek közül senkit nem lehetne kiemelni. A látvány meg tényleg szép, de a kiemelkedő szintet azért nem éri el. Ami viszont pozitívan meglepett aza kendőzetlen erőszakossága a filmnek.
  Ez egy összecsapott közepes film, én nem tudtam szeretni, kár érte.

 35. Nekem csalódás volt sajnos, jóval többet vártam. Az IMAX 3D se tudta elfedni mennyire rossz volt a forgatókönyv és a dialógusok, nulla feszültség, totál corny szövegek. Szépnek szép, az tagadhatatlan, akciójelenetek is rendben, van pár ütős pillanat. De ott volt pl. az a kocsma harc, ami az egyik legjobb jelenet, de az a monológ, amit ott előtte lenyomott Alita… Azt hittem a Hófehérke és a Vadásznál nem lehet rosszabb buzdító monológot írni, de lehet. A sztori nem érdemel ki semmilyen nagy drámai mélységet, de úgy csinál mintha igen.
  A film közepi cameo meg megérdemelt egy hangos röhögést, mert ki javíthatna fel egy filmet, mint az az színész ugyebár.
  Ez így magában kevés, kár hogy pilotként funkcionált teljes értékű film helyett.

 36. “A kritikában sok jogos dolog van de a mai világban baromira nem érzem jogosnak azt hogy az emberek kiakadnak egy cliffel végződő filmre mikor az összes Marvel film erre épül meg elég sok másik blockbuster is aminek van folytatása.”

  Látom direkt nem akarod észrevenni a különbséget a magában is jó film, meg egy soroazt első része között.

  “az Alita legnagyobb hibája hogy 2 órás pedig minimum 3-nak kéne lennie. ”

  ahogy írom fenn?

 37. “l. Az, hogy nem úgy fut ki a vége mint egy tipikus szuperhősfilmnek??”

  de hát úgy fut ki, mint egy szuperhős film fele. Olyan, mintha az első Avengerst elvágnák az ügynök halálakor.

 38. “Nagy kár, hogy nem Cameron készítette. Mondom ezt úgy , hogy nem is láttam.”

  biztos vagyok benne, hogy Cameron sokkal jobb filmet tett volna le, hiába nem bírom az Avatart.

 39. “A látvány meg tényleg szép, de a kiemelkedő szintet azért nem éri el” Te mégis melyik filmet nézted? A haj, a bőr, a könny a grimaszok a….sorolhatnám, de úgy érzem teljesen felesleges. Sajnos a nézők 95%-a nem is gondol bele, hogy micsoda technológiai fejlődés ment végbe az animációk terén az utóbbi években. Én nemrég néztem meg ezt az agyon ajnározott Blade Runner 2049-et. Hát az a film egy majd három órás unalmas alkotás. Jó, mondjuk voltak benne jó részek, de a sztoriját feleslegesen húzták három órásra. Én – mint ahogy azt már nagyon sokszor írtam – imádom az ilyen vizuális tobzódást, mint ami az Alita-ban volt. Az, hogy több részesre tervezték kicsit meglepett, de másokkal ellentétben én szívesen megnézném a többi részét is :D A sztori meg a fejlődés meg a többi marhaság, az számomra harmadlagos :D én a látványra megyek, ha a többi ehhez képest csak elfogadható, akkor engem már meggyőztek :D

 40. De hát Cameron írta a sztorit, mármint társírója volt. És azért a filmen nagyon meglátszik a stílusa. Egyébként ez a másik hibája talán a filmnek hogy Rodriguez és Cameron stílusa nem feltétlen jó mix. Külön külön működnek, lásd pl kocsmai jelenet vagy a nagyszabású Motorball harc de összerakva eléggé eltérőek.

  Szóval én nem hiszem hogy Cameron jobb filmet csinált volna mert nem a rendezéssel volt gond hanem a sztorival. Ahogy fentebb is írtam ha nem teszik bele azokat a dolgokat amik sokkal később kerülnek képbe a Mangában is akkor jobb filmet kaptunk volna, viszont elég valószínű hogy még ennyi nézőt se vonzottak volna be. De ezt sose tudjuk meg. Egy rendezői változatot el tudnék azért viselni. Tuti van annyi anyag náluk hogy kijöjjön belőle plusz egy óra is akár.

  Egyébként a kocsmai beszéde Alitának valóban elég ergya lett. A Mangában baromi badass volt.

  Közben kikerült a cikkem vdrome.hu-ra akit érdekel egy manga összehasonlító cikk az elolvashatja, hátha lesz pár új olvasója a mangának. Megérdemelné.

 41. “Én nemrég néztem meg ezt az agyon ajnározott Blade Runner 2049-et. Hát az a film egy majd három órás unalmas alkotás.”

  Dick könyvének a továbbgondolása, szerintem eléggé hű is volt a stílusához. Szóval minimum három sörrel vagy jobb esetben egy LSD-vel érdemes nekiülni. Esetleg előtte 24-36 órát nem aludni és úgy végignézni :D Teljesen más élmény lesz

 42. Jó volt, toljátok moziban! Pörögjön a bevétel, ne csak az unalmas marvel menjen már egész évben!

 43. Teljesen egyetértek! 7/10-et dobtam neki én is. Pár órás az emlék, de súlytalan volt az egész film. Sajnálatos, hogy mostanában ennyire csak látványra mennek a blockbusterek. Szeretni akartam ezt a filmet, de nem jött át. Túl tinédzseres, felületes lett számomra.

 44. SPOILER: Ez egy kalandfilm, ponyva, ne a Blade Runnerrel állítsuk szembe könyörgöm. Én megkaptam azt amit legutoljára az új Mad Maxtől, vizuális kreativítást a köbön. Mondhatja bárki, hogy átlagos volt a látvány, de az egyszerűen vak ehhez, vannak ilyenek, a feleségemnek is uncsi volt a Mad Max vizuális gyönyöre, nem vetem a szemére, akcióvak. De bazz, SPOILER!!!: a jelenet amikor szétvágja a láncfegyver, vagy a végén amikor a lehulló könnycseppet kettévágja karddal, mekkora már. Hol láttunk ilyen hatásos pillanatokat az elmúlt időszakban képregényfilmben? (én egyetlen egyet tudok, amikor Wonder Woman kiemelkedik a lövészárokból, aztán slusz-passz)

 45. ez a kritika most abszolút az, amit én is éreztem, minden szavával egyet értek. Kivéve talán, hogy egyszer még otthon biztos megnézem.
  Nem sajnálom, hogy megnéztem, inkább én is azt, hogy el fogják kaszálni az S02 előtt… :-P

 46. Teljesen egyet kell értsek azokkal, akik a szerkezeti kifogásokat a GyU-val vetik össze.

  “a Gyűrűk ura első rész nagyjából a legjobb, és sokkal korrektebben egyben van.” Ez legalább is véleményes, de a tényen nem változtat: az első filmben kaptunk egy konfliktust (vidd el a gyűrűt), kaptunk egy unlamas főgonoszt (világuralom, mindent elpusztítok, mert csak) és egy örkényi “és most viszi” cliffhangert. A fontosabb szereplők jelentős része még elő sem került vagy csak villanásnyira. Ahhoz, hogy a nézők ne kurvaanyázzanak hangosan a végén pont az az előzetes ismeret kellett, aminek a meglétét nem lehet elvárni – ez utóbbiban teljesen egyetértünk.

  A GyU-nál sem várták el, hanem előre megmondták, hogy ez egy trilógia lesz. Aki beült rá, úgy ült be. Az viszont teljes tévedés, hogy az Alitánál ennek a hiányát Cameronék nyakába akarja valaki varrni. Komolyan van olyan, aki feltételezi, hogy a Fox hozzájuk vágott 170 milliót és végén ott állt döbbenten, hogy de hát ez csak az első rész? Vagy hogy a film promócióját Cameronék csinálták és nem a forgalmazó?

  A Fox sajnos átverte a potenciális nézőket, elhallgatta előlük, hogy egy hosszabb sztori harmadát fogják csak látni. Gondolom a Dark Universe fiaskó lebegett a szemük előtt, ami csak azt mutatja, hogy attól, hogy valaki százmilliók felett diszponál, még nem biztos, hogy józan esze is van.

  A film Cameronéknak felróható legnagyobb hibája egyértelműen a szerelmi szál. Itt tértek el leginkább az eredetitől és ráadásul az eredmény sokkal rosszabb lett, nevetséges a megható helyett. Van pár rész, ahol az eredeti szövegekre is ráfért volna némi aktualizálás (pl. a “fogjunk össze” felhívás), de egyébként nekem teljesen rendben volt a mozi. A performance capture tényleg eszméletlen, Alita Rosa Salazar akkor is, ha kapott egy CGI maszkot. Mivel én már úgy ültem be rá, hogy tudtam, csak egy részben lezárt sztorit kapok, nem volt csalódás, sőt, kifejezetten várom, hogy megcsinálhassák a folytatást.

 47. Na tegnap megneztem 4DX-ben es egyaltalan nem csalodtam. Na jo… de… POZITIVAN! Ezt vegig kell hogy csinaljak, mert iszonyat szeretheto karakter Alita es a film gyonyoru! A vege nagyon meg volt tomve cselekmennyel, akcio-orgia volt ami nekem negativ volt kisse (jobban szet lehetett volna huzni, vagy masodik reszre hagyni par dolgot)

  Human utolso mondataval… “Tipikusan sosem újranézős a film, de egynek azért elment moziban.” … egyaltalan nem ertek egyet, en vegig arra gondoltam, hogy alig varom, hogy ujra lathassam!

 48. szerencsére már senki nem jár ide, szóval nyugodtan leírhatom, hogy egy tucat, sablonos, értékelhetetlen rakás szemét, üres CGI orgia. ráadásul ha tudom, hogy nulla lezárás van a végén, neki sem ülök. semmi, nulla, képtelenség bármiről írni a filmmel kapcsolatban, mert Nem Történt Semmi, aztán néha volt egy kis csihipuhi, aztán megint nem történt semmi, aztán vége lett. döbbenetesen felesleges az egész.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.