Avengers: Endgame – spoileresen szembeszélbe

Mivel nem teljesen értek egyet humannel a film kapcsán, így nekiültem megfogalmazni, hogy miért is lett csalódás minden idők legnagyobb nyitását hozó filmje számomra.

Tök jó analógiákkal dolgozni, szóval legyen ez most a foci és az Endgame párhuzama. Ha nézel nagy futball tornákat, sokszor a legjobb meccsek váratlanul jönnek a korai fordulókban, az utolsó találkozón meg marad a taktikázás, unalom, de minden szebb megmozdulásnak tapsolni kell.

Végül zárul a játék egy izgalmas tizenegyes párbajjal, aminek még az is örül, aki addig nem figyelt, a díjátadón meg nagyokat lehet könnyezni, sajnálni a veszteseket és függöny, pozitív a lecsengés az érzelmi katarzis miatt, mert minden meccset figyelembe véve mégis csak nagy menet volt ez. Tiszta sor, hogy nem is lehet minden igényt kiszolgálni sem egy világbajnoki döntővel, sem egy komplett filmes univerzum lezárásával, de az alap elvárásnak, hogy jól szórakozz, talán illik teljesülni egy blockbuster mozi esetében.

Az Endgame ezt azonban komolyan megnehezíti, mivel látványosan három részre szakad, először is jön a dráma, a.k.a. Leftovers utánérzés, aztán következik a fanservice visszakacsinttással, végül pedig a fanservice nedves geek álmokkal. Az első egy óra dráma elrepül, szinte tökéletes, annyira emberien őszinte minden reakció. Csodálatos felvezetés, a lassú tempó ellenére soha nem unalmas és egyik színész sem lóg ki lefelé, pedig sokévnyi mozi terhét cipelik sokan az összes karakter nyűggel együtt. És akkor a második felvonással minden borul. A tovább mögött.

Szögezzük le, minden utalás megvolt, mégis vontatott, szájbarágós, idegesítően jópofáskodó és leginkább felesleges elemekkel volt tele az időutazós szakasz. A poénok feszengősek és lehet csak én nem könnyeztem be, hogy újra New Yorkban voltunk, vagy láttuk Starlordot zene nélkül táncolni, én sokkal inkább újra a Civil War repteres jelenetében éreztem magam. Mert itt sem az fáj, hogy egy órát ásítozni kell a nagy fináléra várva, hanem az, hogy ebben annyival több volt. Akkora kihagyott ziccer az egész, és annyira unalmas miközben a Russo tesók azon mondata cseng vissza a füledben, hogy 181 perc és ebből már egy kockát sem lehetett kivágni. És amikor azt hiszed, hogy ezt nem lehet tetézni, akkor Hawkeye és Black Widow beteg öngyilkos szektás násztáncot járnak egy szikla szélén, ami olyan szinten röhejes a végére, hogy csak a naiv remény pislákol bennem, hogy ez csak egy cinikus fricska minden kritikusnak, akik évek óta azon pörögnek, hogy miért nem hal meg itt soha senki.

És ezt lesöpröd magadról, mert elindul a végjáték. Kisebb infarktusba öntött szélütés kerülget, amikor Scott testébe robban az Avengers hadiszállás ablaka és te is az arcodat keresve elképedten nézel, hogy basszus mégis megleptek. Megcsinálták, végre visszakaphatta mindenki a szeretteit, de abban a pillanatban ők maguk áldozatul esnek Thanos bombáinak, hát mi ez, ha nem dráma? Aztán egy pillanat alatt visszakerülsz az MCU realitásába, amikor a halandó hősök csak úgy porolgatják le magukról a száztonnás vasbeton darabokat, és enyhébb lefolyású izomláz közepette sértetlenül kimásznak az épület alól. Helyre kerülsz nézőként, tudod, hogy akkor most mindenki közel sérthetetlen, beindul az őrület, és nagyokat vigyorogsz, mert Kapitány, Pókember, Kalapács, Assemble és megszületik benned a kisgyerek újra. Mert ez ott tényleg maga az akció csoda orgia, amire 13 éve vártál, pedig azt hitted még 2012-ben, hogy a New York-i Avengers gatheringnél komolyabban nem tudsz egy mozivászonra hörögni.

Hirtelen mindennek vége, Tony búcsúja nyilván gyönyörű, főleg annak a tükrében, hogy hova jutott el a karakter 13 év alatt, de az ő eltemetése korántsem váratlan, gyakorlatilag erre számított mindenki két film óta, szóval a katarzis valahol a sarkon vár. A Kapitány nagy leköszönése meg érzelmes, csodálatos és méltó, de csak arra jó, hogy az az utolsó szájíz a moziból elindulva igazán édes legyen. Mert már első este is érzed, hogy itt valami csalódás-féle van a levegőben, aztán pár nappal később, ahogy érlelődik az élmény, nagyjából arra jutsz, hogy ezt lehet soha többé nem vesszük le a polcról. És nem azért, mert rossz, hanem mert egy filmet vártál, nem pedig egy sorozat három részét, amiből az egyik ráadásul olyan vontatott, hogy a melletted levő székben édesdeden alvó párodat szinte irigyled, mert neki a közepe kimaradhatott.

És tudom, nehéz ennyi karaktert, történetszálat mozgatni, és ezzel már az Infinity War is küzdött, mégis legalább Thanos a végére csodálatos árnyékot növesztett magának az egyszerű Marveles pusztító főgonoszkodásból indulva, hogy aztán itt közhelyesen lebutuljon. Ezzel pedig a Végjáték a három óra végére jóval többet rombolt, mint amennyit lezárt, már pedig semmi más dolga nem volt.

abelh
írta
2019. 05. 03. 16:30
megjelenés
87
hozzászolás


87 hozzászólás a “Avengers: Endgame – spoileresen szembeszélbe” bejegyzéshez

  1. Egy ilyen minőségű filmkritikáért egy DC forumra is mehettem volna…

  2. Lastchance: ha a dc fórumokon ilyen kritikák lennének, akkor nagyjából nem lenne marvel-dc ellentét, hanem teljes béke honolna.

  3. En egyetertek a kritikaval, az infinite war meglepoen tetszett, de ez tobb hosszabb helyen is unalmas es kiszamithato volt nekem, az idoutazas miatt tele logikai bukfencekkel. A lezaras szep meg rendben volt, de a film egesze csalodas. Nemtom miert kell leszolni egy kritikat csak azert mert mas velemenyt fogalmaz meg. En pont igy ereztem a film alatt, szerintem a kritika iroja nagyon jol megfogalmazta amit en is lattam.

  4. Számomra az Endgame azt érte el, hogy az összes többi előző rész felértékelődött, még az is amit korábban nem annyira kedveltem. :( Nagyon nagy csalodás volt nekem ez a film, mert egy TÖKÉLETES Infinity war után lerakták zárásnak az Avengers filmek paródiáját, amit a Russo brothers helyett érzésre a Wayans brothers rendezett.
    A fenti kritikától eltérően nekem az első 1 óra is rém kínos és unalmas volt. Igazi drámát vártam és hát vmi nagyon szürreális izét kaptam, amiben Tony egy ripacsnak tünik, Nebula meg vmi debil robotnak. Azt vártam, hogy megmutatják, hogy maguk a földlakók, hogyélték ezt meg, hogyan változott meg a társadalom stb, erre meg beraknak egy terápiás beszélgetést egy kis melegezéssel, hogy az is ki legyen végre pipálva a Marvelnél, de érdemben semmit se tudtunk meg. A képregényesek biztos meg tudják mondnai, hogy Hawkeye miért állt be mészárosnak, mert a filmebn levő indok elég soványnak tünt. (Gyászolom a családom, ezért bűnözőket gyilkolok???) A második óránál a feleségem és a mellettem kettővel ülő csóka is elaludt a moziban. Nincs is kedvem többet írni róla.
    A vége egy kicsit javított rajta, de addigra már annyira megutáltam a filmet, hogy azt se tudtam szívből élvezni már. Nagyon sajnálom.
    Ja még vmi. Mikor a girl power összeáll a végén, láttátok, hogy Mantis milyen mozdulatot tett? Vajon ő mivel szállt bele a harcba???

  5. Egyetértek a kritikával teljesen. Nyilván ez egyéni szoc probléma de elmaradt a katarzis a végén, az ég világon semmi féle érzelmet nem sikerült a filmnek kiváltania belőlem a na ez is megvolton kívül. Az egész filmet ilyennek éreztem, egy nagy pipa húzkodásnak, check, check, check.

  6. Nekem tetszett, kb egyenértékűnek tartom az Infinity War-ral, viszont mikor lebombázta őket Thanos, na ott én is arra számítottam, hogy talán az emberek (szuperképessék nélküliek), mint pl Hawkeye, Ant-Man (akit ugyebár telibekapott az első rakéta) elhullanak a francba, és a többiek folytatják a harcot. Viszont nekem nem volt csalódás hálisten.

  7. Teljesen egyetértek a kritikával. Ez a film leszamitva az elso orat nem volt tobb, mint pofatlan fan service, ami nagyon sok szempontbol veszelyes tendenciat mutat (legfokepp akkor ha ranezunk a GOT legujabb reszeire is pl.).

    SPOILER Nekem a nagy halal a vegen is eroltetett volt, es nem megerdemelt, csak a szamomra erthetetlen, vergozos rajongoi vagy kielegitesere szolgalt, mely szerint valakinek meg kell halnia, ugy nincs tetje a tortenetnek, ha mindenki eletben marad…

    Erosen Jedi Visszater problemaja van a filmnek: nincs mar tortenet, nincs mirol beszelni, csak az elozo resz nagy gubancat feloldani, vegtelenul self-indulgent modon. Ez sajnos nekem igy nem film volt…

  8. Hát nem tudom. Én eleve úgy ültem be, hogy bármi van, az IW-nál jobbat úgyse tudnak csinálni, mert nagyjából az volt a tökéletes képregény film. Én annyit vártam, hogy az előre sejthető dolgok legyenek rendben: Tony halála, Cap-et úgy írják ki, hogy legyen értelme, és a háború, amire vártunk, az legyen látványos. Én ezeket megkaptam. A film eleje unalmas volt, Lebowski Thor-t túltolták, a feminista beállás a harc közepén kifejezetten kínos volt, és Hulk ismét kikúrt gagyi lett. Szóval a körítés bőven kifogásolható, giccs meg, fanservice volt bőséggel, de szerintem ez is előre sejthető volt. Nem kérdés, hogy lehetett volna ez sokkal jobb is, de, azért bőven nem volt annyira szar, hogy ne nézzem meg később újra.

    A GoT azért sokkal jobban az arcomba köpött azzal a 8×03-al (meg, amitévek óta csinálnak azzal a sorozattal.

  9. Szívemből szólt ez a kritika, pont így látom én is a filmet. Míg megtekintés után egy kisebb csalódottságot éreztem, pár napra rá már arra jutottam hogy minőségben kb. megy az Ultron kora mellé, amit teljesen soha nem tudtam újrázni, inkább mindig csak a jobb részekre tekertem. Szintén az endgame ellen szól hogy az első bosszúállókat és az infinity wart kétszer néztem moziban és sokszor újráztam otthon, ezt tuti nem nézem meg még egyszer moziban és újrázni sem igen fogom a következő egy évben. Nagyon vontatott, őrjítően túlhypeolt (black panther deja vu) mozi ez, az utolsó 10-15 perces csatát leszámítva még csak nem is látványos, az időutazós pedig rész teli van logikai bakikkal, néhány poén pedig rendkívül kényelmetlen és kellemetlen mind a fülnek és a szemnek, szinte feszengtem a fotelben, most már belátom, hogy egyértelmű csalódás.

  10. Ahogy leírtam az előző kritikánál, hogy nem értek vele egyet, most leírom, hogy többnyire egyetértek ezzel. Már az is emelt volna rajta minimum egy szintet, ha a gagyi poénokból (Hulk, Thor) a felét kivágják. Érzésre ezek a kimaradt jelenetek válogatásba valóak.
    SPOILER
    Kapitány hogy vitte vissza a lélek követ és mit kapott cserébe?

  11. Hát az írója nem egy MCU fan az már biztos :D Egy kicsit túl van tolva ez a “kritika”. Olyan mélységeket akart látni-láttatni ebben a filmben, ami szerintem a nézők talán 1 ezrelékét, ha érdekli. Persze nem tetszhet mindenkinek egyformán ez a film és ez így van jól. De azért az erős túlzás, hogy “a három óra végére jóval többet rombolt, mint amennyit lezárt”. Ha több drámát toltak volna bele, lehet jobban tetszett volna egy szűk rétegnek, de akkor meg egy másik csoportnak nem jött volna be. Sajnos nagyon nehéz mindenkinek megfelelni. Nekem mondjuk sikerült :D Én élveztem minden percét (na jó, a drámát nem annyira :D )

  12. Yakhead:

    1. Nem drámai mélységeket, vagy komoly szórakozást vártam. Csak azt, hogy az évtized egyik nagy film eventjenek 1 órája ne úgy nézzen ki, mintha a Saturday Night Live-ba forgatták volna az eredeti stábbal.

    2. Egy csomó bevételes posztra, kommentemre azt kaptam, hogy lefizetett az MCU. Szóval dontsétek el végre milyen fanboy vagyok

  13. Ha az IW 8/10 volt, akkor az Endgame max 6.5/10 volt. Tipikusan a ‘kevesebb több lett volna’ esete.

  14. Puffin: És a térkövet hogy rakta vissza a Tesseractba? vagy az Aethert hogy tette vissza Jane-be? vagy az orb-ot, ezen a téren vannak bajok

  15. Nekem tetszett a film.
    De azért érezhető volt, hogy itt Russoéknál, már megállt a tudomány a képregény filmek terén. Mondjuk azért sokkal tovább bírták, mint Joss Whedon. Ő már a 2. filmjénél (Ultron kora) kifulladt.

  16. huuu! nem szeretem az ilyen kritikákat ! főleg ha így kezdődik a kritika : miért is lett csalódás minden idők legnagyobb nyitását hozó filmje számomra…..
    értem én hogy jó hogy abelh megosztja velünk a gondolatait de nem értem mi az a + mondanivaló a kritikában amiért ide felkerült az oldalra ???!!!

  17. Nagyon jó volt a film, méltó lezárása egy korszaknak. Mindenkinek persze nem lehet megfelelni, ezért is születnek ilyen negatív kritikák.

  18. Mi volt kihagyott ziccer a filmben? A kritika íróját kérdezem, hogy ő mivel lett volna elégedett?:)

  19. Nyilván az a +,hogy a sok hype mögött ez egy közepes film,amit sokan észre is vettek,ez a kritika meg őket szólítja meg.
    Nem is ragoznám a dolgot,egy a biztos,hogy bármennyire is tudtam hogy nem végleges a fél univerzum pusztulása az első csettintés után,eléggé borzongtam a stáblistánál,itt meg meghalt Tony, bólintottam egyet és siettem haza aludni,ez mindent elmond azt hiszem.

    Nálam az IW a legjobb Avengers,ez a film csak egy levezetése volt annak…nagyon hosszan.

  20. film nem közepes ! “csak” az Infinity War volt rohadt jó!!! azt a mozis élményt nem fogja sokáig senki megugrani !

  21. abelh:
    Szerintem ezt jobb lett volna magadban tartani, vagy konkrétan az egyenlőség elvén beírnod az eredeti komment szekcióba …

    Lehetett volna jobban… igen
    lehetett volna másképp igen …
    van jelentősége … nincs

    Mert basszus akkor is olyat alkottak ami teljes mértékben illeszkedik a koncepcióba …

    Ettől csak rosszabb lehetett volna ha nem ez
    És bár én sem vagyok maradéktalanul elégedett, el kell ismernem, hogy a film méltó és epic zárás … bárki bármit mondd.

  22. Abelh, én örülök hogy nem tartottál magadban semmit. Kb minden szavaddal egyetértek.

  23. persze jöjjenek a divat fújjolók.. nem azt mondom hogy nem lehet olyan akinek nem tetszik a film, mert nyilván lesznek ilyenek is … de amit az eddigi kommentekből levontam … az a tipikus túl sok a pozitív kritika na majd én különc, meg egyedi leszek és majd egyediségemet kimutatva útálom …
    köszi, hogy ez fő oldalon kritikával is erősítitek …

  24. Most komolyan meg mindig ott tartunk, hogy akinek nem tetszett a
    film az divatfikazo? Es mi a helyzet azzal a nehany milliard emberrel aki meg se nezte? Ok lennenek a verbeli divatutalok? Nehogymar egy filmes oldalon ne lehessen tobbfele eltero velemenyt, kritikat olvasni, hat hova jut igy a vilag?

  25. Abu! Nem gondolod, hogy kicsit túlgondolod ezt. Lehet, hogy egyszerűen nem tetszett egyesek, mert voltak benne gyenge részek. Megjegyzem nekem pont tetszett, végig élveztem és egy ilyen univerzumot nem volt egyszerű lezárni, amit szerintem itt sikerült. Más rendező ebbe bele bukott volna.

  26. Gyerekek nem értem miért kell egy mesefilmben görcsösen azt figyelni hogy mi a logikus meg mi nem az, gondolom a vissza a jővőbe szérián is ki lehetettek akadva. Egy marvel vagy egy dc filmtől ne várjatok már valósághű dolgokat mert akkor nem erre a filmre kellett volna beülnötök hanem egy discovery dokura

  27. Szóval ez a divatfikázos dolog full gagyi es gyerekes. Nem tetszhet mindenkinek. A legtöbb ismerosomnek nem tetszett, amit nem ertek, mert szerintem full jo lett, de elfogadom.

  28. Abelh a kritika meg nagyon igenyes lett gratulalok. Az engem js erdekelne, hogy szerinted mi volt a kihagyott ziccer es hol lehetett volna jobb vagy mas a film?

  29. egyfilmnezo:
    Érdekes. Az a moziterem ahova én ültem be ott mindenki imádta a filmet. Még a haveromnak is tetszett akivel együtt néztem meg.

  30. “ezt lehet soha többé nem vesszük le a polcról.”

    biztos velem van a baj. nagyon szeretem ezeket a filmeket, de soha nem néztem meg újra. Max akkor amikor már az ertélklub is adja, és fáradtan kapcsolgatok a tv csatornák között.

    Nekem amúgy két nagy bajom volt: egyik hogy tökéletesen mindegy nekem de prostituáltan hosszúság miatt borzalmasan fájt már a seggem nem tudtam hogyan ülni

    másik meg tony halála. gyűlöltem és utáltam mindig azt amikor trilógiák több részek után elvesznek egy szeretett karaktert a hatás kedvéért. Mass effect 3 is nekem csak ezért nem tetszett, egyszerűen érthetetlen számomra miért nem lehetett volna nyugodtan nyugdíjba vonultatni, és adta volna át a páncélt mondjuk fekete párduc tesójának aki nagy technológiai zseni. Arra a filmre még nagyobb hypeom is lenne, hogy ő mit hozna ki a vasember páncélokból

  31. kuktin: a leadet én írtam bele, h egyértelmű legyen a másik író, még akkor is, ha valaki nem görget az aljára.

  32. szerintem pont Tony sosem vonulna nyugdíjba, nem tud lepihenni, ezt konkrétan még most filmen belül is látjuk, hiszen ott a boldog család, neki minden megvan, de mégsem azt választja. Aki ezzel ellenkezik “miért kellett meghalnia, lepihenhetett volna”, az gondolja végig a karakter folyamatos viselkedését az eddigi filmekben.

  33. Üdv Mindenkinek!

    Élnék a szólás és véleménynyilvánítás szabadságával (amíg tehetjük, de ez másik kérdés…), és több mint 14 év napi olvasás távlatában, életemben először ezen fórumon hozzászóljak.

    Jó pár véleményt, kritikát és elmélkedést olvastam a Végjátékról, de úgy érzem a lényeget sehol sem. Mire gondolok?

    Jelen, és ez a jelen még sosem volt, hogy ez esetben olyan filmet (kettőt, a Végtelen háborúval egyetemben) elemzünk, illetve próbálnánk elemezni, amiről fogalmunk sincs, hiszen ilyesmi, ilyen formában, előzménnyel és felépítéssel sosem létezett. Fontos: attól, hogy valami a létezésbe csap, nem jelenti szükségszerűen, hogy az jó és kell, értem?…David Lynch tudna szerintem erről mesélni (zseniális filmművész egyébként).

    Szóval. Mire gondolok?

    A filmtörténelem legnagyobb filmes geopolitikai, sőt geouniverzális (van ilyen?:D) eseményláncolatát láttuk. Mit is? Maradjunk a Földön; alsó becsléssel 3 milliárd ember (maradjunk csak fajunknál) semmivé lett, majd 5 évvel később, szó szerint a semmiből visszatértek. Igen ám, de a köztes 5 évben felbomlott minden társadalmi rend, amit addig ismertünk. Végül visszatért mindenki, aki semmivé lett. De hova is tértek vissza? Kinek maradt meg a családja, a barátai, a városa, az országa? És ez csak a Föld, és az ember!

    A fentikre konkrétan és részleteiben nem térhet ki a film, mivel a saját és karakterei filmes történelmét foglalja össze. Ez jól is van így, valahol ebből indult és ide tart (fény és a sötétség, ami hasít évezredk óta), plusz képregények alapján készült filmekről beszélünk. Szerintem viszont, amellett, hogy hősök és antihősök harcát látjuk, igenis egy olyan esemény bontakozik ki, amihez méretűt egy film se próbált érzékeltetni korábban.

    Nagyon, de nagyon fontos, hogy nem vonja vissza a Végtelen háború eseményeit. Pl: Sólyomszem elveszti a családját és 5 év múlva kapja vissza, de nem is akármilyen úton és áldozatokon keresztül. Azt az 5 évet és gyászt senki nem váltja meg neki, sem másnak, aki ottmaradt. Gondoljatok bele, kevesebbtől is sokan megkattannak egy életre…

    Szóval, nagy súlya van ezeknek a történeteknek. Nem tökéletesek, mindenki (én is) tudna olyan elemet mondani, amit inkább íggy, vagy inkább úgy kellett volna, meg a zene, meg a…értitek. De valahol ez két film (V.h. és Vj.), meg ami mögöttük van, egy csúcsa az emberi teljesítménynek és mesélésnek. Félreértés ne essék, ez bizony egy jó nagy csapat munkája, nem eggyé. Valamint rengeteget elárulnak mai civilizációnkról és utunkról is ezek a történetek és fogadtatásuk…

    így ennyi, 14 év múlva újra!;) Imádom az oldalt, jó hogy vagytok! Pacsi mindenkinek

  34. Fene tudja. Én úgy éreztem hogy eléggé jól lezárta a múltját, ha nem lett volna a “fia” peterakkor rá sem kukkant a időutazó karórákra.
    De ha akarták volna az írók akkor megírják nyugdíj verziót és szerintem senki se szólna semmit.

  35. Én az avengers első résznél kaszáltam a sorozatot, de így a leírás alapján szokásos finálé nyavajának tűnik. Hány sorozatot tudtok, aminek kielégítő vége van?

  36. Kettős érzésem van a filmmel kapcsolatban, mert egyfelől valahol méltónak éreztem, másfelől pedig kicsit hiányosnak a storyline-ok tekintetében. De, mindenezk ellenére volt pár igazán hidegrázós pillanata, voltak jó poénok, voltak megható scénák és én nem az Oscarra törő dráma miatt ültem be rá, hanem, mert szórakozni akartam. Nem fészkelődtem a 181 perc alatt a moziszékben. Vannak hibái, de melyik filmnek nincsenek?! A lezárás szép, de van egy dolog, amit nem értek, de nem itt fogom megkérdezni, mert spoiler nélkül nem tud senki válaszolni. :-)

  37. “Nagyon, de nagyon fontos, hogy nem vonja vissza a Végtelen háború eseményeit. ”
    Ami miatt vitatkoznek fenti kijlenteseddel az Loki es Gamora visszahozatala, mindketto roppant dramai modon tavozott az infinity warban, de ez mind nem szamit mert most visszatertek annak ellenere hogy sokan abban a hitben voltak az Infinity war utan hogy aki nem a csettintes miatt tavozott az orokre elveszett. Ami tovabbi homlok rancolasra adhat okot, hogy Loki teljes jellem fejlodeset kihajitottak az ablakon mert akar tvben akar moziban fog visszaterni ez a Loki nem ment keresztul a Dark World (anyja elvesztese) Ragnarok (asgard elvesztese) Infinity war ( Thanos ellen fordulasa es sajat halala) esemenyein. Ugyanez Gamorara is igaz aki valahol a Galaxis orzoi elso resze kornyeken ragadt jellemet tekintve nyakon ontve az Endgame esemenyeivel. E ket karaktert nezve nem csak az Infinity war esemenyei lettek visszavonva hanem gyakorlatilag a fel masodik es a teljes harmadik fazis filmjei is kirepultek az ablakon.

  38. Valóban adhatott volna többet a film,de ezt nem igazán lehetett volna összehozni.
    Azért van 3 részre szakadva,mert csak így lehetett felépíteni.Az IW-ben nagyjából megpróbálták maximumra tekerni a drámai pillanatokat,de nem ezért szeretjük a marvelt,hanem pont a vidám részek miatt.
    A lezárásról meg annyit,hogy közel 40 karakternek kellett szerepet adni,te mit csináltál volna?

    Melyiket vágod ki a filmből vagy melyiknek adtál volna több szerepet?

    Hogyan fordítottad volna a vissza az eseményeket?

    Mennyi poént raktál volna bele,hogy meglegyen a marvel feeling?

    Kit öltél volna meg a végén?

    Thanost,hogy ábrázoltad volna mert szerinted bugyuta lett?

    A lélekkő adott volt,hogyan lehet megszerezni,te mit csináltál az említett szánalmas jelenet helyett?

    Elmondom neked mit csináltál volna
    Az ég világon semmit,mert fogalmad sincs,hogyan tudnád felépíteni!!

  39. IMÁDOM::)))Holnap megnézem másodszor a párommal..pár hónap múlva rendelem a blurayt..inglendből..ööööö van még kérdés?:))))))))))))))))))))))))))))))))

  40. koponyanyimonyok: Gamora részével egyetértek, mert ő visszatérhet (nem láttuk elporladni, szóval tuti az lesz, hogy keresni fogják). De Loki az más. Mikor visszamentek a 2012ben és Loki meglépett, az egy másik idővonalat hozott létre. Szóval az eredeti idősíkban Loki ugyanúgy halott. Így a jellemfejlődését nem dobták ki a kukába.

  41. Nem értek egyet a kritikával,mert számomra az IW és az Endgame – láss csodát – EGY film (pl. HP és a Halál Ereklyéi)! A történet a folytonosságra épül,mondhatni megszakítás nélkül. De kinek a pap…

  42. Egy dolog nem vilagos:
    Hogy tudta Hawkeye felesege felhivni Hawkeye-t azonnal a csettintes utan? 5 ev alatt reg kikapcsolta a szolgaltato az elofizetest… talan feltoltokartyas???

    Minden mas pofonegyszeru :D

    Ne aggodjatok tul ezt a tetszik, nem tetszik kerdest. Ez a 22 film a 21. szd star wars sagaja, mese, ami itt es most mukodik. A star wars meg a mult szazad meseje, ami itt es most mar nem mukodik.

    Vissza a filmhez.
    A ket szam, ami szerintem nagyon szepen keretezi a filmet:

    Traffic – Dear Mr. Fantasy
    Helen Forrest & Harry James – It’s been a long long time

  43. Miért lenne divat fikázás, vagy kötelező kör ezt leírni? Ha nem ezt gondolnám, nem írtam volna le.

    És még egyszer leírva, nem drámát vártam, vagy azt, hogy mindenki igényét lefedje.

    Egy olyan látványfilmet vártam, amiről kicsit megrendülve állok fel és hatalmas élményt nyújt legalább egyszer. Mert lássuk be ez egy korszakos blockbuster és ritkán teszi ilyen magasra bármilyen hype a lécet.

    Úgy akartam kijönni a moziból, mint az első Gyűrűk ura, az első Avengers mozi, a Sólyom végveszélyben, vagy akár a Sin City után, hogy wow, ez egy élmény volt és hálás vagyok érte. És mielőtt megint valaki direkt félreérti , nem azt mondom, hogy ezek jobb mozik, de emlékezetes latvanyfilmek, amik pont azt adták, amit vállaltak.

    Itt nálam a komplett élményt elrontotta a középső óra bohóckodása, ami szinte olyan volt , mint egy best of kimaradt jelenetek az elmúlt évekből. Geek bait az egész rész és ha komplex egészként nézed, mint film nagyon nehezen működik.

  44. Nem tudom.. Sokan abban a hitben vannak, hogy attól jó kritikusok, ha csak kritizálnak. Azt is, amit a világ imád. (nincs SW VIII utálat a film körül ha jól tudom) Beleáll a szembeszélbe és telibevizeli magát, mert ahelyett hogy élvezné, sodródna, azon gondolkodik, na ezt majd jól leirom, vagyok annyival különb a tömegnél, hogy ezt ne élvezzem. Jó dolog a gondolkodás, de nem kell mindent túl gondolni.

  45. abelh

    Hatalmas élményt nyújtott pl nekem és még sokszázezer embernek. Szerintem bátran mondhatom, hogy a nézők többségének.
    A film középső része nem bohóckodás volt, hanem valami iszonyat élmény, epic jelenetekkel, vicces, megható, drámai jelenetekkel.
    Az egész film nagyon jól lett felépítve és megcsinálva. Ettől csak rosszabb lett volna ha más rendező(k) csinálja(ák).
    Neked nyilván azért lett csalódás mert mást vártál vagy többet.
    Voltam ami nekem se tetszett, pl a homokos randi ecsetelése vagy a végén az összes csaj egy jelenetbe. Ezeket a PC miatt bele kellett tenni, elviselem.
    De amúgy meg nagyszerű élmény volt az egész film, tuti újrázom moziban, aztán itthon még többször HD-ban.

  46. 7+ éve vagyok az oldalon, csak ritkán kommentelek, ez az írás viszont most inspirált erre.
    Nyilván rosszul tudom azt is, milyen bevétellel nyitott és a baráti köröm is mennyire szereti.
    Audience score RT-n kicsit különbözik a két film közt, de nyilván ebbe is csak én látok bele valamit ami biztos nem is úgy van, mert rosszul tudom.

  47. Greg:

    Széllel szembe vizelés, ha nem tetszik?

    Nem azért nem élveztem, mert kritizálni akartam és nem sodródtam. Nem sodródtam, pedig minden áron élvezni akartam és ezért kritizáltam. Ez annyira elképzelhetetlen?

  48. Lehet félreértettelek. Az Endgame körül nincs utálat, nem is érdemelné meg. Az SW VIII körül van.

  49. Ez egy megosztó film lett, nem vitás. DE! Mindenki, azaz, mindenki vonalát ilyen-olyan módon le kellett zárni. Vannak logikai bakik (mondj egy fikciós nagyjátékfilmet, ahol nincsenek), de azt gondolom, hogy a kritika mindig inkább érzet, nem tény, az pedig szubjektív. Ha pontozni kellene a filmet nekem 8/10, de azért, mert meg mertek lépni dolgokat (már a IW-ben is), viszont van pár üresen hagyott sor a magyarázat rovatnál.

  50. Jogos, ne is írjon senki rosszat róla mert az nem letelétezhet hiszen az embereknek tetszik. Ezt tanultad itt az elmúlt hét évben?

  51. Totál nem értek egyet. Nekem azóta is jól érik, már 2x láttam, pedig nem vagyok óriási fanboy, de szerintem rendben volt az egész. Az időutazásból többet ki lehetett volna hozni, de szerintem a lezáró harc is katartikus volt. Aki ennél több komolyságot vár az MCU-tól, az nem tudom mire számít. Konkrétan volt egy jelenet, amikor egy űrhajó rálő egy szárnyas lóra.

    Amit írsz, az totál olyan, mintha a GoT 8×03-ról beszélnél, nekem azzal kapcsolatban volt ekkora csalódás élményem

  52. Nekem is csalódás a film, valószínűleg túl sokat vártam tőle.
    Bár az Infninity War-ban nagon nagy rush van, több minden történik mint előtte az összes phase1-3 Marvel filmben, mégis sokkal jobban működött mint ez. Amennyire működtek ott a poénok, itt annyira nem. Az IW-ban Thor és a Guardians találkozása, Tony-ék a Titan-on, mindegyik pure comedy, erre itt mit kaptunk:
    -“Valaki bevizelt a quantumsuitba”
    -“Amerika legjobb segge”
    – Thor Fortnite-ozik (meg úgy az egész karaktere egyben)
    – Hulk nem szereti a lépcsőzést
    Konkrétan a film felénél már vártam az első fingós poént, olyan szinten kezdett primitív lenni.

    Abba már bele sem megyek, hogy az írók azzal tartották a legfontosabbnak szemléltetni a snap hatását, hogy két srácnak nincs miről beszélnie a Grindr randin, meg Widow PBJ szendvicset tol kócosan smink nélkül (ÉRTITEK depressziós). Amikor Steve mondja, hogy látott bálnákat a folyóban, ott reméltem, hogy kicsit jobban belemegy a film, hogy végülis vannak pozitív hatások is, stb, de erre nem jutott idő.
    Ugyanúgy amitől féltem egy az egyben elrontották, hogy gyakorlatilag az időutazást Tony hopp, unalmában megvalósítja (legalább tűnt volna úgy mintha nehéz lenne, dolgozott volna Scott-tal, Bruce-szal együtt Hank Pym jegyzeteiből vagy valami), és az ugrás is kb. annyi hőseinknek mintha leugranának tejért a közértbe, holott még egyikük sem járt a quantum világban, minden gond nélkül ugrálnak az időben.

    Egész egyszerűen nem működött nálam a film, pedig úgy ültem be, hogy most minden idők blockbusterét fogom látni. Nem azt láttam.

  53. A kritikával egyetértek, nekem is csalódás volt.

    Rengeteg logikai baki és egy lebutított Thanos.

    Nekem a wtf érzés akkor kezdődött amikor az “időugrásnál” csak egy ugrásnyi szérumuk van. Akkor miért nem ugrik vissza Scott pár évvel korábra és hoz többet?

    Megvan a szerkezet amivel tudjuk hívni a galaxis legerősebb lényét, de nem szólunk neki a tervről, nehogy tudjon róla, ha valami balul sül el…

    Thanos az IWben lenyom mindenkit, most meg az edzetlen Thorral is alig bír el…

    Captain America hogyan lesz olyan öreg? Ha jól tudom, akkor a serum az öregedést is lassítja, azaz jóval fiatalabbnak kellene a végén is lennie.

    A film végére megjön a karakter, akit Thanos meg sem tud karcolni, ám a power stone ereje neki is árt, de akkor Tony miért nem húzza addig az időt, míg a kapitány felkel és lezúzza Thanost? Nem is kellett volna csettintenie, csak várni (el tud repülni). De természetesen kellett a drámai halál.

    A girl power jelenet, amikor kimondják, hogy majd mi segítümk annyira szürreális volt, főleg hogy utána CM egyedül végigsöpör az egész seregen…

    És ez csak pár jelenet a sok(k)ból. Gyenge zárás egy epikus sorozathoz, nekem ez max 6.5/10

  54. en szerintem igenis tok jo hogy van egy pozitiv meg egy negative kritika is a filmrol. igy van meg a balance amit a draga thanos bacsi ugy preferal nem?! :D

    meg nem neztem meg masodszor, varok a Magyar verziora, de igy egy het tavlatabol mar nekem is feltunik par dolog ami utolag kicsit zavar, de akkor ott le tudtam szarni mert elkapott a film elmeny ami tenyleg cask neha romlott meg

    pl noi osszefogos jelenet baromi izzadsagszagu volt

    engem is zacart hogy tony stark ezt is 5 perc alatt megoldja a nappalija kenyelmeben

    de osszegezve az egeszet sokkal de sokkal rosszabb is lehetett volnam azt viszont nehezen tudom elkepzelni hogy jobb is lehetett volna.

    igy jo ahogy van, a kis hibaival egyutt

    de ez a teljesen felesleges szemelyeskedes amibe itt neha mar atcsaptok az szerintem teljesen felesleges (es valahol szanlmas is)

  55. Szerintem baromi jól sikerült az Endgame. Ezt úgy mmondom, hogy nem vagyok annyira oda a Marvel filmekért, elég sablonos a legtöbb. Viszont szórakozásra jó. Az IW-et a filmvégi kamu halálok lökték vissza a sablon tengerbe.
    Amúgy, amit nem értek a többiek ellenvéleményében az Thor. Az Endgame-beli állapotát, nem humorfaktornak szánták. Ő szenvedett a legtöbbet a főszereplők közül. Elvesztette, anyját, apját, az otthonát, rosszul célzott Thanosra. Egy roncs lett. Persze valahol vicces volt, de azért szomorú is egyben. Nagyon jól kihoztàk azt, hogy ennyi csapást nem tud elviselni senki, és lecsúszik.
    Utószó: annak ellenére, hogy abszolút nem értek egyet a kritikával, jól sikerült írás.
    Fogadd elismerésem ☺
    S nem baj ha más vélemény is megjelenik.
    Szóval human szerintem máskor is lehetne dupla kritika.

  56. Utálatos az érzés, amikor régóta vágysz valamit, és amikor eljön a pillanat, a találkozás, hogy amire vártál azt megkapod, végül a katarzis mégis elmarad, majd ott állsz a tátongó ürességgel, amit érzel, és tudod, de nem akarod elfogadni, hogy ez ennyi volt. Pedig de.

  57. Stimm, kb. ezt írtam én is pár mondatban human kritikája alá. Annyi különbséggel, hogy nem tudott érdekelni az időutazós móka esetleges összecsapottsága és a Hawkeye-Black Widow lezárás sem borított ki igazán. Számomra úgyis az IW volt az egész MCU csúcsa, ennél megelégedtem annyival, hogy egyszer meg tudtak lepni (mikor az első 10 percben kinyírják Thanost és akkor a felirat “5 évvel később”) illetve nem éreztem pénzkidobásnak a jegyárat. Ez eleve nagy szó egy ilyen filmtől, amiben elvileg minden benne van, amit utálok a modern halivúdban, a blockbusterekben és a dizniben és mégis – csodák-csodájára meg tudják csinálni úgy, hogy ne kapjak hülyét tőle sőt, mindenképp moziban akarjam megnézni. Ide jutottunk.

  58. Imádtam a filmet, egyszer sem unatkoztam, a vége-csata közben a félig megevett nachosomat is felrúgtam, úgy bele tudtam élni magam a filmbe. :D
    Szerintem Thanos nem lett lebutítva, elég gyorsan összerakta, hogy mi folyik itt, szimplán nála is elgurult a gyógyszer és inkább ki akart nyírni mindenkit.
    Az, hogy így is nehezen győzik le is jelzi, hogy kövek nélkül is nagyon erős. Hogy kivette a power stonet, hogy pofán vágja Marvel nénit, szerintem nagyon jó volt.
    Ellenben!
    Bármennyire tetszett a film, a kritika elemeivel és gondolataival egyet tudok érteni. Tényleg vannak hibái a lezárásnak. Valahol meglepett, hogy Thor méregfogát ennyire kihúzták pl., de ha belegndolunk a karakter drámájába, érthető, hogy lezüllött. Most mások voltak a középpontban. A két filmben más-más karakternek “jön el az ideje”.
    Szóval visszatérve, szerintem nem gond, ha más a véleményed. Minden hibája ellenére is lehet imádni egy alkotást. Ha elismered, hogy tényleg van hibája, nem jelenti, hogy utálod vagy nem tetszett. Csak belegondoltál abba, amit a másik mondott és elfogadtad, hogy van igazsága. Csak míg az említett dolog téged nagyon nem érdekel, nála lehúzza a filmet. Viszont, ha minden érv ellenére véded és befeszülsz, az elfogultságot tükröz, így a véleményed egyre kevésbé lesz komolyan vehető.

    Én tuti duplázni fogom moziban… vagy triplázni, mint az IW-t.

  59. A filmről a véleményemet már kifejtettem a másik kibeszélős posztban. Ezzel a kritikával egyet tudok érteni, mivel azt vártam, hogy ez még frenetikusabb lesz, mint lezárás, az IW-nál. De csak tucatfilm lett, elmaradt az érzés, hogy húha, ez volt a csúcs.

    Véleméynem szerint eleve komorabbra kellett volna venni a filmet, mivel az élőlények felének kampó, mindenki gyászban, erre végig nyomják a poénokat, amik inkább izzadságszagúak voltak, mintsem viccesek.

    Valamint az epic végjáték sem volt epic. ehelyett szokásos cgi orgiát kaptunk. Akkor lett volna igazán wtf, ha be merték volna vállalni egy rakat karakter halálát, hogy mindenki megrendülten hagyhassa el a termet. Nem így lett.

  60. Egyetértek teljesen, kb ilyen érzések kerülgettek miután megnéztem a filmet.

  61. Ami érdekes, hogy az új Pókember trailerében még nem ismeri Peter Furyt. Itt viszont együtt voltak a temetésen. Tehát? :)

  62. korum: Azta egy képen szerepeltek, de az egyik hátul kullogott és bújkálva tiszteletét tette, míg a másik elől gyászolt. Kész rokoni kapcsolat szinte. :D Mellesleg felismerte a trailerben, hogy ő Fury, szóval nem is értem, hogy mizu?! :D

  63. Egy jelenet nem tetszett, a fent említett girl power összeállás :D
    Na meg persze a Hangyás robbanásban én is azt hittem, hogy ott Scottnak legalább lesz valami baja, de hát legyintettem és tovább tömtem a popcornt.

    Azok, akik mindig mondják az időutazós filmeknél, hogy tele voltak logikátlanságokkal, azok fejtsék már néha ki mire gondolnak, mert mindig ezzel dobálózni elég egyszerű. :)

    Filmélményre nekem 9/10-es, nem boncolgatom a végletekig, mert nem okos filmnek készült…

  64. Minden sorával tökéletesen egyetértek. Nekem az évtized csalódása filmes fronton. Az első rész pedig szenzációs volt

  65. Végülis, csak 44 komment kellett addig, hogy eljussunk a “csinálj jobbat” szintig.

    Komolyan nem értem itt azokat akik abba kötnek bele, hogy egy filmkritikákkal foglalkozó oldal egyik szerzője, leírja a saját véleményét a filmről, összeszedetten és minden számára negatív dolgot alátámasztva, ez mi, ha nem egy rendes kritika?

    Én is megnéztem az összes MCU filmet, nagyrészüket szeretem is, de nem fáj elismerni, hogy pl a Black Panther meg az Ultron tökre nem voltak jók.

    Meg mi az már, hogy idejön valaki és leírja, hogy “hát a többség szerint jó” akkor az szent és sérthetetlen, meg, hogy a SW:EP8 sincs mekkora jó mert sok pénzt hozott, pedig az az SW8 még az első Thor-hoz képest is hatalmas hulladéktenger fénykardokkal megtűzdelve.

    Több ponton egyetértek a kritikával, annak ellenére, hogy nagyon tetszett az egész film. Thor, hatalmas cringe volt végig, én értem, hogy mindent elvesztett és literálisan is vesztett Thanos ellen, ezt mindenki érti, szó szerint mindenki. De az ami a filmben volt bemutatva, mint depresszió, az egyszerűen egy lebutított és durván túlhumorizált gyenge imitáció volt. Szerintem az eddigi MCU filmek között, ebben volt a legrosszabb a humor/dráma aránya, helyenként nagyon csapongó kilengések voltak amik nekem tökre megtörték a film flowját.

    Black Widow meg Hawkeye öngyilkos keringője, amilyen hihetetlenül bénán lett kitalálva, nekem teljesen elrontotta azt az emocionális csúcspontot amit Black Widow halálának kellett volna okoznia, például ugyan ez a rész az Infinity War-ban sokkal jobban volt megkomponálva. És még mielőtt valaki, belém is belekötne, hogy “NADE TE HOGYCSINÁLTADVÓNA TE SENKI” nem tudom, hogy csináltam volna, azt se tudom, hogy kell jó marhapörköltet csinálni, de ha sz@r íze van akkor eltudom dönteni, hogy sz@r íze van.

    Egyébként ugyanilyen nőkommandó “she is not alone” jelenet volt az Infinity Warban is, nyilván kevesebb karakterrel, engem az ezért se zavart nagyon, vagyhát nyilván észrevettem, de igazából gyorsan túltettem rajta magam. Meg így, valaki írta hogy zavarta az, hogy 1 mondat erejéig valakiről kiderült, hogy meleg, most ezen fennakadni, komolyan nem értem.

    Nyilván, időutazásba full felesleges belekötni, mert mindig lehet taláni valamit, ami nem 100% tiszta. De olvastam a Russok egyik interjúját amiben megerősítették, hogy igen 2 Cap volt a prime timelineban, end of story.

    És akkor a hatalmas csavar azoknak akik az első Iron Man óta nem vették le a rózsaszín MCU szemüveget,

    mindezek ellenére nagyon jó film volt nekem, Tony Stark halálánál én is elérzékenyültem egy kicsit, és elfogadható véget ért számomra is az eddigi MCU filmek története.

    Attól még, hogy valaki fannak állítja magát, nem muszáj mindent elfogadnia, ékes példa erre a fentebb említett SW8 (nekem legalábbis, mert a környzetemben nincs nagyobb SW fan, se).

  66. Kb asszonynak is ez volt a véleménye :D
    Számomra egyedül Lokis rész volt a kérdőjeles rész az egészben. Lehet, hogy azzal létre jött egy új idővonal amiben ez és az nem hal meg így majd vissza lehet hozni ezt és azt a karaktert. A másik, hogy Amerika Kapitány vén de nem halt meg. A képregényben visszatér idősként harcolni. Mivel láttuk, hogy a kvantum technológia képes az öregítésre és a fiatalításra így szerintem ez NEM a végleges búcsú a karaktertől…főleg, hogy most már a FOX jogai is náluk vannak :D

  67. Én is első kommentelő vagyok a site-on, pedig olvasom pár éve. Alapjába véve én is pozitív véleménnyel vagyok a filmről, a figyelmem nem lankadt a megtekintése közben. Bírtam a primitív poénokat, a drámai részeken majdnem könnyeket hullattam. Ettől független nekem is támadt némi wtf érzésem. Egyetértek egy korábbi kommentel, miszerint az időutazás feltalálása nevetségesen könnyen ment. Ez szerintem lehetett volna a film egy fénypontja, ehelyett egy laza matekházi amit 5 perc alatt megoldottak. SPOILER ALERT! A másik hogy szerintem zavaróan unbalanced lett a karakterek erejének elosztása. Az IW-ben Tony simán párbajozik az 5 kővel rendelkező Thanos ellen, majd utána Thor simán belevágja a húsbárdot a csóróba, pedig ott már mind a 6 kő megvan neki. Most meg kő nélkül iskolázza le a kalapácsos Cap-et, Tony-t és Thor-t… egyszerre!?

  68. Thanon produkcioja engem is kikeszitett. Olyan mintha a kesztyu gyengitette volna… ;)
    A tobbire egy pelda:

    – ide az idokovet
    – nem adom
    – strange odaadta
    – ja az mas. tessek….. de hozd vissza!!! :)))))))))))))

    Matrix 3 szint volt. Nem tudom mit meseljek mert mondandom nincs, de a penz jol jon szoval csinaljuk…

  69. Gekko: pedig ez nagyon egyszerű, hogy miért adta oda, mármint ebbe kötni szerintem elég furcsa.

  70. Én személy szerint úgy fogalmaznám meg a véleményemet a filmmel kapcsolatban, hogy egy jó film, ami tele van rengeteg szarsággal. Nyilván nincs olyan, hogy tökéletes film vagy élmény, de az IW sokkal közelebb állt hozzá, mint az Endgame.

    Amik tetszettek:

    – Tony es Steve karakterútja, illetve a lezárásaik. Még úgy is, hogy nem szeretem, ha a főhős meghal egy hosszú sorozat végén, de Tony halála valóban logikusan következett a karakteréből, ahogy talán Human írta feljebb, sosem tudott igazán megnyugodni, akkor sem, amikor kioperáltàk a repeszt a mellkasából, illetve akkor sem, amikor már letelepedett, családot alapított itt a film elején.

    – Az első óra enyhén Leftoverses beütése nagyon tetszett, számomra nem volt egyáltalán unalmas, bár jobban is kifejthették volna.

    – Renner és Paul Rudd karaktere nagyon jól voltak kezelve a filmben.

    – A Tony/Steve/Thor vs Thanos nagyon epic volt, főleg a Mjölnires cucc, ott majdnem pofán vágtam haverom mellettem, akkorát boxoltam a levegőbe.

    – Steve meglátja Peggyt az üveg mögött, illetve Howard Potts és Howard Stark beszélgetése.

    – Tony temetése nagyon szép és megható volt.

    Amiket máshogy csináltam volna:

    – Thor karaktere teljesen jól fel volt epítve, hogy mitől csúszott le ennyire, a közepén az anyjaval való beszélgetése már elindította a javulas utján, a végén pedig kiveszi a részét a csatából. Ekkor azt hittem visszakapom a karaktert, aki az IW-ben az egyik kedvencem volt. Erre az utolsó jelenetben ismét elutasítja a trónt és inkább elmegy az S-fejekkel röpködni. Abszolút csalódás.

    – Hulk karaktere. Értem, hogy végre összeszedte magát és harmóniaba került a 2 személyiség, de először elkezd celebeskedni, aztán konkrétan semmilyen zúzós harcjelenetet nem kap. Csalódás.

    – Romanoff nem csinál semmit a filmben, akciójelenet nélkül írják ki. És ráadásul ugyanúgy, mint Gamorát. Nem tetszett.

    – Thanos karaktere az előző filmhez képest. Szerintem sokkal ütősebb lett volna, ha a fináléban ugyanazzal a Thanossal csapnak össze, mint az IW-ben, aki már ismeri őket, hiszen már egyszer legyőzte mindnyájukat. Ezt a végén húzta ala teljesen egy pillanat, mikor Wanda megszólal: Mindent elvettél tőlem! Erre Thanos: Azt sem tudom ki vagy! Konkrétan paródiának ereztem azt ott.

    – Ebből következik, hogy az egész time heist történet nem tetszett igazán, szerintem csak a nosztalgia meg fanservice miatt volt az egész. Szerintem jobb lett volna, ha nem ölik meg rögtön 10 perc után Thanost, hanem mondjuk a film első feleben felkeszülnek, a masodik felében összecsapnak. És az eredeti Thanostól kell megszerezni a köveket. Az erzelmi töltete jobban működött volna nekem.

    Ezen kívül is voltak apróságok, amiken felhúztam a szemem, de ezekkel talán annyira nem erdemes foglalkozni, ha jobban tetszett volna a film úgy egészében, akkor ezek szerintem eszembe se jutottak volna pl. Tony 5 perc alatt feltalálja az időutazást, Steve hogy tette vissza a Soul Stonet, hogy tette vissza a Reality Stonet, miért Sam kapta a pajzsot, az öreg Kapi melyik time lineból jött stb stb.

    Kicsit bő lére eresztettem, remélem azért valaki végigolvassa :D
    Összességében a Russoék altal rendezett epizódok közül ezt tartom a leggyengébbnek, de itthon megnézem majd, ha letölthető.

  71. Ja és amit kihagytam:

    – Marvel kapitány egy hatalmas öngól a filmben, 2szer megjelenik deus ex machina módon aztán kalap kabát. Azt hittem Tony kitalál valamit, mint mindig, hogyan jusson haza a film elejen, erre csendben feladja és megvárja mig elfogy a levegő. Erre szupercsaj az űrben, yhaaay!

    – A vegén a csatában ugyanez, bár ott legalább kap egy jó nagy sallert a Power Stonenal.

    – Girl Power rész. Pfuh.

    – És persze a vegső megoldás. Tony lelopja a köveket az egyik kesztyűről a másikra és csettint. Miközben a legerősebb karakterek ott vannak a közelben, akik lehet ki is bírták volna a kesztyű erejét. 14 millióból ez volt az egyetlen megoldás? Az Egyetlen? Azt hittem legalább a mjölniernek lesz hozzá köze, ha már x even keresztül az volt Thor fegyvere, és a time heistnak köszönhetően most visszakapta. Ahogy Deadpool mondaná, that’s just lazy writing.

  72. Na skacok, háromszor néztem meg 4 nap alatt, nekem totál átjött, sőt most kezdem el újra nézni az egész sorozatot. (megvan az a rossz tuladonságom hogy egy sorozatot sem nézek meg folyamatában, csak ha már vége van, szóval gondolhatjátok mennyire várom már hogy vége legyen a trónok harcának és kezdhessem, igen beteg, de ez vagyok én :D ), viszont ilyen tökösen meghalni főhös még nem láttam mint Thanost, ahogy magába mélyed és úgy prozik el, áááááááá, rohadt jó volt, lehet valakinek ez fel sem tűnik, vagy nem fontos, de nekem igen. Viszont hozta az egyik perben szomorkodsz aztán röhögsz valamin- érzést ami az összes marvel filmre jellemző, azt vártam hogy 2/3 érzelem és 1/3 ad harc lesz, aki csak harcra számított mehet a egy vágóhídra kíélni magát, már bocs. Érzelmi IQ vagy mi a franc, na mind1 jó kis lezárása volt ez az első fázisnak. Igen a melegezés és a csajok megyünk együtt-nek aztán rohadt sok értelme volt, utálom az ilyet, nehogy megszólják a liberális kritikusok a filmet…röhej….,

    de hát hállívódban nincs film, nége, ázsiai és buzi nélkül, hamarosan már a travik is kötelező díszlet elemek lesznek majd.

    és még hol a vége?! a köv 12 filmet is úgy várom mint a messiást :-)

  73. Nem vagyok egy elvakult Marvel fan, megnéztem a filmeket, van ami nagyon tetszett, van ami kevésbé. Nekem a kedvencem a Guardians of Galaxy szál, pedig anno mikor kijött, oltári nagy baromságnak gondoltam, aztán megnéztem, és egyből kedvenc lett. Ezért az IW végén kicsit kivoltam, hogy csak Mordály maradt meg belőlük. (meg aztán ugye jött a James Gunn mizéria) De így jó lesz ez a 3. rész.

    Ezzel a filmmel úgy összességében nem volt túl sok bajom 7/10-et adtam rá, mert csak néhány apró dühítő dolog volt benne. Pl.: Hawkeye az elején elég csúnyán megszívta, hiszen mennyi a matematikai valószínűsége, hogy ha minden ember eltűnik azaz az emberiség 50%-a, akkor az ő családjában, ez 80%. Legalább az egyik gyerek megmaradhatott volna.

    A girl power engem nagyon felb*szott. Ez miért kellett? Jó hogy nem egy #metoo villogó billboard alatt álltak össze, úgy talán mégjobban üt. A végső csata – az előbb említett dolgot és – az elejét leszámítva, mikor is a Hangya telibe kapja a rakétát leszámítva jó volt. Nem értem, hogy azt hogyan élte túl.

    Gondolom sokan többet vártak ettől a filmtől, de hát a Lost és a Dexter után tudjuk, hogy nem minden szériához lehet jó lezárást készíteni.

  74. Lehet szét kellett volna szedni 2 filmre: egy időutazós és egy össznépi csata.

  75. Amikor a legelső kommentet olvastam, és így kezdődött: “Egy ilyen minőségű filmkritikáért …”, cseppet meglepődtem a folytatáson. :)

    Én valami ilyesmire számítottam: ” … korábban pl. a Chicago Sun-Times-t kellett fellapozni.”

    Félreértés ne essék, ezzel nem feltétlenül értek egyet, csak erre számítottam. ;D

    Mindenesetre le a kalappal, nagyon nívós lett! (A gyengébbek kedvéért: nem, nem attól nívós egy kritika, mert a nem tetszését fejezi ki a szerző az adott produktummal kapcsolatban…)

    “Aztán egy pillanat alatt visszakerülsz az MCU realitásába, amikor a halandó hősök csak úgy porolgatják le magukról a száztonnás vasbeton darabokat, és enyhébb lefolyású izomláz közepette sértetlenül kimásznak az épület alól.”

    Ez a sor különösen közel áll a szívemhez, pont az említett repteres Civil War jelenetben ütött be nálam a felismerés, és azóta képtelen vagyok erről elfeledkezni, és izgulni a Marvel hősökért, ami igencsak aláássa a filmélményeket. :((

    f.fredericks:

    Ha jól számolom, akkor annak az esélye, hogy mind a négy családtagod meghaljon 6,25%, annak az esélye pedig, hogy egy öt tagú családból csak egyikük élje túl 15,6%. :)

  76. Jó volt ez, megosztó, elgondolkodtató, poénok működtek (nálam), dráma működött, epic jelenetek is, Thanos is, de a kritika azon részével is egyetértek, hogy picit darabosra sikeredett.
    A mozi zengett. Bár elég sok embertől hallom mostanában, hogy nem volt jó. Összehasonlításképpen OFFFFFF (de csak tényleg és elnézést érte) a Game of Thrones sorozatot sose néztem (nem bírtam a 3. résznél továbbjutni, könyv fenomenális, mindegyik kötetet olvastam), az előző évadzárót rábeszélésre megnéztem (epic volt :D) és a last episodot (nightking csatás) is, de az annyira trotty volt, hogy szavakba nem lehet önteni. Ezt úgy mondom, hogy semmire sem tartom a sorozatot, nem volt elvárásom felé, de az alulmúlta semmit is. Szóval Tonynak Oscart :D.
    Végszóként mást vártam én is az ENDgame-től, nem akarom mentegetni a hibáit, de azok ellenére is messzemenően nézhető, az IW egy magas labdát dobott fel és azt gondolom, hogy a legnagyobb hibája és erénye is a filmnek, hogy mindennek meg akart felelni, újat adni, meg nem is, legyen poénos, meg ne is, legyen főgonosz epic, de azt már eljátszottuk, hozzunk vissza mindenkit, meg ne is, és legyen sok epic jelenet, és egy nagy csata rengeteg “főszereplővel”, valamint zárjuk le és ágyazzunk meg jövőnek (hagyjunk nyitott kérdéseket). Én azt gondolom megfelelt neki, mondom azt, hogy tényleg többet vártam én is, de míg az (nekem) 8/10, ez 7/10 és már újranéztem, mert szerintem nagyon is élvezhető, sok filmmel ellentétben. :D

  77. Abelh, örülök, hogy kiírtad magadból.

    Rövidre fogom, hasonló érzések kavarogtam bennem is. Leszögezem, nem vagyok avengers/marvel fan és 2. óra után az fogalmazódott meg bennem, hogy Russoék pont ugyanúgy fáradtak bele a bosszúállókba, mint D.B-ék a game of thrones-ba.. jó, jó, elnézegettem, néhol szórakoztam rajta, megrendültem, de az egyik nem tudott az évezred sorozatává, a másik az évezred filmjévé válni..

    Spoileres, bár már szerintem mindenki látta..

    Pottstól a hideg kirázott, mennyire tönkretette Tony nagy(nak szánt) jelenetét, szegénykém nem tudom, minek erőlteti a színészi pályát, ha már régebben sem ment neki..talán valamennyire a se7en, vasember 1-2 környékén,de akkor sem estem hasra tőle..
    A lényeg, hogy ha akartak volna, se tudtak volna meglepni, a történetvezetésnek, híreknek, egyebeknek köszönhetően mindenki tudta, mi lesz Tony-val..így ha Potts nincs a jelenetben, akkor sem tudtam volna azt érezni, mint mikor Winslet elengedi DiCaprio kezét és hagyja a mélybe veszni a Titanic végén:D

    Katarzist egyébként nem is vártam, az első 2 óra le is kötött, összeszedettebbnek éreztem, mint az IW-t, a végső harcnál is kellett volna érezni valamiféle örömöt, de valószínűleg már annyira belefáradtam a Marvel filmekbe, hogy jobbnak éreztem volna, ha nem is teszik bele a nagy csatát. Valahol tökjól megfogalmazta valaki, hogy egyes jeleneteknél szinte hallani lehetett, ahogy a toll karistolja a papírt és körvonalazza a pipákat; ezzel is megvolnánk, a pc-t is betonlábakon biztosítottuk, ezt kinyírtuk, azt nyitva hagytuk a következő franchise-nak, mehetünk is tovább.

    Tudatában annak, hogy mennyi film lesz még ebből az univerzumból, számomra egyszerűen semmilyen módon nem tudták volna lezárni, nincs súlya annak, ha valaki meghal, mert így-úgy vissza lehet hozni, hollywoodi mázzal bekent sorsot lehet neki írni, amit látva, ha mégis meghal, nem érzi becsapva magát az ember. Endgame? Ugyan már, lesz még vagy 15..
    Szóval ilyesfajta bántó gondolatok kavarogtak bennem, miközben néztem. Nem akartam a divatból fikázók látszatát kelteni, ugyanúgy megkapta az esélyt, mint bármi más. Legalább 1x még ezt is megnézem, mint az IW-t (pedig az nagyon-nagyon nem jött át, utáltam és a földbe tudtam volna döngölni). Lusta vagyok pontokba szedni, de sokkal több pozitívumot találtam benne, de ennyi.

    Örülök hogy Downey végre felszabadult, amiatt viszont írtó szomorú vagyok, hogy az éveken keresztül húzódó marvel balettozásnak (is) köszönhetően nem Ritchie-vel készül el a 3. Sherlock, magyarán még egy remek szériát sikerült kiherélni. Hát ízlések..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.