A nap WTF híre: James Dean és a CGI

A színész 60 éve halott, de két VFX cég segítségével feltámasztják a Finding Jack című filmbe. Nem főszereplőnek azért, csak egy fontosabb melléknek. A családtól megvették a jogokat erre. Fotókból és felvételekből dolgoznak majd.

A vietnami háború idejében játszódik a film, és arról szól, hogy a harc végén miképp hagytak magára 10000 katonai kutyát.

We searched high and low for the perfect character to portray the role of Rogan, which has some extreme complex character arcs, and after months of research, we decided on James Dean.

Anton Ernst (a film egyik rendezője)

(Még ha le is fújják ezt a projektet, vagy letesznek Deanről és ez csak egy reklámfogás volt, akkor is tudjuk mindannyian, hogy jön ez a korszak.)

28 hozzászólás a “A nap WTF híre: James Dean és a CGI” bejegyzéshez

 1. Oké, ez így teljesen értelmetlen. Hogyan színészkedik majd? Összevetik a régi filmjeivel és úgy kitalálják, hogy hogyan játszotta volna a szerepet? Gondolom akkor a hangját is majd keverik. Szerintem ez a technológia nem erre való. A kredit majd neki jár? Nyilván nem, de ez már tényleg megöli a színészet varázsát.

 2. Ez lesz a jövő. Szép sorban életre keltik digitálisan az elhunyt színészeket. Az élőknek meg nem lesz akkora gázsijuk.

 3. Végre nem kell majd kamu színészeket fizetni, a holtak megoldják helyettük. Mennyivel egyszerűbb, nem kell foglalkozni már velük, a rendező olyan filmet készít és azzal, akivel akar.
  Hitler is játszhatja önmagát a filmeken.

 4. Ez sztem gyorsan lecseng majd és inkább új arcokat fognak teremteni a semmiből, mint a már létező animepopsztárok, csak itt igaziban. Olyan image-et találnak ki amilyet akarnak, mindig rendelkezésre áll, nem beszél vissza, a tökéletes katona a tömegízlésre szabva. Valamint sokkal sokkal olcsóbb, mint egy rendes színész.

 5. Nyilván több értelme lenne (?), ha saját magát “alakítaná”. De film, gondolom, a 70-es évek elején játszódik, úgyhogy Deannek nem sok köze lehetett hozzá. Csak úgy behozni egy random szerepre, hát, finoman szólva is nagy ostobaságnak tűnik.

 6. Én ezt kegyeletsértőnek érzem. Más az, ha kitalálnak egy ilyen szereplőt, és megint más, ha egy valaha élt, valós személlyel teszik ezt.
  Valahányszor azt hiszem, hogy a filmiparban ennél már nincs lejjebb, előbb-utóbb bebizonyosodik, hogy mégis van.

 7. A család belement, elvileg a fanok miatt, de szerintem csak kell nekik a zsé, mert ez így durva furcsa így is, nemhogy családtagként lenne.
  Nem tetszik az ilyen, mégha most volt az, hogy dolgozott rajta a színész, de hirtelen elhunyt ezért kell egy-két jelenet azt megértem, de így 60 év után egy ilyen…

  Arról meg, hogy egy teljesen úgy színésznő van alkotva a számítógép által,volt már film Al Pacinoval a S1mone.

 8. De ez akkora ostobaság! Hol lesz itt a színészi játék? A színész az aki élettel tölti fel a karaktert. Az ő döntése hogy melyik mennyit ad bele egy adott mimikába. Arról ne is beszéljünk, hogy interakció egy másik színésszel, többször elpróbált jelenetek mennyit változtathatnak a játékon.
  Itt erről szó nem lesz. Itt a grafikus dönt majd mindezekről. Nem James Dean lesz itt a vásznon hanem egy madzagon rángatott robot másolat.

 9. Nem ostobaság ez egy olyan világban ahol a profit felülír mindent. Morális és etikai nézőpontból persze máshogy mutat. De ezek a fogalmak arrafelé majdhogynem ismeretlenek.

 10. a Diablo4 trailerben ki szinészkedett? senki… kitalálták a karaktert és a CGI megoldotta… a technologia simán megvan hozzá h olyannyira életszerű legyen, ami teljesen hihető

 11. Nincs olyan CGI a világon ami valódi és élethű reakciókat tudna úgy animálni amitől az ember elfelejtené hogy a karakter nem CGI. Ha nekem nem hisztek nézzétek meg a Zsivány Egyest de mondok jobbat, bármennyire is imádtam az Alitát és gyakorlatilag az áll a legközelebb ahhoz amit ezek a barmok terveznek szerencsétlen Dean-el de még ott is látni hogy Alita arca nem valódi teljesen, még akkor sem ha valódi színésznő alakította és csak kicsit alakították át az arcát.

  A valódi embert nem lehet helyettesíteni! Ez tény és kész. Minden embernek saját reakciója van, nagyon apró arcrezdüléseink vannak amiket CGI-jal sem lehet visszaadni mert ez olyan mintha előre ki akarnád találni hogy pl egy már nem élő vagy akár élő ember hogy reagálna egy bizonyos helyzetre. Teljesen mindegy hogy a színész dolga hogy azt teszi amit a rendező mond akkor is van saját része egy filmben mert bizonyos arcmozgások automatikusak.

  Részemről ez nagyon nem jó irány.

 12. Bocsánat, lehet, lemaradtam valamiről. De van jelentősége, hogy MINDENKÉPP neki kell alakítani azt a abizonyos karaktert?
  Vagy csak amolyan kísérleti cucc lesz ez?

 13. speranza: egyetértek.

  Nem az a legsokkolóbb benne, hogy a színészet varázsa elvész, meg hogy nem tudjuk, ő hogyan alakította volna, hanem az, hogy itt egy halott embert ráncigálnak elő, mindenféle beleegyezés nélkül. Értem én, hogy a családja belement, de Ő nem!

 14. Ha csak a külső számít, akkor Benicio Del Toro-t vagy James Franco-t is kiválaszthatták volna…

  Én támogatom azt, hogy még élő, de már idős színészeket CGI-jal fiatalítsanak meg, miközben a valódi színész mimikáját, mozgását és hangját teszik hozzá, sőt, kifejezetten imádom, ha egy videojáték karakter mögött egy híres színész vagy színésznő van, de abszolút ellene vagyok annak, ami itt feldobtak, még ha csak ötlet szinten is. Akármennyire is fog úgy kinézni, mint James Dean, ez nem ő lesz, csak egy bábú, amit zsinóron mozgatnak.

 15. a színész kinézete ugyanúgy megvásárolható ma már mint más. (nemcsak színészé, hanem mindenkié eladó) ezért pl Robin Williams végrendeletébe belefoglaltatta, hogy nem használhatják fel. ma már a színészek (meg ügyvédei) ezzel számolnak.

  szóval kegyeletsértő vagy nem, ha valaki megkeresne, hogy íme 500.000 dollar, ha hozzájárulsz hogy rég halott nagyapád külsejét felhasznaljuk, nem könnyű nemet mondani.

  Walker tesók legszívesebben újra a halott testvérük bőrébe bujnának.

 16. Milyen jó lesz egy színésznek, ha már nem csak a díszlet, hanem a kollega is CGI lesz 🤪

 17. BigM4c – Remélem, hogy csak viccelsz.
  tükör – a fiatalítást én is adom, viszont ez nevetséges.

 18. Nálam ez bőven belefér és érdekes ötlet.
  De mondok jobbat. Halott szinkronszínészek hangját kéne kikeverni virtuálisan, hogy ismét minket szórakoztathassanak.

 19. Hihetetlen, hogy valakinek ez megfordul a fejében, hogy ez jó ötlet. Ez hihetetlenül nagy sokkhatásként fogja érni mind a családot, mind a még elő rokonságot.

  lacika: Ez ugye csak egy vicc? Ki fogja majd a rokonságnak meg a családban lévő kisgyerekeknek megmagyarázni, hogy a halott nagyapa hogy adhatta újra a hangját? A sokkhatást már meg sem említeném. Hihetetlen, hogy egyes emberek milyen erkölcsi mélységekbe le tudnak süllyedni a saját kényelmük érdekében. Ami elmúlt az elmúlt.

 20. Anonymus, de hát pont a család adta el a jogokat! Az érintetteket zavarja a legkevésbé! A családban lévő kisgyerekeknek meg szépen elmagyarázzák, hogy a nagypapi, nagymami akkora tehetség volt, hogy halála után is szükség van rá! Talán meg büszkék is lesznek, ki tudja?
  Egyébként valahol ez a halhatatlanság, ugye, addig élünk, amíg emlékeznek ránk.
  Szerintem lenne, aki fizetne is ezért.

 21. Audrey Hepburn-t is életre keltették 2014-ben egy Galaxy csoki reklámhoz, szintén családtagok beleegyezésével. Amúgy meg: van rengeteg archív anyaguk Dean színészi játékéról, valószínűleg csak arc rekonstrukció lesz, a többit meg elintézi a test-dublőr, aki meg élő személyként gyakorolhatja elhunyt kollégájának mozdulatait. Biztos az is kegyeletsértő, meg a többi tonnaszámban készülő összes életrajzi film, amiben elhunyt közismert embereket utánzott egy ma élő színész…ja ők csak sminket/szilikon pocakot/protéziseket/parókát/kontaktlencsét/bajuszt viseltek. Az, hogy Bladerunner Rachael arcán “csak” egy évig dolgoztak egy 2 perces snitt miatt csak elmond valamit a művészi alázatról.

  Tényleg “látni hogy Alita arca nem valódi teljesen”? Komolyan egy olyan filmet hozol fel példának, amiben a csaj szeme manga-szerűre van pumpálva? A 2 óra játékidő alatt egyáltalán ki hitte egy percig is, hogy ő nem full CGI? A vakok vagy akik elfeküdték a nyakukat és a falat bámulták végig?

 22. ” van rengeteg archív anyaguk Dean színészi játékéról, valószínűleg csak arc rekonstrukció lesz, a többit meg elintézi a test-dublőr, aki meg élő személyként gyakorolhatja elhunyt kollégájának mozdulatait”

  oké, de szerinted minden filmben csak a régi alakításukat hozzák a színészek? senki nem tudja hogy játszaná.

 23. Persze, hogy nem tudják, egyiknél se tudták (Leia, Tarkin, Hepburn). Ezzel a ténnyel szerintem még Hollywood-ban sem szállna senki vitába. Minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy az animációba adott színészre jellemző mozdulatokat rejtsenek, hogy az sok embernek ismerős legyen és felelevenítsen valamit. Ha ez valakinek nem elég, az szerintem csak legyintsen és lépjen túl rajta. Amúgy is, mindig kicsit jobban fogják csinálni, mint az előzőt.

 24. De minek? Most őszintén. James Dean minimálisan jelent bármit a mostani hatvanasnál fiatalabb korosztálynak. A nevét mindenki ismeri, mert ugyebár Holywood-i legenda, de kíváncsi lennék, hogy mondjuk a mostani harmincas-negyvenes korosztályban ha megszavaztatnák az embereket, hogy látták-e filmben, elérné-e a kétszámjegyű összeget az igenek szavazata. Talán az ötvenesek közt már igen.

 25. Anno már volt egy ilyen jellegű kísérlet, azt hiszem Edith Piaf arcát animálták meg. Szédületes milyen eszement jó trükköket képesek teremteni már (legutóbb például a Terminator: Dark Fate > Linda Hamilton megfiatalítása)…szóval etikailag kivágja a biztosítékot, de előbb-utóbb úgyis van az a pénz…

 26. kíváncsi vagyok hányan “kommentelték” anno, a mozgókép megjelenésekor, hogy az ördögtől való, és mi lesz az élő előadás varázsával, ha már mindent filmre lehet venni. és ez már a színház, a kultúra vége. költői, mert nyílván sokan.

  az, hogy ez a jövő, ezzel nem nagyon lehet vitatkozni. főleg nem a deepfake világában. az emberek ingerküszöbe befolyásolja a pénzt. ha az embereket ez a technológia inkább fogja szórakozatni, mint hogy moralizáljanak rajta, akkor dőlni fog a pénz is. amíg ezzel a dologgal nem fogjuk kipusztítani a bébifókákat, addig hagyni is fogják, hogy dőljön.

  és dölni fog, ez nem kérdés.

 27. szerintem ez a technologia meg joideig dragabb less mint egy elo szineszt megfizetni szoval azt ketlem hogy hamarosan atveszik a szineszek szerepet a cgi karakterek

  de valoban idaig fog vezetni a dolog aminek aztan majd biztos lesznek jo oldalai (kreativ rendezo jo dolgokat kiharcolhat maganak) illetve rosszak is (ghostbusters noi verzio remake cgi melissaekkal)

  de amit a legvaloszinubbnek tartok hogy olyasmi less mint a google szemuveg vagy a hologramkoncert

  baromi hype volt korulotte, parszor felbukkant majd el is tunt a sullyesztoben

 28. Elhunyt szinkronszínészek hangjának kikeverését támogatom, de a fent leírt technológia nagyon rossz irány….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.