20 éves a Mátrix, megjelenik újra 4k-ban

A Warner összedobott egy évfordulós előzetest, amivel azt reklámozzák, hogy jön a 4k változat blu-ray-en.

Aki hirtelen elmerülne a kérdésben, annak pedig itt az Atlantic elemzése arról, hogy a jelenlegi Hollywoodban esélye sincs egy ilyesmi filmnek az elkészülésre. Mik lesznek a modern akció-scifi-high-concept klasszikusok?

human
írta
2019. 04. 01. 03:11
megjelenés
38
hozzászolás


38 hozzászólás a “20 éves a Mátrix, megjelenik újra 4k-ban” bejegyzéshez

  1. “…a jelenlegi Hollywoodban esélye sincs egy ilyesmi filmnek az elkészülésre”

    Nem is baj. A Mátrix kimondottan rosszul öregedett. Azt a maroknyi prolit leszámítva, akik még ma is önfeledten grasszálnak bokát verdeső műbőrkabátjaikban, a nagy többség inkább elfelejtené, hogy valaha vevő volt erre a 3 filmen átívelő pózerkedésre. Innen nézve a mai közönségfilmnek megvan az az előnye, hogy legalább instant felejtős mind.

  2. Kicsit megkésett ez a cikk, már megjelent a trilógia, egy ideje kapható itthon is. Nem okoskodni akarok human csak pontosítani.

  3. Én sem voltam bent az Oakley klubban anno, mégis bejött a film. Szerintem jól is öregedett, de ez szubjektív. Aki akkor utálta, az most sem fogja szeretni. Ezt el kell fogadni.

  4. Zombiebie

    Kölyökként nekem is bejött, aztán a folytatásai már akkor sem nyerték el a tetszésem, utólagosan rá is nyomták a bélyegüket az első filmre, ami visszanézve ugyancsak silány. Bár a sztori nem rossz (jó forrásokból lett összeollózva), de az a napszemüveg-bőrkabát kombó meg azok a pózok… nem hiszem hogy csak én érzem cikinek. Nem véletlen hogy jó ideje nem hivatkozási alap, noha kétségtelenül úttörő volt a még silányabb látványfilmek garmadája előtt.

  5. Mikiegér! Nem is csoda, hogy így vélekedsz, ha neked csak ennyi jött le a filmből, hogy hogyan öltözködtek…

  6. @Mikiegér

    Rosszul öregedett? Bőrkabát? És még én vagyok a maroknyi “proli”?

    Rendben.

  7. Egy maroknyi proli képviseletében jelentem, hogy imádom a mai napig, és az elmúlt évek semmit, de semmit nem vettek el az erejéből. Semmilyen téren. Egy proli voltam, na megyek és felcsapom az oakley-t és a bőrkabit.

  8. Neo volt az utolsók eggyike akiről még elhiszem, hogy átbassza magát azon a bizonyos ajtón.

  9. Mikiegér
    Nem túl szerencsés a saját véleményed általánosan kivetíteni másokra, és mindezt lenéző stílusban előadni.

  10. Rendben. Elnézést kérek. Én manapság már csak elvétve látom ezeket a szörnyű kabátokat, ám a felhördülések számából ítélve lehet mégis téves következtetést vontam le. Persze a székletre is millió légy esküszik, vagyis ez még nem jelenti azt, hogy a Mátrix-filmek (különösen a folytatások) minőségét illetően tévedtem.

  11. Nagyon is baj, hogy már nem készülnek ilyen filmek. 20 évente jön ki olyan sci-fi, aminek elgondolkodtató és jó a története. A legtöbb mai blockbuster egyszer nézős, felejtős tömegtermék.

  12. zocso

    Ugyan, csak a 2014-es évet vizsgálva olyan címeket találunk, mint az Ex Machina, Snowpiercer, Interstellar, aztán ott van 2013-ban a Her, még korábban a Hold, Az ember gyermeke, és még lehetne sorolni. Nem mindegyik olyan hú de agyalós, de mindegyik magasabb színvonalat képvisel a Mátrixnál. Ennyit a 20 éves ciklusról.

  13. A teljesen felesleges misztikus vonalat (ázsiai csaj látnoki képessége, a verőlegény feléledése) leszámítva kiváló film, egyetemes érvényű igazsággal a mindenkori társadalmak hierarchikus elnyomó természetéről.

  14. Miki
    Az elso posztid utan meglepodtem a felsorolt filmjeiden, mert azok tenyleg nagyon jok. Matrix az matrix. A sajat kora “lazasagat” hozza. Minden korszak alkoto megjelenesi stilis cikive valik egy ido utan, nincs ezzel gond.
    De az igaz, hogy mar elvalt az elgonfolkodtato es a latvanyos, akcio dus film kategoria teljesen. Ami eleg vszomoru. Igy marad az Exmachina es hasonlo gyongyszemek. A tobbit neg kielem a loteren 😂

  15. lordboxi

    “Minden korszak alkoto megjelenesi stilis cikive valik egy ido utan”

    Azért ezzel vitatkoznék. Ripley ’70-es évekbeli frizurája ellenére az Alien 1-2 a mai napig időtálló, vagy menjünk még messzebb: a Volt egyszer egy vadnyugat most már több mint fél évszázada készült (kb ki is maxolta amit egy film tudhat), és a stilizált (vagy ha úgy tetszik hazug) ábrázolásmódja (hosszas szemezések, senki nem lő hátba senkit) ellenére nemhogy nem röhejes, de hirtelen nem is tudnék epikusabb alkotást megnevezni. A Mátrixnál nem ezt érzem, ezért mondom, hogy nem öregedett szépen.

  16. Másnak meg akkora film a Mátrix mint neked az Alien. Nem kell ezen tovább rugózni, csak elfogadni.

  17. Szerintem kár ekézni.
    A Mátrix főleg az első része akció-scifi alapkő szerintem is.

  18. Hollywood lassan el fog pusztulni a nézők ingerküszöbének emelkedése miatt. Netflix és tsai. a jövő generáció szórakozási formája és szépen lassan a mozik is bezárnak. Vagy nem…

  19. Ajj a Matrix… akkora kerdojel meg mindig. Imadtam az elso reszt, persze azota mar lattam a forrasokat es megintcsak a sajat gyermeki naivsagomban csalodtam a la starwars.
    Aztan jott a 2-3 es neztem hogy most ezmiez. Marhasag, de megis jo volt. Sablonos vagy sem, de nem Neo miatt volt nekem kult es meg csak nem is a ruhak meg a buddhista jezus katyvasz miatt.
    Smith ugynok, na ot nem fogom elfelejteni soha.

  20. “Persze a székletre is millió légy esküszik, vagyis ez még nem jelenti azt, hogy…”

    Annyira imádom ezt a mondást, akármire rálehet húzni. Nem szereted a filmet, értjük. Szerinted minden más jobb nála, oké, vettük. Move on.

  21. A Próféta

    Nem jobb nála minden más, de csak ’99-ből pl. a Harcosok klubja, Amerikai szépség, A John Malkovich menet, A tehetséges Mr. Ripley, ezek kapásból jobbak. Azt aláírom, hogy az alapsztorija jó, csak nem a Wachowski nővéreknek (vagy mik most éppen?) kellett volna megrendezni, hanem mondjuk Terry Gilliamnek, és akkor a megvalósítás kevésbé lenne suttyó, és talán még egy plusz csavar vagy legalább némi bizonytalansági tényező helyet kapna pl. hogy a való világ valóban a való világ-e. Ez fájóan hiányzik belőle.

  22. Pedig ez igazi klasszikus már és rengeteg jelenetre emlékszem belőle pontosan(pl. ahogy felugrik Trinity az elején). Csak nagyon kevés alkotás tudott kiváltani belőlem ilyen szeretetet, mert nem is tudom hányszor láttam. Nem mondanám magam ma már Mátrix rajongónak, de ettől még kötelező film és mérföldkő a látvány terén.

  23. Miki: A Matrix és az Interstellar között majdnem 20 év telt el. A többi általad emlitett film jó, de számomra nem közeliti meg egyik sem a Matrixot sem történetben, sem kivitelezésben, sem pedig látványban.

  24. Miki. mennyivel jobb trollkodás lett volna, ha nem szövöd bele a személyeskedést, tényleg csak a filmet kritizálod. Az meg hogy nagyjából az egyetlen igazi kihívót, az Inceptiont nem is említetted, az meg szomorú.

    Nem értem miért kell ezt erőltetni, sok film van, ami nem tetszik személyesen az embernek, de attól még el tudja ismerni az erényeit. A Mátrix és akkori hatása ilyen, és igen, a Fight Clubnak is hasonló hatása volt az évben, pedig azért az sem mélyebb filozófiailag, és meglepő módon hasonló “wake up” üzenettel bírt. Az tény, hogy a bőrdzsekis öltözködés rosszul öregedett, ezt nem vitatja senki.

  25. Hagyjuk már ezt az öregedést,mindenki imádta azt a stílust,most más van divatban,ennyi.
    A Matrix meg mindig egy ikon marad,az hogy néhany kisgyereknek nem tetszett a saját problémája.

  26. Az első film volt, amit újra meg újra megnéztem és nem tudtam megunni.
    @Mikiegér: Egyébként a 3. rész végig arról szól, hogy elbizonytalanítanak hogy a valóságban vagyunk-e. Persze nem vágják az arcodba, hogy még te is megértsd.

  27. Pár éve néztem újra, akkor továbbra is úgy láttam, hogy az egyik legtökéletesebb összerakott popcorn film amit láttam. Valószűleg a legnagyobb hatású hollywoodi film a Star Wars óta. A mátrix óta mindennek epicnek kell lennie, hogy komolyan vegyék.

  28. ezt az oltozkodesre kihegyezett fikazast annyiban cafolnam hogy barmelyik kultusz filmet kivalasztod a 80as vagy 90es vagy akar a korai 2000es evekbol es ra fogsz jonni hogy az oltozkodes nem lehet idotallo hivatkozasi alap mert allandoan valtozik

    akkor kurva meno volt az a bor kabat meg a napszemcsi. ma mar nem lenne az… ahogy anno nem illett volna bele a felnyirt haj meg a sok tetko, ma mar az az alap

    a Matrix egy kultusz film, foleg technologiailag, de amugyis. ha szar let volna a sztori megy a sullyesztobe mint ezer masik film akkoribol. ez nem ment. sot ha nem lenne a john wick, mr reevesre meg mindig neokent hivatkoznanak a mai napig …

    ha mar ujgeneracios filmet kene mondani ami LEHET majt kultusz film:

    Inception
    Interstellar
    Cloud Atlas

    es cask hogy a mai divatnak megfeleloen irjak par kepregeny filemt is :

    Watchmen
    Captain America 2
    Spiderman into Spiderverse

    es cask poenbol 2 rajzfilm is :
    Wall E
    Inside Out

    ps Matrix; Trinity volt az egyetlen gyenge lancszem szamomra, nem ertettem miert nem kepesek talalni egy csinos, szep vagy dogos (vagy ezeknek a kombinacioja) not a szerepre

  29. mikiegér : Nem biztos,hogy a film öregedett rosszul a te tekintetedben!Lehet,hogyazóta te öregedtél rosszul!…..Nincs is kanál!Tudod!

  30. A mátrix számomra mindig is ambivalens volt. Imádom a vizuális tökélyt, főleg akciófilmekben, és ilyen szempontból a Mátrix emlékezetes volt. Igaz, hogy előtte én már ismertem a Ghost in the Shellt, de a szemérmetlen koppintást is megbocsátottam, mert egyszerűen marha jól nézett ki. Viszont a sztori az kb. Coelho szintű, úgy tesz mintha valami hihetetlen fontosat fogalmazna meg, de igazából egy sekélyes, üres semmi, kicsit önmaga paródiája. Szóval filmként nem tudom értelmezni, de részletei mint videoklippek máig lenyűgözőek.

  31. A Mátrix.Na igen.totoro jól írta nekem is ambivalensek az érzéseim a filmmel kapcsolatban.Egyrészt a történet ha nem is túl eredeti de mindenképpen jó helyekről csipkedett.És valóban,felnőtt fejjel már láttam vagy 2-3X,de szerintem is csak OLYAN mint ha baromi mély lenne(leszámítva a különböző vallási és kultrális utalásait a filmnek)de valójában eléggé egy sekélyes,kicsit többet belemagyarázott”lufi”film.A látvány néhol ma is baromi látványos,és nehezen hihető hogy egy 20 éves alkotást nézek,néhol meg olyan bénácska hogy kb.5évvel a bemutatása után már azt mondták volna rá hogy elavult(finoman fogalmazva).Ha ellenben csak 1 filmet csinálnak mint Mátrix egy igazi legenda lenne ( nem mintha most nem lenne az,)de nem nem csorbította volna el a másik szerintem marha gyenge folytatás az első rész fényét.

    Az öltözködést/divatot fikázni egy filmben meg kár mert én az egyik kedvenc filmemmel példálózok a sok száz közül.PÉLDA:
    Terminator 1 igazi klasszikus film most már ugyebár,de azok a Tipikus ’80-as évekbeli hajviseletek,ruhák,zenék(na jó a zenéi nagyrészt nem olyan gázok szvsz)na ezekre azért ha meglátjuk mosolyra áll a szánk szerintem.

    A divat megjelenik a filmekben és mint olyan a divat mindig változik.Sőt vannak úgymond divatfilmek is(régen a western,kosztümös történelmi filmek ma meg a képregény filmek)Azok meg évekkel,évtizedekkel később már nem divatosak,trendik,sokan leszólják őket,figyelmen kívül hagyva azt hogy filmtörténetileg milyen fontosak is voltak.
    A Mátrix pedig szerintem a sci-fi akciófilmek megkerülhetetlen pontja lett.

  32. Mate4182: A Trinity-t játszó színésznő szerintem jó választás volt. Kifejezetten jót tett a filmnek, hogy nem egy agyon hájpolt színésznő játszotta el. Így megmaradt az egyensúly a szereplők között és tökéletesen passzolt a látványvilágba is az egyedi fejszerkezetével. Az ő androgén stílusa olykor visszaköszön a modern időkben is, lásd Black Widow, a hajától tekintsetek el…

    Páran itt fikázzák a napszemcsi és bőrkabát kombót, de a történet zöme egy kreált cyberpunkos világban játszódik és ne felejtsük el, a filmnek anime gyökerei vannak. Ennélkül az elemek nélkül talán nem is lenne az igazi, mondhatni ezek a kellékek a védjegyei és pont emiatt öregedett jól. Valamilyen szinten kultfilm, sőt. A gyengébb karaktereknél a fapofa+szemüveg kombó sokat takart, de adott a filmnek egyfajta szigort, komolyságot, szóval nem sült el rosszul. A legjobb színészi játékot messze Hugo Weaving hozta.

    Most jut eszembe, hogy volt egy hasonló cyberpunkos film Christian Bale-lel, megvan még? Equilibrium. 1984 és Mátrix mashup. Búkósisak+ballonkabát+lőfegyverközelharc. :D Azok a 2000-es évek. Nekem tetszett.

  33. Lemaradt a kedvenc idézetem a filmből: “Láttam ügynököt ököllel átütni betonfalat” :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.