20 éves a Fight Club

Már megint beszélünk róla. Vagyis a Fox Disney kiadott egy előzetest a jubileumra. Az egyik legfélreértettebb film?

human
írta
2019. 10. 21. 03:40
megjelenés
18
hozzászolás


18 hozzászólás a “20 éves a Fight Club” bejegyzéshez

 1. Ritka példák egyike mikor a film jobb, mint a könyv. Igaz, kb 10 évvel később olvastam. Amúgy ha a Spawnhoz tudtak rittyenteni egy szép jubileumi vinyl kiadványt, akkor remélem erről sem feledkeznek meg.

 2. Egy élőszereplős reboot kellene inkább, pg13 formában. Azt biztos nem lehetne félreérteni.

 3. Miért félreérthető? Szerintem simán követhető volt már elsőre is annó 1999-ben láttam kétszer is moziban elsőre.

 4. Imádom! Top 10-es film nálam!

  De ez az előzetes….szerintem szörnyű.

  Mai PC világban már a forgatókönyvnél elkaszálnák :/

 5. human: “Az egyik legfélreértettebb film?”
  Teljes mértékben, 1000000000%-ban egyetértek.

  Bazsika66666: “Mai PC világban már a forgatókönyvnél elkaszálnák :/”
  Nemár…

 6. “Miért félreérthető? Szerintem simán követhető volt már elsőre is annó 1999-ben láttam kétszer is moziban elsőre.”

  szerinted miről szólt? csak mert látszólag még a könyv írója és Fincher sem értett teljesen egyet benne. nyilván nem a cselekmény bonyolultságára gondoltam.

 7. human:

  Egy fickó találkozik egy másik fickóval, aki ráveszi, hogy hagyja maga mögött a társadalmi normákat és jólétet, szervezzen egy mozgalmat, ami radikális módon törli el a kapitalizmust, az emberek szervezett lebutítását. Végül a nagy csattanó, hogy hoppá, az nem is egy másik fickó volt, hanem a saját énjének eddig elnyomott része.

  Egyébként az egyik legzseniálisabb film a világon, megfelelő humorral és szarkazmussal.

 8. Sawyer:

  Pontosan, jól leírtad, hogy hogyan értik félre a mozit. Sokszor és sok helyen használják úgy, mint a kapitalizmus, a fogyasztói társadalom elleni, ultimate kiáltványt – holott ez korántsem az.

  A fordulat is azt igyekszik bizonyítani, hogy a főszereplő srác a skizofréniájával, depressziójával (bármi is legyen az), saját magát rombolja le, magával rántva szinte mindent és mindenkit. Ebből a szempontból a mozi egy nagyon kreatív és friss illusztrálása a mentális problémáknak, valamint hogy saját önpusztításunkat hogyan racionalizáljuk.

  Emellett Fincher is kiáll: már a kezdetektől fogva a főhőse nincs jól, és bár Tyler Durden (aki ugye nem is létezik) sokat pofázik a manifesztójáról, lényegében csak az a célja, hogy leépítse Norton karakterét. Ez abban is látszik, ahogyan a mozi már egyértelműen nem áll Durden mellett többé, amikor már elharapódzik az egész operáció.

 9. anthony711

  Na, ezért is egy remek film, mert többféle módon lehet megközelíteni, értelmezni.
  Számomra inkább a társadalomkritika jön át minden egyes megnézése után, mintsem a leépülés. Sőt, nem is leépülésnek mondanám, hanem öntudatra ébredésnek.
  De ez is egy remek értelmezés, amit te mondasz, nem is tudok belekötni, úgyhogy ha legközelebb újranézem, igyekszem ebből a szemszögből nézni :)

  Egyébként van egy igen tehetséges fiatalember ismerősöm, aki rohadt jól zongorázik, csak kibukott a zeneművészetiről, mert a pia fontosabb volt. Most 27 évesen az apján-öreganyján élősködik, csak érettségije van, munkahelye még nem volt, ilyen apró maszekolást csinál, ami a borra elég. Folyton a kommunistákat szidja és politizál, sokszor elveti a sulykot minden téren, ha az ember normálisan megpróbál elbeszélgetni vele, másokat hibáztat, és hatalmas művésznek hiszi magát. Utóbbi igaz is, de azt az utat nagyon elbaszta, így 27 évesen itt van egy tehetségét eltékozolt, munkanélküli alkesz, aki “mindent meg tud magyarázni”. És pont ugyanez vonatkozik rá, amit te is leírtál: “saját önpusztításunkat hogyan racionalizáljuk”…

 10. anthony711: Szerintem igen…elkaszálnák, vagy ha nem is de minimum belőnék PG13-ra. Sok a felesleges erőszak stb stb címén. Én így gondolom, de hál istennek ezt a művet már nem lehet megmásítani :)

 11. Én is olvastam a könyvet, nyilván jóval a film megnézése után, nagyon vérszegény a könyv, rengeteget dobott rajta a film.

 12. Szerintem ez egy rohadtul nyomasztó nihilista film az emberi élet alapvető értelmetlenségéről, ami elől a főhős úgy próbál menekülni, hogy elkezdi feloldani a saját gátlásait és kiélni az elnyomott, állatias késztetéseket, ezzel elhitetve magával, hogy valamiféle “igazibb” életet tud élni. Viszont kiderül, hogy ez sem vezet igazából sehová, a társadalmi normák, a fogyasztói világ lerombolása is értelmetlen és céltalan. A film semmiféle kiutat nem kínál fel.
  Engem nagyon megnyugtatna, ha nem ez volna a mondandója és félreértettem, szóval bátran javítsatok ki.

 13. A félreértés másik szintje az volt, amikor az RTL Klub Fókusz stábja lement forgatni egy sima magyar kickbox/kempo edzőterembe a Fight Club ürügyén. Való igaz, az is egy pincében volt… :)

 14. Scorpion82
  Miert kene kiutat, valaszt adnia?
  Ahogy tobben is leirtak, a film arrol szol, barmilyen hozzaallassal konnyen zsakutcaba lehet szaladni. De a film nem ad valaszt, mivel valasz, valamifele univerzalis megoldas nem is letezik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.