Megváltozik a filmterjesztés odakinn, mindenki megszívja, kivéve a nagy cégeket

Az 1940-es években született egy olyan törvény a fogyasztók védelmében Amerikában, a Paramount Decrees, ami szerint egy stúdió sem birtokolhatja a készítés és terjesztés teljes folyamatát, nem lehet teljes vertikális integráció. Leegyszerűsítve: nem lehet a Disneynek mozihálózata, ami csak Disney filmeket játszik, méghozzá exkluzív jogokkal esetleg. Meg azt is megakadályozta, hogy több filmet egy csomagba tegyenek, ezzel kikényszerítve a mozikat arra, hogy a stúdió másik filmjeit is játsszák, azokat is amiket esetleg nem akarnak. Pl.: kötelező a Dumbo-t 6 hétig adni, vagy a Jancsika kalandjait (random cím amiről semmit nem tudni), ha valaki nyáron akarja az Oroszlánkirályt. Vagy épp több pénzt adni a bevételből, ha valaki később játszani akarja a stúdió hypeosabb filmjét.

Ez a példa azért is durva, mert a Disney jelenleg csak önkéntesen tart be dolgokat ebből, mivel nem tartalmazza a Paramount Decrees a stúdiót, szóval ők már most is összecsomagolnak filmeket, avagy ezután csak még rosszabb lehet, és a többiek is beszállnak. Már ha jól értem. És ezzel ugye sok vásznat és időpontot lefednek a moziban, ami már levenné azt és mást tenne a helyére.

The ruling largely prohibited the studios from owning the theaters where their movies played, as well as from requiring theaters to play either several of their movies or none at all, an all-or-nothing deal known as “block booking.” And it stopped certain industry practices that limited when and how films could be shown in particular areas. 

Na ezt tervezi eltörölni az amerikai igazságügyi minisztérium. Ez borzasztóan hangzik amúgy, hiszen például a kis mozikat, akik esetleg mernek kísérletezni, immáron más módon is kinyírhatják majd a stúdiók. Persze a DOJ szerint:

With new streaming businesses and new business models, it is our hope that the termination of the Paramount decrees clears the way for consumer-friendly innovation.

De persze a változó nagy filmek szerződése ellen a filmszínházak egyesülete is felszólalt, hogy ha muszáj lesz előre kiadniuk rengeteg vásznukat (ugye a fent említett csomagolt eset), akkor az kevesebb helyet hagy kísérletezésre.

If exhibitors were forced to book out the vast majority of their screens on major studio films for most of the year, this would leave little to no room for important films from smaller studios

human
írta
2019. 11. 19. 04:20
megjelenés
17
hozzászolás


17 hozzászólás a “Megváltozik a filmterjesztés odakinn, mindenki megszívja, kivéve a nagy cégeket” bejegyzéshez

  1. Van konkrét indoklás, hogy mit gátol jelenleg ez a törvény, ami viszont most, a streaming felemelkedésének korában hasznos lenne?

  2. ha egy ilyet jóváhagy az igazságügyi minisztérium … akkor az szégyen …
    de nincs gond amerika ugyan ezt az igazságosságot tolja tovább a világ torkán is ….

  3. Hát, a streaming piacon pedig pontosan ez történik, bár ott eleve semmi nem akadályozta ezt. A kis mozik meg úgy járnak mint a magánkézben levő kávézók a Starbucks agresszív terjedésekor. Odaköltözik a szomszédba, az emberek odaszoknak, aztán aztán mire kijön, hogy nem is lehetnek ott, addigra a lokál kávézó már tönkre is ment, így csak valamelyik másik, legközelebbi Starbucks marad a népnek.

  4. Nem rossz, ha van kontroll. Gondoljunk bele, hogy így is mennyi pénzt szakítanak egyes stúdiók. Szerintem a fentiek bevezetése nélkül is pénzüknél vannak, úgyhogy le lehet ülni vissza a bőrfotelba.

  5. A többi stúdiót még csak csak megértem abból a szempontból hogy ők versenyképesek akarnak lenni (pénz pénz pénz) a Disneyvel szemben.
    Na de a Disney mint tudjuk nekik már nem csak a világ összes pénze kell, hanem minden ami megveheto. Lassan már az is, ami nem.

  6. Nekem van egy olyan érzésem, hogy a mozit nem a streaming, hanem a Disney fogja kinyírni. :D Ez is segít majd neki.

  7. Russo brothers: “A mozi nem Scorseseé.”

    Nem, hanem a Disney-é. Pontosan erről beszél az öreg, és abból ítélve, amit most a streaminggel is csinálnak, ami eddig a kiszoritottak mentsvára volt, ezzel az új rendszerrel nem lesz nekik megállás…

  8. Pedig pont egy ilyen torvenyt kellett volna hozni csak belevenni a streaming-et is, ez igy rogadtul nem a vasarlo erdekeit nezi, de miert is lepodnek meg ezen..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.