Prospect — a film amit jó időpontban kell megnézni?

Mindenképp azzal kell kezdenem, hogy a Prospect egy iszonyat hangulatfilm. Ha leülsz elé, és az első 15 perc nem tetszik, akkor nem érdemes csodát várnod utána sem. Nyugisan bontakozik ki a történet, hatalmas fordulatok vagy akciók nélkül.

De ha beránt, mint velem tette.

A történet egy veszélyes bolygón játszódik, ahol védőruha nélkül még az erdőbe sem lehet menni. Viszont az ott található furcsa lények tetemeiben valami nehezen “kibányászható” iszonyat értékes dolog található. Igazából az aranyláz sci-fi köntösbe csomagolva.

Ide érkezik egy apa és a lánya, akik a rendszeresen arra járó űrhajók utolsó útján érkezve még egy hatalmas sírt ki akar rabolni, mert hát minden forgatókönyvbe kell valami időkorlát, ami szorítja a szereplőket. Már a leszállással is akadnak gondok, de a veszélyes erdőbe menve még jobban eldurvul a helyzet. Lelövöm a fordulatot, ami a kisfilmben és a trailerben is benne volt: az apa meghal, és a lánynak egyedül kell túlélnie.

Igen, egy kisfilm kibővítése a Prospect, viszont a Cargo-val ellentétben itt jobban boldogultak a filmkészítők. Na meg az elejére egy 100%-ig Alient idéző 10 percet tettek, ami remek alapozás volt az utána történő dolgoknak. Na itt semmiféle idegen lény nem lesz, csak az ember embernek farkasa, viszont a technológia ugyanaz a régimódi, nyikorgó, de funkcionális, ami mintha az Alien díszlettervezőjének a keze alól került volna ki.

Persze előkerülhet, hogy ha valami nagyon homage, az lehet-e igazán jó. És ez jogos is, a Prospect nem lesz új klasszikus, de pár remek döntés miatt jó volt nézni. Például apróság, de az, hogy szkafanderben mászkálnak egy erdőben, és a hangjuk folyamatosan rádiós, az nagyon segítette a helyszín idegen bolygóvá való transzformálását. Több ilyen húzása is van. készítőinek, teljesen lelakottnak, igazinak érződik a teremtett világ, minden erre, a hangulatra megy rá, ezért is kezdtem úgy a posztot, ahogy.

A negatívum igazából a Prospect második fele, a történet tesz pár huszárvágást, karakter szempontból is, és emiatt érthető teljesen minden negatív vélemény is. De lényeg úgyis az, hogy ha kimaradt, akkor talán érdemes visszanéznetek. De ha az eleje nem gépszíj, akkor nem szabad erőltetni.

human
írta
2019. 04. 16. 13:08
megjelenés
11
hozzászolás


11 hozzászólás a “Prospect — a film amit jó időpontban kell megnézni?” bejegyzéshez

 1. Egyetértek, külön ajánlom azoknak, akik vevők az ilyen jó kis keleti, oroszos, retro-scifi-re, az eszközök, az űrhajók, ruhák, de még a színek is nagyon azt a hangulatot adják, amit a Stalker hagyatékaként szoktak felcimkézni, de mondhatnám a Fallout-ot is, az első star wars-okat (falcon), én kifejezetten örültem ennek. Nem kedvelem a western filmeket, de most működött a történet számomra is.

 2. tényleg, a nézés közben a Sztalker nekem is beugrott kicsit, jó hogy szóba hoztad.

 3. A Solaris (nem Clooney-s, hanem az orosz) is ilyen, ez az egész képi világ, a kicsit “mocsaras levegő”, a kárpitozott falak nekem elsőnek azt juttatták eszembe, a Stalker annyira lo-fi, hogy azt inkább mint az ismert példa említettem.

  Egyébként ilyen kevésbé ismert scifiket ajánlhatnátok még, most tervezem végignyálazni a hbogo kínálatát, ott láttam 2-3 talán orosz scifit, csak még nem volt fölös időm rá (mert elég nagy az esélye, hogy besülnek).

 4. Tetszett a Porspect. Nagyon jó hangulata van. Egyszer mindenképp érdemes megnézni.

  Cherockee: Kin-Dza-Dza -t ha még nem láttad feltétlen ajánlom. Low- budget szovjet sci-fi ’86 környékéről, kis Mad Max beütéssel. Khuu.

 5. Köszi az ajánlást,már korábban is “kerülgettem” a filmet a képek alapján nagyon hangulatosnak néz ki.Nekem bejövősen-hangulatosan.
  Amúgy nem feltétlenül baj,ha egy film szépen lassan csordogál a saját kis medrében,nem kell egy sci-finek 2 percenként adrenalinbombákkal felszántani a néző agyát.Ahogy látom ez sem lesz valami mainstream, de nem baj.
  Még egyszer köszi az ajánlást/kritikát human és a véleményeket itt a kommentszekcióban, a napokban megnézem.

 6. Gyá. El is felejtettem hogy ez van. Holnap esti program adott is így. Köszi az ajánlást és egyben emlékeztetőt. Megnézem a gyerekekkel…..mint ma a Hellboy-t. Tudom R kategória, de hát na……..én is 8 évesen láttam az Alien-t és viszonylag normális felnőtt lettem……viszonylag ;)

 7. Mindenképpen megnézem.
  Trailernél engem is elkapott a diszletek tárgyak valóságos kopottas Alien-es érzése.

 8. Fuu, én nagyon elkaptam ezt a filmet. Tény ami tény, nem egy fordulatos, vagy töprengős alkotás, de engem kárpótolt a hangulata, és a látvány. Nagyon szeretem az Alien és a Stalker feelingjét is, és ebben a filmben ez a kettő remekül lett ötvözve. A színészek jól hozták a karaktereket, és nekem a cselekmény is elegendő volt.

  Kellemes meglepetés volt a film a sok csalódás után. Örülök, hogy készülnek még ilyenek.

 9. Még csak most láttam. Teljesen beszippantott.
  Tetszett a technika, a képi világ, a történetvezetés, minden.
  10/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.