Bohemian Rhapsody

A Queen slágerei annyira jók, hogy még egy ennyire tipikus, közepes életrajzi filmet is felhúznak. Azért nem kérdés, mert tényleg ez történt a Bohemian Rhapsody-val. Konkrétan nem értem a mű Oscar jelölését. Igazából nem unatkoztam, de hogy ez nem volt kiemelkedő, az is tuti.

A történet ugye Freddie Mercury életéről szól, ahogy összeismerkedik azokkal a zenészekkel, akikkel később Queennek hívják magukat. A film bemutatja a popzene történelem azon alapköveit, amiket ők tettek el, néhol a belső viszályaikban is elmerül, finoman mesél Mercury melegségéről, minden amit elvár az ember egy ilyen darabtól.

De semmi egyediség nincs a mesélési módjában. Időrendben halad, igazi fókusz nélkül. Annyi információt kellett 2 órába sűríteni, hogy esély sem volt komolyabb mélységre. Viszont azt tudták a készítői, hogy kell befejezni. A Live Aid koncerttel zárul a film, a zenekar újraegyesülésének látszólag csúcspontjával, amikor a közönség imádja őket. És a moziból kijőve, vagyis a kanapéról felállva ez a végső pillanat marad a nézővel.Bbe is lehet lőni a spotify-t (vagy amit használ az ember) rögtön utána.

Amúgy ha addig nem lett volna nyilvánvaló, amikor a Live Aid közben bevágnak a bosszankodó volt stúdiófőnökre, abból végképp lejön, hogy kik miatt olyan a film, amilyen. A Queen életben levő tagjai tényleg egy pr anyagot akartak, jól kiszámított, még elfogadható negatív történéssekkel, nem pedig egy őszinte filmet a zenekar hullámhegyeiről és völgyeiről.

A kérdés még Rami Malek lehet, de az a pár pillanat amikor villoghatott, az teljesen rendben volt, például az esős, de néhol meg olyan volt, mintha túltolta volna. Viszont ennyiért tényleg jár szobor? Majd meglátjuk vasárnap. A film után persze adja magát a kérdés, hogy vajon a zene miatt elővesszük-e még valaha, vagy inkább csak pörgetjük a dalokat magukban? Szinte biztos, hogy az utóbbi az igaz.

37 hozzászólás a “Bohemian Rhapsody” bejegyzéshez

  1. Én nem kifejezetten szeretem a Queen-t, a melegségtől kifejezetten rosszul vagyok (ezeknél a jeleneteknél undorodtam), összességében mégis élveztem a filmet. Mert ez egy jó film. Ez pedig az alkotó gárdát dícséri. Sikerült úgy tálalni az egészet, hogy egy magam fajta is befogadja.

  2. Kár, hogy a Walk Hard című paródiafilmet forgatták gyakorlatilag újra halál komolyan. Meg mondjuk egy minimális történet is jó lett volna, mert ha nincs a zene, akkor ezt a filmet kutya se nézi meg :)

  3. en teljesen lepeteztem attol hogy a zenekar tagok mennyire jo castingot kaptak

    a 3 tag Freddien kivul, egy az egyben ugy nez ki mint a regi idokben !!!

    sose voltam Queen rajongo, de megneztuk bnommel es nekunk bejott.
    az oscarra egyertelmuen keves, de legalabb Malek neve kicsit eloterbe kerul (A Mr Robot ota varoom hogy vilagszinten ertekeljek a sracot)

    cask ne keszuljon folytatas…

  4. Rég láttam ennyire túlhypoeolt filmet.
    – az egész nem több egy hosszúra nyújtott Queen klipnél
    – mélysége semmi, csak a felszínt kapargatja – azt is pliszé kesztyűben finomkodva
    – a CGI ordít, ennél még a Jurassic Worldben is szebb volt a green box
    – Rami Malek egy pojáca, semmi természetesség sincs benne, az egészet túlszínészkedi. Mindent.

    És tudom 100-ból egy a véleményem mert majd’ mindenki olvad az egész filmtől, a környezetmből is. Na jó, 100-ból 5 akinek nem jött be. Casting külső megjelenésre viszont tényleg csillagos 5-ös.

  5. nemtom Sulo, én elég sok antihypot is láttam a film kapcsán, szerintem túlzottan a saját környezetedből indulsz ki, ez egyértelműen nem áll “És tudom 100-ból egy a véleményem mert majd’ mindenki olvad az egész filmtől” már a fenti kritika is ellene van :D

  6. Szerintem úgy mint “zenés film” abszolút jó: iszonyat profi a hangulatteremtésben, jó íve van, jól sikerült casting, kiváló színészi játék, és a jelmezek és díszletek, a fényképezés, hangkeverés, minden nagyon profi.
    (Malek védelmében szerintem Freddie a valóságban is elég.. hmm… színpadias volt, szóval nem éreztem úgy, hogy sok lett volna.)

    Mint “életrajzi film” viszont tényleg semmi-semmi extra vagy kiemelkedő nem volt benne, a tényleges eseményeket pedig kényük-kedvük szerint alakították, ahogy az érdekek megkívánták.

    Viszont Queen rajongóként nem tudok elfogulatlan lenni, én újra fogom még nézni.

  7. Bár Rami Maleket szeretem mint színészt és néhol tényleg nagyon hasonlított Mercury-ra de nagyon sokszor értelmetlenül túltolta a “a meleg” mozdulatokat. Megnéztem pl az eredeti Live Aid koncertet majd megint a film végét és bár jó érzékkel másolta néhol a mozgást a legtöbb helyen Mercury mérföldekkel férfiasabb volt mint Malek mozgása.

    Kicsit furcsa hogy Mercury igazi társa kb 3-4 percet kapott és ha jól olvastam a timeline sok helyen elcsúszott a valósághoz képest.

    A díszlet, kosztümök nagyin ott voltak a szeren.

    Ha lehetne Oscart adni hasonlóságért tuti a fazon aki Brian Mayt játszotta kaná meg. 😊

  8. Tiszta szívbōl irigylem azokat akik imàdjàk ezt a filmet.. Remek.. Mit remek Ôriàsi zenék.. Egy elkèpesztően àtlagos filmben.. Igen ez közepes csak.. Sajnos.. :(

  9. Ez egy rossz film, bántóan rossz, de a zene a telefonkönyvet is eladná. Nem mondom, hogy megbántam, de néhány nap különbséggel néztem a Gaga féle Csillag születiket, és óriási a minőségi különbség annak a javára, mert az filmként is jól működik, a zene meg bónusz, és nem fordítva.

  10. Egyetértek a kritikával.Innen csak Rami érdemel oscart esetleg.
    Moziban én még nem láttam ilyet,hogy a stáblistánál bent ült a terem 95%-a.

  11. Én erről valamiért csak jót hallottam, de a trailerek alapján nekem is az jött le amit írsz, hogy középszer nagyon jó zenékkel. Valamikor talán rá veszem magam unatkozás közben, de valahogy moziba nem csábított. Olyan érzésem van, hogy koncert híján beérték ezzel is az emberek, azért a siker, az Oscar meg max a zenének szólhat, de így látatlanban nem húzom le nagyon.

  12. “Viszont ennyiért tényleg jár szobor?”

    A némafilmes után gyakorlatilag bármiért.

    Az hogy a zenék viszik a hátán a filmet és Malek tény.
    Mennyire szórakoztató? Nagyon!
    Ha majd sok év múlva egy hétfő este különböző tv csatornákon egyszerre megy majd a némafilmes vagy a víz érintése netán a bohém rapszódia, tuti h. az utóbbinál rakom le a távirányítót, mert egy nagyon jól összerakott film amiből ha kivonunk egy elemet simán széteshet , de együtt üt és ezért jár neki a szobor, Maleknek is.

  13. Teljesen rendben volt a film. Akiknek több kellett volna, magasztosabb mondanivaló, mélyebb gondolatok stb. azoknak ott a Queen lemezek sokasága.

  14. Népmesei jellegű (értsd: fele sem igaz)? Igen!
    Rami túltolta? Igen! (Freddie is túltolta, ne már srácok! Nézzétek meg a Magyar Rapszódia koncertfilm kulisszák mögött jeleneteit!)
    A kanadai énekes srác hangjáról – szégyen, nem jut eszembe a neve – aki kipótolta Freddie eredeti felvételeit ahol kellett, meg tudjátok mondani, hogy mikor énekel ő és mikor Freddie? Nem!
    Jól szórakoztam rajta? Igen!
    Részemről ennyi.

  15. @ Mate4182: De jó, hogy nem csak nekem tűnt fel! Castingot díjjazzák amúgy az Oscaron?

  16. Nézzétek meg a Whitney-t, amit mellesleg egy játékfilmes rendezett. Na, ha már életrajzi-zenés Oscar, akkor az a film mindent megérdemelne.

    Egyetértek humannel kb mindenben. Malek jó, de Freddie ennél 10 milliószor többet érdemelt volna, mint amit ebben a filmben műveltek.

  17. @ fearandioanthing: Nem is beszélve a Highlander-ről, ami a filmtörténelem legkirályabb videoklipje, vagy a Flash Gordon – ami meg annyira rossz már, hogy majdnem jó.

  18. A legnagyobb problémám az volt hogy kb csak Mercuryról szólt. A zenekar többi tagjának bemutatását szinte teljesen mellőzték. Pedig azért ők is kellettek a slágerekhez. A stúdiós részek amik igazán érdekeltek volna alig kaptak időt. Az ugye megvan hogy a “bosszankodó volt stúdiófőnök” Mike Myers volt?

    Összességében a Queen zenék még mindig jók de ha választanom kéne a Star is Born mellett voksolnék.

  19. Bizony, ez egy nagyon közepes és tipikus életrajzi film volt. Időnként szórakoztató,de alapvetően inkább unalmas.
    A zene és a Malek persze elvitte a hátán, nem véletlen, hogy az utolsó 20 perc volt a legértékelhetőbb az egészben, hiszen az konkrétan erre a kettőre épült.
    A legjobb film kategóriában tényleg nincs keresnivalója, de Malek-től nem fogom sajnálni a szobrot (bár én legszívesebben persze inkább Bale-nek adnám).
    A castingot, Mercury barátnőjét leszámítva, tényleg nagyon eltalálták.

  20. 1.*rockzene illetve kevert műfajok, de semmiképpen sem pop
    2.nem tudom, mások hogyan vélekednek róla, de nekem nagyon tetszett a film, és nem csak a zenék miatt, habár azok tényleg sokat emeltek az egésznek a hangulatán
    3.említést kell tenni Rami Malek tökéletes, magas színvonalú alakításáról és arról, hogy milyen jól választottak színészeket

  21. Úgy gondolom, az is meghatározó, hogy eleve rajongóként nézte-e valaki a filmet vagy sem, legyen szó akár a Queenről vagy Lady Gagaról. Nekem érzékeny pont Freddie zenéje és élmény volt a filmben megelevenedni látni mind az ő alakját, mind a zenét. Utána hetekig extázisban voltam és Queen videókat néztem /életrajzi könyveket olvastam. Én is pár nap különbséggel néztem meg a Star is Botn-t, de én pont azt untam nagyon és erős hiányérzetem volt a kidolgozottsággal kapcsolatban, na ott éreztem, hogy zene nélkül nekem 0,a sztori kusza volt és nem hatott meg. Persze ott is lehet a színészi teljesítményt meg Gaga muzsikáját értékelni, de ha már filmet nézek, kikapcsolódni vágyok. Nálam megvolt a felemelő érzés, a humor, a történet a Bohemian Rhapsody kapcsán, s noha még rengeteg mindent bele lehetett volna gyömöszölni a filmbe, én elégedett vagyok azzal, amit kaptam. Ami az eseményhűséget illeti, azt nehéz lenne visszaadni, mert a valóság /igazság mindenkinek más. De biztos vagyok benne, hogy lesz még film ebben a témában.

  22. Nem hinném, hogy csak a zenék miatt fogom újra megnézni! Nem véletlenül lett Oscarra jelölve. Freddie Mercury egy igaz stílus ikon volt, brutálisan mozgott a színpadon, rendkívül karakteres volt. Rami Malek pedig ugyanezt adta át a film alatt. Iszonyatosan nehéz lehetett neki tényleg eljátszani Freddie Mercury szerepét, szóval ha még “szerinted” a film nem volt hiteles, azért azt beláthatod, hogy a szereplők nagyon odatették! De persze ez csak az én véleményem. Imádom, hogy ilyenkor mindenki jobban tud mindent, de azért áruld már el…te jobban eltudtad volna játszani mint Rami? Vagy esetleg jobban megrendezted volna, mint mondjuk Brian May? Én kétlem.

  23. Attól még a film szar, ráadásul tele van pofátlanul hazug önmarketinggel pl. a családhoz hazasiető Queen tagokkal az élen, ott kb. a fejem fogtam.

  24. Zsuzsa: érdekes, mert a Queen zenéket, legalábbis a slágereiket szeretem, Lady Gaga meg a holdra kerget, főleg a Shallow-val, mégis az A Star Is Bornt tartom a jobb filmnek. Ha az a sztori 0, akkor az itteni jólfésült semmi mélységbe nem merészkedő az mi, de komolyan.

  25. Személy szerint értetlenül állok azelőtt, hogy van ember, aki ezt jó filmnek tartja. Borzalmasan unalmas, érdektelen, hazug. A vágás, a fényképezés kritikán aluli, és akkor még ott van CGI is….hogy nézett már ki a koncert jelenet a végén?! Rami Malek ezért Oscart kap, mondjuk Cooper helyett….kiakasztó.

  26. Cooper is oscar-ra érett már, de nem a Star is born-ért fogja kapni az tuti, sokkal nagyobbat alakított a Napos oldalban és akkor se kapta meg. Ez is élvezetes film de messze nem annyira szórakoztató mint a Bohém rapszódia szvsz.
    A produceri tevékenységeket ellátó Queen tagok sterilsége viszont tényleg nevetséges!

    26. Zsuzsa, tökéletesen egy véleményen vagyunk, nagyon jól leírtad

  27. ” Ez is élvezetes film de messze nem annyira szórakoztató mint a Bohém rapszódia szvsz.”

    mivel a Star is Born erősebben dráma, a befejezése sem túl felemelő, így nem meglepő, hogy a Bohém szórakoztatóbb

  28. Én is biztos vagyok benne hogy fogom még látni a Star is born képkockáit. Rendben van a film teljesen. Dráma igen nem egy kategória a Queen filmmel , de drámából is van nézhetőbb, ha már Bradley Cooper akkor a Túl a fenyvesen , amely nagyon alulértékelt film, de még oscar közelben sem volt ha jól tudom semmilyen kategóriában.
    Persze mindenkinek más ízlése van , az akadémiának meg pláne, főként ha figyelembe kell venniük a saját érdekeiket is.

    Valaki említette mennyire túl hype-olt a Bohém r. , de akkor Gaga-Cooper kamu románcimázs erőltetése se kutya, ha megnézünk egy-két live felvételt. Jól áll nekik? Igen :)

  29. Ilyenkor sajnálom igazán, hogy a Straight Outta Compton csak egy jelölést kapott. Mivel az torony magasan üti a Bohemian-t is a és Star is Born-t is.

  30. Ha röviden le kéne írnom mi is a véleményem a filmről… akkor ezt mondanám: mióta öntudatra ébredtem életem első évtizedeit masszívan a Queen töltötte ki. Velük keltem, velük feküdtem, minden létező könyvet, cikket, szirszart elolvastam anno, és ha szembe jönnek nyilván a mai napig is. A filmet nagyon vártam, Malek szuper teljesítményt nyújtott, nem vitatom a színészi kvalitásait. De a sterilizált történet, a hülye (és szerintem értelmetlen) eltérések a valóságtól, és leginkább az utolsó (meglehetősen fontos) évek teljes lehagyása eléggé elcsüggesztett. És az összbenyomás is valahogy félrement nálam. Számomra mint film csalódás volt. És erre a legékesebb példa: a Star is born-t 2x néztük moziban, másodszor is lúdbőrzős élménynek éltem meg. A BR-t nem hiszem hogy egy ideig elő akarom venni. :(

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.