Bevételek: sokat kell majd harcolnia ennek az angyalnak

Human megénekelte már az Alita bevételi csalódását, de azért kicsit közelebbről is érdemes megvizsgálni mi is történt Valentin hétvégéjén.

Ha 5 éve már írtam volna a blockbuster watch-ot, biztos azt körmöltem volna a Machete Kills és a Sin City 2 bukása után, hogy Rodriguez a büdös életben többet nem kap pénzt filmre és kezdheti elölről a hollywoodi karrierjét…erre mit fújtak össze Los Angeles szelei? 170, egyes források szerint 200 milliós büdzsét az Alitára. Ráadásul egy olyan rendezőnek, akinek a nevét részben méltán mindenki ismeri, de azért tegyük hozzá, hogy blockbustert még soha nem forgatott, azaz 25 éves pályafutása során most új vizekre evezett.

James Cameron mégis azt mondta, hogy haladjon szépen előre korábbi szerelem projektjével, mivel ő élete végéig már csak Avatározni fog, úgyhogy jól megproducerkedi az egészet. És hát a Fox nevében kijelenthető, hogy nem kellett volna. 28 millióval sikerült csak nyitni ekkora befektetésre, ami nemzetközileg biztosan erősebb lesz, mint otthon, de minimum félmilliárd körül kéne termelnie, hogy pénzüknél legyenek, arról nem is beszélve, hogy esetleg folytassák is (ami innen kábé esélytelen). Azt viszont félig zárójelben megjegyezném, hogy érdemes ránézni a 100 years és a Red 11 című Rodriguez projekekre, amikkel bebiztosítja a személyi kultuszát egy életre, annak ellenére, hogy a kasszáknál rendszeresen hasal. Ezt azért kitalálta.

A trailerek alapján meglepően ötletes és jópofa Isn’t it romantic megtalálta a közönségét valentin idején, és a hét közepétől kezdve 20 milliót szedett össze, beleértve a 14 milliós hétvégi nyitást. Két hét múlva megy ugyan Netflixre, szóval lehet többet is ki lehetett volna belőle préselni, de ez már így is korrekt.

Kevésbé szép azonban a Happy Death Day 2U 10 milliós startja, ami a 9 milliós gyártási költségek mellett a nemzetközi bevételekkel együtt vastagon nyereséges lesz ugyan, de ennél biztosan mindenki többet várt tőle. Az első rész anno a semmiből 26 millióval kezdett és 55-ig menetelt otthon, de lehet belátták a nézők is gyorsan, hogy ennyi volt ebben a formulában.

Négy mozit kapott még a Rock új filmje, a Fighting With My Family elég stabil, 32.000 dolláros átlagot produkált, szóval a jövő heti széleskörű terjesztés előtt ez mindenképpen jó jel, és mellesleg a Rock ennyire limitáltan még soha nem kezdett – még 2007-ben a Southland tales indult mindössze 63 mozival, de akkor még nem ő volt a világmindenség legnagyobb sztárja. (És hogy vártuk azt a filmet a Donnie Darko miatt, csak minek.)

És ha már a limitáltak, akkor 1 mozit kapott a Ruben Brandt is odakinn, és közepes 6000 dollárt szedett össze.

A becsült hétvégi amerikai bevételek:

  1. Alita: Battle Angel – $28,250,000 – össz: $36,966,232
  2. The LEGO Movie 2: The Second Part – $21,025,000 – össz: $62,500,359
  3. Isn’t It Romantic – $14,310,000 – össz: $20,555,347
  4. What Men Want – $10,685,000 – össz: $35,915,328
  5. Happy Death Day 2U – $9,520,000 – össz: $13,231,500
  6. Cold Pursuit – $5,965,000 – össz: $21,087,332
  7. The Upside – $5,480,000 – össz: $94,087,031
  8. Glass – $3,913,000 – össz: $104,543,915
  9. The Prodigy – $3,168,439 – össz: $11,033,913
  10. Green Book – $2,852,000 – össz: $65,857,401

46 hozzászólás a “Bevételek: sokat kell majd harcolnia ennek az angyalnak” bejegyzéshez

  1. Nekem tetszett, és ha nem jut el a folytatásig akkor tényleg értelmét veszti az első rész :(

    Pedig szerintem szórakoztató volt. Az átlag emberek valahogy be vannak oltva manapság az olyan produkciók ellen amik nem frenchise-ok :(

  2. Ruben Brandt-nek adhattak volna több mozit.
    Egyébként az Alita-s bevétel tökéletesen mutatja,hogy unják az emberek unják már ezt a CGI orgiát.

  3. – ismert alapanyag, de nem annyira, hogy elég legyen 150-200 millióra Amerikában. ez önmagában kevés.

    – semmilyen szinten nincs benne húzónév, aki minimálisan plusz embereket vitt volna be a moziba, a legkevésbé a rendező sem az.

    egyedül Cameron nevével és CGI eventként akarták eladni, ez manapság nem elég. esetleg kiemelkedően jó kritikák mozgathattak volna a tömegen, de abból sem akadt sok.

    ez egyszerűen rossz befektetés volt ebben a formában. ha filmsorozatnak szánták eleve, akkor meg kellett volna húzni a határt 100 millió környékén és akkor ez a bevétel elég lenne egy folytatásra. aztán ha időközben a közönség is rákapna simán lehetne belőle erős brand.

    érdekes, hogy ezt Cameron felügyelete mellett nézték be ennyire. producerként nem általa rendezett blockbusterbe még soha nem szállt be, szóval legalább ő meggondolhatta volna jobban, hiába volt elfogult a projekt iránt.

  4. “producerként nem általa rendezett blockbusterbe még soha nem szállt be…”

    Ez nem igaz, hiszen, a volt felesége két filmjében is producer volt már a 90-es években: Holtpont és Strange Days, majd jött a Solaris, meg a Sanctum 3D.

    Szóval, ő azért producerelt más filmeket is, amik akár blockbusterek is lehettek volna, csak éppen nem lettek azok.

    Amúgy, az Alita szerintem hoz a világon 350 milliót, ami nem is olyan szörnyű rossz szám, csak éppen a marketing miatt még veszteséges lesz. De majd idővel megtérül.

    Egyébként, szerintem jó volt a sztori így is, persze, jobb lenne, ha lenne folytatás, de így is jó élmény volt.

  5. Zoli:

    “Ez nem igaz, hiszen, a volt felesége két filmjében is producer volt már a 90-es években: Holtpont és Strange Days, majd jött a Solaris, meg a Sanctum 3D.

    Szóval, ő azért producerelt más filmeket is, amik akár blockbusterek is lehettek volna, csak éppen nem lettek azok.”

    elérhettek volna komoly bevételt igen, de én “tipikus” 200 milliós látványfilmekre gondoltam. a fentiek közül egyik sem az. (és tudom inflálódott azoknak a költségvetése is, de azért ezek nem azon a szinten mozogtak befektetésben még így sem).

  6. Szét fogják szedni a kínaiak, meg a japánok az Alitát. El fog menni WW 500-ig, figyeljétek!

  7. A cgi-al szerintem az átlagembernek semmi baja, lásd ready player one …

    Ma már nem is nagyon kapsz olyan blogbustert amibe ne lenne rengeteg cgi.

    Ami szerintem nem baj, nem a múltban kell élni, hanem a jövő felé haladni.

    Kellenek a fizikai kézzel fogható dolgok is a filmbe, de mostmár nem feltétlen vannak erre rászorulva, vagy épp ezzel bejkorlátozva.

  8. Én azért még nem temetném az Alita-t. Kínában és Japánban csak pénteken startol, szóval, ha Kína ráharap, az azért még szépítheti a global box office-t. Volt már rá példa… Pacific Rim.

  9. Cky:

    “Én azért még nem temetném az Alita-t. Kínában és Japánban csak pénteken startol, szóval, ha Kína ráharap, az azért még szépítheti a global box office-t. Volt már rá példa… Pacific Rim.”

    igen, de most nem arról beszélünk, hogy nullszaldós lesz-e, hanem hogy valaha lenne esetleg értelme folytatni, mert látnák benne az anyagi potenciált.

    Abu:

    “A cgi-al szerintem az átlagembernek semmi baja, lásd ready player one …”

    de nézd meg azt is bevételi oldalon. egy rohadtul népszerű könyv, ami azért benne is van a köztudatban jócskán, mert nem régi siker. plusz Spielberg + rengeteg nézőcsalogató elem volt az összes marketing anyagban. és mindezekhez képest Amerikában nem nagyon ment.

  10. Ha Kína és Japán összehoz 250 millát, akkor a vége lehet akár 500-600 milla is. Igaz ez még mindig nullszaldó… de ha azt vesszük, anno az MCU filmek sem startoltak olyan bazi nagyot, kivéve az Iron Man-eket, szóval ha nem lesz veszteséges, sz-tem van esély a folytatásra, a nagy studiók már számolnak Kínával, igaz a 600+ kötelező lenne

    A kínai újévre bemutatott hazai sci-fi-k és fantasy-k a The Wandering Earth kivételével mind elhasaltak, Kína imádja a csilli-villi filmeket, és ez az, szóval minden adott, hogy egy jót kaszáljon.

  11. Cky:

    “A kínai újévre bemutatott hazai sci-fi-k és fantasy-k a The Wandering Earth kivételével mind elhasaltak..”

    A Crazy Alien majdnem 300 milliónál tart, a Pegasus 220-nál, a Bonnie bears is elmegy 100-ig. Oké, hogy a Wandering Earth nagyon nagyot megy, de azért ezek is szépen hoznak, messze vannak a buktától.

  12. Várjunk még egy kicsit mielőtt temetjük az Alitát. A Nyitás viszonylag nem tűnhet túl meggyőzőnek, de így is alaposan túlugrotta a nagy szakértők várakozásait. A nézői reakciók kivállóak, erős lábai lesznek annak ellenére, hogy amcsiba jönni fognak a sárkányok nemsoká. 28 millióval nyitott a Titanic is aztán lám mi lett a vége. Alita közel sem fog annyit kaszálni ez tény. Legoptimálisabb becslésem szerint 140 Milla azért beeshet otthon erős lábakkal, ami már több, mint kiválló lenne. Kína viszont zsákbamacska. Alita végezhet ott 100 millióval, de akár 300 al is. A jegy előrendelések viszonylag bizalomgerjesztőek. 60 millió dolláros nyitás jó lenne, aztán ha kapna egy 9,2 feletti pontszámot a maoyan-on akkor a bevételek drasztikusan megugranának. Az Avatar őrületes siker volt Kínában, ha figyelembe vesszük, hogy a piac csak a töredéke volt 2009-ben a jelenleginek. Tekintve, hogy Alita az első film az Avatar óta ami felér hozzá látványban és 3D minőségben kis szerencsével húzott szemű barátaink akár lehetővé is tehetik, hogy megkapjuk a folytatást.

  13. Azért attól messze van, hogy nagyon megugrotta a becsléseket, az átlagra kábé 4-5 millió pluszt vert, ami egy 28 milliós premier mellett szép arányaiban, de nem rengeti meg a világot.

    a hosszú hétvége mindenképp jót tesz neki, de 100 fölé nagyon sokkal nem juthat és még az is lehet, hogy a Sárkányok + Marvel hamar kivéreztetik.

    én nem temetem, de nagyot kéne nyújtóznia Kínában, hogy rendeljenek rá magabiztosan egy folytatást. ez nem az a kezdés, ami után két nappal lepacsiznak és elkezdi előkészíteni a második részt, itt még jó esetben is nagyon sok és hosszú fejvakarás lesz.

  14. “és ha nem jut el a folytatásig akkor tényleg értelmét veszti az első rész :(

    Pedig szerintem szórakoztató volt. Az átlag emberek valahogy be vannak oltva manapság az olyan produkciók ellen amik nem frenchise-ok ”

    vagy megérezték, h ez is franchise, ahogy te is írod, és nem szálltak be :D

  15. 4-5 millió plusszt vert a 3 napos hétvége az 5 napos előrevetítésre. Február eleji tracking szerint 25 milliót vártak az 5 napos hétvégére és 45-50 milló körüli végeredményt.
    Ehhez képes 43+ milliót kaptunk az 5 napra, közel annyit, mint amennyit a film teljes pályafutására vártak.
    A szakértők rendkívül alulértékelték a filmet és a kezdeti várakozások túlzottan pesszimisták voltak.
    Kérdés, hogy a pozitív WOM mennyiben fogja befolyásolni a 2 hétvégi bevétel zuhanást.HTTYD megfogja kapni az IMAX és Dolby 3d vásznak nagy részét, ami komoly érvágást jelenthet.
    A szakma szerint az Avatar és a Titanic is csúfos bukta volt az első hétvége után. Nem szabad Cameront lebecsülni.

  16. lehet más forrásokat nézünk. én 23-25 milliókat láttam 3 napra, ehelyett lett 28.

    a Titanic karácsony előtt nyitott, relatíve alacsonyan, amire húzták a szájukat sokan, de már akkor tudták, hogy hosszú kifutása lesz a szezonban.

    az Avatar meg soha nem volt bukás, 77 millióval kezdett szintén karácsony előtt, az már akkor nagyon erős start volt.

  17. abelh:

    A Pegasus egy vigjáték és A Crazy Alien-t sem nevezném klasszikus sci-fi-nek, az is inkább vigjáték sci-fi elemekkel, mint a Szuper nagyi :)

    De nem vitázni akarok, van egy véleményem, amit leírtam, majd 2-3 hónap múlva meglátjuk hogy alakul.

  18. a Titanicot emlegetni szerintem felesleges, tök máshogy működött a filmes világ akkoriban, és ha jól emlékszem 3 hónapig nem is volt igazi vetélytársa (ha a forgatási rossz hírek közbeni temetésről írsz, az meg tök más téma), az Avatart pedig sosem volt csúfos bukta az első hétvégén (még ha a 2 milliárdot nem is tippelték be)

    The advent of Avatar obtained $77 million on approximately 7,000 screens at 3,452 sites over the weekend, claiming the highest-grossing opening ever for a movie that’s neither a sequel, a remake nor a direct adaptation (though others had greater attendance). It was also the second highest-grossing December opening weekend after I Am Legend ($77.2 million).

  19. Nem kell temetni ez tény és volt nem is egy film ami nem nyitott fényesen a kasszáknál aztán meg egész jól össze szedte magát.Jó példa erre a Pacific Rim:nem nyitott jól,sőt ha nem viszik Kínába,bukta,s lám megmentette,ugyanakkor a második rész már kijött kb. nullszaldósra mert 150 misibe fájt és 293-at hozott.Okosok azt mondják egy blockbusternek a dupláját kell visszatermelni és kb.akkor nullszaldós,illetve már van egy kis nyereség.Még behozhatja az Alita.Bár az elmúlt pár évben (legalább is ahogy ÉN látom)az a nagy költségvetésű film ami az amcsiknál nem robbantott kasszát(pl.:Terminator Genisys,Tomb Raider)ezek kb.olyan 30 millát kerestek az első hétvégén ha jól emlékszem.Na már most mivel a legfontosabb piac az amcsi amelyik filmre nem tódulnak a tömegek(mint az előbb említett filmek)a producereknél az csapódik le hogy nem folytatják.Mondjuk a T5 bukott is egy elég csúnyát.

    Na szóval csak azt akartam írni hogy az előttem szólók véleménye/meglátása alapján azt gondolom hogy:

    -önmagában az hogy de szép egy mai nagy költségvetésű film azért elvárható,nem csoda ha azért nem ájultak el tőle az emberek nagy része(150-200 milkóból azért illik tisztességes látványt csinálni)

    -sem a rendezőnek,sem egy szereplőnek nincs akkora neve az átlagnézőnek hogy tóduljanak az emberek(Cameron starpowere meg kissé kevés,hogy önmagában eladjon egy filmet habár mindenhol nagybetűkkel írják Cameron nevét meg referenciaként hozzák az Avatart

    -a kritikák is mind a metacritic mint a rotten tomatoes oldalon kb 50%-on van

    -és hiába jönnek az alapanyag nagyszerűségével a Ghost In the Shell élőszereplős változatánál is arra hivatkoztak hogy milyen király az alapanyag(ami amúgy igaz)meg hogy az TUTI hogy nem fog megbukni anyagilag,de a megvalósítása,adaptációja meg elégé felemás lett,aztán volt egy kisebb-nagyobb botrány a film előtt(whitewashing)és mi lett a vége?
    A filmtöri egyik legnagyobb buktája.

    Summázva valóban sokat kell annak a bizonyos angyalnak még harcolnia.

  20. BerserkerGyusz:

    1. az amerikai piaccal nem azért fontos, mert arról van szó, hogy a producereknél mi csapódik le :) sokkal nagyobb arányban részesedik a forgalmazó az amerikai bevételből, mint a külföldi jegyeladásokból. ráadásul a kezdő hétvégéből még több jut vissza hozzájuk, ergo az sem mindegy, hogyan nyit és melyik piacon meddig megy el.

    2. a blockbuster a duplájánál nullszaldós:

    – itt sem mindegy, hogy milyen arányban oszlik meg a bevétel a piacok között. ha megnézed pl. a Warcraft anno közel 400-at hozott nemzetközileg, de az otthoni 47 millióval esélye sem volt folytatásra. fele-fele arányban már készülne a folytatás.
    – ráadásul ilyenkor csak a produkciós költségvetésre reflektálnak sokszor, szóval egy blockbusternél még mindig ott van 150-200 milliós költség, azaz kétszeres bevételnél még nagyon messze a nullszaldó (mozis forgalmazásból)

    3. ezek alapján a Pacific Rim második része nagyon nem jött ki nullszaldósra, sőt elég nagy bukta volt.

    4. az első része is elhasalt, azt csak a további bevételek mentették meg egyéb forgalmazásból, moziban súlyosan veszteséges volt.

  21. Én a januári és kora februári előjelzésekre gondolok, amik irreálisan pesszimisták voltak. Ahogy Alita kezdett nyitni a nemzetközi piacokon és a Fox kezdte megdübbeszteni a marketinget a tracking kezdett vele együtt emelkedni.

    Kissé téves érvelés a karácsonyi nyitással előhozakodni a Titanic és Avatar esetében, amikor pont ez a két film betonozta be az emberek tudatába, hogy a karácsony milyen előnyös lehet box office szempontból. Szereplésük teljes anomália volt és senki épeszű ember nem gondolta, hogy így fog lefolyni. A nyitás után mind a két film esetében a média által diktált narratíva negatív volt ugyan úgy, mint most az Alitánál.

    Jelzem, hogy a premier előtt az emberek ugyanúgy nyavajogtak a navi-k kinézete miatt, mint ahogy Alita szeme miatt. A 77 milliós kezdés miatt meg sorra születtek a cinikus cikkek, hogy ezzel a macskaemberes bohóckodással Cameron mennyire felsült. Rontotta az egészet, hogy a valós költségvetésről csak később érkeztek híradások. Kezdetben a 77 millós nyitást 400+ millió büdzsé viszonylatában értékelték.

  22. konkrétan beidéztem a legnagyobb boxoffice oldal cikkét, erre továbbra is azt állítod, hogy az Avatart temette “a szakma” cinikus cikkekkel? Továbbra sem akarod elfogadni, hogy itt heteken belül micsoda látványfilmek jönnek ellene úgy, hogy amúgy sem nyitott erősen? Irreálisan pesszimista, amit alig pár millióval lépett túl? A- audicence score az erős WOM? Hagyjuk már.

  23. Van annyira erős, hogy 120 felett zárjon otthon és az 500+ millió se legyen hiú ábránd világviszonylatban annak ellenére, hogy Captain SJW már itt van a nyakán.

  24. BronzIsten:

    “Kissé téves érvelés a karácsonyi nyitással előhozakodni a Titanic és Avatar esetében…Szereplésük teljes anomália volt és senki épeszű ember nem gondolta, hogy így fog lefolyni.”

    Te hoztad fel és még te is ismered el, hogy felesleges őket hivatkozási alapnak tekinteni :)

  25. abelh:Oké-oké pontosítok hogy 150-200 misi mint produkciós büdzsé,és sokszor erre jön kb ugyan ennyi pénz mint marketing,szóval jogos amit írtál:)

    DE beszélyünk az Alitáról.
    Bronzisten nem azért de ne a 10 évvel ezelőtti Avatart meg a 22 évvel ezelőtti Titanicot hozd elő mert azóta rohadt sokat változott a világ,azon belül is a filmes világ.Tény megosztotta az embereket Alita “animés” szemei,plusz hozzá már nem irkálom le a korábban leírt gondolataimat.Egyszerűen az emberek nem igazán csípik a nagy költségvetésű anime-adaptációkat.Arról meg nem beszéljünk hogy igen az ázsiai bemutató MÉG hátravan,de nem valószínű az eddigi számok alapján hogy hirtelen megostromolják a nézők a mozikat az Alita miatt.Szerintem túl optimista vagy az eddigi bevételi adatok alapján.Azt meg sem említem hogy március elején bemutatják a Marvel kapitányt ami szerintem tuti nem bukik mivel a Marvel olyan 10 éve nem hozott ki olyan filmet ami anyagilag bukott volna.Szóval nagyon nem “nyújtózhat ki sem”Alita mert ott a Captain Marvel premier a nyakán,úgyhogy kb.van 2 hete hogy összeszedjen egy “kis”lóvét mert utána a Marvel kapitány szerintem bevétel szempontjából a földbe állítja.

  26. En biztos vagyok benne, hogy Alita siker lesz. A masodik heti jegyeladasokra vagyok kivancsi.

    A mar emlegetett Titanic 27 millios nyitasat erdemes annak tukreben nezni, hogy mar abban az evben is nyitott film 90 millioval, hiaba 22 eve volt. Nem mondom, hogy nepszerusegeben vetekszik, de az audience score eros es az azsiai piac pont forditva fogadja a nagy szemeket.

    Ha most csinalnak valami kis hasznot es a streaming nezettsegek indokloljak, szerintem erdemes lesz belevagniuk a folytatasba, mert akkor mar bejaratott IP lesz, ellenben azzal, hogy most igencsak uphill csata volt bemutatni a filmet.

    Ha megse lesz folyatas, akkor biztos lesz egy uj nemzedek, aki kivancsi lesz a tortenetre es beszerzi a mangat. Manapsag amazonnak hala konnyebb, mint valaha. Talan ez lenne a legpoetikusabb, hogy ez egy nagy koltsegvetesu kedvcsinalo legyen, sok embernek egy kapu, egy uj kulturaba.

    Egyebkent erdekes, hogy miota bemutattak a nagy szemekre senki sem panaszkodik (persze biztos van, aki igen) pedig amikor leranottak a leplet rola kapta az utalatot rendesen. Ezzel hatalmas hendikeppel mutatkozik a nyito hetvegen.

    Es most nem akarok ebbol vitat szitani, de a nagy szemek elegge kibujtatta a bigottot a zsakbol. Mindenkinek joga van hozza, hogy ne tetszen neki/viszolyogjon, de a kinezete miatt valakit utalni, kifigurazni nem szep dolog. Persze mondhato, hogy nem letezo szemely, de Dumbo sem az.

  27. de hát a szemeken változtattak az első trailer óta, nagyobb lett a pupilla, hogy jobb legyen az arány. plusz aki elment rá moziban azt alapból nem zavarhatta annyira a szem, akit pedig elriasztott, az kihagyta, ahogy a bevételek is mutatják, avagy most már nem fog arra panaszkodni, hogy nagy a szem, ezért is halhatott el az érvelés. A többi dolgot meg hagynám is, amire utalsz, mert ha szerinted mindenki bigott, akinek nem tetszett, az nevetséges.

  28. Ugyan már gyerekek, az Alita bukása otthon nyilvánvaló volt már az 1. előzetes után. Minden épelméjű ember láthatta hogy Cameronék nem fognak elmenni a szokásos irányba és nem fogják amerikanizálni a filmet. EZ az egyik ok a bukásra. A másik pedig a műfaj maga. Sem a Scifi de főleg nem a Cyberpunk nem közkedvelt műfaj. Ahogy írtam a kibeszélőben is egyetlen Scifi tud bevonzani embereket, az pedig a Star Wars.

    Egyébként ha megnézitek Cameron munkásságát egyik filmje sem hozott az első héten sokat otthon. Mind hosszú futású volt. Úgymond szájhagyomány útján váltak sikeressé.

    Például a Titanic majd 1 év alatt érte el otthon a 600 millát. Az Avatar volt az egyetlen filmje ami többet hozott a nyitónapon 70 milliónál. Az összes többi mint Alita szinten nyitott. Szóval nem csak Rodriguez az aki nem Box office bomba. Ha tippelnem kéne az Alita szájhagyomány útján simán elfog érni hasonló szinteket.

    https://www.boxofficemojo.com/people/chart/?view=Writer&id=jamescameron.htm

    Amúgy nem is értem azt a kijelentést fentebb hogy az emberek nem kíváncsiak a CGI dolgokra. Holott a Marvel az ékes példája annak hogy más sem érdekli őket.

  29. Egyébként ha a szemek emberibbek lettek volna a filmben és nem ilyen Manga-hű nagyok akkor az egész filmet át is nevezhették volna másra mert az nem Alita lett volna. A Mangában is cikizték miatta párszor. Nyilván nem várható el mindenkitől hogy ismerje az alapokat de azért józan paraszti ésszel ha belegondol az ember rájöhet hogy egy 300 éves modellről van szó és akkor még nem voltak emberi külsejűek a kiborgok.

    Elég csak ránézni a mai világban is látható robotokra.

  30. Azért nem kicsit taplóság szerintem az amikor le bigottozom az emberket csak mert nem értenek velem egyet….

    A vélemény/ízlés olyan mint a végbélnyílás:mindenkinek van :)

  31. Azokat bigottozta le Walker, akik szigorúan a főszereplő kinézete miatt határolódtak el a filmtől és nem azokat akiket nem érdekel a stílus, vagy mert nem fogta meg őket a trailer. Azt nem tudom, hogy az itteni kommentelőknél ez mennyire jelentkezett, de külföldi fórumokon kb a hozzászólások 60%-a csakis a szemekről szóltak.

  32. abelh:

    Fel hoztam az Avatart és Titanicot, mert azok is Cameron filmek. Noha ezt nem ő rendezte, de komoly részt vállalt a megalkotásában. Reménykedem hátha Alitának is jut egy kicsi Cameron jószerencséjéből és sikerül meglepetést okozni.

  33. DarkEagle:

    “Például a Titanic majd 1 év alatt érte el otthon a 600 millát. Az Avatar volt az egyetlen filmje ami többet hozott a nyitónapon 70 milliónál. Az összes többi mint Alita szinten nyitott. Szóval nem csak Rodriguez az aki nem Box office bomba. Ha tippelnem kéne az Alita szájhagyomány útján simán elfog érni hasonló szinteket.”

    filmtörténeti blockbuster sikerekről beszélünk, amiket az ünnepi szezon is megtámogatott, egyikre a valaha volt 5. , a másikra 15. legtöbb jegyet adták el Amerikában.

    szóval alap, hogy az Alita ezeknek a lefutását simán hozza. ünnepi szezon meg minden nélkül, mert csak mert. de simán. produkál egy 10 és 30 közötti szorzót, szóval valahol 300-400 millió környékén lesz Amerikában a vége. simán.

  34. Emlékszem, amikor a Last Jedi-ról jöttem ki a moziból. Le voltam sújtva. Nem is tudom mihez hasonlítani az érzést, mintha kiszeretnél valakiből, akibe több évtizeden át szerelmes voltál.
    Volt benne 1-2 dolog, ami tetszett, és rengeteg, amit utáltam. Mikor a reakciókkal találkoztam megtudhattam, nem csak én éreztem így.

    Hogy ezt miért hoztam fel? Mert az érdekes dolog, hogy akikkel beszéltem mindenkinek megvolt a dolga, ami miatt utálta. Volt, amit én szerettem, de más utált, és olyan, amit az én gyomrom nem bírt, másnak fel sem tűnt.

    Szerintem Alita is ilyen. Ez a cyberpunk/manga látvány/történet hihetetlenül egyedi, amikor filmekről beszélünk. Ez olyan dolog, ami sok embernek bejön, sok embernek nagyon nem. Akiknek nem, azoknak fel fognak tűnni mindenféle zavaró dolog, kifogásolni fognak olyan dolgokat, amit egy olyan filmtől, ami tetszett nekik egyáltalán nem zavaró (sőt).

    Ez szerintem erre a filmre kifejezetten igaz.

    Mindenkinek joga van hozzá, hogy ne szeresse. Engem különösebben nem érdekel, ha kritika jó vagy rossz, de természetesen sajnálom amikor egy olyan filmről van szó, amit támogatni kellene, mert bizony vannak sokan, akik befolyásolhatók (itt is olvastam olyat, akinek már nem lesz meg, mint moziélmény, a cikk miatt), és ez bizony jelenthet annyit, hogy többet nem igazán lesz ilyen. Mert ugye az összes készülő Cowboy Bebop meg társai most szépen parkolópályára kerülnek.

    Én hálás vagyok Rodrigeznek és Cameronnak meg Landaunak, hogy az a film, mertek valami újat lépni.

    Malcolm Gladwell “Blink” című könyve bőven taglalja, hogy amikor valami radikálisan új és eltérő zene, íz, akármi jelenik meg egy piacon, a tömeg reakciója többnyire negatív. Jelen esetben én örülök, hogy arra az oldalra kerültem, akik meglátják az igazi értékeit és az tudják értékelni.

  35. “Szerintem Alita is ilyen. Ez a cyberpunk/manga látvány/történet hihetetlenül egyedi, amikor filmekről beszélünk.” (akkor felesleges a Last Jedihez hasonlítani:)

    ami ebben a filmben van az egyáltalán nem hihetetlenül egyedi. továbbra is értem, hogy ismered a mangát, így nehéz elvonatkoztatni, de amit itt láttunk abban semmi igazán új nem volt. Lehet csak én láttam sok filmet, de a lány megvalósításán kívül vizuálisan semmi meglepő nem volt ebben, csak kicsit jobban csinálták meg, mint eddig. Nem egy új dolog született.

    Tényleg nem értem ezeket a védelmeket: egyszerűen az emberek nem kajálták be. Az első hétvége bevételeinek értelmezéséhez nem elméleteket kell gyártani, hanem megnézni a reklámkampányt, ami iszonyat gyenge volt (nyilván mert bigottok a nézők:)), és ugye a premier tologatása miatt el is volt nyújtva, iszonyat sok mindent felfedve a sokdaik videóval. Érdekes, hogy rögtön a cyberpunk, meg ilyesmire van fogva az alul szereplés, nem pedig arra, hogy aki esetleg először rá is pörgött, az is megunhatta a banánt a tényleges bemutat idejére. Hogy a nem túl erős trailereket ne is említsük, ahol már csak a CGI-t emelték ki a végén (Super Bowl spot), mert ezek szerint ez volt az egyetlen, ami valamennyire rezonált a filmet látó fókuszcsoportoknál.

    “az összes készülő Cowboy Bebop meg társai most szépen parkolópályára kerülnek.”

    ezt nem tudom miből veszed, a Ghost in the Shell is bukott, mégis jött az Alita. A sokadik játékadaptáció is bukott, mégis jön a következő. Nem állnak le az anime/manga adaptációkkal, ez tuti. Hogy ez jó hír-e… hát nem tudom.

  36. Azért Human, legyél már egy kicsit fair. Az Alita a 90-es években került terítékre amikor igen is újdonságnak számított még műfajon belül is. Arról nem tehet hogy azóta elég sok hasonló alkotás készült el. Ráadásul a többségük említésre sem méltó. Nehogy már ez vonjon le a film értékéből. Ez egy igen is jó adaptáció de újnak ma már nem nevezhető filmes téren, ebben egyet értek.

    Mutass kérlek egy Cyberpunk filmet az elmúlt 10 évből ami sikeres volt minden téren. Csak mert szerintem nem volt olyan. Nekem legalábbis nem rémlik egy sem. Persze lehet tévedek. Sok mindenben igazad van az Alitát illetően de abban nem hogy nem a műfaj és az adaptálás formája a fő oka annak hogy kevesen nézték meg. Az hogy eltolták a premiert szerintem megint csak előnynek kellett volna lennie hiszen szó szerint semmilyen ellenfele nincs Februárban. Márciusban viszont már jön a Marvel Kapitány után meg a Shazam szóval nincs túl sok ideje jól hozni.

    Egyébként az utolsó mondatodra reagálva azt mondanám, hogy ha a következő anime/manga adaptációk is hasonló minőséget és alázatot képviselnek majd mint az Alita akkor el leszünk kényeztetve. Mert vannak hibái a filmnek le is írtam a saját cikkemben őket de még így is toronymagasan a legjobb adaptáció és filmként is megállja a helyét önmagában mert szórakoztató és látványos 1-2 kisebb nagyobb bakival. Amit gyakorlatilag bármelyik elismertebb blockbuster ugyan úgy elmondhat magáról.

  37. Nos azért szerintem a Star Warshoz hasonlítani eléggé durva,hiszen az Alita egy Cyber-punk sci-fi,még a Star Wars egy sci-fi űropera esetleg fantasy(sok-sok mesei elemmel).Oké hogy elméletileg sci-fi mindkettő de kb.ennyi a hasonlóság a két film között.A cyber punk meg nem valami népszerű lásd a Gits cyberpunk-settingjét.
    A játék és anime adaptációk között meg szerintem az a hasonlóság hogy minden egyes film buktája után amikor már leült a por,jön egy okostojás aki kitalálja a tutit hogy:
    “Te figyejjé má!Lehet az előző 20 próbálkozás felsült de ez most MÁS lesz.Ez most jó lesz!Érzem.”

    Ahogy human is említette egymás után jönnek az ilyen-olyan adaptációk és sorra buknak DE mindig jön a következő,annyi különbséggel hogy több vagy kevesebb pénzből készül.Ennyi kb. a különbség adaptáció és adaptáció között.A GiTs akkorát bukott anno 2 éve hogy szerintem egy másik galaxisban is látták a buktát,s lám itt a legújabb szerzemény az Alita.A Ghost in the Shell 110 millióból készült az Alita meg 170-ből.Ennyi.
    És biztos hogy készül legalább egy játék adaptáció is jelenleg Hollywooodban.A detectie pikachu nem számít mert az tulajdonképpen készen van.

    Szerény véleményem szerint le kellene állni a játék/anime adaptációkkal,mert kevés kiemelkedően jó készül a rajongók megcsalva érzik magukat,sokszor a megvalósítás vagy az eszközölt változtatások miatt.

  38. Azért öröm látni, hogy ennyien nem akarják, hogy bukjon a film és drukkolnak a sikerért. Én is reménykedek, hogy Kína illetve Japán felhúzza majd kicsit és akkor jöhetne a folytatás (hiszen a pacific rim 2 is miattuk jöhetett létre) mert nagyon szemét módon lett vége és én kb azonnal nézném a folytatást mert b@sz az ideg. Amúgy simán újranézős lesz majd itthon de természetesen erederi nyelven. Kíváncsi vagyok a hangokra mert a magyar szinkronban néha nagyon gyerekesnek hatott Alita.

  39. “Szerény véleményem szerint le kellene állni a játék/anime adaptációkkal,mert kevés kiemelkedően jó készül a rajongók megcsalva érzik magukat”

    Ezt azért elég vicces pont az Alitához beírni, mert ha valakik, akkor az anime és manga rajongók egyértelműen odáig voltak tőle, hogy végre egy méltó feldolgozás.

    A siker-bukás-folytatás témához: az ázsiai bevételekkel lehet esélye a folytatásnak (Kínában 60m+ bevételre számítanak a nyitóhéten a pénteki számok alapján és a japán nézettség is érdekes lehet), de tagadhatatlanul billeg a mérleg.

    Az viszont biztos, hogy a bemutató után, az elmúlt héten megjelent yt kritikák egyértelműen pozitívak, jellemzően a “nem gondoltam volna, de must see” kategória. A nézői visszajelzések is gyökeresen eltérnek mind a RT-on, mind a Metacritic-en. Közepes kritikai pontszámmal szemben 94%-os, illetve 8,6 pontos nézői vélemény áll szemben. A GitS 51%, a RPO 77% a RT-on a nézőknél, szóval a én még várnék egy kicsit azzal, hogy a pozitív WOM hatását felmérjük.

    Ami biztosan ellene hat majd, az a Captain Marvel bemutatója, ami garantáltan hosszabb időre elveszi a 3D helyeket előle, tehát valóban csak ez a két hétvége áll előtte a bizonyításra.

  40. Egyébként vicces módon pont az USA piacon a Captain Marvel-nek lehet egy pozitív hatása is az Alitára. Az eddigi közönségreakciók elég nagy részében felbukkan az összehasonlítás, hogy a CM előtérbe tolt feminizmusával szemben Alita egy szerethető hősnő, minden extra kampányüzenet nélkül.

    Az Alitából könnyen a bezzeg mozi lehet, válasz az “aki rosszat mond a CM-re, az nem bírja a női főhősöket” vádra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.