Kidumáló: Dark Phoenix

Na halljuk. Páran tuti elmentek, vagy épp tervezik. Az biztos, hogy a kritikusok és az átlagnézők szerint sem az igazi — már 6 pont alatt van IMDB-n, durva, és ez még csökken ugye, mint minden filmnél — szóval akár azt is kérdezhetném, hogy mi vette rá azokat akik elmentek rá? Főleg az Apocalypse után.

Bár tippre az játszhatott közre pár nézőnél, hogy ez egy korszak vége az X-Men világában. Oké, még a New Mutants ott van valahol, de a Fox felvásárlása után az itteni mutánsok, és az őket alakító színészek ezzel búcsúznak. És hát az ilyen lezárások a kompletisták egy részét be szokták húzni.

Velem is majdnem így tett, de idén párszor már megszívattak, így most teljesen a megérzéseimre hallgattam: egy másodpercre nem éreztem igazi hype-ot a trailerek közben, szóval nem a kritikusok beszéltek le, viszont rá sem tudtak venni a megnézésre. Nagyon úgy tűnik, hogy a Dark Phoenix saga adaptálhatatlan, főleg ha kihagynak belőle dolgokat, mármint itt arra gondolok, hogy vagy egy film kellett volna még az Apocalypse után, de ez előtt. Vagy ki tudja.

Az egészből az sütött mostanra (a reklámkampányt és a többit elnézve), hogy túl akartak lenni rajta, jöhet a reboot a Disney-nél. És most nem is Sophie Turnerről van szó, meg a többiek is profiként tolják a sajtókörutat, de azért nem sok lelkesedés volt rajtuk. It’s over, it’s done.

36 hozzászólás a “Kidumáló: Dark Phoenix” bejegyzéshez

 1. Engem az utolsó előzetes rántott volna be, illetve van egy Xmen rajongó munkatársam, aki elmegy rá, de a sok negatív kritika elvette a kedvem. Szóval a mozit simán kihagyom, de itthon majd pótolom, mert valamennyire azért érdekel.

 2. X-Men nálam mindig is otthon nézős volt.
  Még az előző részre se bírtam rávenni magam, szóval majd egyszer, ha sok lesz a felesleges szabadidőm… :)

 3. Klasszikust idézve: megnéztem hogy nektek ne kelljen.

  X-Men rajongóként is azt mondom (amit Vaughn is lol), hogy ezt már a DoFP után hagyni kellett volna. Mármint a csapatmozikat.

  Ez az Apo-nál is sokkal rosszabb lett, katasztrófa az egész. Az írás sztoristul párbeszédestül, az alakitások, tényleg botrány. Ha agyaltok rajta, hogy menni vagy nem menni, akkor inkább nézzetek mást.

 4. Nekem meg pont, hogy pozitív csalódás lett a végeredmény. Nagyon rosszra számítottam, de egyszer simán nézhető, és még egy emlékezetes akciójelenet is van benne. :)

 5. egyrészt apocalypse, de igazából már sophie turner elég volt ahhoz, hogy egy előzetest se nézzek meg. valahogy kizártnak tartottam, hogy jó lehet a film, ha ő a főszereplő. és hát úgy tűnik bejött xd

 6. A borzalmas Apocalypse után ezt semmi pénzért nem nézném meg moziban, a vörös trónos csaj miatt pláne. Famke Janssen még 54 évesen is bőven jobb (színész)nő, mint ez a túlsztárolt csitri. Nagyon kár, hogy nem Vaughn vitte végig a szériát, a DOFP végén már látszódott a rossz irány (az a stadionos marháskodás, bruhh). Vaughn az Elsők-kel visszahozta a minőséget, hogy aztán Singer elcsessze, Kinberg pedig megadta a kegyelemdöfést (pedig az egyik személyes kedvencemet, a hármas X-Ment is ő írta).

 7. Megnéztem otthon és nem is bántam meg, hogy nem moziban néztem meg.
  Pozitívumként azt tudnám mondani, hogy a film látványos és akciódus. Olyan volt, mint az MCU filmek, de ennyi. Pedig sajnos ebből többet is ki lehetett volna hozni.
  Engem mondjuk rohadtul zavart, hogy még mindig az Eljövendő múlt napjai és az Apokalipszis után még mindig az ember és mutáns ellentétet hozzák elő, amikor már ennek nem kéne, hogy jelentősége legyen. Én mondjuk jobban örültem volna, ha a készítők azt az űrlényes szálat helyezik előtérbe a mutáns gyűlölet helyet. Akkor legalább kaptunk volna valami újdonságot az X-men univerzumban.
  És ha már szóba jöttek az űrlények maga a film cselekménye kísértetiesen hasonlít a Marvel Kapitány cselekményére, csak itt össze van csapva az egész.

 8. Akik a színésznőre vannak kiakadva, azoknak az X-Men filmekben nem tetszik konkrétan az alakítása, vagy már a Trónok harcában se tetszett?

  Szerintem nem volt borzalmas az X-Men filmekben, a Trónokból meg csak az első részt láttam, így bennem nemigazán van meg ez a fajta bírálat.

  Az első két X-Men film tetszett nagyon.
  A harmadikra már nem is emlékszem annyira, talán egyszer láttam, de nem tetszett, a Főnix témát nem így kell vászonra vinni. Viszont a színészek szerintem rendben voltak a 3-ik alkalommal is.
  Az Elsőkre nehezen szántam rá magam, tartottam tőle, reboot új gárdával, de végülis elég jó volt.
  A Days of Future Past nagyon tetszett.
  Az Apocalypse nem tetszett, ezt sem így kellett volna.
  A Dark Phoenixet nem nézem meg moziban, félek tőle, hogy ez a második próbálkozás se lett jó, + ugye az Apocalypse az nagyon lent volt, elveszett a bizalmam a készítőket illetően.

 9. Én igazából csak azért néztem meg, mert haverom nagy X-men rajongó és megígérte, ha beülök vele a Sötét Főnixre, akkor a vetítés után meghív egy-két sörre.
  Ezek után számomra kisebb pozitív csalódás lett a film, az Apokalipszisnél mindenképp jobb. De amúgy tényleg nagyon összecsapott, gyenge dialógusokkal operáló lélektelen szuperhősdarab, ami már a kétezres évek közepén se hatott volna frissnek, most meg már pláne nem.
  De látványilag rendben van és szerintem Hans Zimmer zenei aláfestése is igencsak jóra sikerült és hiába van tele negatívumokkal, azért kikapcsolt aggyal el lehet lötyögni rajta. De moziba tényleg nem érdemes beülni rá, maximum csak azoknak, akik odáig vannak az X-szériáért.

 10. Minden idők legroszabb X-men filmje. Komolyan. Ez nem rossz, hanem A Legroszabb. Nálam eddig az X3 vezette a szar listát, de ez még azt is felül/alulmúlta. Az X3at meg az Originst legalább lehetett valamennyire élvezni meg szórakozni rajta,de ez egy katasztrófa. Szerintem a DoFP olyan jól lezárta a sztorikat, ott hagyni is kellett volna ezt az egész fiatal Xmen vonalat a francba. De a Fox nagyon okos és megoldották, hogy egy újabb zsák pénzért J.Lawrence megint az orrunk elé szarhatott kékre mázolt pofával. Az egyedüli pozitívum, amit megemlítenék ezzel a trágyadombbal kapcsolatban, az Michael Fassbender, ő megtett minden tőle telhetőt és megint hozott egy jó Magnetót. Persze ez kevés volt, nem tudta a hátán elvinni ezt a fost. Azt azért megsúghatná valaki, hogy pl. a küklopszot játszó hülyegyerekből mégis hogy a bánatban lett színész?? Ez tényleg elég ehhez a szakmához? Botrány b@zmeg, ennek tuti producer a keresztapja, vagy valami, mert más lehetőséget nem látok. A többi is hulladék volt színészileg, de……
  Na mind1, ez egy kurvaszar film, nem bánom, hogy vége ennek az xmen erőlködésnek

 11. Nekem pozitív csalódás a film a kritikák miatt.Egy rendes iparosmunka lett semmi több.Az ötletes akciók elvitték a hátán a filmet.Jót tett neki,hogy most nem városokat romboltak hanem kicsit személyesebbre vették a dolgot.Annak viszont fáradt és sekélyes volt sajnos.
  Nem véget ért ez az éra hanem csak elmúlt.Én azért nem bántam meg,hogy elmentem rá.

 12. Igazából nem értem. Alapból az Apocalipse után már picit sem érdekelt az egész. Annál a főgonoszt elsz@arták. Szóval -1 elvárást nálam bőven teljesítette. Nem moziban néztem, csak cam-osan, elég jó minőséggel. AZt kell mondjam, hogy bár a szereplők valamiért gagyik voltak,itt elhittem Jean-ről, hogy eléggé bajos, szerintem jólk hozta a karaktert. A harcok izgalmasak voltak és látványosak, nekem elég volt. Nem voltam a végéval kibékülve, de elment egynek. A JohN Wick 3 és a Godzilla 2nél mindenképpen picit jobb szerintem. 5/10-nél feljebb ezt sem lehet értékelni. :

 13. Én sem ugrottam egyből rá, de egyáltalán nem bántam meg, hogy megnéztem! Ma már divat mindent lehúzni, pedig egyáltalán nem rossz a film! Persze nem a csúcs, de hozza amit kell tokkal vonóval! Nekem nagyon tetszett a színészek játéka, hogy volt benne elhullás bőven a látvány is elég jól mutatott, a drámai rész is megfelelő volt szóval minden volt benne a megfelelő mennyiségben! Én a 10-ből 6,5 adok rá!

 14. A First Class baromi jó volt. Végén magneto a klasszikus piros ruhában… Meg a zenék is nagyon jók voltak… Erre a folytatása meg semmi. Se magneto piros cuccba, se a zene, a sztori meg katyvasz… Se hangulat. Nekem a Dofp elvette a kedvem. Aztán az Apocalypse meg még azt is alulmúlta. Persze annak is a legvégén megkapta mindenki a képregényes kosztümöt ami ebben a filmben persze nem látható. Apróságok ezek de utálom. Ezt itthon se fogom megnézni.

 15. “Miért tartjátok mérvadónak az imdbt-t?”

  a poszt kontextusában: ott szavaztak sokan az átlagnézőkből.

 16. “Megnéztem otthon és nem is bántam meg”

  mármint hunyorogtál a kameráson? bocs, de a korsubig semmi nem “megnézés”, akkor is ha ez a film minden szinten szarnak tűnik egyelőre.

 17. ” Ma már divat mindent lehúzni, pedig egyáltalán nem rossz a film! Persze nem a csúcs”

  ennyi erővel a te kommented is divat, mert ha még szerinted is csak közepes akkor divat ennyire kiakadva felhúzni

 18. Akos:
  First Class? Mármint az a giccses young adult-os kötelező felvezetés? Pedig annál nem csak a Dofp, hanem a második Farkas film is jobb volt. Mondjuk tény az első Farkasnál, az X-men 3-nál és az Apokalipszisnél nézhetőbb volt. A Főnix meg épphogy egy szinten van vele, de csak azért mert legalább valami újat próbált mutatni (űrlények az x-men univerzum). Az már sajnos baj, hogy alig foglalkoztak vele a készítők, hanem helyette még mindig a már teljesen lezárt ember-mutáns konfliktust erőltették.

 19. En az idorendiseget nem vagom. Ez a resz mikor jatszodik, az osszes resz utan? Valahogy nem tiszta az egész.

 20. Péter:
  Inkább az első rész előtt, mert a 90-es években játszódik. De amúgy nincs jelentősége, mert a Dofp időutazós történet miatt minden megváltozott.

 21. Őszintén megmondom, az akciójelenetek miatt ültünk be.
  Én egész egyszerüen gyűlölöm azt a Trónok Harca ROSSZ színész lágert, amikből ezek a rettenetes, instruálhatatlan műanyag valamik kiszabadulnak, mint Sophie, meg Dinklage, a kis Sarah Connorról meg a rettenetes NÁSZÚT horrorfilmes, nevére se emlékszem színészlányról ne is beszéljek.
  Persze hogy adaptálhatatlan a Dark Phoenix Saga, ha egy ilyen kalácsnak adják a főszerepet, akinek minden mozdulatánál HALLOD a fejedben a rendező utasitásait.
  Az akciójelenetek ellenben totál királyak voltak, a harc a városban állati, Fassbender megint tökjó, őt át kéne valahogy menteni az MCU-ba.
  De az, hogy ő is, mit miért csinál, az igy másodpercek alatt dől el, olyan gyorsan váltanak motivációt a karakterek.

  SPOILERESEN
  Még csak nem is viccelek. Phoenix elmegy magnetóékhoz, aki persze megint békésen földműveskedik. (Mert a képregények legdurvább mutáns terroristája a filmekben mindig is csak egy jobbágy akart lenni, hagyjuk már.) Beszél vele, tanácsot kér tőle, hogy hogy ne bántson embert. Menedéket kér, gyakorlatilag. Aztán jönnek a katonák. Belekötnek magnetóba, aki simán kiáll Phoenixért, nem engedi nekik hogy házkutassanak. Erre phoenix előjön és igy szétkúrja az egyik helikoptert, Magneto ugy kell kimenekitse a katonákat előle. Utána megy tovább a párbeszéd, hogy HOGY ne bántson embert. Érted, ha nem jön elő, minden oké lett volna.
  Az is kérdést fogalmaz meg, hogy mindenki imádja az X ment, az elnökhöz direkt telefonvonaluk van, megmentenek önáldozattal egy rakat űrhajóst a film elején… Erre az egyikük felborit 3 zsarukocsit meg kicsit bokszolnak a kertvárosban, és azonnal közellenségek, meg levadászás meg ilyenek. WTF. Nem lehetett volna megkérdezni, hogy mi történt itt, Charles? Jaj, semmiség, elnök úr, csak egy családi veszekedés az egyik tagunknál. Hisz tetszik emlékezni, mikor 10 évvel ezelőtt az egyikünk világkatasztrófát idézett elő, mert kivonta az összes fémet a városokból, százezrek haltak meg, de maguk azóta szerettek minket, mert kinyírtunk egy főgonoszt, aki csak állt és beszélt. Be is mondták a tévében, hogy az ember-mutáns barátság sose volt nagyobb. Most miért baj ez a pár korházba került zsaru?

  A záró eksön a sok ufóval az rohadt állat volt. Egészen biztos vagyok benne, hogy jobban kitértek ezekre a főgonoszokra, csak a Captain Marvel miatt jól újraforgattak mindent. Egyértelmü, bakker, alakváltó idegenek, az űrhajójuk a föld körül kering, erről beszélhettek Fassbenderék, hogy egy másik movie miatt ujra kellett forgatni a végét.
  Amúgy Beast az valami hihetetlen. Az előző Apocalypse-ban is… Magneto a föld összes vasával támadja a főgonoszt. Küklopsz lövi sugárral, erre beast… odaszalad és nyom neki egy maflást.
  Itt is. Lövik az ufókat, azoknak meg se kottyan…. De mikor eleresztik beastet, az puszta kézzel apritja őket. És az hatásos ott, ahol az extranagy kaliberű lövedékek is csődöt mondtak.
  Van pár röhejes jelenet, a rasztahaju mutáns is az, meg mikor Árnyék bekattan, az úgy röhejes hogy hatalmas coolság, sajnos a legvége seholsem emlékezetes.
  Talán jobb színészekkel megállta volna a helyét a dolog, néha komolyan ilyen profibb középiskolás darab jellege van tök sulyos jeleneteknek. Küklopszot játszó gyerek irtó béna, Vihar is , de a szerintem visszafelé írt történetet talán még az se mentette volna meg.

  Igazábol tényleg csak azt a pár szinészt sajnálom, akiknek a castingját a zseni First Classból megörökölte a film, nekik ezek kidobott hónapok, amig ezzel foglalkoztak.

 22. yosha: Dinklage már a sorozat előtt is baromi jó volt pár filmben, pl The Sation Agent. SZegényt összemostad a többiekkel :D

 23. Ayrons

  Mert nem akarták másolni a Marvel kapitányt?! Nem véletlen voltak a pótforgatások.

 24. blurayfan:
  És a skrullok helyett inkább egy Skrull-Kree hibridet csináltak az űrlényekből. Mondjuk lehetett volna helyettük Lilandra-t (a Főnix erő miatt), vagy a Technarchy űrlényeket (a filmben látott idegenek képessége miatt) behozni.
  Bár engem a Skrull-os dologgal sem lenne baj, ha nagyobb hangsúlyt kapott volna a filmben, a már felesleges ember-mutáns ellentétet helyett, meg az értelmetlen veszekedés helyett Charles és Raven között, amit egy oda nem illő feminista monológgal lezárnak.

 25. Eredetileg ez a film előbb jött volna mint a Marv, szóval a Marvelnél lett volna a hátrány.

 26. Azt nem tudom a film milyen, de a nyitóhétvége bevételeit elnézve ez lesz az első X film, ami veszteséggel zár.

 27. Engem egy haverom hívott mozizni, magamtól sose mennék X-men filmre moziba. Gagyi volt a film, buta párbeszédek, erőltetett műbalhék, és igazából alig volt némi cselekmény. Ez a film szerintem arról szólt, hogy milyen szép nő vált Sophie Turnerből. <3

 28. Ami a filmben jó volt:
  – az űrhajósok megmentésének szkenáriója
  – az utolsó “csata” a vonatnál
  – a zene
  A látványt nem említem, mert az már elvárás egy ilyen filmnél.

  A sztori, a párbeszédek borzalmasak voltak, a szereplők cselekedetei logikátlanok. Az írók a jól felépített karaktereket teljesen szétcseszték.

  Ha a fent említett pozitív dolgokat nem tekintem, maga a fim bűn rossz lett.

 29. Kicsit furcsálom, hogy a nagy X-men fanok mint zsocso vagy DarkEagle nincsenek itt hogy bármilyen véleményt mondjadanak eme produkcióról. Valszeg nem mernek jót írni róla szokásukhoz híven vagy nekik se tetszett. Mindenesetre elszomorító hogy kb senki nem dicséri. Ügyes vagy Fox! Meg is érdemelted hogy felvásároljanak a rákba téged.

 30. Kingmacsek…ez nekem is feltünt, hogy a nagy fanok nem éltetik…ide venném még Mekare-t is :D
  Mondtam, hogy mélyről kell majd felhoznia a Disneynek ezt a szériát :(( Nálam napok òta a gépen a film, de még mindig nem tudtam magam rávenni, hogy megnézzem.

 31. egyszerű a dolog, általánosan kevesen védik, plusz ilyen kommentek után lehet nem véletlenül nem szólnak hozzá sajnos akik konkrétan emlegetve lettek. nem értem miért kell személyesen belemenni a dologba, és neveket előhozni.

 32. Jól elolvastam itt minden hozzászólást és ezekkel felvértezve elmentem megnézni ezt a filmet. Hát öcsém, vagy én néztem más filmet vagy ti :D A Marvel Kapitánynál mérföldekkel jobb ez a film. Nekem óriási élmény volt. Baromi jók és látványosak voltak a harcok is. Egyszerűen felfoghatatlan számomra, hogy ez miért volt szar film. Engem teljesen berántott ez a film. Mondjuk az is igaz, hogy ha itt azt olvasom, hogy egy film szar, akkor azt mindenképpen látnom kell :D :D Na jó, a Marvel Kapitány tényleg nem volt jó :D Nekem az ilyen filmek jönnek be, másoknak meg a volt egyszer egy Hollywood :D

 33. Óh hát mi nem vállaltuk be a mozit 8méghogy nem befolyásolnak a kritikák haha).

  Uram körberöhögött, de én egy icipicit bánom, hogy végül nem moziba néztük. Hogy miért? Hát jóságos szent habakukk Zimmer MIT MŰVELT A ZENÉVEL!!!!!!!! Szenzációs, már önmagában ezért megérte volna, elképesztően magával rántott végig.

  Maga a film jobb volt, mint az Apocalypse, viszont szerintem már nyugodtan írhatok spoileresen, mert a kutya se néz erre:D

  Ami rontott/negatívum:
  – Jennifer Lawrence összes jelenete (komolyan vártam, hogy purcanjon már ki a karakter). Túl sok időt fecséreltek rá.
  – hogy mindenki “belerúgott” Xavierbe (ez a mindenki beleköt, megkérdőjelezi teljesen röhejessé tett valamennyi karaktert)
  – hogy Fassbender alig kapott játékidőt
  – hogy a Phoenix adta lehetőségeket nem aknázták ki. Ennyi film után is azt mondom, hogy ebben a karakterben sokkal-sokkal több lenne.
  – a számomra töknoname fiatal színészek, akik ilyen-olyan mutánsokat keltettek életre. Úristen, azok a semmilyen színészi alakítások…

  Ami feldobta/pozitívum:
  – majdnem minden akciójelenet (nem tudnám megmondani, miket forgattak újra)
  – Chastain, McAvoy
  – amennyire rettegtem Turnertől, annyira volt kellemes csalódás. Persze ehhez az is kellett, hogy elindítottuk a filmet, csupán egy mondat hangzott el tőle, ránéztem uramra és már váltott is át angolra:D de ettől még ugyanúgy erősíti a “színészek, akiket nem kedvelek” listámat.
  – a zene. Végig. OSCAR-T Zimmernek!!
  – hogy meglepő módon, de lekötött végig, pedig nem sikerült túl bonyolult forgatókönyvet kanyarintani neki.

  Szóval igazából nem teljesen értettem, miért gyepálta mindenki szanaszét szerencsétlen filmet, vannak hibái, de amondó volnék, láttam én ennél sokkal-sokkal-sokkal rosszabb/nézhetetlenebb filmet.

  Én a régebbi X-Men filmek rajongójának vallom magam, de azt mondom, sikerült úgy összekalapálni, hogy számomra ne csak 1x nézős legyen..nagyon gyakran persze nem, de circa 5 év múlva simán, ha épp nem lenne más.

  ps: nekem a volt egyszer egy Hollywood is bejött és nem szeretem a marvel filmeket:D

 34. Hát, az imént megtekintettem. (éljen a kompletizmus, yeah)

  Nekem az volt az érzésem, hogy sekélyes az egész. Vártam, hogy mikor ránt be, mikor kezdenek el igazán érdekelni, de valahogy nem ment. Míg más (akár szuperhős) filmnél egy Raven-es búcsújelenet vagy a lezárás Vuk-kal ütött volna, itt olyan semmilyen volt. Főleg a végén a párbeszéd. Mintha puskázni kellett volna azokhoz a pár szavas mondatokhoz… és hát ha nem tudnak érdekeltté tenni a szereplők, a karakterek sorsa iránt, úgy nehéz elhinni a dolgok súlyát, meg úgy egyáltalán, élvezni a filmet :(
  Aztán mivel eléggé szeretem az X-eket, lehet, hogy csak a csalódás beszél belőlem.

  ((az itthon nézett verziónak amúgy a zene-beszédhang hangereje eléggé el volt csúszva, valaki a moziban tapasztalt hasonlót esetleg, hogy a beszéd nagyon halk?))

  Sophie Turner meg egy nagy talány nekem, néhol éltetik, néhol keresik a nemlétező színészi játékát – hát, nekem valahogy olyan inkoherens. Néha tökre elhiszem, aztán párszor meg észreveszem – és kidob az élményből -, hogy olyan szenvtelenül adja elő magát (ugye ez akkor baj, amikor a szerepe szerint nem biztos, hogy ezt kéne átadnia). Kíváncsi vagyok, h mi lesz vele a köv. 5 meg 10 évben, még a végén lehet, hogy jóféle színésznő lesz egyszer, de ez a film most kicsit talán soknak tűnt neki.
  J. Lawrence játékát nem méltatom, valahogy mintha közös egyetértés lett volna az Ő és a rendező részéről is, hogy itt senki sem akarja, hogy ellopja a show-t. Hát, ettől nem kell félni, a terv sikerült :D
  A többi színész okés volt, bár némileg a kiaknázatlanságot láttam az öregeken, sztem szívesen nyújtottak volna mélyebb dolgokat is, ha van rá lehetőség – legalábbis ez volt az érzésem.

  Alapvetően örülök, hogy megnéztem, de kár érte, tippre lehetett volna valami jobbat is kihozni a helyzetből-alapanyagból.
  Na majd harmadjára :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.