SDCC: az is megvolt tegnap, hogy rip az Avatarnak

A Marvel panelen említette Feige (de már híroldalak is lehozták más forrásból), hogy megvan a legnagyobb bevétel, az Avengers: Engame “legyőzte” az Avatart, és a legtöbb bevételt hozó filmmé várt.

Thanos adó

Ez nagyjából elkerülhetetlen volt, ha megnézzük, akkor feltételezhető, hogy most hosszú ideig nem lesz újabb trónfosztásra esély. Persze jön az Avatar 2 – immáron a Disney-től, a bal kezük “verseng” a jobbal -, de… majd meglátjuk.

Viszont az Avatar 1 óta elég sokat változtak a nézési és forgalmazási szokások, így még egy filmnek ilyen magasságba kerülni szinte lehetetlen lesz. Nyilván a jegyárak emelkedésével idővel felmerülhet majd a dolog, de nem a közeljövőben.

human
írta
2019. 07. 21. 13:35
megjelenés
35
hozzászolás


35 hozzászólás a “SDCC: az is megvolt tegnap, hogy rip az Avatarnak” bejegyzéshez

 1. Ha meg azt nézzük, hogy az Avatar nem feldolgozás vagy folytatás volt, nem tudom mennyi esély van még egy ilyen sikerre a jövőben.

 2. El ne kezdje valaki az inflációt… a dollár 10 éve nem ért annyit, mint ma és csak erősödött + ha hozzávetjük a mozijegy árakat, amelyek arányosan növekedtek a fizetéssel (persze nem nálunk… itt 2x annyi lett a jegy és a fizetés nem változott + évről évre romlik a forint értéke). Erre nyilván úgy reagálna mindenki, hogy akkor kevesebben nézték meg, mint az Avatart és csak a jegyárak miatt érte ezt el a Végjáték. Na persze… Star Wars 7. sem hozott még a közelében sem volt a 2,8 milliárdnak. Akkoriban az Avatar a többszöri moziba küldéssel és a 3D behozatalával (ami miatt azóta is szívunk….) és a megtévesztő szlogenekkel, hogy megváltozik az életed, ha megnézed ilyet még ne láttál stb… az Avatarnak szerencséje volt, higgyétek el, hogy a 2. rész alig fogja súrolni a 2 milliárdat. Most nem a Végjáték miatt írom ezt, hanem logikusan átgondolod az inflációt semmit nem jelent.

 3. Ja és amellett se menjünk el, ha valaki azzal jönne, hogy több mint 20 film kellett ahhoz, hogy filmtörténelmet írjon a Marvel. Már önmagában, ahogy összefűzik a filmeket is filmtörténelmi nemhogy még a világ legtöbb bevételt termelt filmje. De oké az 1. mondatra reagálva: a Top 20 legtöbb bevételes filmből 7 Marvel, szóval nincs miről beszélni..

 4. Márpedig én elkezdem kedves Megmondom barátom. ;) Kevesebben látták ezt mint az Avatart. Jegyárak csak drágultak 9+ év alatt gondolom. És szerintem hülye lenne a dizni nem szétreklámozni + “túlzó” szövegeket beleírni a reklámba pont az első rész után. Naná, hogy mindenki megjegyezte anno milyen élmény volt és újra el fog menni + azóta megszületett gyerekeit is viszi az ember.:) 3Milliárd fölött lesz a 2. film.

 5. a 2 milliardot se fogja elerni az avatar 2…

  az hogy 11 eve meno volt, meg sikerult atverni mindenkit a 3d dumaval nem valtoztat azon hogy mara ez mar

  nem egy eredeti, semmibol jot sztori – ez mara folytatas
  nem ujdonsag a 3d – hagyjuk is a 3d-t szerintem
  ma mar errol senki se jonne ki ugy hogy – wow ez egy tortenelmi mozi pillanat volt. ma mar a 2. resz cask egy less a nyari blockbusterekbol

 6. Én is korábban számítottam rá. Persze ehhez is be kellett tolni újra a mozikba. :)
  Nem baj, szerintem megérdemelte abszolút.
  Az Avatarnak azért elég kemény hátszele volt anno.
  Ma már tényleg nem ütne akkorát. Ahogy írták fent, engem is nagyon meglepne, ha 2 fölé menne majd a második rész. Persze a marketingen fog múlni itt is minden. :D

 7. Basszus én tényleg bekajáltam a címet és megörültem, hogy hagyják a p*csába az Avatar filmeket, de sajnos nem :(

 8. eljött hát egy új kor. Számomra a Russo testvérek közelébe se érnek Cameronnak, de az ilyen emlékeztet arra, hogy egy eltűnő kor gyermeke vagyok.

 9. Valami kognitiv disszonancia dolgozik egyesekben, mert az Avatar bizony nem okozott csalódást, és aki moziban látta, annak óriási élmény volt. És csak halkan jegyzem meg, hogy ha egy csöpp eszük van, akkor a második rész előtt újra moziba küldik az egyet, és simán hozni fog még annyit, hogy a Marvel soha az életben ne érje utol :)

 10. Avatar 2 ha megüti a milliárdot már nagy szám lesz. Amúgy meg én a bevétel mellett nyilvánosságra hoznál a darabszámot is. A 3D rengeteget nyomott anno az Avataron.

 11. totoro: igen, ezt simán megtehetik, tippre meg is teszik és úgy lesz ahogy mondod.

  Amúgy meg, amennyivel drágábbak most a mozijegyek, annyival többen nézték 3D-ben az Avatárt, ami brutálisan megdobta a bevételt. Nagyon nehéz fellelni erre hivatkozó adatokat, de a kettő film bevétele így minimum kiegyenlíti egymást… de nagyon valószín, hogy az Avatart (sokkal) kevesebben látták több pénzért.
  Az inflációt ebben az esetben előhozni így eléggé zsákutcás…

 12. Lányok – Srácok nem kell köpködni :)
  Informálódjatok kicsit …
  Korábban is volt róla szó hogy az avatar közel 9 hónapig ment mozikban kb ellenfél nélkül … majd újraküldték extended verzióval.

  Ehhez képest az Endgame kb 4 hét alatt behozott annyit mint az avatar 9 hónap alatt.

  Plusz ne felejtsük el hogy mindkettő film, bekerül a történelem könyvekbe, tehát igen is jogos és méltó trónfosztás történt.

  Maximum csak az elvakult, begyepesedett emberek károgják az olyan kommenteket mint “hogy nem érdemelte meg” vagy “csalás” vagy majd x év múlva meg tudjuk” … persze minden megtörtént minden valóság és majd az idő igazolja a dolgokat.
  Addig meg kéretik beletörődni az elvakult rajongóknak :)

 13. Ha csak Cameron be nem dob megint valami olyan technikai újítást, amitől megint tódulnak a népek, hogy lássák.

 14. Mikice
  Tippre a szemüveg nélküli 3d kerül bedobasra, és akkor megint nagyot fog szólni.
  Amúgy meg ha azon a színvonalon csinálnak a 3d mint akkor az avatart, ma napig érdekelne a teknologia.

 15. 16: Érdekes lesz az Avatar 2, nekem is sötét ló, 10 év alatt rengeteget változott a mozi, rengeteget változtak a nézői szokások, és Cameron még a régi éra gyermeke a mai tini korosztálynak semmit nem mond a neve. Ha ez mellé azt nézem Spielberg hová “süllyedt” jelentőségre, mekkora esemény volt egy filmje 20 éve, és mennyire jelentéktelen most, akkor azt mondom, nem lesz már akkora robbanás, de ha azt nézem, hogy Cameron eddig mindig rácáfolt azokra akik temették (a Titanicot és az Avatart is előre pénzügyi katasztrófának jósolták sokan) akkor simán benne van, hogy most is jelenséggé tud válni a film. Technikailag biztosan ismét etalon lesz, a látvány meg minden eddigit visz, egy dologtól félek csak, amit Spielbergen is látok, hogy idősebb korára az ember érzelgősebb lesz, és Cameronnak már eddig is ez volt a gyenge pontja, néha túltolta az érzelmeket.

 16. 2kulon mozi 2 kulon taborral. ki ezert ki azert szereti vagy nem szereti az avatart vagy a marvel filmeket. en mind kettot szeretem. megis azt gondolom hogy az avatar akkoriban nagyon odatette a 3d-t. en azota se lattam filmet ami akar csak megmozelitette volna a latvanyt. es igen az a film a 3dre epult nem a sztorira. de ennyi ev utan meg mindig lehet utni fog egy film ami szinte csak 3d es azota remelhetoleg.megszebb es jobb lesz a latcany. ez az en velemenyem.

 17. Megérdemelte 2* is a pénzemet a mozi pénztáraknál, mert hatalmas filmélményt adott.Türelmetlenül várom az f4/Xmen/Avengers crossovereket amivel majdan újabb bevételi rekordok fognak megdölni :))

 18. A megváltozott filmnezési szokások nélkül a Végjátéknak esélye sem lett volna erre:

  Konkrétan

  – Kína egymaga plusz négyszáz milliót hozott az Avatarhoz képest. Ez azt jelenti, hogy Kína nélkül közelében sem lenne a Végjáték az Avatarnak.

  – A Föld lakossága több száz millióval, de lehet egy milliárddal több mint tíz éve. Potenciálisan több a fizetőképes néző.

  – Mindkét film 3D volt, szóval, ez nem szempont.

  – A mozijegyek drágábbak lettek.

  Mai napig az egyetlen film ami kétmilliárd felett hozott a világon USA nélkül továbbra is az Avatar marad, ennek megdöntésére a Végjáték esélytelen.

  Ez az elsőség oda – vissza vehető a következő években újrabemutatókkal. Szóval, kb lényegtelen innentől.

  Az Avatar technikailag legalább filmtörténeti jelentőségű volt, a Végjáték semmilyen szempontból. A két film minősége pedig kb azonos. Egyik sem egy Remény rabjai… Szóval. Ennyit a rekordról.

 19. Az inflációs listán pedig örökre az Avatar mögött marad a Végjáték:

  boxofficemojo.com/alltime/adjusted.htm

 20. “A megváltozott filmnezési szokások nélkül a Végjátéknak esélye sem lett volna erre”

  de tökmindegy mennyivel nőtt a föld népessége, ha sokkal de sokkal kevesebb ember jár úgy teljesen moziba. de ez tényleg egy parttalan vita, jó érvek amiket felhozol, de közben tényleg ott a másik oldal a netflix, a youtube, a kitudja még micsoda élmények amik a mozitól veszik el az embert. és ugye vagy 300-zal több film került idén moziba, mint az Avatar évében. Szóval mindkét oldalon vannak bőven érvek.

 21. Szerintem nem elhanyagolható tény a lakosság és mozik növekedése, itt meg a streaminget felhozni nekem eléggé fura, nem nagyon hallottam még olyanról, aki nem ment el a moziba egy marvel filmre, hanem inkább otthon nézte meg a netflixen (nemtudom, ott adják-e vagy sem). Plusz a több mozi kerül be, mint Avatar mellett is nekem kicsit olyan, hogy ez oké, igen, igaz, de senki sem tartott fegyvert senki fejéhez, hogy csak azért üljön be az Avatarra, mert nem volt mellette más 5 hétig. Nyilván volt és van ilyen, de szerintem a nézők elenyésző hányada az ilyen. Az Avatar volt az első faszán 3D film és sokan a látvány miatt mentek. Az End game meg ugye egy sorozat lezárása, szóval mindkettőnek megvan az előnye-hátránya. Totál szubjektív szerintem, hogy honnan nézzük, mert mind a két oldalon vannak a másikat “megcáfoló” tények. Na és akkor, ha már streaming, mi van a torrenttel? Mert akkoriban nem volt streaming és mindenki letöltött inkább.

 22. Szerintem mindenképpen az Avatar a győztes, ha anyagilag már nem is.

  (Illetve mondom úgy, hogy nem láttam az Endgamet. Baromira nem érdekel.A korábbiakat sem bírtam végig nézni.
  Külün külön egy-egy szuperhős filmje még rendben volt,de a nagy része az is egy kalap sz. (de csak nekem))

  Illetve az Avatart James hozta össze. Nem folytatás!
  Az Endgame egy óriási farnchise konklúziója, benne majdnem az összes szuperhőssel.

  Remélem Cameron hamarosan vissza szerzi a Trónt.
  Amin ennyit dolgozik az a zseni, annak ütnie kell, ahogy gyakorlatilag minden filmje anyagi és/vagy kreativitás ,megvalósítás….szempontjából.

 23. “nem elhanyagolható tény a lakosság és mozik növekedése, itt meg a streaminget felhozni nekem eléggé fura, nem nagyon hallottam még olyanról, aki nem ment el a moziba egy marvel filmre, hanem inkább otthon nézte meg a netflixen ”

  mert ezt onnan közelíted meg, hogy van igénye elmenni a marvel filmre, rohadtul várja és csak a mozi vagy a várás a lehetősége. pont ezért mondom, hogy összetettebb a kérdés, és nem lehet egy-két érvvel levezetni.

 24. De nem ez lenne a lényeg, hogy az emberek elmennek vagy sem? Ne érts félre human, én is azt mondom, hogy sokkalta árnyaltabb a dolog, de hát ez a bevételi része most erről szól nem? Hányan mentek el a moziba megnézni. Erre kéne rávenni az inflációt, a népesség és mozik eloszlását, meg hogy hol vetítették és ebből kellene valahogy egy átlagot nézni. Utána jöhet csak rá az hogy torrent, streaming, illegális tv vetítás (End gamenél volt valami fülöp szigeteken, 3 napig ment a tv-ben a kalóz verzió)

 25. “De nem ez lenne a lényeg, hogy az emberek elmennek vagy sem?”

  ez lehetne a bevételi résznek, de erre mondom, hogy sokakban már fel sem merül, hogy moziba menjenek, mert annyi más köti le őket. itt a blogon kicsit buborékban vagyunk, ezért próbálom behozni néha a másik nézőpontot. sok fiatalnak a mozi semmit sem jelent, ha mennek is, akkor sem bizonyos filmre, hanem ami épp megy. ezért nem lehet összevetni egy 10 évvel ezelőtti darabbal igazán, mert akkor sokkal kevesebb content volt (még a moziban is), ami lekötötte az embereket máshogy, így kiemeltebb lehetett a mozi. szóval egyrészről tényleg több ember van a Földön, másrészről viszont a mozibamenés nem ugyanaz a prioritás, mint 10 éve. például extrémebb, de ezért sem lehet egy Gone With The Winddel összemérni bármit: 3 évig ment alapból, még a tévé sem létezett igazán, nem hoyg értelmes tartalom lett volna rajta. nem ekkora, de ilyesmi szakadék van szerintem a 10 évvel korábbi dolgokkal. Ezt az eladott jegyekre értem.

  de amúgy még az infláció sem ilyen egyszerű kérdés valószínűleg, mert tényleg más volt a dollár árfolyama, ahogy valaki említette. mennyi volt az Avatar évében, ha jól látom 189 az év végén? most mennyi? 290. avagy most kevesebb dollárt ér a magyar bevétel, nem szorozható be simán mittomén, 1,3-mal a világszintű bevétele az Avatarnak, mert ha tényleg össze akarnánk őket mérni akkor sokkal bonyolultabb a képlet.

  a lényeg igazából az lenne, hogy ez a ki kereste a legtöbbet ez csak marketing, főleg most, hogy a Disney magával versenyzett. Ez az egész valszeg az Avatar kampány kezdete, mert “vissza kell vennie a trónt” az jó marketingtörténet, fogékonyak lehetnek rá az emberek. Ennél többet nem szabad belelátnunk, mivel direkt olyasmiket mérnek össze, amiket nem annyira lehet.

 26. -Az Avatar majdnem egy évig ment a mozikban, az Endgame csak 3 hónapja.
  -Az Avatar forradalmi 3D technológia volt, az Endgame már nem vonzott a 3d-vel szinte senkit.
  -Az Avatar idejében nem voltak nagy online filmes oldalak és a torrentezés sem járt az élen, hogy letölthessed, inkább moziztál.
  – Az Avatar már 2x vissza lett küldve a mozikba, azért tart itt, amúgy lehet, hogy 3. lenne csak a Titanic után.
  – Az infláció sem mérvadó itt, mert akkor Az elfújta a szél lenne az első, ha minden figyelembe veszünk.

 27. Én nem írok felsorolást. Csak annyit, hogy vedd el az endgame előtt azt a 20 filmet és küldd be úgy a moziba. Fölösleges összehasonlítani egy független egyke filmet 20nak a klimaxával.

 28. Cameron pedig ismét egy remek képpel gratulált a trónfosztáshoz :) Már ha lehet így fogalmazni.

 29. “-Az Avatar idejében nem voltak nagy online filmes oldalak és a torrentezés sem járt az élen, hogy letölthessed, inkább moziztál.”

  Ne haragudj, de hány éves vagy? :D 2009ről beszélünk, a filmbuzi is már rég működött a torrent meg már akkor virágzott. Ha jól emlékszem akkor már a bithumenes balhé is lement és a szerverköltözés és ez csak nálunk. Plusz a torrent előtt is ugye voltak ám más kalóz megoldások, szóval ez a rész bocsi, de nettó baromság.

 30. Az egyikben Zoe Saldana egy kek szinu foldonkivulit alakit, mig a masikban egy zold szinut :D

 31. A Próféta: 32 és szerintem csak feltörekvőben volt a mai helyzetekhez képest. A dc++ és egyéb fájlmegosztók azok okés, hogy voltak, de nem volt ilyen kiforrott az hogy lement a film a moziban és már másnap “vállalható” minőségben nézhetted a filmeket.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.