Carey Mulligan megmondja a tutit az Oscarról

Arról kérdezték, hogy mit szól a jelölt filmekhez.

I wonder if the system works in terms of getting sent 100 screeners. Maybe you shouldn’t be allowed to vote unless you can prove you’ve seen every single one. There should be a test. The films that did get left out are indisputably brilliant.

Avagy azt mondja, hogy kéne valami teszt a szavazóknak, hogy tényleg látták-e a filmeket. Amúgy például az animációs kategóriát elnézve ez teljesen jogosnak tűnik, de valójában irreális, hogy a kb december végén január elején kiküldött 100 screenert valaki megnézze egy minimum 8 órás munka mellett.

Viszont arra szerintem mindenképp kéne teszt, hogy legalább a bejutott filmeket (mivel egy író pl. nem jelölhet minden kategóriába, csak párba, így talán a legjobba kerülők valószínűleg korrektek) tényleg látta-e mindenki.

Az igazi megoldás pedig az lenne, szintén személyes vélemény, hogy nem az év utolsó 2 hónapjára hagynak minden fontos és “fontos” filmet, hiszen akkor év közben simán nézhetnék őket az akadémia tagjai, na meg a pórnép is.

human
írta
2020. 01. 27. 03:36
megjelenés
14
hozzászolás


14 hozzászólás a “Carey Mulligan megmondja a tutit az Oscarról” bejegyzéshez

 1. helyes, helyes, már évek óta hatalmas probléma, hogy látszólagosan nem a filmekre szavaznak, hanem csak nevekre. Ja igen, erről hallottam, a többit nem ismerem, akkor szavazok erre. Vagy hmm, egyiket sem láttam, de ez rabszolgaságról szól és kisebbségek is vannak benne, akkor ez lesz a nyerő!
  Legyen igazságos az Oscar!
  Annyi pénzt beleölnek a legnagyobb filmes díj eseménybe, igazán nem lehet számukra megterhelő tényleg picit kikérdezni, hogy látták e a filmeket.

 2. Nem tudom, hogy meg mindig lemezeket kapnak e az akademia tagok — oszinten remelem, hogy nem. Viszont ha ezek a screenerek egy online feluleten kerulnek kikuldesre, akkor ott mar siman merheto lenne, hogy pl Steven Spielberg hany szazalekat nezte meg a Little Women-nek miutan ra szavazott. Vagy hogy legalabb 60%at lassa a filmnek miutan ra szavaz.

  De igaza van humannak is, hogy annyira be van suritve minden az ev vegere, hogy lehetetlen akar 60%-okat is megnezni mindenbol. Egy masina ez az egesz es ezekkel a decemberi dramakkal ezt jatsszak ki. Ugyanugy, ahogy a Netflix is trukkozik azzal hogy a minimalis idore kuldi ki moziba a filmjeit, hogy jelolhetok legyenek.

  Es az Uncut Gems meg igy is kimaradt :(

 3. Sajnos ellenőrizhetetlen, hogy ki mit látott valójában. Szerintem az a legynagyobb probléma, hogy mindegyik brancs szavazhat mindegyik kategóriára. Oké, hogy mindenki a filmszakmában dolgozik, de egy sminkes nem feltétlenül tudja megítélni, hogy melyik forgatókönyv vagy effekt volt a legjobb. Talán az lenne a célszerű, ha az adott kategóriához tartozó brancs tagjainak a szavazatát nagyobb súllyal számítanák be a többiekhez képest. Mert a jelöltlista általában elég jó szokott lenni szerintem, hiába rinyál mindig a plebsz.

 4. 2. nanomano: nem rossz ötlet az online ellenőrzés, de mi van ha moziban látta valaki az adott filmet? hiszen mindegyiket bemutatták december végéig.

 5. Animációs??

  Én nemtudom hogy mikor fog változni ez egész Oscar rendszer. De miért nem tolják el az atadot későbbre? Több idejük lenne. 1985tol van ez február március. 60as 70es évek, 85ig április hónap volt. Nem hinném hogy ez olyan nagy egetrengető változás lenne, mert minden más maradna.

 6. A pornónép XD

  Szerintem a bejutottakat azért csak belefér tényleg megnézni. Viszont Mulligannek pont az a baja, hogy talán mások (is) jutnának be, ha több filmet látna a grémium. Viszont ez irreális, de helyete ott vannak a szakmai díjak (PGA, WGA, DGA, stb.) amik azért elég jól szűrnek.

 7. nanomano: siman kijatszhato ez a hany szazalekot nezett meg dolog :D csak hagyni fogjak, hogy lefusson a film egy olyan PC-n, amit epp nem hasznalnak… Teszt kerdesek mar inkabb lennenek logikusak, bar nem tudom mennyire lenne fair. Magambol kiindulva, attol hogy egy film jo, meg nem biztos, hogy reszletekre is emlekszem belole… :D

 8. “hónapjára hagynak minden fontos és “fontos” filmet, hiszen akkor év közben simán nézhetnék őket az akadémia tagjai”

  Ezzel csak az a baj, hogy a nyár előtti zseniális filmekre kb már senki nem emlékszik. Pl a Rocketman, aminek simán kapnia kellett volna jelölést vagy pl az Alita látványa.

 9. Azzal, hogy a screener merje, hogy a szavazo vegignezte-e a filmet, meg az a problema, hogy mi van ha azt mar latta moziban? Nem varhatjak el, hogy ujranezzen minden egyes filmet, amit jeloltek…

 10. “de valójában irreális, hogy a kb december végén január elején kiküldött 100 screenert valaki megnézze egy minimum 8 órás munka mellett.”

  Nem hiszem hogy mindenkinek 8 órás munkája van. Egyébként meg igen. Ha más nem a fontos kategóriákban. De még ott sem nézik meg. Holott azért van benne abban a kurva Akadémiában. Amiből neki is jön pénz. Hogy azért csináljon is már valamit.
  Csak ebből is látszódik, hogy mindenki vagy leszarja az Oscart, vagy a – amire inkább tenném a fejem – egy kötelező bullshit kör és lezsírozott ‘white privilege’ egymás kenegetése.

  Nem jelölik semmiben az Uncut Gems-t? Sem JLot.
  Állítólag JLo nem volt elég fehér.
  (nem vicc)

 11. “Nem hiszem hogy mindenkinek 8 órás munkája van. ”

  hát igen, az akadémia dolgozó tagjainak valszeg 10-12 minden nap

 12. Reális amit mondasz nanomano, hogy túl sok van összesűrítve az év végére, de akkor legyenek annyira gerincesek, hogy azt mondják, “bocsi, ezer munkám van, nem fogom tudni teljesíteni a feladatomat, hogy becsületesen értékeljem a filmeket ebben+abban a kategóriában”. De nem, megkapják a lehetőséget, örülnek a farkuknak és persze sokan filmnézés nélkül szavaznak. Persze nem lehet ezt csak Oscarra érteni, az ember alapból így működik, megkapja a kiváltságot és még akkor is ragaszkodik hozzá, ha tudja, hogy nem fair.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.