Bevételek: az MCU sikere megismételhetetlen

Megérkezett az idei év eddigi legnagyobb dobása, a friss Marvel mozi Marvel Kapitánnyal a címszerepben. És ugyebár az Endgame előtt magasan volt a léc, de egyes elvárásokat mégis sikerült felülmúlnia.

Nem szeretném, ha ez a bejegyzés kibeszélőbe torkollna, de nehéz elmenni amellett, hogy mennyire biztonsági játék és fapados lett az MCU legújabb eredet mozija és hogy ennek ellenére bizonyos okokból mégis milyen könnyen zsákolt eszméletlen pénzeket. Az immár unalommá ismételt panelekből építkező film 153 millió dollárt kaszált az első hétvégéjén, nemzetközileg pedig 456-tal zárt. Az inflációt zárójelezve ez minden idők 18. legjobb startja Amerikában, a külhoni piacokon összeszedett 300 millió viszont az 5. valaha volt legjobb eredmény, szóval innen a globális 1 milliárdnak komolyabb nyújtózkodás nélkül is meg kell lennie.

Otthon viszont a 153 milliós nyitással nehéz belőni a végső határt, ez 400-tól 500 millióig akárhol lehet, de az általános visszajelzések alapján inkább az előzőhöz közelíthet. Nyilván nem kis mértékben az Endgame morzsákra ácsingózó közönség is megtolta a hétvégét, de sokadszorra is muszáj – bevételi vonatkozásban – szuperlatívuszokban beszélni a Marvel mozis világáról. Kizárólag Amerikában megugrották a hétvégén a 7 milliárdos határt, nemzetközileg pedig ma lépték át a 18 milliárdot, utóbbi pedig 2 hónap múlva simán 20 felett lesz már. Mert mellékesen a legújabb Avengers mozi iránt előzetesen akkora a kereslet, hogy az Infinity War legerősebb nyitó hétvégéjének rekordját (257 millió) már most legyőzöttnek tekintik.

A hétvége amerikai bevételei:

 1. Captain Marvel – $153,433,423 – össz: $153,433,423
 2. How to Train Your Dragon: The Hidden World – $14,685,005 – össz: $119,651,130
 3. Tyler Perry’s A Madea Family Funeral – $12,465,383 – össz: $46,295,193
 4. The LEGO Movie 2: The Second Part – $3,868,248 – össz: $97,153,209
 5. Alita: Battle Angel – $3,215,344 – össz: $78,361,408
 6. Green Book – $2,511,325 – össz: $80,163,196
 7. Isn’t It Romantic – $2,261,026 – össz: $44,005,746
 8. Greta – $2,188,430 – össz: $8,279,165
 9. Fighting with My Family – $2,184,010 – össz: $18,652,100
 10. Apollo 11 – $1,250,931 – össz: $3,730,883

31 hozzászólás a “Bevételek: az MCU sikere megismételhetetlen” bejegyzéshez

 1. Örülök a Marvel kapitány sikerének és hát kb erre számítottam bevétel szempontjából. Hogy tarolni fog. Megnézném most azokat a fejeket akik előre bukást reméltek és temették, bojkottálták a filmet Brie kijelentései miatt. A hétvégén mi is megtoljuk a szekerét néhány mozi jeggyel. Hamar meglesz az a milliárd.

 2. Újabb bizonyíték, hogy a pavlovi kondicionáláshoz nagyon ért a marvel.

  1 blurayfan: miért örülsz, hogy a film ellenzéke most megszívta, ha még te se láttad? Látatlanban örülni valaminek pont olyan elvakult dolog, mint vakon ellenezni.

 3. Erre még több csajt betudtak vonzani, én is 3 tinilány mellett néztem, még nagyobb közönséget fogtak meg, mert a csajokon túl nekünk is kötelező volt megnézni szóval nem nagy meglepetés, hogy kaszál mint az állat. Viszont ezzel is az a baj, hogy kb. Black Panther szintű a dolog, szerintem az sem érdemelt akkora bevételt, és ez sem igazán, de mivel fizetünk érte folytathatják simán a gyenge eredettörténetes cuccost látványorgiával.

 4. Fene tudja, a nézők 2/3-a férfi volt az adatok alapján. Tökéletesen beárazza amúgy ez az eredmény a kritikus oldalakat és tovább erősíti azt a meggyőződést, hogy hiába nagy a hang a neten (akár negatív, akár pozitív) az a bevételekre kb. semmilyen hatással nincs. Ezzel nem a filmet mentegetem, nem is láttam, talán nem is látom majd moziban, csak figyeltem az első perctől ezt a “botrányt”, amit a főszereplő egyik kijelentése kavart és a YT “kritikusok” nagyon ráharaptak, ahogy az alt-right nagy része is. De megint magukra maradtak, a nép meg zabálja a cuccot. Ez van.

 5. Jude Law mostanság sokat bukdácsolt, szóval kijárt már neki. Az, hogy a film amolyan közepeske, az mondjuk gond.

 6. Ez most (minden rossz indulat nélkül), nem érdemelte meg ezeket a bevételi számokat. Még úgy sem, hogy az Endgame miatti várakozás is közre játszik benne.

 7. De várható volt a “sorozatjelleg” miatt, hogy a nagy finálé előtt, akik az Endgamre mennek, azok nagy része erre is elmegy, nehogy valami fontos info kihagyása rontsa majd az Avengers élményét………. Ügyes “árukapcsolás” :)
  Nem tudom milyen ütemben fog zuhanni, a kikerült rossz visszhang miatt és főleg azért, mert bebizonyosodott, hogy az Endgame előtt egészen nyugodtan kihagyható.

 8. Nem mondom hogy a disney minden területen remekel … lásd Star Wars … :'(

  De marvel frenchise-al nagyon ügyesen bánik.

 9. Làssuk be, a Marvel (meg mindenféle franchise) filmek nagy része nem oriàsi filmtörténeti meg kulturàlis müremek, hanem egyszerüen tisztességes iparosmunka.
  A középszerüség kifizetödö, nem kell màst csinàlni, csak generàlni vmi internetes trollbotrànyt, és döl a pénz, az meg a végén senkit nem érdekel, hogy teljesen érdektelen a film, mert ha kritizàlni mered, màr be vagy sorolva, hogy milyen (rasszista/nögyülölö stb.) féreg vagy.

  Ugyanez volt a Black Pantherrel is, kurvàra közepes film, de mégis csak kijàrtàk neki a vilàg összes Oscar-jelölését is, csak mondjuk ott legalàbb tényleg felépitettek egy komplett kulturàt normàlisan ami elvitathatatlan.

  De mindegy is, score a Disneynek, idén megint megkeresik a vilàg összes pénzét, ha ez ennyit kaszàlt, bele se merek gondolni mennyibe fog nyitni az Endgame, aminek még “tétje” is van történetileg.

 10. Ne menjünk el a filmek kritizálásába mert ez nem az a topic… lehet hogy egy egy filmjük középszerű de még abból is a jobbik.
  Viszont mint univerzum filmtörténeti mérföldkő. Egyedülállót alkottak ezzel.

 11. Abu
  1-1 filmjük középszerű, ezzel az állítással egyet tudok érteni. Csakhogy ezek a jobbik filmjeik. Ezek a filmek trágyák, de az univerzum építéssel hatalmasat alkottak ami elvisz mindent. Ez látszik a bevételeken is, mert így mindent látni “kell”, event lett a Marvel “film”

 12. Én a filmtől azt kaptam, amit vártam. Tudtam, hogy az Endgame előtt nem lövik el az összes puskaport. Karakterbemutatásnak, 90-es évek megidézésnek tökéletes volt. Kissé sótlan az igaz, de a színészek elvitték a hátukon.

  Kíváncsi vagyok, hogy mikor jelentik be a folytatását egy ilyen masszív siker után.

 13. Mihez képest trágyák? Ha csak a maga kategóriáját nézzük, akkor nincs versenytárs, minőségben sem. Ha az akciófilmeket úgy egyben, ott is top kategória. Milyen filmekkel kéne versenyeznie egy képregényfilmnek, hogy ne essen “trágya” kategóriába?

 14. Szerintem Feige nem zseni, egyszerűen jó helyen volt jó időben. A látványorgia meg enyhén szólva sántít. Egy új Mad Max, vagy egy Avatar az látványorgia, ezek a filmek látvány terén nulla innovációval folyamatosan hozzák a közepes színvonalat, azt amit minden nagyobb mozitól megkapsz.

 15. pörköltszaft: Tekintve, hogy 170 millió volt a gyártási költség, és még erre rájön minimum 40-50 millió marketingköltség, valamint azt, hogy ebből a bevételből alig 78-at hozott össze Észak-Amerikában, plusz még a visszhangja is felemás, elég esélytelennek tűnik.

 16. Azért várjuk meg azt a második hetet is mert akkor derül majd ki igazán hogy mennyien maradnak a film mellett. És szerintem az is sokat elárul hogy a filmet 60%-ban asszem pasik nézték meg. End Game nélkül sehol nem lenne kb a bevétele de ahogy fentebb is írták és én is így gondolom, a Marvel már bármit megtehet úgyis elmennek a filmjeikre mert félnek hogy kimaradnak valamiből. És fikázni is poénosabb ha látta az ember.

  Mondjuk én nem hiszem hogy ez eléri az 1 milliárdot. Ha tippelnem kéne azt mondanám hogy a 2. hétre esik egy jó kis 65%-ot. De ha véletlen eléri akkor tuti hogy ez is megy majd az Oscarra mint a Párduc és akkor lesz csak igazán közröhej tárgya az MCU. Mert ha ez megérdemli majd a nagyobb díjakat akkor a Wonder Woman a világ legjobb filmje. :D

  “Feelgood says:
  2019. March 13 at 11:19
  Na ezért fikáztad közbe megdönt minden rekordot?”

  Ez meg milyen logika akar lenni? Egyébként nem dönt meg minden rekordot. Csak egyet döntött meg tudtommal. Mégpedig a női szuperhős filmek legjobb bevételét az első héten.

 17. rev
  Ezt a képregényfilm kategóriát engedjük el. Sokan kifogásnak használják a gyenge minőségre. De ha képregény film, akkor ott a Watchman, a Nolan Batman, Sin City, Man of Steel, vagy akár az első 300 és azért még lehetne ezt sorolni. Akció filmekben is rengeteg jobb van. Azért tartom trágyának mert nem az egész tele van logikai bukfencekkel, amik jeleneteket kötnek össze és semmi más értelmük. Tét nélküliek,nincs bennük feszültség, de vígjátéknak gyengék. Egyszerűen a legtöbb nézhetetlen. De van ami közepes, lásd a Winter Soldiert pl, vagy a Homecoming-ot.

 18. “End Game nélkül sehol nem lenne kb a bevétele de ahogy fentebb is írták és én is így gondolom”

  Szerencsére a Wonder Woman teljesen önállóan, bármiféle konkrét felvezetés és biztos folytatások megléte és tudta nélkül ment a mozikba. Nem volt egy BvS ami felvezette a karaktert, sem egy biztos és bejelentett, ekkor már trailerekkel villogó Justice League sem.

  “a Marvel már bármit megtehet úgyis elmennek a filmjeikre mert félnek hogy kimaradnak valamiből.”

  Nem, nem a Marvel, az egész képregényes zsáner. A számtalan Sony bukás után a PG-13-as, kiherélt Venom 800+ felett hozott. A WB gyakorlatilag szénné alázta a DC-s univerzumot, a Justice League az egyik legnagyobb bukta lett az előző évekből kritikailag és anyagilag is, az Aquaman mégis 1 milliárd felé úszott. Egyszerűen kajálják a zsánert jelenleg, mint ahogy anno a westernnel is tették.

  “Ha tippelnem kéne azt mondanám hogy a 2. hétre esik egy jó kis 65%-ot.”

  … tehát pontosan úgy, mint tucat másik blockbuster? Batman v Superman 69%-ot esett, Suicide Squad 67%-ot, SM: Homecoming 62%-ot, Transformers: Last Knight 62%-ot, SW: Last Jedi 67%-ot.

  “De ha véletlen eléri akkor tuti hogy ez is megy majd az Oscarra mint a Párduc és akkor lesz csak igazán közröhej tárgya az MCU.”

  A Fekete Párduc sem azért ment Oscar-ra, mert elérte az 1 milliárd dollárt. Különben is miért fáj ez ennyire? Nem a film hibája, nem tudom miért kell ezen ennyire fennakadni. Nem az MCU lett tőle közröhej tárgya, max az Akadémia a számtalan remek húzásukkal az előző egy évből.

 19. 4. Malachi: Néhány éve vették át a vezetést a férfiaktól ebben is, így már a mozinézők 52%-a nő. Nehezen hihető, hogy épp egy nőket megcélzó darabtól ilyen arányban maradtak távol. Szerintem valami torzítás lesz abban a 75% férfi adatban.

 20. Komolyan nevetséges, hogy mennyire fáj pár embernek az, hogy van egy stúdió, akik egy konzisztens minőséggel teljesen fogyasztható, jó (nem remek, nem nagyszerű, mert az tényleg csak pár filmjére igaz az MCU-nak) filmeket szállítanak, évente 2-3x.

  Meglepő, de a film szórakoztató ipar is egyben, nemcsak művészeti ág. Bemész egy MCU filmre, pontosan tudod mit vársz (2 óra könnyed szórakozást, semmi többet), ezt megkapod aztán csókolom. Ennek jelenleg több millió ember tökre örül, szeretik, ennyi. Nem azt várja ezektől a filmektől senki, hogy a következő Aranypolgár, Keresztapa, Nem vénnek való vidék vagy Eredet legyen. De nem is akarnak azok lenni.

  Az MCU-nál legalább érzem azt, hogy a mögöttes emberek (Feige és az új rendezők a 2015-ös kiválás után) legalább ezt szívvel teszik (nyilván a $$$ mellett), akik szeretik a forrásul szolgáló képregényeket és tényleg szórakoztatni akarnak. A többi franchise kvázi lelketlen, “úgy kell kifacsarni a szivacsot, hogy jöjjön még belőle valami” mentalitású filmjei nem véletlenül nem, illetve nem annyira működnek, mint az MCU.

 21. nagyon olyan érzésem van, hogy ezek a számok még mindig az infinity war sikerének köszönhetőek, sőt amíg ki nem jön az endgame, nagyon sok marvel filmet kellene elrontaniuk, hogy elvegyék az emberek kedvét. inkább az lesz az érdekes, hogy az endgame utáni filmek hogyan szerepelnek majd.

 22. tükör: az Ant-Man 2 az Infinity War után csak 75 millával nyitott, pedig akkor is várhattak több infóra az emberek. Rendben a csipogót felvezették az IW végén, szal itt több ember lehet kíváncsi, és hát már december óta nem volt képregényfilm moziban. Ez mind összeadódik szerintem, nem lehet mindent az Endgame-re várásra fogni.

 23. Gore: Nekem baromira nem az fáj hogy mennek az Oscarra vagy hogy sokat keresnek, ezek engem sose érdekeltek. Az zavar hogy relatíve közepes vagy minősíthetetlen filmek keresnek ennyit és amíg ez így van addig semmi sem fog változni. És mint képregény fan, hát mondjuk úgy a Marvel elég sok kedvencem megerőszakolta már. Itt mondjuk inkább történetekre célzok hiszen a Marvelnél alig van 4-5 kedvencem és ebből eddig kettőt totálisan gallyra vágtak. De remélem nem kell leírnom hogy ez az ÉN VÉLEMÉNYEM! Nem muszáj egyetérteni velem.

  És igen az jogos hogy nem az MCU szégyene hanem az Akadémiáé. Ezt rosszul írtam.

  Egyébként a Wonder Woman 100%-ig önálló film volt nem reklámozták a JL-el vagy a BvS-el nem kapcsolódott egyik filmhez sem és ezt el is mondták már a bejelentéskor is. Míg a CM-et úgy reklámozták hogy a Végjáték felvezetője lesz konkrétan. Ami nem baj de ez rohadtul nem igaz. És ezt nem csak a CM-nél csinálták egyébként.

  A másik dolog ami szerintem sokat nyomhatott a latban hogy Nick Fury-ra tuti hogy sokan voltan kíváncsiak nem beszélve Coulsonról. Bár aki utóbbit várta azt jól képen törölték.

  Végül pedig, hardcore comic fan vagyok hatalmas nagy csalódottsággal ezért ilyen a stílusom Gore nem azért mert utálom a Marvelt. Szóval jó lenne ha nem esnél nekem itt is. Kösz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.