Vice

Még hogy az Oscarra esélytelenek a horrorfilmek, amikor a tavalyi Get Out után ismét bejutott egy a legjobb filmes kategóriába. Nincs benne sokkoló “jumpscare”, a terror lassan építkezik benne, hogy utána órákig a nézővel maradjon.

Ja hogy a Vice elvileg egy komikus és drámai életrajzi film? Hm.

A történet Dick Cheney életét mutatja be, ahogy egy átlagos emberből Amerika második leghatalmasabb embere lett, amikor Bush alelnökeként indult a választáson. Mindezt úgy, hogy az ezt a címet betöltők általában semmi komolyat nem csinálnak, de ő megváltoztatta a politikát, csak hogy mégse tétlen báb legyen.

A film egyik baja talán az lehet, hogy mintha felmentené George W. Bush-t, és mindent Cheney-re kenne azokból az évekből, amikor közösen kormányozták Amerikát. A nagyobb gond pedig az, hogy a komédiából semmit nem látni a filmben. Mármint Adam McKay írta és rendezte a Vice-ot, aki előtte a gazdasági válságból csinált egy szórakoztató, de mégis kemény filmet The Big Short címmel. Viszont ezúttal csődöt mondott a szórakoztató részen, túl száraz lett a végeredmény.

Mindezek ellenére elég ötletesen van megcsinálva a Vice. Érdekes volt a Bohemian Rhapsody után nézni, hiszen ez is darált, de sokkal ügyesebben játszott az idővel és a filmkészítés eszközeivel, szóval technikában sokkal jobb volt. Majdnem a vágóra fogtam minden érdemét, de szerintem McKay forgatókönyve eléggé hasonlóan épülhetett fel, mint amilyen a végeredmény lett, nem a vágószobában menthették meg.

Ezen kívül Christian Bale… komolyan nem tudok már mit mondani arra, amit művel. Nem sok Cheney interjút láttam, de iszonyat hasonlított hozzá az, amit Bale leművelt itt. Eltűnt a szerepben, pedig a trailereknél még kicsit féltem, hogy nem ez lesz. Mondjuk nem tudom miért pont Bale-ben kételkedtem. Amit sajnálok, hogy Sam Rockwell nem sokat volt a színen, hiszen jobb castingnak tűnt, mint Josh Brolin a W.-ben.

Szóval itt a film egy szörnyről, akivel szemben tehetetlen volt a világ, sőt, a választók egymást torkát tépik inkább még most is, miközben a fiatalok oda sem figyelnek a politikára, elterelik a figyelmüket az aktuális akármivel.

human
írta
2019. 02. 22. 18:29
megjelenés
14
hozzászolás


14 hozzászólás a “Vice” bejegyzéshez

 1. Tegnap néztem moziban. Tökéletesen egyet értek human-nel.
  Amit hozzátennék, hogy kár, hogy Malek kapja az oscar bácsit, Bale helyett. Dehát… ez van.

 2. Bale ezért megérdemelné a szobrocskát :)
  Zseniális.
  Sokmindent akartam írni, de most ennyire futja:D
  Ja a film közepe környékén ellőtt poén eszméletlen nagy:D

 3. a big short nagyon tetszett, ennek a trailere nagyon tetszett, és külön szerettem Bale-t is a big shortban, szóval alap, hogy megnézzük. amennyire nem bírom Bale-t batmanként, annyira szeretem más szerepekben.

 4. Lassan két hónapja néztem így már annyira nem friss az élmény de én úgy gondolom semmivel sem lett szárazabb mint a Big Short. A humorral sem volt bajom. Főleg ott az 50. perc környékén ahol 2 percig kuncogtam. Rockwell féle Bushból viszont valóban keveset kaptunk. Felteszem újra a kérdést: ennyi szerepért érdemelt jelölést? Bale alakítása kiváló mint mindig, a jelölése is érthető de úgy érzem a férfi főszereplők szobrát Malek vagy Viggo hozza el.

  GK:
  Ha jól látom a Vice csak feliratosan megy a moziban úgyhogy…

 5. Mégis mi a fenéért érdekelné a fiatalokat a politika? A Politikánál haszontalanabb, kártékonyabb és feleslegesebb dolog nincs is a világon.

 6. @Yakhead: Még azt is a politika (politikusok) déntésének köszönheted, hogy ezt a két mondatot le tudtad írni de. Nagyon sok szempontból. Hát például azért.

 7. Én remekül szórakoztam rajta, sőt mivel a téma közelebb is áll hozzám, mint a The Big Short, ezért még jobban élveztem, mint az előző McKay darabot.

  A Roma, a The Favourite és a A Star is Born mellett ez volt idén az a film, ami még úgy igazán tetszett a jelöltek között és nem bánnám ha Oscart kapna (nyilván nem fog).

  A film felénél lévő húzást kifejezetten imádtam.

  Sam Rockwell-ből tényleg jobb lett volna többet látni, jól állt neki a szerep.

  Bale-ről meg már nem nagyon lehet többet mondani, mint amit az elmúlt években már annyiszor lemondtak. Zseni a hapsi, az tuti.

 8. Én már a Big Short vonalvezetését se kamáztam és itt sem változott a dolog.
  Valahogy nincsen “flow”-ja az egésznek, nem köt le, rá kell nézni, hogy mennyi van még belőle és tuod, hogy ha abbahagyod, nem állsz neki újból.

  A casting hibátlan, mégis Malek elviszi Bale elől. És mindenki elől.

 9. hát pedig ügyesebb a flowja, mint a bohemiannak pl. csak hát nem annyira szórakoztató, szóval sok ember unta szerintem.

 10. Poltikával foglalkozóként én szarrá röhögtem magam a filmen. Szerintem hihetetlenül jó lett és sikerült igazán megragadni a dolgokat benne, a lényegét.
  Ráadásul szépen visszaadja Chaneyt és a végén nagyon tetszett, ahogy felteszi a kérdést, hogy ez most egy liberál film, amivel kigúnyolják őt, vagy tényleg egy valós, életrajzi film? Ugyanis meg kell, hogy mondjam, szerintem rendkívül hűen mutatták be a személyiségét, a hatalomhoz társított szerepét és felfogását, miközben elég sokszor egyet lehetett vele érteni úgy is, hogy valaki nem republikánus.

  Az ifjabb Bushról meg annyit, hogy őt is eléggé hitelesen adja vissza a film. Ő sosem akart elnök lenni, az apja kényszerítette bele ebbe a helyzetbe, nem is állt rá készen, nem is érdekelte, de családi elvárás volt. Aki kicsit is jobban belemerül, hogy W. egy szerencsétlen, akit úgy lehetett formálni, ahogy nem szégyellték és ezt csúnyán kihasználta Chaney és a republikánusok belső köre.

  Kitűnő film, minden díjat megérdemel és mindenki megtalálja benne az igazságát. Ugyanakkor szerintem kitűnő párhuzamot vont a Cheney által felépített világ és Trump eljövetele között, majd rámutatott, hogy az ISIS-t ők építették fel, s hogy erre próbálták felhívni a figyelmüket többen is. Mindezt úgy, hogy Oszamát és Szaddámot is ők építették fel, csak még korábban. Ezt az egy dolgot hiányolom, hogy kimaradt a filmből, azon kívül, ez egy tökéletes alkotás. 5/7. Mindenki menjen el és nézze meg, a színészi játék lenyűgöző.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.