Crawl – és ússz, meg sikíts is azért

Támadnak a gonosz krokodilok, vagyis a Sharknado készítői csinálták volna ezt a filmet, akkor nagyjából ennyit lehetne írni róla, de szerencsére nem így alakult. Inkább a Blake Livelys The Shallows utódja érkezett meg.

A történet tök egyszerű: hurrikán érkezik Floridába, és az apját hátrahagyó, életben elakad lány a tesója unszolására megnézi, hogy a közelgő veszély mellett miért is nem veszi fel a telefont az öreg. Odaérve a pincében találja meg egy harapással a lábán, na meg a krokodillal a közelben. És még a hurrikán is jön, ketyeg az óra, emelkedik a víz.

Igazából az jutott eszembe a filmről, hogy milyen profin van megcsinálva. Persze “a krokodilok jönnek a vízzel, és nem kímélik az embereket” koncepciót el kellett fogadni, de azon felül baromi ügyesen csinálták filmkészítésileg. Nem új klasszikus lesz, mielőtt valaki felfújja, viszont nagyon tetszett, ahogy az idő szorította őket, és ez mindig viszonylag logikusan új konfliktusba lökte a karaktereket, többet hozott ki belőlük.

De még olyan apróságokat is érdekes volt nézni, hogy miképp mutatják be a helyszínt nyugisan, de cselekménnyel, nem csak mászkál a kamera egy főcím alatt.

A lényeg, hogy a mű nem nézett hülyének, nem kellett kikapcsolni az agyat a logikai ugrásokon ha az alapkoncepciót elfogaduk. Egy szórakoztató filmet akartak és simán lekötöttek másfél órára. Ott tartunk amúgy, hogy egy horrornál ki lehet emelni, hogy nem húzták túl, mert igen, ez csak ennyi időben működött, és szerencsére nem erőltették hosszabbra, így nem feneklett meg a feszültség és a tempó.

human
írta
2020. 01. 03. 13:47
megjelenés
18
hozzászolás


18 hozzászólás a “Crawl – és ússz, meg sikíts is azért” bejegyzéshez

  1. Nekem konkrétan tavalyi TOP 10-es film, gyorsan hozzáteszem, nem láttam az Irishman-t, Parasite-ot, Midsommar-t, Jokert is csak most kezdtem…

  2. Ezt csak úgy itt hagyom: Hogy én mennyire utálom a Zátonyt. XD
    Nézhetőre sikerült, de nálam a Haute Tension és Mirrors maradtak az élen.

    Spoiler!

    Már jó pár hónapja néztem így a fele már a feledés homályába veszett. Csak két gondolatot szeretnék az íráshoz fűzni. Az első, hogy nekem az volt az érzésem, hogy az átlag sablonokhoz képest fordítva játssza ki a kártyákat. Elején elsüti hogy több aligátor van, a vége fele – ami számomra a csúcspont volt- meg percekig feszülten nézzük a vízfelszínt.
    A másik – ismerve a rendező korábbi munkáit – hogy szinte biztos le lett forgatva egy olyan verzió ahol a víz elsodorja a lányt. Ez nekem amúgy jobban is adta volna amolyan a természet ereje győzedelmeskedik drámai befejezéssel. Annyira hirtelen is van vágva hogy az volt az érzésem mintha ebbe beleszólt volna a stúdió vagy a producerek. Nehogy véletlenül no happy end legyen.

  3. BÚÉK!😊

    Köszi a kritikát, én odavoltam érte, szintén tavalyi top10-es lesz. Nálam jobban ütött, mint a Blake Lively-s, valahogy ebben sokkal több volt az a bizonyos szív. Valószínűleg a főszereplő miatt éreztem így, tökszimpi volt a játéka.

    Ezt a részét nem értettem: “…hurrikán érkezik Floridába, és az apját hátrahagyó, életben elakad lány..”

  4. Spoiler

    Engem kifejezetten zavart és kizökkentett, hogy a főszereplőket többször megharapják, durván rángatják, stb de mindig kiszabadulnak, életben maradnak. Rajtuk kívül viszont senki nem éli túl a támadást.

  5. Floridában nincsenek krokodilok (max állatkertben) ezek aligátorok voltak.

    Am maga a film nekem is tetszett, bár kissé túl agresszívak voltak az aligátorok, ami a közelükbe ment, azonnal széttépték. :D

  6. Én is pont Decemberben láttam a filmet és tényleg jó de a plot armor sajnos itt is megvan. Nyilván nem is vártam mást szóval engem annyira nem zavart film közben hogy többször is megharapták az 50 kilós csajt és semmi baja nem lett kb míg az apjának pl rögtön letépték a karját. Nem beszélve másokról.

    Az aligátoros dolog jogos egyébként Lazertől.

    DE összességében tényleg jó film főleg ezen a témán belül.

  7. SPOILER!

    4. bluerayfan
    Szerintem a csajt és a fószert mindig a kisebb példányok csócsálták, valamint nem egyszerre 3-4-10 db, mint az ágyútöltelék statisztákat.

    A gore jelenetekkel egy bajom volt, a korábbiakhoz képest visszafogta magát Aja, de nem panaszkodom, mert jó kis horror volt. Inkább 10 ilyen, mintsem 1 db szellemes/átkos/démonmegszállós fércmű. Én az ilyet jobban át tudom érezni, mivel (vad)állatok vs emberek a téma, ami bárkivel előfordulhat (lásd: ausztrálokál szinte minden, amcsiknál kroki, aligátor, maci, romániában maci), stb.

  8. Ari Aster (Örökség) Fehér éjszakákja és Robert Eggers (A boszorkány) A világítótoronyja mellett számomra ez volt a tavalyi év legjobb horrorja, abszolút pozitív csalódás.

  9. BUÉK

    Nekem is hatalmas pozitív csalódás volt a film, kiemelném még a az apa-lánya drámát is benne, valahogy nem aza gagyi horroros séma volt nekem. A színészek is jók voltak. A plot armort én nem éreztem és a végén

    SPOILER

    A kutya is megmenekül szóval nagyon örültem :D

    Bátran mehet ez vasárnapi pizza mellé!

  10. Köszi a kritikát human, enélkül lehet kimaradt volna, mivel eddig nem is hallottam erről a filmről. És nálam baromi nagyot szólt. Imádtam, ennyire feszülten nem is tudom mikor szórakoztam filmen. Persze volt pár elszállt jelenet, de hát egy ilyen filmben ez természetes és szerintem nem is tolták túl. Nekem jobban tetszett mint a Shallow, pedig azt is szerettem.

    SPOILER

    És piros pont, hogy a kutya túlélte, végig attól féltem, hogy majd a gazdit védve odaveszik szegény. :D

  11. Gyenge. Semmi para. Pont a lényeg hianyzott. A feszültség. A krokik persze fajtájukat meghazudtoloan okosak es agresszivek. A zatony sokkal jobb. A 47m is. Kar vokt megnézni.

  12. Szeretem a hasonló állatos horrorokat, de nekem ez a film nagyon mellément. Talán az lehet amit fentebb is írt valaki, hogy egyszerűen nevetséges, hogy mindenki ketté van tépve szempillantás alatt, de a kiscsajon max pár karmolás lesz.
    A Zátony jobban tetszett annak idején.
    5/10

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.