See You Yesterday

Ennyire megosztó filmet ritkán látni. Tökéletesen megértem, miért pontozták fel sokan, de a See You Yesterday felépítését, és hát befejezését tekintve a csalódott nézőkkel is egyet tudok érezni simán. Részemről az első csapat felé hajlok, de ebben sok minden közrejátszik.

A történet középpontjában két középiskolás zseni áll, akik felfedezik az időutazást. Először csak 1 napra tudnak visszamenni, de aztán egy sajnálatos esemény, a főszereplő bátyját lelövik a rendőrök, miatt kénytelenek megoldani a kicsit hosszabb utazást, hiszen meg akarják akadályozni a dolgot.

Na most aki tökéletesen kidolgozott időutazásra vágyik, és kiakad azon, hogy nem magyarázzák el az időgépet, vagy azzal ül neki, hogy “ezek a tinik fedezték fel, nem tudósok?”, az szerintem neki se álljon. Pillanatok alatt egyértelművé válik, hogy az időutazás csak a film témájának kifejtéséhez kellett, és valójában egy “fekete doboz” a cselekményben.

Viszont pont ettől érdekes is az egész, mindent alárendel a sztorinak. A vicces körítés mellett arról akar beszélni, és hát empátiát ébreszteni, hogy milyen ha a rendszer ellened van, és te keresed a kiutat, nem adod fel. Ezt némi túlvállalással, de sikerült is megvalósítaniuk. Ebben közrejátszott, hogy nem erőltették a két órás játékidőt, és a vége felé, amikor komolyra váltott a film, ott már iszonyat ügyesen játszottak az érzelmekkel. Aztán végképp bezuhantam, amikor elhangzott a film címe, a See You Yesterday az egyik szereplő szájából.

Nekem csak a kidolgozással volt problémám. Mármint a vfx nem baj, hogy nem Marvel szint, látjuk a költségvetést, és persze igyekeztek a régi “gyerekek kalandba kerülnek” filmek kinézetét hozni a trükkökkel. Viszont ingadozik a humor és a komolyság egyensúlya, emiatt szétesettnek tűnik kicsit a darab. A történetet erős kézzel vezetik, de egy ideig aláásta a drámai szálat ahogy a humort kivitelezték a filmben.

Igazság szerint mindenestül az érdekes kategóriába tenném inkább, nem a kötelezőbe, de simán jobb lett, mint amire számítottam. A Netflixen amúgy feliratosan van fenn.

human
írta
2019. 06. 11. 14:02
megjelenés
5
hozzászolás


5 hozzászólás a “See You Yesterday” bejegyzéshez

  1. Egyszerűen hihetetlen, hogy pont akkor van vége a filmnek, amikor tulajdonképpen elkezdődik (a főszereplő egyedül vág bele az életmentő “kalandba”), pedig ez nem egy sorozat. Mintha a Vissza a jövőbének akkor lett volna vége, amikor Marty eldönti, hogy összehozza a szüleit.

  2. “milyen ha a rendszer ellened van, és te keresed a kiutat, nem adod fel”
    nem, no, ezekkel már a csizmám tele van.

  3. Megnéztem, de szerintem nem illik össze egy időutazós sci-fi és egy gettómozi. Legyen vagy ez, vagy az. A csajszi jól játszott amúgy.

  4. human: Rendben, de akkor ne legyen annyira buta a film. Komolyan mondom, még Guy Pearce is többet agyalt az Időgép első 10 percében, hogy hogyan is menthetné meg a kedvesét, mint ezek a kölykök. Én ennyi idősen betéve tudtam a környéken lévő összes utca és sikátor helyét, de ezek a kölykök úgy tervezgetnek legrövidebb utat, mintha 1 hete költöztek volna oda. Az meg már külön hab a tortán, amilyen beleéléssel futnak a gyilkosság helyszínére. Beszélgetnek, vitáznak, kocognak, de a rendező még véletlenül sem erőltette meg magát, hogy megmutassa milyen az, mikor a kétségbe esett főszereplő a bátyja életéért fut. Elég lett volna csak a Vissza a jövőbe végét megnéznie, mikor Marty elfut a parkolóhoz. És ez csak egy hiba a sok közül. Kis költségvetésű filmben is lehet olyat csinálni, hogy bemutassák a reményvesztettséget, de itt cseppet sem izgultam senkiért.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.