Tarantino kitette a … valamit az asztalra Kínával szemben

A kínai mozis piac ugye iszonyat pénz, látjuk hogy Hollywood miképp igyekszik a filmjeit ott is fogyaszthatóvá tenni, sokszor öncenzúrával már a készítés során.

Na most sokáig úgy volt, hogy a Once Upon a Time in… Hollywoood simán mozikba kerülhet ott október 25-én, de így 1 héttel a premier előtt azt mondták, hogy mégse, és elvileg ne árulták el miért, de gyakorlatilag mindenki azt mondja, hogy a Bruce Lee jelenetek szúrták a szemüket. Konkrétan Bruce Lee lánya, Shannon Lee kampányolt a kínai nemzeti filmadminisztrációnál.

Ez lenne a második Tarantino film amit beengednek erre a piacra, de a rendező mégis azt mondta, hogy nem nyúl a filmhez, főleg, hogy igazi konkrétumokat és okokat nem közöltek vele. Na meg lehet azért sem, mivel ezelőtt a Django Unchainedet engedték, de azon is vágnia kellett a forgalmazáshoz, és mégis bukott a film ott. (update: ez a bekezdés javítva lett.)

Aki azt mondja, hogy nyugodtan ki lehet vágni, az tulajdonképpen amellett áll ki, hogy egy állam cenzúrát követelhessen a művészeten, csak mert nagy a piaca, akkor is, ha a készítéséhez köze nem volt, avagy nem ő állta a csekket. És azért nem a Pókember 27-ről beszélünk.

15 hozzászólás a “Tarantino kitette a … valamit az asztalra Kínával szemben” bejegyzéshez

  1. Az első Tarantino film volt ami kifejezetten nem tetszett/na jó,a vége nagyon jó lett azért/..de a Lee rész nagyon is kell bele…

  2. “Aki azt mondja, hogy nyugodtan ki lehet vágni, az tulajdonképpen amellett áll ki, hogy egy állam cenzúrát követelhessen a művészeten, csak mert nagy a piaca, akkor is, ha a készítéséhez köze nem volt, avagy nem ő állta a csekket.”

    A film kínai forgalmazója, a Bona Film Group finanszírozta is a filmet, ezért valamilyen szinten jogos az álláspontjuk.

  3. 3.: “valamilyen szinten jogos az álláspontjuk.”

    :DDD mármint, hogy mindenről eldönti a párt, hogy jó-e a lakosságnak vagy sem?

    (kiváncsi vagyok, meddig lehet majd kommentelni egy cenzúráról szóló hírnél :D)

  4. Tarantino legyen eros es tartson ki amellett hogy nem vag meg semmit a filmjen. eddig is megvolt a kinai piac nelkul, ezutan is jol meglesz. amugysem hiszem hogy a bevetel erdekelne amikor filmet csinal.

    kina meg nyomja cask ezt a marhasagot, majd rajon hogy nem erdemes tulfesziteni a hurt mert az emberek bekatannak

  5. Ezzel kb. azt érték el, hogy a kínai mozirajongók letorrentezik egyből, amint elérhető lesz.

  6. sugabubus: Én csak azt mondom, hogy “valamilyen szinten” érthető, hogy a kínai forgalmazó, ami szintén ölt pénzt a film elkészültébe, inkább vágatná újra a filmet Tarantinoval, minthogy belenyugodjanak a kitiltásba. De persze én sem támogatom az ötletet, csak akkor legyen elég a jelenlegi profit, ne legyenek telhetetlenek. (Tudom, tudom, mindent a pénzért.)

  7. Attól függ a Mesternek és befektetőinek mennyire kell a pénz. Ha nagyon, úgyis megvágják. Halkan megsúgom az amcsi gáverment is úgy cenzúráz odaát mint a huzat, szóval nem kell itt álszenteskedni.

  8. Nyilván nem támogatom a filmek vagdosását meg úgy általában semmilyen alkotás megváltoztatását. DE ezúttal nagyon is helyeslem a döntést. Tarantino egy gyökér aki nem csak a filmen de a valóságban is megalázta Bruce-t és családját is. Sőt a film annyira nem is zavarna mert ugye elvileg csak álomjelent vagy mi volt, már nem rémlik. DE az amit utána nyilatkozott Bruce-ról és a családjáról az bicskanyitogató.

    Lehet szidni a Kína kormányát van is miért de ezúttal 100%-ig Bruce családja mellett állok. Tarantino sem isten hogy bármit megtehet. Egyébként is minden vagyonát a keleti filmekből kapta főleg Bruce filmjeiből. Szóval kuss a neve.

  9. csakegysrac: az állami cég? + úgy tűnik nem ők találták ki a vágást, hanem az állami felügyelet ami minden filmről dönt. nyilván minden kínai cégben van párttag, anélkül nem is létezhet, de akkor sem ugyanaz. Ezen kívül a befektetés már megtérült valszeg, hiszen a film már most pluszban van bőven.

  10. “(kiváncsi vagyok, meddig lehet majd kommentelni egy cenzúráról szóló hírnél :D)”

    még ha le is zárnám, az nagyon nem számítana cenzúrának, pont a nyelv ilyesfajta korrodálása is a baj, mert ha a filmbuzi moderálásra is a legerősebb szavakat használják az emberek, akkor komolytalan, amikor Kínára használja valami újság.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Cenz%C3%BAra

    avagy legtágabb értelemben is az lenne cenzúra, ha nem írhatnád ki sehova (facebook, twitter), hogy a human egy fasz, nem pedig az, hogy a human oldalára nem írhatod ki esetleg.

  11. 8.: ja, így már érthetőbb, hogy mit szerettél volna mondani :) viszont szerintem meg a kínai producer is megnézhetné/megbeszélhetné akkor előtte, hogy kinek mire hogyan ad pénzt, és nem csak utólag erőltetni pl. az újravágást :)

    human: pár hete már írtunk pár sort ugyanerről a témáról, ha jól emlékszem :) (ja igen, a színesbőrű Ariel-nél) de én még mindig úgy gondolom, hogy az az igazi szólásszabadság, ha ott mondhatod el a véleményedet, ahol a legrelevánsabb. szóval ha azt gondolnám, hogy egy fasz vagy (amit nem gondolok, mert eddig bírom az oldalat meg a stílusod), akkor az itt lenne a legjobb, nem twitteren vagy FB-n, ráadásul ezen logika alapján a te ottani profiljaid alatt sem engednéd akkor kiírni :)

  12. Én azt hallottam, hogy a lányának az nem tetszett, hogy az apja fennhéjázós stílusban lett prezentálva. De könyörgöm, Bruce-nak VOLT mire “elszálltnak” lennie és szerintem ő így volt jó és autentikus. Csupán személyes meglátásból torpedózta meg a filmet. Meg az sem kizárt, hogy pénzért, illetve, hogy van az a pénz, amiért befogná a száját, bár ezt bevallani nem fogja.

  13. Egy kis helyreigazítás:
    “Ez lenne az első Tarantino film amit beengednek erre a piacra” – ez nem igaz, lásd:
    https://variety.com/2019/film/news/quentin-tarantino-once-upon-a-time-in-hollywood-china-1203375792/
    vagy
    https://en.wikipedia.org/wiki/Django_Unchained#Theatrical_run
    Vagy épp az Indexes cikk:
    https://index.hu/kultur/cinematrix/2019/10/18/volt_egyszer_egy_hollywood_quentin_tarantino_kina_bruce_lee/

    Szerencsére Nyugaton még van ellenpélda, be lehet mutatni olyan filmet, ami ellen valaki tiltakozik, hogy rossz színben ábrázolja őt:
    https://variety.com/2019/film/news/netflix-laundromat-injunction-denied-1203375208/

    Mondjuk tényleg érdekes, hogy egy egyértelműen fikciós filmnél arra hivatkozni, hogy valamit nem korrekten ábrázol. Persze lehet, hogy valami más áll a háttérben, amiről nem tudunk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.