Spider-Man: Far From Home – maradunk az MCU-val?

Továbbra is azt érzem, hogy az Endgame lezárt egy korszakot. Nyilván Feige és a többiek tervezgetnek, és az az igazság, hogy a blockbuster szempontból eddig többnyire unalmas nyáron egy Far From Home szintű, jobban megcsinált közönségfilm simán szórakoztató, és van helye, de ez valahogy mégsem pörgetett fel az A.E. (After Endgame) vagy A.T. korszakra.

Bár tény, hogy a Sony-Marvel film inkább kicsit elvolt a saját világában, amit a végefőcímben levő két jelenet is aláhúzott, hiszen nem annyira MCU dolgokhoz kötődtek, hanem csak Spidey történetéhez.

Viszont nem is tudom mikor éreztem ennyire tv-sorozatos hatást, ami szórakoztató, de valahogy mégsem event a film miatta. Ami azért is furcsa, mert igazából tök jó kérdéseket vet fel a Far From Home a hatalmi vákuumról így Tony Stark halála után. A média jelenlegi égető problémája is előkerül a végére, de magát a filmet a “ki érkezhet Iron Man helyére, ki lehet a következő irányító személyiség?” gondolattal indították el. Na meg azzal, hogy Peter Parker az egyik esélyes, ami már eddig is gyanús volt, hiszen amellett, hogy hősködik, még a technológiát is keni-vágja.

Szóval egy klasszikus “elutasítom a felelősséget” vagy “tagadom a felelősséget” módon hadakozik Peter a sorsa ellen. Nyilván ebben közrejátszik a gyász, hiszen még fel sem dolgozta mentora halálát, most pedig már nagyjából egyedül kéne boldogulnia. És igazából ez a szál korrekten ki van dolgozva, de valahogy mégis unalmas.

Mondjuk ide simán jöhet az is, hogy nyilván amikor bejelentették, hogy Mysterio is feltűnik a filmben, akkor kicsit utána olvastam, amit rosszul tettem. Az, hogy hova kötötték a karakterét kicsit feldobta, de közben igazi Iron Man 3 hangulat lett tőle. Amit csak erősített, hogy a végén a fő csatában hasonlóan rengeteg ellenfél ellen kellett küzdenie Pókembernek, és ugyanúgy súlytalan volt az egész.

Ismét a formulába torkollott az egész. És nem Peter Parker karakterívére gondolok, mert az szépnek is hívható, de mégsem üt valahogy. Hiába nem a saját képességeit birtokló ellenfél ellen küzd, a film 3. felvonása továbbra is tét nélkülinek érződik, a barátai az egyetlenek akikért valahogy tudtam izgulni, mivel előtte a tini koméda rész során megkedveltem őket. Ugye ez van a legtöbb MCU-darabnál, a végső csata unalmas. Csak most az odavezető úton is sok megosztóbb dolog történt.

Néhol működött a humor, de a “vetkőzz le” nekem volt kínos nézőként. Azt így hogy gondolták, mármint erőltetett drámának érződött, pedig egy fontos dolgot hoztak be vele. Szóval amit elértek vele az kellett, látom, de nem lehetett volna máshogy megoldani? Minden fontos volt, de tényleg, jól van összerakva a film, nem kamu plot hole-okba kötögetek, meg “én máshogy döntöttem volna… mint egy 17 éves tini..”, hanem egyszerűen pár jó pillanat mellett néhol kicsit unatkoztam. De főleg az akciójeleneteken? Az egyiket kivéve persze.

Nehéz spoilermentesen írni erről most, mert hiába fedett fel a kampány dolgokat, azért volt amit ügyesen rejtegetett. Viszont, kicsit mint az Infinity Warnál, a legeslegvége nekem furcsa döntésekkel van tele. Konkrétan egy hatalmas cliffhanger van benne… amit nem a filmbe, hanem a végefőcímbe tettek! Felvezetik a következő filmet, de addigra páran már kimentek a teremből. Sőt, az egyik fő témát ott húzzák alá. A végefőcímben. Pár felirat után.

És ezzel végképp erősítették, hogy ez csak valami sorozat epizód volt. Feige szerint a Phase 3 lezárása, de egy évadkezdésnek jobban beillett: a karakteren át a néző is feldolgozta a finálét, az Endgame keményebb döntéseit, és a rész végére elindultak a szálak. Máris néznénk a következő Pókember filmet. Legalábbis a lélektani hatás ilyen, de közben meg ki tudja mikor kapjuk a dolgok komolyabb kifejtését. Furcsa, hogy ez a mozis tévésorozatozás csak az MCU-nak megy, viszont ha most sokat várhatunk a folytatásra, akkor… áh nincsenek tippjeim. Érdekel mi lesz Peter Parkerrel, amúgy is kedvelt képregény karakterem Batman és Wolverine mellett, de ha 2 év múlva folytatódik konkrétan ez a sztori, az csalódás. Meglátjuk a SDCC vagy a Disney Expo után.

35 hozzászólás a “Spider-Man: Far From Home – maradunk az MCU-val?” bejegyzéshez

 1. Most jöttem a moziból. 90% egyetértek a leírtakkal, annyi hogy nálam a humor kicsit jobban működött. nézhető, látványos, jól összerakott de semmi extra. A két kísérő tanát figurája lógott csak ki de lefelé, annyira sablonos és papírmasé mindkettő hogy.. szóval nagyon

 2. Én nagyon szerettem. Nyilván nem tökéletes, de személy szerint az agyondicsért Endgameel szemben ezt sokkal jobban élveztem.

  Mysterio karaktere pedig szórakoztató volt J.G piszok szimpatikus nekem :D

  INNENTŐL GIGA MEGA HIPERSZUPER SPOLIER INNENTŐL GIGA MEGA HIPERSZUPER SPOLIERINNENTŐL GIGA MEGA HIPERSZUPER SPOLIERINNENTŐL GIGA MEGA HIPERSZUPER SPOLIERINNENTŐL GIGA MEGA HIPERSZUPER SPOLIERINNENTŐL GIGA MEGA HIPERSZUPER SPOLIERINNENTŐL GIGA MEGA HIPERSZUPER SPOLIERINNENTŐL GIGA MEGA HIPERSZUPER SPOLIERINNENTŐL GIGA MEGA HIPERSZUPER SPOLIERINNENTŐL GIGA MEGA HIPERSZUPER SPOLIERINNENTŐL GIGA MEGA HIPERSZUPER SPOLIERINNENTŐL GIGA MEGA HIPERSZUPER SPOLIERINNENTŐL GIGA MEGA HIPERSZUPER SPOLIERINNENTŐL GIGA MEGA HIPERSZUPER SPOLIERINNENTŐL GIGA MEGA HIPERSZUPER SPOLIERINNENTŐL GIGA MEGA HIPERSZUPER

  szóval a végén a J.J. jelenet azért odabaszott :D nem számítottam rá, ahogy arra sem, hogy Mysterio beviszi a kegyelem döfést Peter magánéletét illetően. Egyébként ezt a Skrullok is megoldhatják. Simán lehet egyszerre egy helyen Peter és Pókember.

  Nem hiszek egy One Day More-ban vagy valami egyéb globális memóriatörlésben.

 3. nem jött össze a spoilermentesség addig, amíg kijön az endgame torrenten :D

 4. morden: hát nemtom, hónapokkal ezelőtt lelőtték Tony halálát a Far From Home fő előzetesében.

 5. human: mondjuk azt csodálom, hogy eddig nem futottam még bele, zárójelben jegyzem meg, engem is szíven ütött az infó Starkra vonatkozóan.

  mindenesetre, mivel ezek a filmek nagyon összefüggenek, lehet, hogy jó döntés lenne, ha ezt Te is spoiler ként jeleznéd fent. písz!

 6. delMaar: amit már 2 hónapja nem kezel spoilerként a Marvel sem, azt nem tudom extrán annak kezelni.

 7. Nekem nagyon bejött a film, szerintem baromira szórakoztató volt, és még a végső harc is tetszett. Ezzel szemben az Endgame és a Captain Marvel hulladék.

 8. Ne vicceljetek már a spoilerrel. Premier után 2-3 hét, aztán annyi, onnantól a te bajod. Nehogy már azért ne lehessen nyugodtan beszélni vmiőrl, mert te nem ülsz be moziba.

 9. A.E. = After Endgame?! Ez official így van? Eléggé cringe..
  Nekem vasárnap lesz meg a film, pókit bírom, de a Mysterio-Iron man 3 egy mondatban sajnos baljós jelet fest nekem. Kíváncsian várom ettől függetlenül.

 10. Yepp, hasonló, ahogy néztem még nincs is a “következő Marvel filmek” listáján, pedig olyan, mintha jövőre már jönne is. (mármint a Credit utáni résznél)

  SPOILER:
  Amúgy az a illúzió harc, a vonattal a végén szerintem nagyon jó volt, főleg, hogy a képregényben is kb így harcol Mysterio, meg nagyon emlékeztetett a Batman-Arkham játékokra. Nekem nagyon tetszett ott a látvány világ.

 11. nekem szórakoztató volt, a poénok ütöttek. Az kicsit furcsa, hogy minden szereplő lökött volt gyakorlatilag, mint valami elmebeteg vígjátékban: az osztály, a tanárok, a köpenygőzölő tudósnéni, Dimitri, és folytathatnám, de az kicsit már spoiler lenne…

 12. T: arra utaltam az “egyiket kivéve” dologgal, csak semmiképp nem akartam ellőni miért, de az tényleg fasza volt.

 13. Valaki felvilágosítana hogy mi következik a két záró jelenetből? Nem vagyok expert. Köszi

 14. SPOILER a jövőre?

  A Hazatérést láttam, ami nagy csalódás volt, így ezt – és a következő részeket – kihagyom. Biztosan maradinak tűnök, de nekem már a castingon félrement minden, Ned Leeds egyenesen nevetséges. Micsoda Vészmanó lesz belőle…:) Jó kis tinifilmek ezek, de Pók-moziként értékelhetetlenek.

 15. Hát igen mert Póki sose volt tini meg tini képregény hős.

  SPOILER

  Frank: Az elsőből az, hogy Póki személyiség lelepleződött így a családja, barátai célpontok lesznek. Bíróság elé is kerülhet mert Mysterio rákente a balhét. Gonosznak jöhetne Kraven aki Parkerre vadászik segítőnek meg Strange aki törli az emberek memóriájábol Póki kilétét.

  A második lényege meg, hogy Fury meg a hősök az űrbe munkálkodnak. Ez azt vetíti előre, hogy a 4.fázis ilyen kozmikusz témájú lesz

 16. Ayrons: PP utoljára a hatvanas évek elején volt tizenéves. Ehhez képest eddig az összes Pók-film (a Raimi-féle harmadik kivételével) gyereknek akarja ábrázolni. Unalmas. Ráadásul most már ott tartunk, hogy tizennégy évesen vett részt a Polgárháborúban…

  Chicagói: Bocs, spoilereztem volna?

 17. Stáblista végi jelenethez (a legutolsóhoz) #spoiler:
  S.H.I.E.L.D. & S.W.O.R.D.
  Remek, hogy behozzák, tök logikus hogy most (bár már az Avenger1 után is indokolt lett volna) és tetszik, hogy a Skrull-okkal, Talos volt a legjobb mozzanat a Cpt.Marvel-ból. Rengeteg lehetőség van benne, engem ez totál felpörgetett a következő fázisra :)

  A film meg jó volt, fun, popcorn, miegymás. Jó volt látni egy kicsit “Másfajta” gonoszt. Nekem pont az IM3 ellenkezője volt, mert ott egy “sima” őrült terroristáról derült ki, hogy kamu és valami szupergonosz jött helyette, itt meg a szuperhősről derül ki, hogy “sima” őrült. A másik stáblistás jelenet meg vicces párhuzam az “I’m Iron Man”-re. :)

 18. SPOILER a jövőre

  @chicagoi Mi sem tudjuk, hogy ki lesz a későbbiekben. Ő csak azt írta le, hogy a képregényekben mi volt. Ebből a kövér gyerekből úgysem lesz vészmanó, max kerti törpe. Nyugodtan megnézheted a filmet, nincs benne vészmanó:) El nem készült filmet pedig nem lehet spoilerezni.

 19. Spoiler:

  Spoiler

  Spoiler

  Fasza volt a második stáblista utáni jelenet is, egyrészet helyreteszi a film kérdésit (Fury tényleg ennyire töketlen? Hol vannak igazából az Avengerek?) másrészt itt esik le Fury reakciója, mikor Parker kérdezgeti tőle a hősöket és cpt. Marvelhez ér. :)

 20. A kérdésre válaszolva: maradok! Ti?

  A harmadik pók mozi mindenképp érdekes lesz, illetve az MCU jövőjét nézve, hogy Fury és a skrullok min dolgoznak (tudom min) és ez mit vetít előre. Már nagyon várom a Marvel/Kevin Feige bejelentéseit.

  A filmhez hozzászólva: jó volt, mindenképp ajánlott a mozi, majd később a blu-ray vásárlás. Látványos, izgalmas, fordulatos, vicces.

 21. Spoiler

  Elmentem
  De
  Igy
  Tovább
  Hősködhetek

  Ez volt EDITH fordítás szinkronosan,angolul hogy volt ?ennyi a kérdésem xD

 22. ELŐRE LESZÖGEZNÉM SPOILERESEN ÍROK!!!!!

  Na én is megnéztem. Jó volt, jobb volt mint az első de csalódtam azért benne bőven. Megint csak azt éreztem hogy Vasember filmet látok mert hülyeségnek tartom hogy Peter legyen a helyettesítője de itt nem zavart annyira Tony jelenléte mint az 1. részben. Szerintem túl gyorsan haladnak a karakterével. Alig lett hős de már Bosszúállók vezérévé akarják avanzsálni? Ne már! MJ viszont kimondottan pozitív csalódás mert az 1-ben nem bírtam vagyis olyan semmilyen volt PC casting MJ-re de itt olyan kis cuki volt hogy el is felejtettem hogy ő most MJ MJ vagy valami másik MJ. :D És kb ő az egyetlen aki jól működik Peterrel. Ned az idióta barátja mehet a kukába. Eddig se bírtam de most utálom dobják a busz alá. Milyen barát megy és szarja le a barátját egy csaj miatt akit a repülőn szedett fel? Az egész annyira cinkes volt. Ráadásul a végére nem is maradtak együtt hazafelé szakítottak? WTF? Ez nagyon kínos volt.

  Pont ahogy Happy és May kavarása. Undorító! Kész nekem ez a nő nem May néni és kész. Először Tony-val kavar most meg Happy-vel. Hivatalosan is ő az MCU ribije. Pofám csapnám legszívesebben Feige-t amiért ezt műveli a karakterekkel.

  Mysterio jó volt, Jake jól hozta a szerepét, a képességét jól ábrázolták, semmi meglepetés nem volt benne hisz ismerem a karaktert viszont ez az egész Tony szál nagyon gyatra volt. Arra jó lesz majd hogy a sok elvakult MCU fanboy mutogathatja majd hogy ezek a karakterek 10 éve voltak bemutatva és most hirtelen elővették őket újra. Holott totál random emberek ugyan úgy nem valami nagy master plan terv részei.

  És akkor rá is térnék a film legnagyobb baromságára. Skrullok és JJJ behozatala. Utóbbi jó lett volna ha nem csinálnak belőle egy Vloggert és Peter leleplezése is baromira cinkes. Mysterio aki nagy szörnyeteket kreál nem tud egy komolyan vehető videót csinálni? Na ne már. És Peter leleplezése is felháborító. Nem elég hogy elvették a Civil War-os jelenetét de még a Skrullokat is azért változtatták meg nyilván hogy majd minden hülyeséget velük oldjanak majd meg. És ezáltal szépen elcsesztek egy újabb remek sztorit a Secret Invasion-t.

  Viszont arra kíváncsi leszek mit kezdenek a SWORD-el. Ami ugye az a hely ahol Fury volt és a SHIELD átalakult változata ami kiterjed az egész univerzumra.

  Szóval ja összességében hozta a szokásos közepes MCU-t de még mindig nem a a legjobb. Még mindig nem láttam tökéletes Pók filmet ami nem animáció.

 23. Na hát tegnap megtörtént. Őszintén, tini limonádé, a felvetett kérdés meg az illúziós részek adták, de minden más szerintem gagyi volt. Untam, érdektelen volt és a poénoknál is kb 2-3 olyan volt, amin röhögni lehetett.. Ez nem tini, ez gyerek humor volt. Nagyon kár érte.. Mysterio meg.. eh.
  Amúgy ez az “itt a világvége bázeg, DE senki sem ér rá, csak te” magyarázat meg komolyan mondom dühítő. Ennyire gyermetegnek és hülyének nézik már a nézőt, hogy legalább valami fals infóval ne tudnák le ezeket? Tele volt a mozi 6-12 évesekkel és sajnos ez az egész univerzum részről részre már nekik szól egyre inkább. Nagyon kiábrándított ez a rész..

 24. Annyi hülyeségbe bele tudtok kötni Egy gyerekeknek is szóló filmben… És a legtöbb símán belefér az univerzum szabályaiba.
  Az én kérdésem annyi, hogy miért volt May arca digitálisan retusálva. Ennyire lepukkadt a színésznő másfél év alatt?

 25. De pont ez az, hogy ez már CSAK gyerekeknek szól. Megnézed a régebbi képregény filmeket, majdhogynem mindenkit kitudtak szolgálni vele. De most már annyira 4-16ig lövik be a dolgot, hogy kínos ülni a teremben is. Komolyan ez lesz a jövő? Inkább nézem Tobby kínos táncát akkor már..

 26. Toby kínos tánca ezek után drámai jelenet :D
  Nekem minden hibájától eltekintve tetszett, pedig nem szeretem a marvelt. Talan ebben láttam a legkevesebb logikai hülyeséget az utóbbi filmjeiken kívül.
  Egyszer se lettem dühös, hogy hülyének néznek, az illúzió bunyók tetszettek, a gyerekek tényleg gyerekek voltak, szóval összességében jó

 27. KÉPREGÉNYES SPOILER

  Gosford: Nem Ned Leeds a Vészmanó… Hipnotizálták/kimosták az agyát, hogy azt higyje, így is halt meg, de nem ő volt az.

 28. na en is megneztem a filmet, nem tetszett annyira mint az elso de nem volt rossz. par dologra majd kiterek de vmi mellett nem tudok elmenni

  Dark Eagle – de itt nem zavart annyira Tony jelenléte mint az 1. részben – igen valoszinuleg azert mert itt Tony nem szerepelt

  Milyen barát megy és szarja le a barátját egy csaj miatt akit a repülőn szedett fel? – barmelyik 14-16 eves fiu akinek az elso csaja az elso normalis osztaly kirandulason

  Először Tony-val kavar most meg Happy-vel. – az hogy RDJ es Marisa Tomei jartak 20 eve az nem azt jelenti hogy a filmbeli alteregojuk is kavart!

  na es akkor a filmmel kapcsoaltos gondolataim, bar szolok: SPOILERESEK

  a filmmel kapcsolatban 2 gondom volt: keves volt a spiderman akcio es az a jelenet amikor az osztalytarsara kuldte a gyilkos dront aztan ugy szerelte le hogy mutatott valalmire es mindenki odanezett amig o kiugrtott a buszbol es …. aaaaahhh a jo edes anyjat annak aki ezt a jelenetet megirta

  viszont a film vegevel kapcsolatban: az hogy le let leplezve az identitasa szerintem tokmindegy, mar az elso filmben is tul sokan tudtak kicsoda, a mostani film vegere is mar a fel shield, a fel osztaly es a fel kerulet tudta. ezen mar nem mulik semmi.

  viszont az hogy Fury valojaban skrull (vagy ahogy bnom emlegeti oket MANO) az felvet par kerdest es itt most egy dolgot tisztaznek. amikor ezek a moziban atalakultak manokka, a fel nezokozonseg elkezdett hujjogni meg tapsolni szoval nem igazan ertettem a beszelgetest.

  lehet tudni miota helyettesiti Furyt a Mano? mert ha mondjuk a captain marvel ota akkor az egesz Avengerst egy mano alapitotta, ahogy a csettintesnel is a mano tunt el nem Fury? na itt vannak kerdesek …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.