Az Aniara teljes előzetese

A teaser után itt van a Mars felé, de a pályájukról kisikló telepesek történetének a teljes előzetese. Igen, kicsit B-filmes kinézete van, de engem már a koncepcióval megvettek. Csak gondoljatok bele, hogy sodródtok a semmibe, segítség nem várható. Kicsit hosszabban, szánjatok rá 15 másodpercet az érzésre.

Már a helyzet is kemény, de ha az ember, mint minden jó sci-finél, ránéz a saját életére miatta, akkor meg üthet.

human
írta
2019. 03. 06. 03:35
megjelenés
16
hozzászolás


16 hozzászólás a “Az Aniara teljes előzetese” bejegyzéshez

 1. ÚÚ lesz benne szex is, akkor tuti megnézem!

  Amúgy nekem is volt egy hasonló film ötletem. Ott az lett volna hogy egy frissen felszállt űrhajó alatt egy meteor nullázza az egész földet, és két heti kajájuk van.

 2. A menő, hogy egy kortárs verses eposz a film alapja nem pedig regény. Minden Pandorumok nagypapája.

 3. “Már a helyzet is kemény, de ha az ember, mint minden jó sci-finél, ránéz a saját életére miatta, akkor meg üthet.”

  Milyen párhuzamot húzhatok a saját életem és egy csoport űrben sodródó összezárt, minden bizonnyal sorban és különféle módokon megőrülő majd meghaló ember között? Miért lett ekkora divat minden nyomasztó sci-fi témából egzisztenciális filozófiai kérdést csinálni?

 4. Jól néz ki. Nekem nincs akkora B érzetem. Nem véletlenül veszik elő folyton a világvége témát. Aquarius is here! Jöjjön csak, ideje már.

 5. Engem is megvett a trailer. Bírom az ilyen kellően beteg témákat. Való igaz, hogy képileg kissé B filmes hatása van, de inkább legyen a kép kicsit “gagyi”, mint a történet. Jó látni, hogy készülnek azért kellően beteg filmek a mai sok nyálas, polkorrekt szar mellett.

 6. Mégis hány ember sodródik ott? Engem jobban idegesítene az, hogy össze vagyok zárva ennyi emberrel, mint az, hogy kinn sodródok az űrben kaja nélkül.
  A koncepció tetszett, de ilyen csoportos színházi előadásra nem vagyok vevő, ahogy bemutatják, hogy omlanak össze. A padlás is teli van már ezzel, csak most kirakták az űrbe az egészet, mekkora csavar.
  Buried ugyanez volt, csak ott a föld alatt és egy karakter, az tetszett, nem ástak el 30 embert a föld alá egymás mellé, hogy beszélgessenek.
  Ha meg kamaradrámát akarok, akkor ott a 12 dühös ember.

 7. @human: Vannak filmek, amik miatt “ránézünk az életünkre”, sci-fi-k is. Azért ütnek, mert rámutatnak valamire vagy lelepleznek valamit, amit a saját életünkbe nis meg tudunk fogni. De egy ilyen filmnél nem értem, mire is gondoltál pontosan, mire mutathat rá akárki átlagember életében.

 8. 9. Nem hiszek abban hogy egy scifi hú de sokszor ráébreszt bármire is, de itt elég egyszerű a párhuzam, ha már keressük. Ma a földünk kb. ez az űrhajó. Minden szempontból zuhanunk az összeomlás felé, és egyre nagyobb a nyomás és a frusztráció rajtunk ez miatt.

 9. Scorpion82 Ha mar ilyen kerdest felteszel az azt bizonyitja hogy nem nagyon szoktal gonolkodni pedig ha a filmnezok csak a fele elgondolkodna egy egy film kozben az eleten csodas vilagban elnenk! Ebben a filmben a vegtelenul buta emberi termeszet jon a felszinre ramutatva kik is vagyunk igazabol.

 10. Ma Cox: Igen, én egy üresfejű bamba fogyasztó vagyok, akinél a Transformers filmek az etalon, mert hű de nagy robotok fú de keményen harcolnak…Örülök, hogy ezt ilyen szépen sommáztad egy kérdésem alapján.
  Ugyan továbbra sem tudom, hogy ennnek az űrkatasztrófa-filmnek a két és fél perces trailer-éből pont ennek a dolognak miért kellene lejönnie…vagy bármi nagyon mély tanulságnak, ami a legkommerszebb történetekben (akár az említett Bay hányadékokban) is benne vannak, hogy “legyünk nyitottak, segítsünk egymásbak és ne legyenek előítéleteink”… Miért hitelesebb ez itt, ahol csajok szexelnek, csoportosan meditálnak majd kétségbeesetten ordibálnak és lesznek öngyilkosok, mikor eájönnel, hogy lassú és elkerülhetetlen halál vár rájuk, mint egy vicces látványmoziban?
  Te sem.adtál választ, csak előadtál egy nagyon értelmiségi(nek) szánt leoltást.
  Holott gőzöd sincs neked sem, milyen mély mondandó lehet ebben a filmben.
  Lehet, hogy van, de szerintem te sem tudod ebből a trailerből megállapítani, mi az, csak megelőlegezed.
  Oltani viszont egyszerűbb :)

 11. Scorpion82

  Teljesen egyetértek a kérdéseddel, én is várom a választ.

 12. @Scorpion82: nekem pl. az EU-val elég erős a párhuzam (ha jól hallom a szöveget, akkor ez is egy európai produkció; IMDB alapján svédek csinálták). Van egy kényszerűségből összeállt közösség, ami számos nációból, társadalmi és egyéni halmazból áll össze, és megpróbálnak közösen egy “bárkában” a jobb élet felé hajózni a pusztuló Földről.

  Jön egy konfliktus és látjuk, hogy ki hogyan próbálja feldolgozni azt, hogy csekély esély arra, hogy valami is “jó pályára terelődjön”, és szép lassan minden összeomlik.

  Ha foglalkozol a világ történéseivel és összefüggéseivel, szerintem nehezen kerülhető el, hogy ne lásd a párhuzamot a mostani társadalom haladási iránya és a film felvázolt történései között. Én pl. havi rendszerességgel küzdök le egy “kiadósabb” depressziós időszakot, amit a minden szinten (érzelmi, szakmai) uralkodó emberi igénytelenség, a tomboló individualizmus és önzés, valamint a képmutató kapitalista kizsákmányoláspolitikai miatt érzek, és közben látom, ahogy ez, valamint az emberek hogyan teszik tönkre egymást és a természetet.

  Nekem simán adják ezek a párhuzam, bár abban igazat adok neked, az egy nyitott kérdés, hogy a filmet mennyire használják majd fel arra, hogy létkérdésekbe, filozofikusabb témákba belemenjenek. Némelyik jelenet kifejezetten kortárs pince-színházas előadásra emlékeztetett – remélem nem fogják feleslegesen túlművészkedni.

 13. BeryG: értelek, bár aki foglalkozik a világ dolgaival, annak nem kellenek filmek, hogy “üssön”. Neked sem kellenek, mert enélkül is látod, hogy mi van, nem véletlenül vannak depressziós időszakaid.
  Nekem inkább nemdepredssziós időszakaim vannak a folyamatos depresszióban hasonló okokból, szóval nekem végképp nem kell filmekkel mutogatni, miért legyek az. Csak egy példa : mindenki imádja a Black Mirror sorozatot, én sosem fogom megnézni, mert annyira nyomaszt , amit ott bemutatnak, hogy nem tudok rajta szórakozni.
  Azt sem tartom jó dolognak, hogy ennyire szomjazzuk az egzisztenciális borzalmakat, hogy faljuk a lét iszonyatát bemutató alkotásokat, és már abba is ezt látjuk bele, amibe nem kellene vagy nem biztos, hogy ezt akarják vele a képünkbe dörgölni. Nem biztos, gáhogy ez egészséges.

 14. Engem jobban nyomaszt, ha végignézek egy híradót, mint bármilyen depressziós vagy brutális horror/sci-fi/dráma. Az egyik adón napról napra a képedbe hazudnak, a másikon meg olyan nyersen adagolják a valóságot, hogy már szimpatizálni kezd az ember a james bond filmek szuper-gonoszaival. Egy-egy black mirror/the outer limits/twilight zone epizód már-már felfrissülés és reményt ad, hogy nem csak te látod, hogy lennének komolyabb problémák is vagy még ismeretlen dolgok, amiket fel kell fedeznünk, csak a politikusok vannak leragadva még mindig a 20. századi faszméregetésnél.

 15. tükör: ez a komment eléggé wtf, de a vége a legkomolyabb, hiszen egy black mirror pont semmiféle reményt nem ad, általában azt meséli el, hogy a jelenlegi irány még nyomasztóbb dolgokba vezet. De nem értem miért kéne a filmeket összehasonlítani a hírekkel, tök más dolgokra próbálnak hatni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.