The Hunt: sok hűhó semmiért?

Elképzelem amint a The Hunt készítői és marketingesei döbbenten néztek ki a fejükből, amikor az amerikai elnök emlegette a filmjüket hollywoodi negatív példaként a társadalmi feszültségek mesterséges növelése kapcsán.

Tipikusan a túl komolyan vevés esete? Amihez hozzácsaphatjuk azt is, hogy mindenki csak főcímeket olvas, vagy a trailer után úgy érzi mindent ért a filmről. Nem arra gondolok, hogy milyennek tartja a filmet, hanem hogy tényleg értette amiről szólni akart.

A történet arról szól, hogy pár redneck, amerikai munkásosztálybeli szájában pecekkel ébred egy mezőn. Ott fegyvereket talál, de amikor azokat magához ragadja, akkor elindul a Hunt, a vadászat az életükre, mivel pár gazdag ezzel üti el az idejét: szegényeket mészárol. Később persze bonyolódik a kérdés, de nem akarok sokat felfedni a sztoriból.

Igazából az egész csak egy szórakoztató akció-thriller, vagy hova tegyem. Még Saw is beugorhat az egyszerűségéből, de persze a Tökéletes célpont sem elhanyagolható inspiráció a Battle Royale és Katniss Royale mellett. Ha jobban megnézzük, akkor az ősrégi The Most Dangerous Game az igazi alap. A lényeg, hogy vannak akik menekülnek, vannak akik fegyverrel rohannak utánuk, és durván meghal egy csomó ember?

Tény, hogy van politikai üzenete a filmnek, de baromira nem vették olyan komolyan, vagy dolgozták ki annyira, mint mondjuk egy Get Out tette. Inkább csak funoltak pár koncepcióval, bedobáltak mindenfélét, csak lesz valami.

A The Hunt a valósággal minden kapcsolatot elvesztett elitet ugyanúgy kritizálja, mint a megszállott összeesküvéselméletes saját fanatizmusába besüllyedő nem nyitott átlagembert. Egyik oldalt sem mentesíti, vagy színezi túl. Lehet borulni a túlérzékeny, ezáltal magát jónak beállító szofisztikált gazdagok szövegein “We’re the fucking worst.”, de közben a cancel kultúra tüzét szító nem túl okos áldozatokon is.

Nincs konkrét állásfoglalás, vagyis inkább csak annyi, hogy némi empátiával éljünk és viszonyuljunk a dolgokhoz, ne rögtön az ösztönökhöz forduljunk. De még ezt is túlzásnak érzem… lebeg a film a semmiben pár vicces megmozdulása között, nem is próbál igazán fontosat mondani, vagy csak nem képes rá. Ellenben elrepül a rövid játékideje, cirkusznak majdnem tökéletes. Azért gyorsan a feledésbe merül majd.

9 hozzászólás a “The Hunt: sok hűhó semmiért?” bejegyzéshez

  1. Robert: ahol minden más szoktál? ha jól látom amazonra is felkerült az előre meghirdetett 20 dolláros kölcsönzési áron. ha letöltés kell, arra meg van ezer platform (a két nagy magyarra biztos felkerült), nem hiszem, hogy pont itt kéne erről beszélni, főleg nem egy kritikánál.

  2. Akkor már ne feledkezzünk meg a “Surviving the Game” c. filmről sem.

    Aprítós kikapcsolós. Egyszer ez is nézhető volt. Az első fele kifejezetten tetszett. Nagyon lenne igény jó akciófilmekre, persze melyeknek több a történetük.

  3. óriási meglepetés a sok túlgondolt és agyonhypolt (The Platform) próbálkozás között. mindemellett érthetetlenül alúlértékelt is. nem kell túlzásokba esni, de simán 10/8, minimum.

  4. @human: ez így igaz, nem a te platformodra értettem :), nem akartam félreérthető lenni.

    viszont szinte kivétel nélkül (de legyen inkább “csak” túlnyomó részt), a kvázi sztárolását lehet olvasni a Platformnak, mind kritikai, mind nézői oldalról, legalábbis én ilyenekbe futottam bele, és visszanyalt a fagyi, csalódás is lett.

    ugynez pepitában a Huntnál, a viszonylagos negatív kritikákkal szemben baromi tetszett

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Az írott szöveg (c) 2004- , a médiatartalmakkal az eredeti jogtulajdonosok rendelkeznek.