BlacKkKlansman

Ilyen, amikor egy rendező tisztán tudja, hogy mit akar mondani, és ezt egész korrekten le is vezeti. Kár, hogy a nagy “fontos film” érzés közben valahogy mégis untatott.

A történet egy fekete zsaruról szól, aki telefonon keresztül beépül a KKK-be. A találkozókra pedig a zsidó társát küldi. Ez lenne a fő szál, ami köré felhúzta a politikát Spike Lee. Amúgy egy olyan megtörtént esetről van szó, amihez egy kicsit hozzáköltöttek néhol, de sok képtelennek tűnő dolog pont, hogy megtörtént a 70-es években belőle.

Azért mondom, hogy fontos filmnek érződik, mert páran szerintem már felejteni akarják a múltat, szőnyeg alá seperni a problémákat, ami eléggé rossz dolog ugye, már csak a megismétlés miatt is. Itt van ez a régebben játszódó történet, egy olyan kor, amiről mindenki tudja, hogy rasszistább volt, egy szervezet, a KKK, amiről szintén mindenkinek megvan a véleménye. És mégis, a klán által képviselt ideológiák 2018-ban is jelen vannak. Konkrétan az amerikai elnök olyasmiket mond, amibe mindent belelátnak a rasszisták. Ezt a végén egy gyomrossal húzza alá Spike Lee. Ami nekem a legkeményebb volt, hogy a magyar neten is mennyi hasonló mondatot látni, néha még itt is kommentekben. Páran szerintem tényleg nem hiszik magukat rasszistának (“nem vagyok rasszista”), azt mondják, hogy a klán az borzasztóan az volt, elítélik, és mégis elhangzik pár olyan mondat a szájukból, amiket a filmben a tagok hangoztatnak.

A lényeg, hogy ez inkább csak az érdekes halmazba teszi a filmet, viszont ahogy ez el van mesélve, az egyszerűen nem kötött le. A beépülős szál furcsán darabos, a fekete nyomozó magánéleti szála konkrétan iszonyat elnagyolt, nem áll össze az egész. A casting viszont zseniális! Konkrétan Verhoeven szellemét éreztem abban, hogy Topher Grace alakítja a klán karizmatikus vezérét. A cél az volt, hogy még nevetségesebbé tegyék ezeket a borzasztó embereket, megsértsék a büszkeségüket, ami szerintem sikerült. Grace lehet nem a legjobb színész, de valaki meglátta, hogy a tudásával és múltjával mennyire ide illik. Közben meg ugye a jók oldalán Adam Driver mindent vitt, színészileg is.

Érdekes, hogy Lee munkája például sokkal szájbarágósabbnak érződik, mint mondjuk a Blindspotting. Nem teljesen ugyanarról szólnak, de ott csak párszor akasztja meg a történetet a hegyibeszéd, míg itt rengeteg jelenetből árad.

25 hozzászólás a “BlacKkKlansman” bejegyzéshez

 1. Kicsit úgy éreztem, hogy pont az utolsó öt perc a túlzás. Semmi nem áll tőlem távolabb, mint a KKK, a feléjük kacsingató Trumptól és az NRA-buzi keményvonalas republikánusoktól meg egyenesen rosszul vagyok, de ez így nagyon didaktikus, szájbarágós volt. Amondó vagyok, hogy a kevesebb több lett volna, de hát Spike Lee már csak egy ilyen figura.

  Meg kell még említenem a film zenéjét, ami szerintem nagyon emlékezetesre sikeredett.

 2. Olyan ez a film, mintha Spike Lee az első pillanattól kezdve az érzelmeivel birkózott volna, próbálta okosan, visszafogottan és valamennyire objektíven felvázolni az egész történetet, és ez nagyjából sikerült is neki (bár pont emiatt tényleg egy kicsit matt az egész) de aztán az utolsó két percben elpattant az a bizonyos húr.

  MiniSPOILER: a film legvégén az a híradós montázs különböző tüntetésekről és gyűlöletcselekményekről a legirdatlanabb demagóg bullshit, amit ebben az évben láttam. De lehet hogy nem csak ebben az évben. Trump, nácik, tömegbe gázolás, stb. Minden elképzelhető dolog össze van mosva. Ezt még ő sem gondolhatta komolyan, nálam teljesen tönkrevágta vele a filmet. Amúgy nem lett volna rossz.

 3. Nem lett volna rossz de Spike Lee fullba tolta… remélem oscar bácsi nem gyün.
  Pont az elnagyoltsága okán veszített a súlyosságából és mire eljutunk a végéig már azt is mesterkéltnek érzem, habár kétségtelen, hogy nem élünk ott így nem biztos, hogy az a reális ahogy én képzelem a jelent.
  Engem rohadtul zavartak a sztoriban ezek a karikatúra szerű blődségek (minden fehér segg hülye déli, az az egy db aki nem annál meg mindenképpen ki kell hangsúlyozni, hogy zsidó. A feketék meg mind büszke, és tanult plogári aktivisták)
  Mindezek ellenére elgondolkodtató a film, úgyhogy kár érte, hogy ennyire “spikelee”-s lett.

 4. És még így is sokkal értékelhetőbb film és egy teljesen rendben lévő alkotás (kisebb döccenőkkel), mint a jelöltek egy jó része.

 5. Igen szerintem is furcsa hogy a KKK tagok mind alkeszek vagy redneckek voltak,BEZZEG a színesbőrű szereplők mindegyike tanult,visszafogott kispolgári egyetemista volt.Na persze.A számolás joga című filmben meg gyakorlatilag elmondták hogy a ’60-as évek végén,’70-es évek elején(tehát amikor a Csuklyások IS játszódik) tulajdonképpen ha az ember fia színes bőrű volt esélytelen volt felsőoktatásban részesülni.

  Amúgy tényleg király kis film volt,egyet értek az előttem kommentelőkkel,ha Spike Lee vissza fogja magát és a demagóg,szájbarágós TV-s bevágásokat nem teszi a végére szerintem százszor maradandóbb,és ütősebb lett volna a finálé.

 6. BerserkerGyusz: nem tudom miért választod szét, hiszen nem csak a vége olyan, hanem előtte is. konkrétan kiemeled, hogy előtte miképp csinálta a rendező ezt a sokkolást.

 7. Hiába siklik át esetleg a néző nagylelkűen a fullba tolt demagógián, marad egy legalább ilyen súlyos probléma, nevezetesen hogy a film baromi unalmas. Driver kiváló alakítása mentette nekem az egyszer végignézhető kategóriába (pedig az elején annál a gyönyörű shiiiiiit-nél még úgy reménykedtem :( ).

 8. egyébként nem tudom mi volt fikció és mi volt valóság, de nekem szörnyen mesterkélt volt, hogy egy telefon beszélgetés után – számomra érthetetlen okból – ragaszkodtak hozzá, hogy továbbra is a feka telefonál és Driver megy a találkozókra.
  Nyilván az utóbbit nem lehet megváltoztatni, de miértnem vehette át Driver a telefont? nem sokkal egyszerűbb a beépülés? Mint rizikózni, hogy sokadik találkozó után tényleg fura lesz a telefon és az élő hang különbsége, vagy hogy nem tökéletesen egyeztetik le az elhangzottakat (személyesen vs telefonon).

 9. Nem ez lesz Spike Lee legjobbja az biztos. Unalmas, gyenge film. Éppen ezért már az egész a feledés homályába merült. Adam Driverben meg szerintem semmi jó nem volt. A jelölését sem értem.

 10. Nem kell ezt szépíteni. Ez egy rossz film, illetve egy jó sztori rossz kezekben landolt :( Respekt azoknak akik végignézték

 11. “Ahogy ez el van mesélve, az egyszerűen nem kötött le.” En is így gondolom, abszolút túlértékelt film, sajnos egy ilyen témájú filmet mar kötelező a kritikusoknak az egekig magasztalni plane az Usa-ban. Es meg is teszik mert félnek attól h rasszistának bélyegzik őket ha lehúzzák a filmet. Plane ha ilyet leirnanak h a kkk-sok mint ostoba suttyók voltak a filmben a feketék meg mind tanult művelt jolelku emberek, pedig ez tényleg így volt. holott nyilvan mindkét oldalon van/volt ilyen is meg olyan is. Pedig en vártam a filmet, nem alkottam elore véleményt es en tényleg nem vagyok rasszista de ez tényleg túl lett tolva illetve elferdítve.

 12. human
  Nekem az volt az érzésem mert a film végén ennél direktebben nem nyomhatta volna Spike Lee a demagóg bullshitet.Addig én egész jól elvoltam a filmmel,de nekem a vége volt már sok.Azért szerintem nem csak én voltam vele így.

 13. ,,Fuck the uptown brothers. They never pass the ball, they don’t want to play defense, they take five steps on every lay-up to the hoop. And then they want to turn around and blame everything on the white man. Slavery ended 137 years ago. Move the fuck on!”

 14. Lassan leállhatnának ezzel a feketék mindig jók voltak hozzáállással, túl sok a PC cucc amit lenyomnak a torkunkon. Miért nem lehet már tovább lépni, és nem a mostani generációval szenvedni azért amit a nagy öregek csináltak? Persze most is van rasszizmus, de ne csináljunk már úgy mint ha annak nem lenne oka. Éltetik a feketéket szutyok Black Pantherrel meg ilyenekkel mint a KKK, de annyi eszük nincs hogy rájöjjenek, hogy ezek az “alkotások” nem változtatnak semmin.

 15. Feléig bírtam. Én valamiért azt hittem ez egy komoly téma könnyed vicces tálalásban formulát veszi elő de csak untam.

 16. “gen szerintem is furcsa hogy a KKK tagok mind alkeszek vagy redneckek voltak,BEZZEG a színesbőrű szereplők mindegyike tanult,visszafogott kispolgári egyetemista volt.”

  De hát ez egyáltalán nem volt így. A Grand Dragon sem volt redneck, és a helyi vezető is egészen értelmes faszi volt azt leszámítva, hogy rasszista. De a többi sem mind volt alkesz rednek, igazi kisvárosi fejek voltak. A feketék pedig egyáltalán nem voltak mind visszafogottak, elég csak az egymásra rímelő white power/black power jelenetre gondolni.

 17. ez is, igen, igazad van, érdekes volt a kettősség, hogy a klán tartotta a beavatását és a végén kiabálták a fehér erőt, a feketék meg visszafogottan hallgatták a lincselés beszámolóját, de a mérgező szavak rájuk is hatottak és kiabálták a fekete erőt a végén.

 18. Fúú, én moziban nézve egyáltalán nem untam, demagógnak is csak néhány helyen éreztem, az aktivista csajon keresztül bemutatta a másik oldal túltolását is. A dramaturgia lehet lehetett volna gördülékenyebb, de a színészek, párbeszédek, zene mellett nem volt feltűnő, a képi világ is ok.

  Viszont a végére megfájdult a fejem a KKKsok sok faszságától, ami nem feltétlen a film hibája, de ez a két óra bőven elég volt a rasszista seggfejek társaságából. Az utolsó jelenet meg elsőre nekem is random odadobott hatásvadászatnak tűnt de amikor leesett, hogy miért is van ott az elég gyomrozó.

 19. Én csak azt nem értem, mitől volt Driver annyira kimagasló:D szerintem semennyire és én sem értem a jelölését. Női oldalon pl Glenn Close sokkal emlékezetesebb alakítást tudott hozni..
  Nem akarnám újranézni, pedig nagyon vártam és az előzetes alapján azt gondoltam, szórakoztató formába öntenek egy nagyon komoly témát, de csak tömény unalomba és banális dolgokba ment át, amitől csak felidegesítettem magam.
  Nyilvan törpromboló voltam még, amikor az amerikai história x-et néztem a témában, és mai szemmel nézve hiába van teletömve kliséhegyekkel, a BlacKkKlansman nem tudott ahhoz hasonlóan mesélni, emiatt nem is tud emlékezetes maradni

 20. Pont azt akartam mondani, amit Élien. Nemhogy nem volt minden KKK-tag redneck, hanem a vezetők közül volt, aki kifejezetten értelmiségi, ravasz figura volt.
  Szerintem átjött az üzenet, miszerint a “felül” lévők tökéletesen tudják manipulálni az egyszerű embereket. Ha körülnézünk, a világon egy csomó helyen látjuk ezt manapság.

 21. Fekete és rasszista témában szerintem jobb film ennél a
  The Hate U Give.Ez a film sem rossz,de a másik nekem jobban
  bejött.Több emlékezetes jelenet van benne mint ebben.

 22. Abban reménykedtem, hogy stílusában olyan lesz, mint az I, Tonya. Sajnos nem jött be. Az végtelenül szórakoztató számomra (sokadszorra is), ez viszont eléggé unalmas, és erőltetett (elsőre is).

Leave a Reply

Your email address will not be published.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.