The Wandering Earth

Lehet csak nálam van rossz helyen az iránytű, de szerintem a Netflixre is felkerült Wandering Earth egyáltalán nem esik bele sem az “annyira rossz, hogy már jó”, sem a tényleg jóba, pedig ebbe a két fajta éltetésbe is belefutottam már. Sőt, a trükkjeit sem igazán tudom méltatni. Basszus, nem akartam ennyire negatívan indítani, kezdjük újra?

Kína legnagyobb sci-fi blockbusteréről van szó, ami elvileg olyan látványos, mintha egy Roland Emmerich filmet (2012, Day After Tomorrow, Independence Day) néznénk. A lényege, hogy a nap elkezd átalakulni, így a naprendszerünk lakhatatlanná fog válni x idő múlva, ezért a Föld kormányai összefognak: építenek egy rakat föld-hajtóművet (ami ha jól veszem ki, akkor a magból meríti az energiát a működéshez), az emberek egy részét pedig a felszín alatti városokba költöztetik. Aztán a Jupiter gravitációját kihasználva el akarják indítani a bolygót egy közeli csillaghoz, hogy ott éljen majd tovább a fajunk mintegy 1000 évnyi utazás után.

Eléggé wtf alapok ezek, és a konfliktus nyilván az lesz, hogy szar kerül a levesbe, izé, tervbe, és már a Jupiterrel való parittyázás során is akadnak problémák. Amit csak összefogással lehet megoldani. És itt jön be a propaganda? De persze többnyire olyan formában, mint az amerikai filmekben amúgy, avagy a világ megmentéséhez mindenki kell, viszont a cselekmény azt sugallja, hogy Kína legyen a vezető ebben. Ezt csak a fő kérdésre értve, hiszen a Kínai utat a mikró szinteken is bemutatja a karaktereken keresztül, akik teljesen mást keresnek, mint például az Interstellar, vagy akár csak a fent említett Emmerich-filmek hősei.

De igazából ez a Wandering Earth legnagyobb problémája: a karakterek. Nem a célok, amikért küzdenek, hanem ahogy kezeli őket a mű. Nem természetesek a döntéseik az addig látottak fényében, és többnyire csak magyaráznak, hogy mi miért van, mutatás helyett. Ahogy sokszor a rossz amerikai filmekben, úgy itt is, néha csak azért csinálnak valamit, mert akkor nagyobb lesz a tét, vagy úgy előrébb mozdulhat a cselekmény, mi meg csak nézünk, hogy “ez túl random”. Az önfeláldozások így inkább viccessé válnak, és mindenféle hozzáértés nélkül, teljesen furcsán vannak kitartva is ezek a jelenetek. Bár itt lehet a kulturális különbség is közrejátszik ezek értékelésében. Az biztos, hogy az egész gépiesnek hat, nem lehet érzelmileg elmerülni a sorsukban.

Persze leragadhatunk a látványnál is, ami aztán tényleg megosztónak tűnik. Amikor az űrt mutatják, az teljesen korrekt, viszont a felszínen folyó akción egyáltalán nem éreztem azt a “hatalmas budget”-et. Amúgy ha jól látom, 60 millió alatti összegért készült a film, szóval igazából ez érthető is. De mondom, még ha be is fogadjuk a látványt, kevés ilyen pusztítást bemutató darab van manapság, akkor is a történet akadozása az, ami miatt a rossz oldalon landol végül a Wandering Earth.

Igazából tudjátok mi ugrott be a legjobban közben, már azokon a műveken kívül, amikből merített (nem Emmerich-re gondolok, csak nem akarom lelőni): a Mag (The Core). Arra az idiótaságra hasonlít ez, nem pedig a viszonylag jól összerakott katasztrófafilmekre.

21 hozzászólás a “The Wandering Earth” bejegyzéshez

 1. Ha a magból merítenék az energiát, akkor miért bányászik mindenki a felszínen?! :D

  Súlyos cucc a film. Nem tudom se szeretni, se utálni. Egy ilyen kis hülye jószág, ami annyira bamba, hogy nem tudok rá haragudni. Megnéztem, nevettem, túlléptem rajta. Érdekes látni, hogy ők, hogy gondolják ezt a blockbuster témát.

  Ja és HAL 9000-et meg sem említetted.

 2. Az a bajom ezzel a filmmel, hogy sci-finek túl hülye, akciófilmnek meg túl gyenge. Az látszik, hogy nagyon akartak valami nagyot gurítani, de a karakterek és a történet nem nőtt fel a feladathoz, finoman szólva. Nemigen volt eddig olyan film amit két részletben szoktam megnézni, ez az volt.

 3. 4
  Ezt sztem külön elmebaj ha az ember megprobalja megnezni. De most komolyan, ezt miért? Akkor inkább nézek egy sharknadot

 4. Nekem valamiért az előzetese tetszett. Az alapján,vagy ahhoz viszonyítva véleményem szerint olcsóra és nagyon butára sikeredett ez a film.
  A költségvetés dolgokhoz nagyon nem értek,de szebb látvány világú amatőr star wars filmeket lehet találni youtube-n

 5. lordboxi: épp ezaz, hogy a sok “olyan rossz, hogy jó” éltetés miatt szerintem jó páran azért nézték meg, mert új Sharknado (vagy Geostorm:) reményük volt. Én mondjuk azért, mert kíváncsi voltam mi Kína legsikeresebb sci-fije.

 6. 5

  Szerintem ha az ember helyén kezeli a filmet, akkor nem sokkal rosszabb mint egy Emmerich mozi.
  Agykikapcsolós, látványos mozi, esküszöm jobban élveztem, mint pl. Öböl Mihály Transzformáló agymenéseit. Ez legalább nem akart többnek látszani, mint ami. Persze ez csak az én véleményem

 7. “Ez legalább nem akart többnek látszani, mint ami. ”

  ezzel nem értek egyet, hiszen a film végig komolyan vette magát, avagy többnek akart látszani, eskü a hard sci-fik is a szemük előtt lebeghettek.

 8. SPOILEREK?

  rettenetes volt. ret-te-ne-tes. sci-fin meg fantasyn nőttem fel (főleg könyvek), engem nem borít meg, ha óriási hajtóművekkel járművet csinálunk egy bolygóból. talán még az sem, hogy felgyújtjuk a légkört és majd a robbanás eltaszít a Jupitertől. :DDDDD (na jó, ez azért kicsit még engem is) de hát…

  még annyit, hogy talán csak a Netflix fordítás volt kritikán aluli és az zagyválta össze az egészet ennyire, nem tudom. angol felirattal néztük, meg angol szinkronnal is próbáltuk.

  szóval:

  könnyes búcsú apa-fia között, fiam, most 15 évig nem beszélhetünk, de ott leszek fent azon a csillagon, ami egy bázis valójában, je. eltelik 14 év és 364 nap, az apa telefonon leszól a bázisról a fiának a Földre. de hát akkor miért nem beszélhettek 15 évig?

  a felétől kerek-perec a cselekménynek egyáltalán nem volt semmi értelme. semmi. kétpercenként mondanak ellent önmaguknak a szereplők, hogy aztán csináljanak valamit, amiről korábban megállapították, hogy a: ez nem fog menni, és b: aki megpróbálja, az meghal. oké, mindezt nyugtázzák és akkor valaki próbálkozik mégis a már elvetett tervvel, ami nahát, nem sikerül és jé, az ember belehal. mindezt csak azért, hogy beleüvölthessen a kamerába valami patetikus baromságot még előtte.

  ja, meg hogy a végén: ú, van 50 percünk és a Föld elpusztul, mit tegyünk. á, mindenki elindul HAZA, hogy otthon haljon meg, de hát pont előtte mondják, hogy az OTTHON, az (bárhol legyen) 3 órányira van. oké, hát mindegy, de aztán 5 perc múlva valaki a homlokára csap, hogy “ú, de hát az OTTHON az 3 órányira van, úgysem érünk már oda, na akkor mégis inkább maradjunk segíteni” és visszafordulnak segíteni a hősöknek.

  bárgyú marhaság az egész. ráadásul a főszereplő ki sem nyiffan a végén, pedig minden rendes kínai filmben meghal a főszereplő. nulla pont. egy pont, mert valaki rálőtt a Jupiterre.

 9. SPOILER

  Malachi: több, mint egy hete láttam, de sztem a hazafelé tartanak az azért érhető, mert 50 percük van addig amíg megfordítható a folyamat esetleg, de a tényleges halál meg 1 hétre vagy mennyi, avagy utána még zuhan egy darabig a bolygó. de már nem rémlik a visszafordulás dumája, az tény :)

 10. én nagyon akartam szeretni, de 40 perc után kikapcsoltam, rettenetesen bárgyú gagyi időpocsékolás.

 11. Egynek elment, trailer alapján többet vártam. Kicsit olyan érzésem volt, mintha minden hálivúdi blokbászter aktasztrófafilmből nyúltak vilna, azt bedobták az üstbe, ráeresztettek egy noiném fogalmatlan szkriptírót a témára, meg a frissen végzett cgi tanoncokat, aztán az lett, ami.
  1x meg lehetett nézni, de ebből a témából egy oltári jó kis sf filmet lehetett volna csinálni. Kínaiaknak nem sikerült.

  Elég sok ázsiai filmet fogyasztok, ha meg tudom szerezni alapítványiban, úgyhogy a keleti gondolkodásmód és sztorik megértése nem esik nehezemre, de ez azért valami wtf volt.

 12. Ha a kínai színészek nem lennének ilyen szarok, még a plothole-okat is lenyeltem volna. Így csak egy vállrándítás Kína fő produktuma.

 13. umm, én sem állíthatom, hogy 100%-kal figyeltem volna a hajtóművek működésének a magyarázatánál, de nem fúziós erőművek voltak, amikben a bányászott követ fúziónálták?

  és a film egy Cixin Liu regényből készült, aki elég elismert sci-fi szerző. Az más téma, hogy a filmbeli Jupiteres cucc teljesen hiányzik a könyvől :D

 14. ja, és 30perc után én is ugrottam az utolsó 10 perce, amit végig pörgettem, szóval a végét tudom. De a közbenső rész…. A kanyonos résznél éreztem, hogy ez engem rohadtul nem fog érdekelni

 15. Szerintem coolabb dolog, mint hatalmas hajtóművekkel megállítani a Földet, majd áttolni a szomszéd naprendszerbe, egyszerűen nincs, és nem is lesz.

 16. Ha már elkezdtem, akkor már végig is szenvedtem. Nem tetszett, nagyon.
  Igaz, angol “szinkronnal” néztem, ami legalább olyan rossz volt,mint a film.

 17. Most nézem éppen. Az alapötlet természetesen WTF, de a legnagyobb probléma vele az, hogy a játékidő nagy része azzal megy el, hogy lepotyogó törmelékek elől menekülnek, amikor inkább a Földet kellene elkormányozni a Jupiter útjából. Tök hosszúnak tűnik, amit eddig láttam belőle, és még a film felénél sem tartok…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.