Nagyobb Star Wars vihar a biliben

Azta mennyi minden van itt. Egyrészt JJ Abrams bevallotta, hogy fél a befejezésektől, főleg most, hiszen innentől ez a 9 film kerek egészet alkot. Igyekszik sok mindenre válaszolni ezúttal:

Endings are the thing that scare me the most, This is about bringing this thing to a close in a way that is emotional and meaningful and also satisfying in terms of actually answering [as many] questions as possible… So if years from now, someone’s watching these movies, all nine of them, they’re watching a story that is as cohesive as possible.

Közben Boyega a Hypebeastnek adott interjújában azt mondta, hogy a The Last Jedi szerint feladta a Force Awakens jó pontjait a karakterek szétválasztásával, plusz szerinte egyszerűen nem tudunk eleget a fő karakterekről, míg az eredeti trilógiában Luke, Han és Leia sokkal gyorsabban tényleg megismerhető volt.

“’The Force Awakens’ I think was the beginning of something quite solid, ‘The Last Jedi’ if I’m being honest I’d say that was feeling a bit iffy for me,” Boyega said. “I didn’t necessarily agree with a lot of the choices in that and that’s something that I spoke to Mark [Hamill] a lot about, and we had conversations about it. And it was hard for all of us, because we were separated.

Közben a legnagyobbat tényleg JJ Abrams húzta, hiszen a Last Jedi éltetése, kockázatvállalása mellett bizony belenyúlt abba is, hogy szerinte túl sok mindent dobott félre Rian a nézőknek fontos dolgokból.

On the other hand, it’s a bit of a meta approach to the story. I don’t think that people go to Star Wars to be told, ‘This doesn’t matter”.

Komolyan mondom, marketing szempontból zseniális amit csinálnak. Igyekeznek megnyugtatni mindenkit azzal, hogy látják az előző hibáit, látják amire a fanok panaszkodtak. Mármint ne legyenek illúzióink arról, hogy a fentieket nem hagyta jóvá mindenki, hiszen olyan egyszerre nyíltak meg.

A végére pedig egy részlet Kylo Rennel, ami egyben egy iszonyat fasza trailer is. Sőt, még egy “ígykészült is”. De előbb ez a poszter. Ezek szerint egyértelmű honnan merített a jó öreg JJ Abrams.

A trailer:

Star Wars: The Rise of Skywalker | Clip

Nothing will prepare you for the end. Watch an exclusive clip from Star Wars: The Rise of Skywalker. See it in theaters December 20! Get tickets: fandango.com/TheRiseOfSkywalker

Gepostet von Star Wars Movies am Donnerstag, 12. Dezember 2019

Ígykészült:

Ez meg a bónusz aranyos videó:

human
írta
2019. 12. 13. 03:45
megjelenés
51
hozzászolás


51 hozzászólás a “Nagyobb Star Wars vihar a biliben” bejegyzéshez

 1. Próbálják menteni az amúgy nem menthetőt.
  Még mindig nem akarják elismerni, hogy ez a 3 rész a legalja lett?

 2. Ha nem szeretném az SW univerzumot, akkor is azt mondanám, hogy az új trilógiát elkefélték, nem kicsit. Régi karakterek berántásával és kinyírásával, kopipészttel, CGI dömpinggel nem lehet ellensúlyozni az ötlettelenséget, a forgatókönyv hibáit, a stúdió hibáit, a rendezés blamáit.
  Persze, mindenki pénzénél van, habzsi-dőzsi ezerrel, de a filmek…meg az új irány, bleh.

  A dízni a temérdek pénzével jó filmeket is gyárthatna, de úgy néz ki, fontosabb neki a gagyi, csak dőljön a lé. Régebben azt hittem, hogy talán változik a cég és komoly dolgokat visznek majd végbe, de tévedtem, a díni a legrosszabb, ami a mozival történhet jelenleg.

 3. “plusz szerinte egyszerűen nem tudunk eleget a fő karakterekről, míg az eredeti trilógiában Luke, Han és Leila sokkal gyorsabban tényleg megismerhető volt.”

  No comment :D:D:D:D

 4. Én kicsit azért bízom benne, hogy ahogy az előzmény trilógiánál, itt is a 3. lesz a legjobb rész, és a végén azt mondhatjuk, hogy “háát oké, ez így nem volt olyan nagyon rossz”.

 5. Abrams inkább azt magyarázza meg ,hogy a nagy Skywalker Saga lezárásának a marketingjéből az előzmény filmek hol vannak ? Volt egy zene belőle és ennyi.
  De még a werk filmekből is látványosan ignorálják őket és a rendező úrtól kezdve a színészekig mindenki csak az eredeti trilógiát élteti meg onnan hozz fel példákat.
  Boyega is csak az eredeti trilógia karaktereit firtatja, volt ám egy másik trilógia is.
  Az előzményeknek rengeteg hibája : buta forgatókönyv, hülye párbeszédek és borzalmas karakterírások de ettől még szines volt, a legváltozatosabb bolygók ott voltak, na meg a zene. A harmadik rész meg nagyon komor lett és ütős.
  És ahogy human is írja most jön ez ,hogy a Last Jedi hibás. Hagyjuk már Abramsnek egy valami létezik az eredeti trilógia. A legunalmasabb és semmilyenebb bolygókat ő kreálta és vélhetőleg kreálja is. Nem zárt le világéletében semmit sem.

 6. Én továbbra is azt tartom – és ez a nyilatkozatrészletekből is lejön, ill. az eddigi filemkből kiderült -, hogy a legnagyobb baja ennek a trilógiának az (és ebben még az előzménytrilógia is simán leveri), hogy nincsen hozzá egy George Lucas. Ez alatt nem a személyt értem feltétlenül, hanem hogy nincs benne EGY nagy átfogó koncepció, hogy mit is akarnak vele, honnan hova viszik a történetet.

  A 7. rész megalapozott új karaktereknek, nosztalgiából ugyanazokra a kockákra mint az azt megelőző filmekben, így kb. csak bemutatni sikerült őket. A 8. rész 2.5 órás játékidejéből fél óra arra ment el, hogy visszacsináljon minden, amit érdemtelennek tartottak az előzőben, így aztán két film alatt kb. háromnegyed filmnyit sikerült előrehaladni, az utolsó filmre meg az marad, hogy most aztán gyorsan valami lezárást, még több nosztalgiával, hogy legyen mi érthetővé és értelmessé tegye a szereplők sorsát a környezetük kontextusában.

 7. Amennyire rühelltem Kylo karakterét az első részben, annyira imádom most már. Jó kis fejlődésen ment keresztül.

 8. Én úgy gondolom, az első része még elfogadható volt, de nem tudom, hogy a Last Jedi paródia után J.J. Abrahamsnek rohadt nehéz dolga lesz helyrerántani a szériát, mert ott egy bohózatot csináltak mindenből főle Luke Skywalkerből.

 9. Vajda Gábor:
  Lucas három ötletet adott át Abrams-nek. Ebből ők csak pár dolgot vettek át: az árva Erőhasználó lány, az Akadémia bukása, Luke eltűnik, Ben Solo átáll.
  Ugye Lucas ezért volt mérges. Am neki Rian filmje jobbantetszett , mert az közelebb állt az ő terveihez mint Abrams filmje.

 10. Vajda Gábor

  Az eredeti trilógia idején sem volt átfogó koncepció, 77ben baromira nem volt terv, hogy “I am your father”, azt csak a Birodalom visszavágnál találták ki. Luke és Leia sem voltak testvérek eredetileg.

 11. Hetvegen megnezem az elozo Jumanji-kat, hogy friss emlekekkel menjek moziba a szezon blockbusterere.

 12. Nem kevés bajom van nekem is ezzel az új trilogiával – a legnagyobb tényleg az egységes koncepció hiánya. Habár abban igaza van MrAndreenek, hogy anno az eredetinél sem volt ilyen, de valahogy mégis sikerült okosabban megoldaniuk. A fenti Kylós jelenet viszont mind látványban, mind zenében elképesztően ütős.

 13. Számomra óriási a kontraszt egy Marvel vonalhoz képest és tényleg az a különbség, hogy ott volt egy hosszúttávú koncepció. Itt meg JJ olyanokat tol már, hogy mindvégig Palpatine volt a logikus a végére (WTF), holott Snoke-ot úgy tolta a Force Awekens-ben, hogy ő lesz itt a 3 részen át átívelő főgonosz, meg hogy hozzá képest Palpatine egy padavan volt…

 14. Én komolyan nem értek valamit ezzel az egésszel. Az elmúlt 3-4 évben “elfogyasztottam” nagyjából 5-6 toplistás, forgatókönyvírással foglalkozó szakirodalmat. Szinte az összesben kihangsúlyozták, hogy addig ne kezdj bele egy sztoriba, amíg nincs meg a vége. (A köztes részt van aki megtervezi, van aki on-the-fly tolja, szerintem azt se érdemes csak úgy hasraütésre írni, de ez már másik téma.) Legyen meg az alapszitu, a kiinduló pont, a karaktereid az út elején… meg az is, hogy hová akarod őket kifuttatni, mind az ő, mind a sztori szempontjából.

  Ez nem hinném, hogy olyan húdenagy rocket science-nek meg Szent Grál típusú tudásnak számít. Mégis azt érzem ezek alapján a nyilatkozatok alapján, hogy egy nagyjábóli drótváz sem volt meg a fejükben, hanem filmről filmre haladtak, végcél nélkül. (Nem, nem érdekel hogy 40-50 évvel ezelőtt az original trilógia mit és hogyan csinált, MÁRÓL beszélünk és ERRŐL a trilógiáról.)

  Hogy lehet ilyen laza, szervezetlen (és, leginkább semmilyen) formában megtervezni egy ekkora franchise új trilógiáját? Annyira egy “beleszarom” típusú mentalitásra utal ez az egész. “Jó lesz az Sanyi, ezek úgyis össze-vissza fossák magukat mindentől.”

 15. “innentől ez a 9 film kerek egészet alkot”

  jj, az a hajó már rég elment, gondoltam szólok :)

 16. Hihetetlen amúgy hogy nekiálltak a világ egyik legnagyobb frenchise-ából trilógiát gyártani, úgy hogy nem volt történetük. Engem ez bánt legjobban a TLJ-jal kapcsolatban, nem lehet sehogy sem jóvá tenni az elpazarolt 2.5 órát. Így nem szól semmiről ez a három rész.

 17. MrAndree

  Igen, de azt mind egy ember találta ki, meg azt is, hogy mit akar azzal csinálni. Nem az történt, hogy egy ember elvitte egy irányba, a másik arra, utána meg az első ott pingvinezik, hogy akkor most hogyan találjon ki ennek egy lezárást.

 18. gore

  Volt három forgatókönyv, emlékszem, még ki is posztolták Twitterre a legelején, hogy itt a három cucc (jó, persze, az lehetett kamu is). A sztori szerint az történt, hogy Rian Johnsonnak nagyobb szabadságot adtak, hogy azt csináljon a második filmmel amit akar, mert befostak a kritikáktól, hogy az első nagyon fan-fiction lett, ezért annak a forgatókönyvnek a nagy része a kukában landolt. Gondolom így a harmadikból már csak kb. az akciójelenetek és a hozzájuk kapcsolódó storyobardok meg art conceptek maradtak – már ha volt ilyen, az ilyet általában rábízzák a second unit directorokra, sokszor csak annyi áll ott a forgatókönyvben, hogy “SPECTACULAR GALATIC BATTLE ENGAGES” vagy valami.

 19. 18 gore says:

  Hogy lehet ilyen laza, szervezetlen (és, leginkább semmilyen) formában megtervezni egy ekkora franchise új trilógiáját? Annyira egy “beleszarom” típusú mentalitásra utal ez az egész. “Jó lesz az Sanyi, ezek úgyis össze-vissza fossák magukat mindentől.”

  A kulcs az Honest Teaser | Rise of… 30. másodpercénél látható logo:
  Kennedy Ltd. :)

  Fel nem foghatom hogyan kerülte el még a kirugást. :( Egyben merek reménykedni, ugyanazért, amiért hivatalosan még tervben van Rian trilógiája…

 20. Hát Boyega nem mondott hülyeséget. Főleg az “egyszerűen nem tudunk eleget a fő karakterekről” dologgal kapcsolatban.

 21. SZSZFilm +1

  Ebben én is egyetértek vele, szerintem az új trilógia hibája, hogy egyszerre akart új arcokat és a régieket is főszerepben tudni. Bár én személy szerint szeretem a The Last Jedi-t, az a film még mindig túl sokat szólt Lukeról, holott Reyről és Kyloról kellett volna szólnia… Nagy hiba, de ha meg a régieket háttérbe szorítják, akkor meg még nagyobb a felháborodás.

  Jövő héten ilyenkor már túl leszek a filmen, hát szabályosan rettegek…ekkora nyomás alatt nem lehet jót csinálni, JJ-nek meg nem a lezárás a legnagyobb erőssége!

 22. Ayrons: Lucas eredeti ötlete szerint, amit átadott, a következő három film a mikrobiotikus világban zajlott volna, és a Whills elnevezésű, mikroszkopikus lényeket helyezte volna középpontba, akik az erőből táplálkoznak, így irányítva az univerzumot. Szóval szerintem ezt a “GL mekkora zseni, rá kellett volna hagyni az egészet” dolgot jobb elengedni ebben az esetben. Ő maga is azt mondta, hogy a rajongók szerinte gyűlölték volna…

  Mellesleg javaslom J. W. Rinzler könyvsorozatát, melyben az utolsó atomig hatoló részletességgel elemzi és mutatja be a klasszikus trilógia elkészültét, az eredeti figurák részvételével. Lövése sem volt Lucasnak arra nézve, hogy hogyan is folytassa a sikertörténetét, nemhogy átívelő koncepciója volt… Az “Én vagyok az apád” a shock-value miatt jött, ahogy már említették itt korábban, a Jedi Visszatér pedig élő példája annak, hogy milyen szinten kifogytak a harmadik részben a történetből – mentsük meg Solot, aztán bunyó az Endoron, Death Star II.

 23. Ha van itt bárki, aki a Lost után elhiszi, hogy ez a faszi képes lezárni bármit is, akkor most kérem hogy vegye fel a bohóc maskarát és csatlakozzon a cirkuszhoz!

 24. H.Ungrammar: JJ Abramsnek az első évad után nem volt semmi köze a LOST-hoz viszont biztosan két kezét összetenné ha olyan tökéletes zárást tudna produkálni mint amit az kapott.

 25. Miért érdekli mindenkit, hogy kik Rey szülei? Nem értem.

  A lezárás egyszerű: Leia kapjon szép búcsút, Kylo bukjon el és legyen belőle Ben Solo újra, és le kell győzni egy sith nagyúrt. Kész.
  Ami fáj, hogy soha nem tudjuk meg, hogy mi lett volna az eredeti terve JJ-nek Snokekal, Maz Kanataval és Phasma kapitánnyal.

 26. “I`ve been every voice in your head”…

  Tehát Palpatine térítette át a setét oldalra Ben-t és nem Snoke…hát szegény Snoke a végén tényleg csak egy jelentéktelen epizódszereplő marad…

 27. Scorpion82: Nekem egyenlőre bejön, hogy Snoke miniboss volt végig és nem a final boss. :D Én csak abban reménykedem, hogy Snoke és Palpi nem fújtak egy követ, csak Snoke gondolta, hogy leakassza Palpi elől Ben Solót, nagyságrendekkel lebecsülve a srácot. Szerintem Snoke öregebb és erősebb volt Palpinál, de túl magabiztos a saját képességeibe és nem számított rá, hogy Kylo kicselezi.

 28. Én nem érzem úgy, hogy a TLJ bármit is félredobott volna amit én fontosnak tartottam. Gondolom ezért is jött be annyira a film.

  Szomorú, hogy még rengetegen az eredeti trilógiánál vannak leakadva és azt szeretnék ismét átélni pedig az első alkalommal átélt élményt nem lehet megismételni. Oké, jó filmek meg belőtték a franchise-t de első film mai, modern szemmel nézve elképesztően egyszerű. Ha ismét látni akarom akkor megnézem azt és nem rimánkodok, hogy egy újabb Star Wars film nem pontosan ugyanolyan.

  Én várom az új filmet. Tudom, hogy jól fogok szórakozni rajta és tetszeni is fog. Nem, nem a gigantikus űrcsaták meg a csili-vili látvány miatt. És nem, nem azért mert nem érdekel az egész.

  Ezek a Mark Hamill és John Boyega által írt dolgok pedig számomra egyszerűen nevetségesek. Persze véleménye mindenkinek van, de ők színészek. Az a dolguk, hogy legjobb tudásuk szerint eljátsszák a karaktert a leírtak alapján, függetlenül attól, hogy mennyire értenek egyet az iránnyal vagy sem.

 29. @Crash

  Egyetértek. Ha azt vesszük,hogy Alec Guinness miket nyilatkozott anno a Star Wars-ról…lehet kevesebben tudják, de Harrison Ford is baromságnak titulálta a forgatókönyvet, pedig pont akkoriban adta fel a színészetet és állt inkább ácsnak. Peter Cushing is eléggé gunyorosan nyilatkozott a szerepéről (pl soha nem tudta meg, mi az a “nagymoff”, azt mondta, neki ez olyan, mint “valami, ami kirepül a ruhásszekrényből”).
  Szóval a Star Wars 1977-ben sem volt a magaskultúra csúcsa. Akik ma azon hisztiznek, hogy azok a filmek az etalon, a többi meg milyen szar hozzájuk képest, azok a gyerekkori csodálatukat és élményüket akarnák újraélni. Az pedig akkor sem menne, ha az újabb filmek sokkal jobbak lennének.

 30. Kisaaame:
  Hát a leakekben benne volt az is, hogy kiderül honnan jött Snoke, és ha az igaz, akkor
  MINOR SPOILER
  nagyon nem az, amit írsz, és ahhoz sincs köze, amilyennek JJ-ék nyilatkozták a FA-nél

  Az rendben van, hogy ne a régiekhez hasonlítsunk állandóan, de akkor mihez még…a mai blockbuster felhozatalban se nagyon állja meg a helyét az új trilógia…ugyanoda lyukadok ki. Bármelyik trilógiában több összefüggés van.

 31. “Én várom az új filmet. Tudom, hogy jól fogok szórakozni rajta és tetszeni is fog.”
  Ezen felröhögtem :D . Ennyi,nem kell foglakozni semmivel,tetszeni fog azt kész :D

 32. Evil9: Igen, hogy is lehetek ekkora barom, hogy izgatott vagyok, és azt várom, hogy egy film, aminek szerettem a korábbi részeit, annak a legújabbja is be fog jönni. Can I live? 🤦🏻‍♂️

  Néhány ember komolyan…

 33. “Én várom az új filmet. Tudom, hogy jól fogok szórakozni rajta és tetszeni is fog. ”

  másokat leszólsz, hogy eredeti trilógiáznak, de te már előre tudod miképp fogod magad érezni rajta?

  “hogy is lehetek ekkora barom, hogy izgatott vagyok, és azt várom, hogy egy film, aminek szerettem a korábbi részeit, annak a legújabbja is be fog jönni. ”

  szerintem nem ezt írta :D

 34. ” a Star Wars 1977-ben sem volt a magaskultúra csúcsa”

  eskü nem láttam ilyet, csak jobb blockbustereknek tartják a mostaniaknál sokan.

 35. 41.
  Csak mert valaki nem cinikusan áll hozzá egy filmhez, hanem pozitívan az miért baj?

  Sokan csalódtak, mást vártak és most megy a hiszti. Mert ez erről szól csak.
  Mert aki szereti az kiáll mellette legyen bármilyen is, hibái ellenére.

 36. 41.

  Igen, kedves human. Pozitívan állok a dologhoz. Majd itt leszek és megírom mennyire tetszett a film. Nem szóltam le senkit, nincs bajom senkivel. A szemellenzős hozzáállással van a problémám, hogy sokan megragadták a múltban és valamiért úgy érzik, hogy ezek a filmek megsértik őket és a régi élményeiket.

 37. Szerintem jó az irány az utóbbi fél-1 évben. Úgy tűnik a TLJ után volt egy fordulópont. Ha az ún “fanyalgók” nem adtak volna hangot a csalódottságnak, akkor a Mandalorian sehol nem lenne (legalábbis tuti nem ilyen “űrwestern” feeling lenne).

  Nem tudom, hogy vagytok vele, de én abban bízom így 4 nappal a film megnézése előtt, hogy ez lesz az új trilógia legjobb darabja, ha önállóként próbáljuk nézni.

  @Crash
  Viszont minden ok megvan rá, hogy így érezzenek sokan (“ezek a filmek megsértik a régi emlékeket”).
  Nem tudom volt-e már így ebben a formában leírva, de kérlek nézzétek el, hogy én kiadom most magamból, ahogy érzem:
  Számomra 4 nagyobb hős-szerű, példamutató karakter van az első 6 részben, akiket kiherélt és megbuktatott az új trilógia (legtöbbjüket “off-screen”):
  – Han: volt egy nem gyenge fejlődése, egy sunyi “beleszarok” típusú csempészből (New Hope) a lázadók egyik fő parancsnoka lett és megtalálta élete párját. Majd az FA-ban kiderült, hogy miután gyerekük született, ismét beleszart és több évtizedre lelépett…
  – Luke: egy reménnyel teli “shohanemadomfel” típusú főhős lett. Aztán, ahogy megtudtuk a TLJ-ben, ős is beleszart a dolgokba és 30 évre otthagyta a szarban a szeretteit, nagyobb ok nélkül.
  – Anakin: Palpatine-t visszahozták, nem sikerült eltennie véglegesen láb alól, ami az ő legfontosabb tette lett volna kiválasztottként.
  – Obi-Wan: Mentora volt a “kiválasztottnak” és valamennyire Luke-nak is. Egyik sem lett végül túl sikeres…ha force ghost-ként tökön szúrhatná magát, bztos megtenné
  Gyakorlatilag én úgy érzem, a FA/TLJ és a RoS trailerek után, hogy nincs semmi értelme így az első 6 résznek…

  Ennek ellenére, elsősorban a Mandalorian miatt én pozitívan várom a jövőt.

 38. “A szemellenzős hozzáállással van a problémám”

  de hát az is szemellenző, hogy ” szeretni fogom”, nem azt írtad, hogy “eddig tetszett, kíváncsi vagyok mit hoz a csütörtök”. utóbbira senki nem kapta volna fel a fejét.

 39. Én kérek elnézést akkor. Természetesen nem habzószájjal, vakon mondom ezt hanem tényleg azok alapján amiket eddig láttam. A film biztosan nem váltja meg a világot de az én szórakozásom biztosan garantált.

  45.
  A “fanyalgók” azóta átmentek szétcincálni a Mandalorian-t is. :) Nagyon amit írsz és igaz is de változások nagy része teljesen érthető. Han nem kompatibilis semmilyen olyan pozícióval amit a Köztársaságban betölthetne mint hős lázadó tábornok (ott szabályok lennének amiket be kell tartani) így semmi problémám nincs azzal, hogy visszament azt csinálni amihez a legjobban ért. Szerintem komoly nem tetszést váltott volna ki ha egy íróasztal mögül beszélő Han-t láttunk volna a folytatásban.

  Továbbá az, hogy a fiatal Luke megmentette az apját és sikeresen ellenállt a sötét oldalnak az nem jeleni azt, hogy az idő múlásával nem lesz Ő is másabb (melyikünk olyan mint huszonéves korában?) és kezdi máshogy látni a világot.

  Anakinról pedig annyit, hogy Palpatine túlélése semmivel sem csökkenti a tettét. Ott és akkor rengeteg életet és a galaxist is megmentette. De ez nem úgy működik, hogy puff a sötét oldal eltűnt Palpatine-al együtt. Várható volt, hogy előbb-utóbb újra küzdenie kell ellene valakiknek.

  Lehet, hogy a cselekmények nem olyan irányt vettek ahogyan azt sokan várták de első 6 rész történéseinek van értelme.

 40. @ Crash

  Nekem Luke sorsával történetesen semmi bajom nem volt, sőt, szimpatikus, hogy meg merték lépni a depressziós és kiégett Luke-ot a bölcs és mindentudó, jóságos idősödő jedi mester figurája helyett, aki legyőzte a setétséget és megvilágosodott.
  A legkevésbé elrontott dolog volt ez a filmben szerintem.

 41. Az egyik legkirályabb karakterfejlődés az Luké, a megtört, sötétséget által majdnem elragadt és legyőzött mester története nagyon nagy felüdülés volt nekem. Yoda sem mondta véletlen, hogy “túl nőnek minket, ezt megtanulni a legnehezebb egy mester számára” v valami ilyesmit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.